All posts by admin

Zaključno medgeneracijsko srečanje v 1. B

Ob koncu šolskega leta smo v mesecu juniju v 1. B pripravili zaključno medgeneracijsko srečanje, ki je bilo športne in zabavne narave. Učenci so staršem, bratcem in sestricam najprej zaplesali ter zapeli nekaj pesmi in recitalov, ki so se jih naučili skozi šolsko leto. Potem smo se odpravili ven, kjer smo imeli različne štafetne in druge igre, za zaključek pa smo vlekli tudi vrv. Na eni strani so bili učenci, mamice, sestrice in bratci, na drugi pa očki. Le kdo se je bolje izkazal? Hm, naj sporočimo le, da je bil izid zelo tesen. Preživeto popoldne je bilo prijetno, kjer smo se aktivno družili in se kaj novega naučili. Po aktivnostih smo spoznali še nekaj eksotičnih živali. Tako za starejšo generacijo kot za mlajšo je bil to čisto novi nepoznani svet.

Zapisal: David Hrovat

Fotografija: ga. Anuša Gaši

Olimpijske igre v podaljšanem bivanju

Šport in športna aktivnost sta nepogrešljiv del našega vsakdana. Šport pomeni sprostitev, druženje s prijatelji, preživljanje prostega časa in skrb za zdravo življenje. Učitelji v podaljšanem bivanju se tega še kako dobro zavedamo, zato smo v ta namen v mesecu juniju organizirali prav poseben dogodek Olimpijske igre. Učenci so bili aktivno vključeni v različne zabavne igre. Igre so potekale na več postajah, kjer so se otroci med drugim pomerili tudi v medpredmetni igri »matematična košarka«. Športno aktivnost – vodenje žoge skozi različne ovire – so učenci morali povezati z matematiko, saj so poleg opravljanja aktivnosti morali še računati. Ostale zabavne igre s katerimi so otroci razvijali svoje motorične sposobnosti so bile še: vlečenje vrvi, sonožno skakanje v vreči, nogomet, mavrično padalo ipd. Popestritev dogodka je bila tudi postaja s sproščujočo masažo. Preživeli smo prijeten in aktiven šolski popoldan.

                                                             Zapisal: David Hrovat

Fotografija: Simona Lešnjak

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE PO MACHOVI POTI

 

KDAJ: v soboto, 8. junija 2019, ob 8.30 na parkirišču pred šolo, ali ob 8.50 na parkirišču pred gostilno Štefan na Malem Slatniku

KAM: po Machovi poti

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, rezervna oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo

KRATEK OPIS POTI:

»Machova pot je dolga približno 9 km in poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, kjer je nekdaj stala graščina družine Mach. Pot je krožna in ima 7 vstopnih točk. Živahna pohodniška pot v večjem delu vodi po ravnem na nadmorski višini med 178 metri pri Gostilni Štefan na Malem Slatniku in 249 metri nad Koritnicami v bližini vasi  Križe.

Pot poteka ob Slatenskem potoku vse do Velikega Slatnika in naprej, do izvira nad zadnjim, najdaljšim krakom v zgornjem delu te zelene podgorjanske doline. Po učni poti naravne dediščine pod Gorjanci se popotniki ustavijo na grobu staršev Ernsta Macha, ob njihovem graščinskem poslopju, spoznajo zakleti oreh, s katerim na to pot vstopa tudi pisatelj in samotni popotnik po Gorjancih, Janez Trdina, in  še veliko drugih znamenitosti. Po slemenu Koritnic in čez Boršt steza pelje na Potov Vrh. Na parkirišču na Malem Slatniku, kjer se pot začne, je krog sklenjen.«    

(Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/machova-ucna-pot-3.html, pridobljeno 4. 6. 2019 ob 16.02)

POVRATEK: na izhodišče poti se bomo vrnili med 12.30 in 13.00.

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, spoznavali našo okolico, se družili in se razgibali. Spremljali vas bova mentorici planinskega krožka. Pohod bova vodili Simona Lešnjak in Majda Nemanič.

Zaradi lažje organizacije nas zainteresirani obvestite o udeležbi do petka, 7. 6. 2019, po elektronski pošti na naslov simona.lesnjak@os-drska.si ali po eAsistentu.

V primeru dežja bo pohod prestavljen na jesen.  

Veseliva se druženja z vami!

 

Majda Nemanič
in Simona Lešnjak

9. RAZRED: BAZA 20, DOLENJSKI MUZEJ, BERRYSHKA

Spoštovani starši,

v petek, 7. 6., bodo devetošolci obiskali Bazo 20, Dolenjski muzej ter čokoladnico Berryshka.

ČASOVNICA:

7.55 ZBOR PRED DOLENJSKIM MUZEJEM
8.00 – 8.45 OGLED STALNE MUZEJSKE RAZSTAVE NOB
9.00 – VOŽNJA DO BAZE 20 (avtobusna postaja na Kandijski cesti)
9.30 – 11.00 VODEN OGLED BAZE 20 Z OKOLICO (vodnik Dolenjskega muzeja)
11.30 – 12.30 OGLED DESTILARNE IN ČOKOLADNICE BERRYSHKA v dveh skupinah
DEGUSTACIJA ČOKOLAD, MOŽNOST NAKUPA
DO 14.00 PRIHOD (Topliška cesta – avtobusna postaja)

Plačilo muzejskega abonmaja (5 € – 2 vodena ogleda) + prevoz: po položnici.

Ogled destilarne in čokoladnice je brezplačen. Prav tako je brezplačen obisk Baze 20 za starše, ki bi se želeli pridružiti.

Lep pozdrav,

Simona Lešnjak,
razredničarka 9. b

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE OB DNEVU UPORA PROTI OKUPATORJU

KDAJ: v soboto, 27. 4. 2019, ob 8.00 pri topu na Šegovi ulici (bunker)

KAM: okrog Novega mesta

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: dobra pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo

KRATEK OPIS POTI:

Ob Dnevu upora proti okupatorju, ki ga praznujemo na dan ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, se bomo podali po rekreativni poti Novo mesto v žici.

Dobimo se »pod topom« in se sprehodimo po delu poti, kjer je med nemško in italijansko okupacijo med 2. svetovno vojno potekala zapora Novega mesta, ki so jo sestavljala mitralješka gnezda, bunkerji, jarki in bodeča žica. Pohod bomo zaključili ob 11. uri s kulturnim programom v Knjižnici pod krošnjami na Pumpnci (Župančičevo sprehajališče v Bršljinu).

POVRATEK: Na Drsko se bomo vrnili med 12.30 in 13. uro.

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, se družili in razgibali.

Zaradi lažje organizacije nas o udeležbi obvestite po elektronski pošti na naslov simona.lesnjak@os-drska.si do petka, 26. 4. 2019.

Pohodniški pozdrav,

Simona Lešnjak,

mentorica sobotnih potepanj

 

Sobotno potepanje na Kuzarjev kal

V soboto, 12. 5. 2018, se je 13 pohodnikov odpravilo na pohod po lepi okolici Novega mesta, na Kuzarjev Kal. Iz Prečne smo po pešpoti prečkali Temenico in se mimo letališča odpravili do ribogojnice. Nato smo se povzpeli na Kuzarjev Kal, na vrhu pomalicali in si odpočili ter igrali detektiva. Mimo obore na Kuzarjevem Kalu smo se odpravili v dolino. Preživeli smo lepo dopoldne v prijetni družbi.

Simona Lešnjak, mentorica Sobotnih potepanj

Foto: Domen Longar, Simona Lešnjak

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE

KDAJ: v soboto, 12. 5. 2018, ob 8.00 na parkirišču OŠ Drska ali ob 8.30 na parkirišču pred pokopališčem
v Prečni

KAM: na Kuzarjev Kal

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: dobra pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo, odraslim priporočamo tudi pohodne palice

KRATEK OPIS POTI:

Ob 8. uri se bomo zbrali pred šolo in se odpeljali na izhodišče naše pešpoti, na parkirišče pred prečenskim pokopališčem. Mimo športnega letališča Prečna se bomo povzpeli do razvalin gradu Luknja, kjer je tudi naravna plezalna stena. Mimo ribogojnice ob Temenici sledi vzpon na vinorodno gorico Kuzarjev Kal, kjer se bomo okrepčali z malico, razgledali po spomladanski okolici in se veselo podružili ob igri. Mimo obore se bomo podali proti izhodišču naše poti.

POVRATEK: Na izhodišče poti se bomo vrnili med 12. in 13. uro

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, spoznali našo okolico, se družili in se krepko razgibali.

Na potepanje vas vabiva organizatorici sobotnih potepanj, Majda Nemanič in Simona Lešnjak. Zaradi lažje organizacije nas zainteresirani obvestite o udeležbi do petka, 11. 5. 2018. 20171111_093635

Pot pod noge, da okrepimo se!

Mentorici sobotnih potepanj Majda Nemanič in Simona Lešnjak

BRONASTA PRIZNANJA IZ ZNANJA ZGODOVINE

V torek, 5. 12., je na OŠ Drska potekalo šolsko tekmovanje iz znanja zgodovine. Tekmovanja se je udeležilo 22 učenk in učencev 8. in 9. razreda. Učenci so raziskovali podobe življenja ljudi v predmarčnem obdobju na Slovenskem. Preštudirali so prek 50 strani zahtevne literature na akademski ravni.

Bronasta priznanja so osvojili:

Tim Karlič, 9. b

Pia Kump, 8. b

Neža Račečič, 8. a

Jakob Hussein, 8. a

Mia Plantan, 8. a

Patrik Oberstar, 9. a in

Jan Udovič, 9. a.

Tim, Pia, Neža, Jakob in Mia so se uvrstili na področno tekmovanje, ki bo 1. februarja 2018 na OŠ Semič.

 

Vsem tekmovalcem iskreno čestitam in želim še veliko veselja ob zgodovinskem raziskovanju.

 

Mentorica Simona Lešnjak

SOBOTNO POTEPANJE OKROG NOVEGA MESTA

Na sončno Martinovo soboto se je kar 78 pohodnikov OŠ Drska in OŠ Vavta vas odpravilo okrog Novega mesta. Izpred Teniškega centra Portoval smo se odpravili po Župančičevem sprehajališču do Brezovega loga in prek Bršljina nadaljevali pot proti Kapiteljskim njivam na Marofu. Prek Mestnih njiv smo se spustili do Ločne in od tod nadaljevali pot proti Ragovemu logu. Tam smo izvedeli legendo o nastanku imena Ragov log. Po prečkanju mostu v Ragovem logu smo si odpočili na igralih: nekateri so se preizkusili v spuščanju po jeklenici zip-line, drugi pa v kvizu o znanju planinstva. Po poučnem odmoru smo se po Bregu mimo Šanc vrnili do izhodišča naše poti.

Preživeli smo lepo in zabavno dopoldne.

Simona Lešnjak

 

POMEMBNO OBVESTILO OPB

Spoštovani starši!

 

V petek, 23. 6. 2017, je zadnji  dan pouka in nekateri izmed vas ste že izrazili željo, da bi vaš otrok odšel iz šole takoj po končanem pouku (ob 12.00).

Zaradi lažje organizacije dela in priprave obrokov vas prosimo, da čim prej sporočite razredničarki ali učiteljici/učitelju podaljšanega bivanja, če bo vaš otrok ta dan odsoten v podaljšanjem bivanju in na kosilu.

Prosimo, da pisno sporočite ali označite in se podpišete na seznamu pri učeči učiteljici.

Na seznamu lahko označite na ustreznem polju, če bo vaš otrok šel takoj po pouku oz. pred kosilom domov in ta dan ne bo v podaljšanem bivanju ali  bo na kosilu in/ali popoldanski malici.

 

Želimo vam prijetne in srečne poletne počitnice.

Učitelji OPB

 

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE

KDAJ: v soboto, 3. 6. 2017, ob 8.20 na parkirišču pred OŠ Drska, ob 8.40 pred Mercator centrom v Bršljinu

KAM: na Dobravo prek Kamenc do Bezgavca in po bližnjici do izhodišča

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: dobra pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, nahrbtnik z

malico in pijačo, odraslim priporočamo tudi pohodne palice

KRATEK OPIS POTI:

Izhodišče naše poti bo parkirišče pred Mercator centrom v Bršljinu. V smeri Dol. Kamenc se bomo odpravili na Dobravo (vinorodni hrib), kjer se bomo okrepčali z malico iz nahrbtnika, se »pomartinčkali«, opremili dnevnike, se razgledali po okolici Novega mesta, vse do Roga, Gorjancev in po obronkih ostalih okoliških hribovij. Pot bomo nadaljevali v smeri Gor. Kamenc in Bezgavca, kjer bomo v senci »lupili čebulo«.

POVRATEK: Na izhodišče poti se bomo vrnili med 12.00 in 12.30 uro.

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, spoznali našo okolico, se družili in se krepko razgibali. Pot ni zahtevna in je primerna za vse starosti.

Na potepanje vas bova spremljali Majda Nemanič in Simona Lešnjak. Zaradi lažje organizacije nas zainteresirani obvestite o udeležbi do petka, 2. 6. 2017, na elektronski naslov simona.lesnjak@os-drska.si.

 

Veseliva se druženja z vami!

Mentorici Sobotnih potepanj

EKSKURZIJA SEDMOŠOLCEV NA PRIMORSKO

V ponedeljek, 22. 5. 2017, so se sedmošolci odpravili raziskovat Primorsko. Obiskali smo naravni rezervat Škocjanski zatok, Luko Koper, Piran in Hrastovlje. Ker smo bili dovolj zgodnji, smo na sprehodu po Škocjanskem zatoku lahko opazili kar nekaj vrst ptic, med njimi svilnico, race mlakarice, liske, čaplje itd. ter avtohtone konje, med njimi lipicanca. Prijazni vodički Bia in Bojana sta nas seznanili z zgodovino, pomenom in floro ter favno tega pomembnega mokrišča.
Nato smo obiskali naše edino pristanišče, Luko Koper, katerega glavna naloga je pretovarjanje različnih vrst tovora in blaga, od sipkih in nevarnih snovi do avtomobilov, sadja in zelenjave. Z avtobusom nas je vodič popeljal po Luki ter nam povedal mnogo zanimivosti. Izvedeli smo, da je sidrišče globoko 15 metrov in da je bila prva večja ladja, zasidrana v Luki vojaška ladja Gorica. Vsako leto v Luki pristane nad ladij križark. Letno pretovorijo nad 20 milijonov ton tovora. Pri njih veljajo strogi varnostni ukrepi, zato si pristanišče lahko ogledamo samo iz avtobusa.
Naš izlet smo nadaljevali v Piranu, kjer smo se v gostišču Pirat okrepčali z odličnim kosilom. Sprehodili smo se do Tartinijevega trga, poiskali beneško hišo ter se povzpeli na obzidje, kjer se nam je odprl čudovit razgled na neskončno modrino. Po polurnem odmoru smo se odpravili še v protiturški tabor Hrastovlje, kjer smo si ogledali freske Ivana iz Kastva ter spoznali njihov pomen.

Preživeli smo lep in poučen dan.

S. L.

Sobotno potepanje na Mehovo

V soboto, 1. aprila 2017, se je 31 pohodnikov odpravilo na Mehovo. Ne, to ni prvoaprilska šala! :)
Izhodišče našega pohoda je bila Jurna vas, od koder smo se pod vodstvom Majde Nemanič po poljski in gozdni poti povzpeli na grič Mehovo, ki je znan predvsem po zloglasnem Mehovskem gradu. Seznanili smo se življenjem na gradu pred 500 leti in slišali legendo o nastanku imena izvira Gospodična. Na vrhu griča smo se dodobra naužili toplih žarkov in čudovitega razgleda na Kočevski Rog in okoliška hribovja, nato pa se po grajski poti spustili do Podgrada in naprej v smeri Pristave nazaj v Jurno vas, kjer so nas prav nič nestrpno čakali jekleni konjički.

Preživeli smo čudovit in razigran dan. Zahvaljujem se vam za tako številčno udeležbo in vas vabim na naslednji pohod v maju (Dobrava).

Potepajmo se skupaj!

Simona Lešnjak