All posts by Ankica Milosevic

RAZISKOVALCI INSITUTA JOŽEF STEFAN PRI NAŠIH UČENCIH DOMA

OBISK OŠ DRSKA NA INSITUTU JOŽEF STEFAN

26.11. 2020, smo imeli učenci 8. in 9. razreda, ki obiskujejo izbirne predmete z naravoslovno-tehniškega področja delavnice na daljavo. Pripravili so jih mladi raziskovalci zaposleni na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani.

Prvi del je vodil raziskovalec Uroš Hribar. Povedal nam je veliko o piezoelektrični keramiki, stekleni peni in mehanizmih penjenja ter njihovem vplivu na lastnosti materiala.

Drugi del je vodil Andrej Jerman Blažič, ki nam je veliko povedal o internetu in računalniški tehnologiji. Izvedeli smo, kako smo dobili omrežje, kako deluje internet,… Poudaril je, da se  video igre uporabljajo za usposabljanje in izobraževanje. Tudi študenti medicine jih uporabljajo za simulacije operacij.

                                                         Manca Kolenc, 8. a

Podrobneje smo se seznanili z delom na Odseku za raziskave sodobnih materialov K9, z delom E5 in z aktivnostmi na Odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko E1.

Predstavili so nam zanimive in zapletene elektronske zadeve, ki jih obravnavajo na IJS. Najbolj pa me je navdušilo predavanje predavateljice, ki je predstavila raziskave, kjer se ukvarjajo predvsem z vzdržljivostjo človeškega telesa v različnih situacijah.

Želim si, da bi lahko enkrat tudi v živo obiskali Institut Jožefa Stefana. Zahvaljujem se vsem za tako dobro predstavitev.

                                                                Janez Jedlovčnik, 8.b

Mladi raziskovalci  so nam predstavili raziskavo o breztežnosti in učinkih hipoksije, s katerimi se astronavti srečujejo v vesolju. V raziskavi prostovoljci po cel mesec nepremično ležijo v postelji, da poustvarijo razmere v vesolju.

Na zadnji delavnici smo videli robota Pando, ki je robotska roka, v pomoč človeku, humanoidnega robota Talosa in robota ReconCell, ki pa je rekonfigurabilna robotska celica in je sestavljena iz modulov. Na posnetku smo si ogledali, kako robot sestavlja avtomobilsko luč in kako robotski eksoskeleton pomaga človeku pri dvigovanju težkih predmetov.

Na delavnicah z institutom Jožefa Stefana je bilo zelo poučno.

                                                              Oskar Plantan, 9. a

Predavatelj Andrej Jerman Blažič nam je predstavil delovanje interneta in računalnika.

Internet so ustvarili 45 let nazaj, v Slovenijo pa je z Nizozemske prišel leta 1991. Poudaril je pomen varnosti na internetu, saj je povedal, da internet nikoli ne bo dovolj varen, da se vanj ne bi dalo vdreti. Internet se je sprva imenoval ARPANET.

Zelo zanimivo je, da je na internet priključeno kar 3.4 milijarde uporabnikov. Zdaj v času korona virusa, pa se preko računalnika veliko ljudi uči pilotirati ali se urijo za vojaka ali zdravnika.

Mlada raziskovalka Tinkara nam je predstavila svoje delo na odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko. Meni je bila zelo zanimiva prestavitev o manikinih, ki so človeški modeli, zasnovani za objektivno vrednotenje oblačilnih sistemov v različnih okoljih. V laboratoriju jih imajo 6, celotno telo, trup, glava, roka, noga, ter požarni manikin. Spoznali smo še veliko drugih robotov, ki imajo podobne funkcije, kot mi ljudje.

                                                                           Zara Kovačič,  8.a                                                                                                 

Na začetku sem mislil, da se bo predavanje »vleklo«, ampak temu ni bilo tako.

Pogovarjali smo se o mnogih različnih stvareh in predavatelji so bili vsi res zanimivi.

Prišli so iz oddelka za raziskavo sodobnih materialov, laboratorija za odprte sisteme in mreže in odseka za avtomatiko, biokemijo in robotiko.

Meni je bilo najbolj zanimivo poslušati, kaj vse se mora zgoditi pri pošiljanju elektronske pošte, do kakšnih vseh strežnikov gre in kako se te zgodi v manj kot sekundi.

Predavanje je minilo kar hitro, za to pa so seveda zaslužni predavatelji, ki so nam zanimivo in poučno prikazali in približali razvoj in delo njihovega odseka. Brez dvoma bi priporočal ogled inštituta vsem, ki si želijo izvedeti kaj o raziskovanju in iznajdbah.

Predstavitev, bi bila lažja v živo na inštitutu, da bi si kakšno napravo ali maketo ogledali, a je bila kljub temu, da to ni možno, zelo zanimiva in poučna.

Žiga Muhič, 9. a

 Zbrali in uredili Darja Kavšek in Ankica Milošević

TEHNIŠKI DAN

ETNOLOGIJA – PRAZNIKI

V četrtek, 10. decembra 2020, bodo učenci od 6. do 9. razreda na tehniškem dnevu doma izvajali aktivnosti, s katerimi bodo polepšali bližajoče božično novoletne praznike.

Navodila za delo so že  objavljena v spletni učilnici za tehniko in tehnologijo.

Tehniški dan se bo začel ob 8.20 z oddelčnim sestankom, kjer bodo učenci dobili še zadnje napotke za delo. Ob zaključku svoje prispevke lahko posredujejo razrednikom.

Obvešča Ankica Milošević

DEVETOŠOLCI OBISKALI ADRIO MOBIL

Vtisi učencev:

V torek, 8. 10. 2019, smo se peš odpravili v tovarno Adria Mobil, kjer smo si ogledali proizvodnjo in njihove končne izdelke (avtodome, vane za kampiranje, počitniške prikolice). Bilo mi je zanimivo skozi katere procese mora izdelek iti, da je končan in pripravljen za prodajo. Za to je potreben približno dan in pol.Tehniški dan mi je bil zelo všeč. (Tinkara Grobler, 9. b)

Ogled Adrie na podroben način mi je bil zelo zanimiv. Že predstavitev načina dela in vsi ostali osnovni podatki (video) so mi bili všeč. Najbolj pa me je pritegnil ogled proizvodnje avtodomov, vanov in počitniških prikolic. Všeč mi je njihova notranjost. Vesela sem, da sem imela priložnost bolje spoznati tovarno Adrio in njihove izdelke. (Mirjam Hrovat, 9. a)

Na tehniškem dnevu sem se veliko naučila o materialih in marketingu. (Anja Ljubi, 9. a)

Bilo je zanimivo, saj sem videla celotno proizvodnjo in izvedela kateri poklici so zaposljivi pri njih. Tega do sedaj nisem vedela. (Eva Golob, 9. b)

Zanimivo je bilo videti kako in iz katerih materialov so izdelani avtodomi in prikolice. Vesel sem, da sem si lahko ogledal tudi notranjost še ne v celoti izdelanega avtodoma. (Jakob Testen, 9. a)

IMG_7171Zbrali in uredili Ankica Milošević in Jožica Marija Simončič

TEHNIŠKI DAN, 9. razred

OBVESTILO

V torek, 8. 10. 2019,  bodo učenci 9. razreda obiskali tovarno ADRIA MOBIL, d. o. o. v Novem mestu. V sklopu ogleda tovarne bo realiziran tudi tehniški dan. Ker je to oblika pouka, veljajo Pravila šolskega reda in Hišni red šole.

Za malico bo poskrbljeno v šoli. Kosilo starši odjavijo dan prej. Na dejavnost se bodo učenci odpravili peš, zato morajo biti primerno oblečeni in obuti.

Ogled in vodenje tovarne so za učence  brezplačni.

Obveščata Ankica MILOŠEVIĆ in Jožica Marija SIMONČIČ

HIŠA EKSPERIMENTOV

Učenci izbirnih predmetov naravoslovno tehničnega področja se bodo v petek, 27. 9. 2019, udeležili aktivnosti  v okviru projekta Noč ima svojo moč v Novem mestu 2019. Sodelovali bodo na delavnicah Hiške eksperimentov v KCJT. Ogledali si bomo tudi razstave na različnih lokacijah.

Izpred šole bomo odšli po malici ob 10.15. Aktivnosti bomo zaključili približno ob 13.30.

Učenci in starši se lahko udeležite ponujenega programa:

PROGRAMObveščata učiteljici Darja Kavšek in Ankica Milošević

Evropski teden mobilnosti 2019

V petek, 20. 9. 2019, smo imeli učenci 6. in 7. razredov tehniški dan. Prvo uro smo se v matičnih učilnicah pogovarjali o slabostih avtomobila. Po malici smo se peš odpravili na Glavni trg. Tam smo sodelovali na različnih delavnicah, in sicer pri odbojki, namiznem tenisu,  košarki. Ogledali smo si policijsko in reševalno vozilo ter se vozili s kolesi in električnimi skiroji. Štiri dekleta so na tekmovanju iz prve pomoči osvojile 3. mesto. Po končanem obisku smo se vrnili v šolo. Na dejavnostih je bilo zabavno in poučno.

Maša Šmajdek, Lina Primc, Dafina Sulimani in Eva Fink, 7. c

Zjutraj smo se peš odpravili skozi prečudovit gozd proti Glavnemu trgu. Tam smo si ogledali različne stojnice. Med drugim smo poskusile tudi sedež, pri katerem se počutiš, kakor da si udeleženec v prometni nesreči. Dan nam je bil zelo zanimiv, saj je bilo zelo poučno in zabavno. Ta dan bi še kdaj ponovile.

Vita, Niki, Brina in Hana, 7. c

DSC_0004DSC_0001 DSC_0273 DSC_0270 DSC_0246 DSC_0235 DSC_0232 DSC_0227 DSC_0208 DSC_0125 DSC_0114 DSC_0059 DSC_0055 DSC_0052 DSC_0045 DSC_0033 DSC_0030 DSC_0027 DSC_0018 (Large) DSC_0016Fotografije: učenci fotografskega krožka

Zbrala in uredila Ankica Milošević in Uroš Srpčič

REGIJSKO TEKMOVANJE IZ KONSTRUKTORSTVA IN TEHNOLOGIJ OBDELAV 2019

5. aprila 2019, je na OŠ Senovo potekalo tekmovanje iz znanja KONSTRUKTORSTVA (konstrukcijske rešitve, elementi statike, elektronika, elektrotehnika, krmiljenje in regulacija, tehnično risanje…) in spretnosti TEHNOLOGIJ OBDELAV različnih materialov (papir, les, umetne snovi, kovine).

Udeležilo se ga je 12 učencev naše šole. 5 učencev je osvojilo bronasta priznanja. To so: KATKA HROVAT, JURE MACEDONI, LANA ANDERLIČ, BLAŽKA HROVAT in ŽIGA AJDIČ.

4 učenci so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 18. maja 2019, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

ČESTITEKE VSEM TEKMOVALCEM!

DSC_0857 DSC_0846 DSC_0845 DSC_0844 DSC_0812 DSC_0807 DSC_0784 DSC_0780 DSC_0755 DSC_0749 DSC_0738 DSC_0730 DSC_0728 DSC_0724 DSC_0723Mentorica Ankica MILOŠEVIĆ

TEHNIŠKI DAN

Učenci 9. razreda bodo v sredo, 23. 11. 2016 imeli tehniški dan. Prvi del dneva bo potekal v šoli, drugi na Šolskem centru Novo mesto. Dneva odprtih vrat se lahko udeležite tudi starši.

Potek dneva:

Časovni potek Oddelek Dejavnost Izvajalci Spremstvo Prostor
8:00-9:05 9. a

9. b

Izpolnjevanje Hollandovega testa in pogovor o rezultatih Kozoderc Močnik

Skube

Judež

C3
9:10-9.55 9. a9. b Podjetništvo-mini poslovni načrt Kozoderc Močnik

Muhič

Judež

C3
9.55-10.15                               MALICA
10:15-11.00 9. a

9. b

Podjetništvo-mini poslovni načrt Kozoderc Močnik

Muhič

Judež

C3
11:05 9. a

9. b

Odhod na Šolski center Novo mesto Bartolj

Muhič

Judež

11:15-12:30 9. a

9. b

Spoznavanje programov Šolskega centra Novo mesto Učitelji ŠC NM Bartolj

Muhič

Judež

Športna dvorana Leona Štuklja
12:45 9. a

9. b

Zaključek dneva na ŠC NM Bartolj

Muhič

Judež

dan-odprtih-vrat-001Obvešča Ankica MILOŠEVIĆ

Accessibility