All posts by Mojca Mežik

USTVARJANJE OB SVETOVNEM DNEVU MLEKA V OPB

Ali ste vedeli, da 1. junija praznujemo svetovni dan mleka? Učenci tretjega razreda v podaljšanem bivanju smo se to naučili in z veseljem smo ga tudi obeležili.

Na ta dan smo govorili o pomenu uživanja mleka kot viru beljakovin in energije ter njegovem vplivu na rast in razvoj otrok. Spregovorili smo tudi, kako nas slovenski predelovalci mleka oskrbujejo s svežim in hranljivim  slovenskim mlekom in mlečnimi izdelki. Prav vsi radi pri zajtrku popijemo kakšno skodelico mleka.

Odločili smo se, da odpadne mlečne tetrapake uporabimo za izdelovanje zanimivih lončkov za svinčnike in hranilnike. Pri ustvarjanju smo res uživali in pokazali, da smo pravi umetniki, saj nam idej nikoli ne zmanjka.

O tem, kako pridobimo mleko in kakšna je njegova pot, preden pride do nas, so govorili tudi učenci 1. razreda. Odkrivali so, kje vse najdemo mleko in katere mlečne izdelke poznamo ter katere imamo najraje. Ob svetovnem dnevu mleka so tudi prvošolci ustvarili nekaj zanimivih kravic, ki nam dajejo mleko.

Valentina Bizjak in Klavdija Bizjak

SREČANJE ZLATIH BRALCEV

 

Zlatim bralcem (učencem, ki za bralno značko berejo devet let) je Luka Zorenč (avtor knjige Ris) na začetku povedal o svoji karieri in življenju v vojski. Predstavil nam je svojo opremo specialista za taktično/bojno medicino in odgovarjal na naša vprašanja. Potem nam je Brane T. Červek (inštruktor preživetja v divjini) povedal in pokazal, kako preživeti v naravi. Na koncu smo s pomočjo Petra Rakuše zakurili ogenj. Uporabljali smo lok, kresilo in bambus. Uspelo nam je, smo pa ugotovili, da to ni lahko delo. Za večerjo smo si spekli hrenovke in klobase. Ob koncu smo sedeli ob ognju in se zabavali. Pred odhodom smo lahko poskusili še hrano, ki jo imajo vojaki na terenskem delu.

Bilo nam je zelo všeč, saj smo se naučili veliko novega.

Kaja Retelj in Oskar Luzar, 9.a

1 2 3

4577 6

NOVE KNJIGE ZA BOLNIŠNIČNI ODDELEK

OŠ Drska ima že več kot deset let oddelek učencev tudi na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Novo mesto. Vsak dan je tam prisotna učiteljica Marjeta Simončič. Z malimi bolniki kvalitetno preživlja čas med okrevanjem, pripravlja ustvarjalne in zabavne delavnice, pomaga pri učni snovi … Pogosto malim pacientom ponudi v branje tudi kvalitetno knjigo. Bolnišnični oddelek smo zato s sredstvi iz šolskega sklada založili njihovo priročno knjižnico. Učenci in dijaki bodo lahko brali kvalitetna dela slovenskih in tujih avtorjev.

Branje pomaga pri sprostitvi in zato lažjem okrevanju po poškodbah, operacijah ali drugih vrstah bolniškega zdravljenja.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

IZPOSOJA IN VRAČANJE KNJIG V ŠOLSKI KNJIŽNICI

V času omejevalnih ukrepov zaradi koronavirusa smo bili primorani omejiti čas, preživet v šolski knjižnici. Učenci lahko vrnejo in si izposodijo knjige po spodnjem razporedu. V knjižnici so lahko tudi pred in po pouku, a samo za izposojo knjig. Ob vstopu je obvezno razkuževanje, nujna je razdalja med bralci, ves čas je poskrbljeno za zračenje.

ponedeljek torek sreda četrtek petek
1. 4. a 7. a 9. a 2. b 5. b
2. 1. c 8. c 8. a 8. b 4. b
3. 6. a 1. a 3. b 7. c 1. d/1. b
4. 3. a 6. b 6. c 9. b 3. c
5. 5. a 4. c 5. c 7. b 2. a
6. 2. c

Čeprav je to precej neugoden čas tudi za delovanje knjižnice, je dostop do knjig vseeno omogočen.

Vabljeni v šolsko knjižnico.

Obvešča knjižničarka Mojca Mežik.

UČBENIKI (od 2. do 9. r.) IN DELOVNI ZVEZKI ZA PRVO TRIADO ZA ŠOL. LETO 2020/21

Učenci (od 2. do 9. razreda) bodo učbenike prejeli v šoli, in sicer 1. šolski dan, 1. 9. 2020. Prav tako bodo v šoli prejeli delovne zvezke za prvo triado (od 1. do 3. razreda). Ker bo tega gradiva kar nekaj, naj imajo učenci s sabo šolske torbe.

Učbeniki morajo biti oviti tako, da se ovitek NE BO nalepil na platnico, prav tako morajo biti podpisani. Oviti naj bodo tudi zvezki in delovni zvezki.

Sporoča knjižničarka Mojca Mežik.

 

TEKMOVANJE V LEPOPISU

Na šoli smo v zimskem času izvedli tekmovanje v lepopisu. Zaradi izrednih razmer ga nismo uspeli pripeljati do konca. Kljub temu je nastalo nekaj zares lepih zapisov, ki si zaslužijo nagrado. Učenci, ki so Zdravljico zapisali na najlepši možni način, so Neža Hrovat, 3. b; Matej Kolenc, 4. b; Belinda Morina, 4. c. Čestitamo.

Mojca Mežik, vodja tekmovanja

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

 

Mali folklorniki v projektu Simbioza giba

Mali folklorniki smo v ponedeljek, 14. 10., medse na vajo povabili dedke, babice, očete, mame … Skratka, vse, ki jih zanima folklora in bi si želeli videti, kako izgledajo vaje. Z obiskovalci smo peli, plesali, se igrali. Naučili smo se Šmentano muho, zaplesali Abrahama in šivali žakle. Starši pa so nas naučili pesem Moj očka ima konjička dva. Folklorniki smo se na tak način priključili vseslovenskemu projektu Simbioza giba, druženju v gibanju za vse generacije.

Mojca Mežik in David Hrovat

BRALNO ZNAČKO OPRAVILI TUDI ZAPOSLENI

Na šoli smo letos prvič izvedli bralno značko tudi za zaposlene. Zaposleni so s seznama naslovov izbrali štiri knjige, jih prebrali, zapisali vtise po prebrani knjigi in to oddali na zloženki. Ob koncu leta se je izkazalo, da je BZ opravilo 21 zaposlenih, prebrali so 30 naslovov leposlovnih knjig in 10 različnih naslovov strokovnih knjig. Največkrat prebrani knjigi sta bili Čudo (R. J. Palacio) in Zakaj skačem (N. Higašida).

Nagrajenci so na slavnostni podelitvi prejeli priznanja in simbolično nagrado.

1 2 3 4

ZAKLJUČNA PRIREDITEV OB RASTOČI KNJIGI

Zadnja delovna sobota je bila letos praznično obarvana. S prireditvijo smo slavnostno zaključili letošnji projekt Rastoče knjige, ki je bil obarvan s temo ljubezni. Vodilna nit dela v letošnjem letu je bila misel Srečna je pot, če je ljubezen vodnik, ki jo je Ivan Cankar zapisal v črtici Brat Edvard iz zbirke Zgodbe iz sanj. Na prireditvi smo lahko prisluhnili petju, recitacijam poezije in proznih odlomkov. Nastopili so trije šolski pevski zbor, z zbadljivkami so nas nasmejali mali folklorniki, ritem srca so s tolkali posnemali tolkalisti. V pestrem programu smo prisluhnili še nagovorom slavnostne govornice prof. dr. Slavke Kavčič, predsednice nadzornega odbora Društva Rastoča knjiga, ravnateljice Nevenke Kulovec ter dr. Jožice Jožef Beg. Slednja je podelila nagrade na literarnem natečaju v okviru Rastoče knjige. Predstavili smo tudi letošnjo knjigo s preprostim naslovom, ki veliko pove Ljubezen. Sestavljena je iz treh daljših sklopov: zapisov strokovnih delavcev šole o učenju, poučevanju, delu v razredu in zunaj njega, deli z natečaja in utrinki projektnega tedna in drugih dejavnosti, ki so potekale v tem šolskem letu.

Več v fotoutrinkih.

DSC_6163-1 DSC_6284

PODELITEV NAGRAD ZLATIM BRALCEM

V sredo, 15. 6. 2019, smo najbolj pridni bralci, ki smo vseh devet let opravili bralno značko, za nagrado odšli v KCJT. Tam sta nas kot presenečenje čakala Rok Terkaj – Trkaj in prof. Saksida. Njun program je bil zelo zabaven, poučen, pravzaprav na kratko rečeno odličen. Skozi rap smo izvedeli, kako se je začela njuna skupna pot, kako sta dobivala ideje za skupne pesmi in podobno. Predstavila sta nam znana dela slovenskih pomembnih ustvarjalcev na malo drugačen način. Skupaj smo preživeli prelepo dopoldne, saj smo uživali na polno. Sodelovali smo s petjem, ploskanjem, miganje …

Res je bilo vredno 9 let opravljati bralno značko in postati zlati bralec, saj bi drugače zamudila tako odlično nagrado.

Eva Bojanc, 9. a

008 047 104 159 189 212

Accessibility