All posts by Mateja Bartolj

RAZDELITEV SPRIČEVAL 2020/21

V skladu s Pravilnikom o šolskem koledarju za osnovne šole ( 14. člen) bomo učencem, ki jim ni bilo možno razdeliti spričeval ob zaključku pouka, osebno vročili njim oziroma njihovim staršem v času od zaključka pouka do 30. junija in od 16. do 20. avgusta tekočega šolskega leta.

Ravnateljica Nevenka Kulovec

OBVESTILO ZA STARŠE IN UČENCE

Spoštovani starši, drage učenke in učenci!

obveščamo vas, da je Vlada RS , v četrtek, 18. 2. 2021, sprejela odločitev o ponovnem vračanju vseh osnovnošolcev (od 1. do 9. razreda) v šole.

Počitniške dneve danes zaključujemo in jih predajamo vrstnikom v drugih regijah, sami pa se v PONEDELJEK, 22. 2. 2021, ponovno vračamo v šolske klopi po ustaljenem šolskem urniku.

Da bomo čim bolje sledili priporočilom NIJZ in zagotavljali varno okolje vsem v šoli, prosimo, da se čim bolj odgovorno vedemo vsi učenci, starši in delavci šole. Prilagodili smo šolski red, zato si oglejte na spletni strani objavljen PROTOKOL, po katerem bomo izvajali vzgojno-pedagoško delo na šoli.

Z veseljem vas pričakujemo

 

Nevenka Kulovec, ravnateljica

KULTURNA PRIREDITEV, 9. 2. 2021

Danes, 9. 2. 2021, poteka kulturni dan za učence od 6. – 9. razreda. Preko glasbene in likovne umetnosti učenci spoznavajo Franceta Prešerna. Preizkušajo tudi svoje vedenje o Prešernu s pomočjo kvizov.

Dan bomo začeli s proslavo, ki so jo pripravili učenci 1., 2. in 3. razreda ter 6., 8. in 9. razreda skupaj z učiteljicami slovenščine.

Proslavi lahko prisluhnete  – PTIREDITEV OB KULTURNEM PRAZNIKU.

 

aktiv slovenistk

OBVESTILO IN PROTOKOL ZA STARŠE IN UČENCE – 9. 2. 2021

Novo mesto, 5. 2. 2021

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da je Vlada RS  v četrtek, 4. 2. 2021, sprejela odločitev, da se od torka, 9. 2. 2021, v vseh osnovnih šolah v republiki Sloveniji vzgojno-izobraževalno delo za učenke/učence od 1. do vključno 3. razreda izvaja v prostorih šole.

Spoštovani!

 1. 2. 2021 bomo z veseljem ponovno odprli vrata tudi naše šole za vse učence 1. triade (1. , 2. , 3. razred).

Veselimo se prihoda učencev v šolo in se hkrati zavedamo odgovornosti, ki ga le-ta prinaša. Ob ponovnem odprtju šol se tveganje za okužbo z virusom SARS-Cov-2 ponovno poveča. Da bomo učencem zagotovili čim bolj varno šolsko okolje, bomo vsi skupaj upoštevali poostrene varnostne ukrepe in prilagodili organizacijo dela. O tem podrobneje pišemo v PROTOKOLU, ki je objavljen na spletni strani šole. Prosimo vas, da ga skupaj z učencem doma glasno preberete.

Na spletni strani šole objavljamo tudi Dopisa Združenja za pediatrijo – Sekcije za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem združenju, ki sta namenjena staršem in učencem.

Za posamezna vprašanja se obračajte na vaše razredničarke.

Hvala za vse dosedanje strpno sodelovanje in vaše »poučevanje«. S skupnimi močmi, medsebojnim spoštovanjem in sodelovanjem bomo vzpostavili čim bolj normalno življenje in premagovali ovire, ki nam bodo gotovo še popestrile vsakdan.

Lep pozdrav.

Nevenka Kulovec, ravnateljica

Obvestilo za starše in učence – Sekcija za primarno pediatrijo

OBVESTILO ZA STARŠE

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da je Vlada RS  danes, v četrtek, 28. 1. 2021, sprejela med drugim tudi odločitev, da se tudi v naši Jugovzhodni regiji (črna regija)  od 1. 2. 2021 nadaljuje pouk za vse učence od 1. do 9. razreda na daljavo.

NOVOST: Izvedba nujnega varstva za učenke in učence v prvem triletju

Odlok Vlade RS določa tudi izvedbo nujnega varstva za učenke in učence v prvem triletju, za tiste učenke/ce, katerih OBA STARŠA ali eden od staršev, ki je SAMOHRANILEC, sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi (UR.l.RS, št. 75/17), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski in Policiji.  Zaposlitev se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca.

 

********************************************************************************

Spoštovani,

da se bomo na šoli lahko ustrezno organizirali in poskrbeli za čim varnejše okolje za otroke in zaposlene, vas prosimo, da nam jutri v petek, 29. 1. 2021, sporočite morebitno potrebo po varstvu za vašega otroka (od 1. do 3. razreda) in dostavite potrdilo delodajalca, da ste za to varstvo upravičeni.

Vlogo in potrdilo pošljite na e-naslov: roman.judez@os-drska .si.

Na voljo smo vam za dodatne informacije:

Roman Judež: 07 39 35 866, 031 550 424 oz. roman.judez@os-drska.si in

Nevenka Kulovec: 07 39 35 862, 041 385 690 oz. nevenka.kulovec@os-drska.si.

 

Lep pozdrav

Nevenka Kulovec, ravnateljica

HITROSTNO RAČUNANJE -Brainobrain centra NM

 Učenki Lara Žnidaršič in Luana Smolkovič Umek (obe iz 3. razreda) sta se odlično odrezali v hitrostnem računanju in si priračunali srebrno medaljo.

BOB tekmovanje 9. 1. 2021

27 tekmovalcev iz Brainobrain centra NM je v soboto, 9. 1. 2021, tekmovalo na že 6. mednarodnem tekmovanju v hitrostnem računanju, ki je letos 1. potekalo v online obliki.

Računalo je cca 25.000 otrok s celega sveta, ki urijo svojo koncentracijo, spomin, vztrajnost, vizualizacijo z metodo Brainobrain (www.brainobrain.si)

Kjer je volja, tam je uspeh!

Iskrene čestitke.

Učenci naš šole že deset let aktivno sodelujemo v projektu Kuhnapato in tretje leto v projektu Hrana ni za tjavendan

 

Tudi to šolsko leto, čeprav malo drugače. Glede na to, da smo doma, verjamemo, da kar nekaj časa preživimo tudi ob štedilniku. Čas je drugačen in morda je prav ta čas – čas za drugačne praznične jedi. Seveda v to skupino nedvomno sodijo potice in potičke, piškoti in druge sladice, s katerimi si sladkamo dneve ali pa krasimo smrekice.

V letih skupnega dela smo se naučili, da nam prav prazniki, ki so pustili najvidnejše sledi v naši prehranski dediščini, ponujajo kreativnost. Le s korakom nazaj, s pogovorom z babico ali sosedo, morda s pomočjo še na roko napisanega recepta ali pa kar s svojo domišljijo, ki se ozira po okolici, smo že in verjamemo, da bomo spet, na krožnike postavili jedi, ki bi jih bilo vredno ponovno spoznati in jih vključiti v naše jedilnike.

Tudi tukaj lahko uporabimo ostanke ali pa si domislimo način kar najokusnejše porabe jedi v dneh po praznikih (namakanje, ponovna uporaba potičk, pečenjakov ipd.) Do ponedeljka smo imeli čas, da pripravimo sladice za praznično igro, ki jo organizirata Društvo Vesela kuhinja, ki je nosilec projekta in pokrovitelj projekta Spar.

Z naše šole je sodelovalo 5 učencev. Prvi dve nagradi med sodelujočimi iz cele Slovenije sta osvojila: Barbara Jedlovčnik iz 6. c, z adventno pito prvo nagrado in Jakob Savić Rončević iz 8. b, z vrtečimi se snežaki, drugo nagrado! 👍

Zoja Ficko, Alina Jacović, Metka Zupančič iz 6. c pa so bile pohvaljene za svoje izdelke.

Zelo sem vesela, da sta kar dva učenca naše šole nagrajena. To bo tudi za ostale učence še večja spodbuda za nadaljnje delo.

Zaključujem pa z besedami vodje projekta Anke Peljhan:

»Iskrena hvala in čestitke za trud – vaš dolgoletni, ki se sedaj preslikava k otrokom, kaže na njihovo samostojnost, samoiniciativnost, veselje do dela, inovativnost in vse ostalo, kar sodi zraven, seveda čestitke vsem mladim izvajalcem. Tokrat je prišlo ogromno materiala, ki smo ga s »sodelavci« pregledali kar se da hitro, saj se bližajo prazniki. Sama delim občutke, za katere sem mislila, da sem se jih za vedno znebila, ko je (še) šlo za tekmovanja, kar vas večina pozna. Težko se je bilo odločiti, saj si tokrat pohvale zaslužijo prav vsi! Vsak od otrok je vložil trud, znanje in veščine, kar je danes redkost in vredno spodbud.

Zelo težko smo izluščili tiste, ki so za kanček odstopali po vseh naštetih parametrih »ocenjevanja« ali odločanja, po parametrih, ki jih zapoveduje naše dolgoletno poslanstvo.

Mentorica Jožica Muhič

 

Sedaj pa še recepti in slike, mogoče pa tudi vi kaj pripravite:

 

 1. nagrada: BARBARINA ADVENTNA PITA

Pri pripravi Adventne pite (imena sem se domislila, ker je ravno adventni čas) sem uporabila piškotke, ki so bili že nekaj časa odprti in niso bili več tako hrustljavi, ampak že bolj mehki. Uporabila pa sem tudi na krhlje narezana jabolka, ki jih otroci nismo pojedli in so postali že malo rjavi (kar nam otrokom ni najbolj všeč) in ostanek skuhane čežane.

RECEPT

TESTO:

 • 100 g piškotkov
 • 0,5 dl mleka
 • 50 g masla
 • 1 jajce
 • 100 g sladkorja
 • žlička pecilnega praška

NADEV:

 • 3 jabolka
 • 100 g jabolčne čežane
 • 50 g masla
 • 2 žlici sladkorja
 • cimet
 • ingver
 • aroma ruma
 • vanilijev puding
 • 200 g skute

 

POSTOPEK:

Piškotke nadrobimo, dodamo maslo in mleko ter zmešamo. Stepemo jajce s sladkorjem in dodamo k piškotni masi. Dodamo še pecilni prašek in dobro zmešamo.

Okrogli pekač obložimo s peki papirjem in vanj enakomerno razporedimo piškotno maso.

Postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut na 160 ºC, dodamo še nadev in pečemo še nadaljnjih 15 minut.

Za nadev potrebujemo na krhlje narezana in olupljena jabolka, ki jih prepražimo v kozici skupaj z maslom in sladkorjem. Dodamo cimet, ingver in kapljico arome ruma. Ko se jabolka razpustijo, dodamo vanilijev puding in skuto ter premešamo.

 1. nagrada: JAKOBOVI PLESOČI SNEŽAKI

 

Slika5

Sestavine:

 • ostanki biskvita
 • 200 g sladke smetane
 • 250 g pasirane skute
 • 150 g kisle smetane
 • 100 ml jabolčnega soka
 • 1 zavitek Kremfix
 • kokosova moka

 

Vse skupaj, razen kokosove moke, zmešamo in postavimo za 15 min v hladilnik. Nato z rokami oblikujemo 8 večjih in osem manjših krogov, oblikujemo snežake in jih poljubno okrasimo.

Slika6

 

Alinini sladici

Pripravila sem 2 sladici. Prva je nastala iz ostanka peciva, ki sem ga spekla sama in ga nismo pojedli do konca, druga pa iz jabolčnih olupkov.

 1. sladica: NAGAJIVI SNEŽAK

Sestavine:

– ostanki peciva

– 125 g mascarponeja

– 0,5 dl mleka

– bela čokolada v kapljicah

– malo masla

– čokoladne crispi kroglice

 

Najprej sem nadrobila pecivo, ki nam je ostalo, temu sem z žlico primešala mascarpone in dodala mleko, da je nastala čvrsta masa, ki sem jo na krožniku oblikovala v snežaka. Nato sem nad paro stopila čokoladne kapljice in jim dodala še malo masla. Paziti sem morala, da čokolada ni preveč, niti premalo tekoča. Ko se mi je zdela ravno pravšnja, sem jo polila po nagajivem snežaku. S čokoladnimi kroglicami sem naredila snežaku še gumbe, obraz in pokrivalo, nato pa ga dala ohlajati.

 1. sladica: ZIMSKI KOZARČEK PRESENEČENJA

Sestavine:

– jabolčni olupki (od štirih jabolk)

– sok ostanka pomaranče

– 180 g maslenih piškotov

– 70 g mascarponeja

– 0,5 dl mleka

– kakav

– mleti orehi

– 25 g sladkorja v prahu

– 100 ml sladke stepene smetane

– cimet

 

Maslene piškote sem na pladnju zdrobila s kuhinjskim valjarjem. Stresla sem jih v posodo in dodala mleko, kakav in mascarpone ter zmešala. Iz te mase sem oblikovala zvezdico za dekoracijo, ostalo maso pa dala v kozarček. V mešalniku sem zmlela jabolčne olupke in pri tem dodala pomarančni sok. Nastala je jabolčna kaša, ki sem jo zlila v kozarček na piškotno dno. Stepla sem smetano in ji dodala sladkor v prahu, ter jo dodala na kašo v kozarec. Potem sem zmlela še orehe in jih posula v kozarec. Na orehe sem ponovno položila smetano in na koncu posula sladico še s cimetom. Dodala sem dekoracijo, zvezdico iz piškotnega testa ter 3 koščke jabolčnih olupkov.

 

Zojina VIJOLIČNA POSLASTICA

 Slika10

RECEPT:

Sestavine:

– 300 g zmletih piškotov               – navaden jogurt               – malo cimeta

– 50 g masla                                 – sladka smetana              – sladkor

– zmrznjeno jagodičevje               – vaniljev ekstrakt

 

Postopek:

Biskvit naredimo iz ostalih piškotov, ki nam ostanejo pri peki in dodamo maslo sobne temperature. Piškote zdrobimo in jih pomešamo z maslom in dodamo eno čajno žličko vaniljevega ekstrakta.

Za sladoled potrebujemo zmrznjeno jagodičevje, kateremu dodamo navaden jogurt. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo 3 velike žlice sladkorja.

Vzamemo pekač s premerom 26 cm in ga pomastimo. Na dno z žlico razporedimo maso iz piškotov, na vrh pa dodamo sladoled. Okrasimo pa tako, da s sladko smetano naredimo 5 kupčkov, na katere posujemo malo cimeta.

 

 

METKINO PRESENEČENJE

SESTAVINE:

 • 100 g bele čokolade
 • 0,5 kg maskarponeja
 • 30 g drobtin ostankov piškotov ali biskvita
 • 300 g jagod
 • želatina Fix
 • 100 g temne čokolade
 • sladka smetana

 

Postopek:

Najprej stopimo belo čokolado in ji primešamo polovico posodice sladke smetane. V posodo damo 250 g maskarponeja in primešamo stopljeno belo čokolado. Primešamo polovico vrečke želatine. Jagode spasiramo in dodamo dva lista želatine, ki smo jo prej namočili v hladni vodi. Stopimo še temno čokolado in jo primešamo. V kozarčke najprej natresite piškotne drobtine, ostalo pa poljubno servirajte. Ko končate s serviranjem, dajte v hladilnik za eno uro ali eno uro in pol. Zdaj lahko, če želite, še okrasite z oreo piškoti ali s čim podobnim.

Sedaj pa zavihajte rokave in veselo na delo. Pri dekoriranju in oblikovanju uporabite svojo domišljijo in jim dodajte svoj pečat. Uživajte v eksperimentiranju. Pa dober tek!!!!

 

 

 

 

 

 

 

ZAHVALA ZA SLADKO PRESENEČENJE

Spoštovani,

 

družina Kolenc je za vse tiste, ki v dneh dela na daljavo prihajajo v šolsko kuhinjo po kosilo, pripravila sladko presenečenje. 

Napekli so raznovrstne piškotke in za dobro voljo vsakemu paketku dodali voščilo z lepimi misli znanih ustvarjalcev.

sladko presenecenje

Na šoli smo zelo veseli dobrega sodelovanja naših družin in se družini Kolenc tudi v imenu vseh prejemnikov slaščic iz srca zahvaljujemo!

ravnateljica

 

VARNA UPORABA SPLETA V ČASU IZOBRAŽEVANJA NA DALJAVO

Spoštovani straši,

učenje na daljavo že kar nekaj časa poteka in posledično so učenci “prisiljeni” uporabljati računalnike, tablice ter telefone.  Za uspešno učenje so vseskozi povezani s svetovnim spletom, a pri tem pozabimo, kako pomemba je varnost na spletu – zaščita otroka, saj mu vseskozi pretijo nevarnosti, ki se jih pogosto ne zavedamo – jih ne zaznamo, vaši otroci pa še manj.

Zato se je šola odločila, da za vsa pripravi spletno predavanje o varni uporabi spleta, da boste lažje z otrokom spregovorili o nevarnostih, ki pretijo na svetovnem spletu. Predavanje bo izvedla predstavnica safe.si , Tjaša Jerman Kuželički, in sicer 23. 12. 2020, ob 17. uri. Povezavo do spletnega predavanje vam posredujemo nekaj dni pred samo izvedbo.

Še predno boste seznanjeni o varnosti in nevarnosti spleta s strani predavateljice, vam posredujemo krajši zapis mame naše učenke, ki je v času učenja na daljavo strnila nekaj napotkov o varni uporabi spleta.

 

Bodimo odgovorni na spletu ter poskrbimo za varnost otrok.

kolektiv OŠ Drska

DAN ZDRAVE ŠOLE, OŠ Drska, petek, 20. 11. 2020, DELO NA DALJAVO

Vsak tretji petek v novembru je dan slovenske hrane in na ta dan otroci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah že deset let zapored uživamo zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka- Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je razvil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Zavedati se moramo pomena opraševanja čebel za prehransko varnost, pomena rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk izpostavlja slogan »Zajtrk z medom – super dan«.

DEJAVNOSTI

 1. URA: POGRINJEK IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki naj vsebuje vsaj tri sestavine od naštetih: kruh, maslo, med, jabolko, mleko.
 2. URA: ZDRAVA PREHRANA MLADOSTNIKA ali MED ali ČEBELE ali LOKALNA HRANA, ….
 3.  URA: Gibalne vaje
 4. URA: Pisma, pesmi ali likovno delo medicinskemu osebju, bolnikom
 5. URA: Evalvacija

 pogrinek

 1. Vzemi kvadratni prtiček in ga prepogni na polovico.

2 – 3. Prepogibamo v obliki harmonike, malo čez polovico prtička, vsak zavihek naj bo širok 2 do tri centimetre.

 1. Prtiček prepognite na polovico tako, da je »harmonika« na zunanji strani.
 2. Ostanek prtička prepognemo ob harmoniki proti zloženemu delu.
 3. Prtiček obrnemo na drugo stran in ponovno prepognemo ostanek prtička.
 4. Sedaj razgrnemo pahljačo.
 5. Pahljačo stabiliziramo z delom prtička, ki smo ga nazadnje prepognili.

Še nekaj utrinkov našega dela na daljavo:

V petek, 27. 11. 2020, smo po enotedenski karanteni odnesli pisma, risbe in pesmi naših učencev na upravo Splošne bolnice Novo mesto, da  presenetimo delavce in bolnike z besedami zahvale in vzpodbude.

Jožica Muhič – vodja dneva

Accessibility