All posts by Mojca Kadivnik

HVALA VSEM, KI POMAGATE

Zaključili smo humanitarni teden, v okviru katerega smo povezali tri akcije: Košarico Rdečega križa, Karitasov Pokloni zvezek in zbiranje šolskih potrebščin za naše učence.

Vaš odziv nas je prijetno presenetil. Zbrali smo za več kot 650 evrov dobrin, iz katerih bodo prostovoljke KORK Drska pripravile številne pakete za naše krajane, 93 črtastih A4 zvezkov za Karitas in polno škatlo šolskih potrebščin (barvic, zvezkov, flomastrov, lepil, radirk …) za naše učence, ki potrebščine potrebujejo, a jim jih starši ne morejo kupiti.

Pomoč drugim nas bogati. Hvala, ker pomagate.

 

NASTOP V DSO NOVO MESTO

Kako malo je treba, da nekoga razveseliš!

V petek, 17. maja, smo se učenci 1.a odzvali vabilu na praznovanje rojstnega dne varovancev Doma starejših občanov Novo mesto. Zapeli in recitirali smo nekaj pesmi, na koncu pa smo jim zapeli tudi rojstnodnevno pesem. Ob stisku roke smo voščili veliko zdravja, v spomin na naš obisk pa smo jim poklonili voščilnice, ki smo jih naredili pri likovni umetnosti. Slavljenci so bili iskreno veseli našega obiska.

Želimo si, da jim ob letu osorej spet stisnemo roko in z njimi praznujemo rojstni dan.

20190517_100241 (Medium) 20190517_101022 (Medium) 20190517_101608 (Medium) 20190517_101623 (Medium)

KOŠARICA RDEČEGA KRIŽA

Danes, v četrtek, 9. maja, smo začeli dvodnevno dobrodelno akcijo Košarica Rdečega križa.

Hvala vsem, ki ste se odzvali danes in se boste še jutri. Zbiramo hrano, higienske pripomočke in sladkarije. Prostovoljke bodo poskrbele, da bo pomoč prišla v prave roke.

kosarica (Medium) 20190509_082236 (Medium)

 

Do konca drugega tedna pa zbiramo tudi zvezke in šolske potrebščine.

Aside

NAPOVEDUJEMO: HUMANITARNI TEDEN

V četrtek, 9. maja, pričenjamo humanitarni teden, v okviru katerega bomo sodelovali v Tednu Rdečega križa in še posebej akciji Košarica Rdečega križa, se pridružili Karitasovi akciji Pokloni zvezek, zbirali pa bomo tudi potrebščine za naše učence.

KOŠARICA RDEČEGA KRIŽA bo potekala v četrtek in petek, 9. in 10. maja, od 7.30 do 8.30 na zgornjem vhodu v šolo (vhod za 1. in 2. razred). Zbiramo hrano, higienske pripomočke, sladkarije. Zbrano prevzamejo prostovoljke KORK Drska.

ŠOLSKE POTREBŠČINE  zbiramo od četrtka, 9. maja, do četrtka, 16. maja. Za akcijo KARITAS – POKLONI ZVEZEK bomo namenili črtaste A4 zvezke, ostale potrebščine bomo namenili za učence naše šole. 

Tednu Rdečega križa se pridružujemo tudi s sodelovanjem na Igrah Rdečega križa, kamor odhajata dve ekipi prve pomoči. Na našo šolo prihajajo v četrtek prostovoljke, ki bodo tretješolcem predstavile delovanje Rdečega križa, prvošolce pa čaka zanimiva pravljica Križem Kapica.

Hvala vsem, ki pomagate.

Naš dan na POP TV-ju in Radiu 1

V torek, 2. aprila, smo se učenci izbirnega predmeta Umetnost in interesne dejavnosti Mladi novinar odpeljali v Ljubljano. Na avtobusu smo navdušeni in polni energije pričakovali, da se pripeljemo do POP TV. Tam smo si ogledali studio, kjer snemajo oddajo Svet, studio oddaje 24 ur in tudi studio Zvezde plešejo. Izvedeli smo, kako dober poklic imajo novinarji. Nato smo se odpeljali do Radia 1. Želeli smo srečati Denisa Avdiča, a ga na žalost ni bilo. Videli smo veliko drugih na radiu, studio in dobili veliko informacij. Najbolj nam je bilo všeč, ko smo videli, kako v živo govorijo po radiju. Spremenila bi samo to, da bi šli prej na radio, da bi videli Denisa Avdiča.

ULA MEGLIČ, 6. a

1 (Medium) 2 (Medium) 3 (Medium) 4 (Medium) 5 (Medium) 6 (Medium) 7 (Medium) 8 (Medium)

Predstava Pasavček

Učenci 1. razredov so si v sredo, 13. marca, ogledali predstavo Pasavček. Interaktivna predstava je bila polna ugank, učenci so uživali in ponovili vse, kar že vedo o prometu – da morajo nositi rutko, na kolesu obvezno nositi čelado, v avtu biti vedno pripeti z varnostnim pasom, upoštevati prometne znake in za igro uporabljali samo igrišče, čeprav je pločnik prazen in kar vabi razposajene otroke. Učenci so se naučili reka “Red je vedno pas pripet” in posebne pesmice o Pasavčku.

Predstava je del projekta Pasavček, sicer pa že drugi teden spremljamo tudi njihovo pripetost v avtomobilu in nošenje rutk. O varnosti v prometu smo se že veliko pogovarjali, se učili pravilnega prečkanja ceste in prepoznavanja prometnih znakov, naredili pa smo poskuse pripetosti in ugotavljali, kaj se lahko zgodi, če nismo pripeti v avtomobilu.

pasavcek1 pasavcek2 pasavcek3 pasavcek 4(Medium)

 

Operna pravljica je bila nekaj posebnega

Pred dnevi smo na naši šoli gostili operna pevca Klemna Torkarja in Evo Černe. Pripravila sta nam operno pravljico Rdeča kapica. Na oder sta povabila tudi naše učence. Predstava je bila zanimiva, da je bila za učence res nekaj posebnega, pa je na koncu pričal dolg in bučen aplavz.

Šolska novinarka Maša Ercegovič je napisala: Operna pravljica je bila malo spremenjena. Na koncu volk ni pojedel Rdeče Kapica in babica je bila v toplicah, ampak pravljica mi je bila vseeno zelo všeč. Bila je zelo zanimiva, zelo sem uživala.

Svoje vtise so strnili tudi učenci 1.a:

Sofija: Všeč mi je bilo, ko je šel volk med gledalce. Zelo sem se prestrašila.

Om: Rem je zaprl knjigo in rešil Rdečo kapico, da je ni požrl volk.

Isa: Prvič sem videla predstavo, ki jo pojejo.

Po predstavi sta šolski novinarki Zaja in Karla naredili intervju z opernima pevcema, ki ga bomo objavili v šolskem glasilu Iskrice. Vprašali sta ju, kako sta postala operna pevca, kako skrbita za glas, pripovedovala pa sta tudi o svojih osnovnošolskih doživetjih. Delček intervjuja za pokušino:

Kdaj ste prvič slišali opero?

Klemen: Ko sem bil mlajši, so bili popularni trije tenorji Pavarotti, Carreras, Domingo, ki so peli na svetovnem nogometnem prvenstvu. To je bil moj prvi stik z opernim petjem. Kupili smo njihov CD, ki se je vrtel vse dni. To je bil moj prvi stik z opero, bilo mi je všeč, nisem pa si mislil, da bom kdaj pel na podoben način.

Eva: Prvič sem slišala operno petje na božično-novoletnem koncertu Simfoničnega orkestra Domžale Kamnik, kjer so gostovali tudi operni pevci. Ta način petja mi je bil zelo všeč.

 

Novinarki Radia Krka na naši šoli

Naše prvošolčke sta v petek, 11. 1., obiskali Laura in Nina, novinarki Radia Krka. Učencem 1. razredov sta zastavili veliko vprašanj o zimi, pustu in še marsičem. Njihove odgovore sta posneli na diktafon. Na vprašanje, če jim je všeč zima, so npr. naši učenci povedali, da jim je všeč, ker je takrat sneg, lahko delajo snežake, angelčke, se kepajo, smučajo, drsajo…

Na ostale odgovore boste morali počakati, da jih objavijo v rubriki Male za velike na 106,6 v programu Radia Krka.

Karla Mirtič, šolska novinarka

20190111_092332 (Medium) 20190111_093303 (Medium)

ANINA ZVEZDICA 2018

Včeraj, 20. decembra 2018, smo v tradicionalni akciji Anina zvezdica na OŠ Drska obdarili 56 družin naših učencev in jim polepšali praznike. V humanitarnem tednu so učenci v šolo prinašali mleko, olje, moko, sladkarije, šolske potrebščine, higienske pripomočke in igrače, da pa so bila darila res lepa, pa je poskrbela še Ana Lukner Roljič, ki nam je kot vsako leto prijazno odprla skladišče Anine zvezdice v Ljubljani.

Ob predaji novoletnih daril smo družinam ponudili tudi oblačila, ki so jih učenci prinesli v šolo v okviru projekta Ekošole.

Veseli smo, da smo lahko osrečili toliko družin in jih razveselili.

Vsem želimo lepe praznike in srečno novo leto.

Novinarke Brina, Iva, Naja in Anila

anina10 anina1 anina2 anina3 anina4 anina5 anina6 anina7 anina8 anina9

TUDI V SREDO – BOŽIČNO-NOVOLETNI BAZAR

Božično-novoletni bazar bo ponovno v sredo, 19. decembra, od 11.30 do 16.00. Vabljeni k obisku in darovanju za nakup knjig za šolsko knjižnico.

11. decembra smo poročali: Na hodniku pri glavnem vhodu v šolo ter pri vhodu za učence 1. in 2. razreda je že vse pripravljeno za božično-novoletni bazar, ki bo danes do 18. ure. Oglejte si fotografije in si zaželite kaj lepega:) Dobrodelni prispevki bodo namenjeni za nakup knjig za šolsko knjižnico.

20181211_112537 (Medium) 20181211_120148 (Medium) 20181211_112729 (Medium) 20181211_112813 (Medium) 20181211_120135 (Medium) 20181211_120202 (Medium) 20181211_120546 (Medium) 20181211_121217 (Medium) 20181211_121100 (Medium)20181211_120126 (Medium)

 

HUMANITARNI TEDEN NA OŠ DRSKA

anina zvezdica slika

V torek, 18. decembra, v razredih,

v sredo, 19. decembra, od 7.30 do 8.10 pa tudi v 4. b

zbiramo

nepokvarljivo in originalno zapakirano hrano,

higienske pripomočke,

sladke pozornosti

šolske potrebščine in igrače,

saj tudi letos z veseljem sporočamo:

V OKVIRU TRADICIONALNE AKCIJE ANINA ZVEZDICA NA OŠ DRSKA BOMO

OBDARILI  DRUŽINE NAŠIH UČENCEV, KI POTREBUJEJO POMOČ,

IN JIM POLEPŠALI PRAZNIKE.

 Darila bodo prijazno dopolnili v fundaciji Anina zvezdica, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

KOLAČKI ZA PROSTOVOLJCE

V oktobru smo nekateri učenci osnovne šole Drska v Tušu sodelovali pri projektu Drobtinica. Imeli smo stojnico s kruhom in pecivom, ki so jih spekli naši učenci in prostovoljke Rdečega križa. Zbirali smo prostovoljne prispevke za učence naše šole.  Za trud smo bili poplačani, saj nas pred jesenskimi počitnicami učenci gospodinjskega krožka z mentorico Andrejo Burger Muhič povabili na kolačke,  prav takšne kot smo jih imeli v soboto na stojnici. Kolački so bili zelo dobri. Bilo mi je všeč.

BRINA LUZAR, 5. B

slika kolacki1 slika kolacki2 (Medium)