All posts by Mojca Mežik

Mali folklorniki v projektu Simbioza giba

Mali folklorniki smo v ponedeljek, 14. 10., medse na vajo povabili dedke, babice, očete, mame … Skratka, vse, ki jih zanima folklora in bi si želeli videti, kako izgledajo vaje. Z obiskovalci smo peli, plesali, se igrali. Naučili smo se Šmentano muho, zaplesali Abrahama in šivali žakle. Starši pa so nas naučili pesem Moj očka ima konjička dva. Folklorniki smo se na tak način priključili vseslovenskemu projektu Simbioza giba, druženju v gibanju za vse generacije.

Mojca Mežik in David Hrovat

BRALNO ZNAČKO OPRAVILI TUDI ZAPOSLENI

Na šoli smo letos prvič izvedli bralno značko tudi za zaposlene. Zaposleni so s seznama naslovov izbrali štiri knjige, jih prebrali, zapisali vtise po prebrani knjigi in to oddali na zloženki. Ob koncu leta se je izkazalo, da je BZ opravilo 21 zaposlenih, prebrali so 30 naslovov leposlovnih knjig in 10 različnih naslovov strokovnih knjig. Največkrat prebrani knjigi sta bili Čudo (R. J. Palacio) in Zakaj skačem (N. Higašida).

Nagrajenci so na slavnostni podelitvi prejeli priznanja in simbolično nagrado.

1 2 3 4

ZAKLJUČNA PRIREDITEV OB RASTOČI KNJIGI

Zadnja delovna sobota je bila letos praznično obarvana. S prireditvijo smo slavnostno zaključili letošnji projekt Rastoče knjige, ki je bil obarvan s temo ljubezni. Vodilna nit dela v letošnjem letu je bila misel Srečna je pot, če je ljubezen vodnik, ki jo je Ivan Cankar zapisal v črtici Brat Edvard iz zbirke Zgodbe iz sanj. Na prireditvi smo lahko prisluhnili petju, recitacijam poezije in proznih odlomkov. Nastopili so trije šolski pevski zbor, z zbadljivkami so nas nasmejali mali folklorniki, ritem srca so s tolkali posnemali tolkalisti. V pestrem programu smo prisluhnili še nagovorom slavnostne govornice prof. dr. Slavke Kavčič, predsednice nadzornega odbora Društva Rastoča knjiga, ravnateljice Nevenke Kulovec ter dr. Jožice Jožef Beg. Slednja je podelila nagrade na literarnem natečaju v okviru Rastoče knjige. Predstavili smo tudi letošnjo knjigo s preprostim naslovom, ki veliko pove Ljubezen. Sestavljena je iz treh daljših sklopov: zapisov strokovnih delavcev šole o učenju, poučevanju, delu v razredu in zunaj njega, deli z natečaja in utrinki projektnega tedna in drugih dejavnosti, ki so potekale v tem šolskem letu.

Več v fotoutrinkih.

DSC_6163-1 DSC_6284

PODELITEV NAGRAD ZLATIM BRALCEM

V sredo, 15. 6. 2019, smo najbolj pridni bralci, ki smo vseh devet let opravili bralno značko, za nagrado odšli v KCJT. Tam sta nas kot presenečenje čakala Rok Terkaj – Trkaj in prof. Saksida. Njun program je bil zelo zabaven, poučen, pravzaprav na kratko rečeno odličen. Skozi rap smo izvedeli, kako se je začela njuna skupna pot, kako sta dobivala ideje za skupne pesmi in podobno. Predstavila sta nam znana dela slovenskih pomembnih ustvarjalcev na malo drugačen način. Skupaj smo preživeli prelepo dopoldne, saj smo uživali na polno. Sodelovali smo s petjem, ploskanjem, miganje …

Res je bilo vredno 9 let opravljati bralno značko in postati zlati bralec, saj bi drugače zamudila tako odlično nagrado.

Eva Bojanc, 9. a

008 047 104 159 189 212

NOČ V KNJIŽNICI

Za učence (v prihodnjih povedih beri učenke, ker ni bilo nobenega učenca), ki smo vseh devet let osnovne šole opravili bralno značko, sta knjižničarka Mojca in učiteljica Karmen organizirali nepozabno noč v knjižnici. In to ne v katerikoli knjižnici, ampak v najboljši knjižnici na svetu – knjižnici OŠ Drska. Ob prihodu naj bi nas presenetili taborniki, vendar nam nič ne ostane prikrito. Predstavili so dejavnosti tabornikov in po formalnem delu smo odšle v gozd, kjer smo nabirale palice za ogenj (po prej napisanem lahko sklepate, koliko nam je ostalo v spominu od taborniškega predavanja). Ko smo uspešno zakurile ogenj, se je začelo mučno čakanje na hrano. Veter nam ni bil naklonjen, zato je bilo potrebno podpihovanje ognja, kar je izmučilo naša šibka pljuča. A končno se nam je nasmehnila sreča, veter je končno zapihal v pravo smer. Veliko hrenovk je pristalo v ognjenih zubljih, a na koncu smo bile vse site. Po obilnem obroku se nam je zazdelo, da bi bilo mučno tišino pametno prekiniti z nekoliko opevanja. Po venčku narodno-zabavnih smo že nekoliko občutili hlad in poslovili smo se od Rodu gorjanskih tabornikov Novo mesto, ki jim bomo hvaležne za vse pridobljene izkušnje in znanje (mmmmmmmmmm  – kar je nadomestek ploskanja). Program se je nadaljeval z ogledom filma Zvesti prijatelji in pokovko, katere pripravljavki sta budno spremljali dogajanje v mikrovalovki (Blažka in Lana). Seveda ni šlo brez ostalih prigrizkov in domačih dobrot. Po končanem kinu smo v slovo pomahale še grčam Rodu sivih jelš Trebnje in se pripravile na zasluženi počitek. Bilo je že precej pozno in bile smo zaspane, ampak nikoli ne sme manjkati zabave ter smeha. Energije je bilo dovolj, da smo pripravile vzglavnike, da poletijo in se nasmejimo tudi druga drugi (ne povejte učiteljicama). Spanec nam je dobro del kljub nekaterim zvočnim motnjam, katerih avtor ni znan. Prebudila nas je knjižničarka Mojca (čeprav uro prej, kot je bilo načrtovano), saj je rana ura zlata ura. Sledil je vrhunec prenočitve – pospravljanje ter seveda ni šlo brez našega najljubšega opravila – hranjenja. Po vsej zabavi pa smo se spet vključile v izobraževalno rutino. Ta noč še dolgo ne bo pozabljena in sedaj bomo lahko še vsem ostalim razlagale, kako smo uživale in kaj vse so zamudili s tem, ko niso opravili bralne značke.

Mia Plantan, Lana Anderlič, Blažka Hrovat, Neža Račečič

RASTOČA KNJIGA 2018/19: SREČNA JE POT, ČE JE LJUBEZEN VODNIK. (IVAN CANKAR)

V ponedeljek, 15. 10. 2018, smo s projektnim tednom stopili na pot ljubezni s pestrimi kulturnimi dejavnostmi. Tako smo začeli graditi novo Rastočo knjigo OŠ Drska 2018/19. Med šolskim letom bomo pri pouku in ob različnih dnevih dejavnosti spoznavali vrednoto ljubezen v širšem pomenu: ljubezen do domovine, narave, glasbe, sočloveka, prijatelja, družine …

Šolo sta obiskala znan slovenska umetnika, pevka Marta Zore in vsestranski igralec Gojmir Lešnjak Gojc. Na prireditvi sta učence na humoren in igriv način seznanjala z različnimi glasbenimi zvrstmi in se poigravala z besedami pesnikov Borisa A. Novaka in Nika Grafenauerja. Z učenci sta zapela nekaj ljudskih pesmi. Nad znanjem in aktivnim sodelovanjem zbranih sta bila navdušena. Ustvarjalca sta spremljala kitarist Tim Draksler in bobnar Grega Plamberger. V pesmi Zemlja pleše pa se je pevki Marti zore pridružila učiteljica Simona Lešnjak, ki so jo učenci nagradili z glasnim aplavzom.

Učenci razredne stopnje so v različnih delavnicah literarno in likovno ustvarjali na temo ljubezni, učenci predmetne stopnje so si ogledali nagrajeni slovenski mladinski film Gajin svet.

Učenci novinarskega krožka z mentorico Mojco Kadivnik so v knjižnici pripravili zanimiv in vsebinsko bogat pogovor z obema ustvarjalcema. Intervju bo objavljen v Rastoči knjigi.

Utrinki iz intervjuja:

O katerem poklicu sta sanjala kot otroka? Se vama je želja izpolnila?

Gojc: Jaz sem hotel biti miličnik, policaj in sem prinesel domov očetu že prijavnico iz osnovne šole. Pa je oče, Pavle, rekel: «Sine, kako se boš počutil ob prometni nesreči, če bo veliko krvi?« Jaz pa sem bil na šoli za bodoče policaje in sem videl, da imajo v kleti bobne, kitare, bas. In to mi je bilo všeč. Oče pa me je opozoril, da je to glasbena šola, ne miličniška šola. Bil sem razočaran, tako da sem šel potem na lesno šolo, kjer je bilo super. Sem zadovoljen, ker imam les zelo rad. Nikoli nisem razmišljal, da bom igralec. V recitatorskih krožkih nisem nikoli bil, v dramski skupini tudi ne, ker sem dislektik. Dva prijatelja sta me kasneje prisilila, da sem šel na igralsko akademija in sem tukaj, kjer sem.

 

Marta: Vedno sem si želela postati glasbenica in pevka. To mi je uspelo. Danes sem vesela, da se lahko preživljam z glasbo, ustvarjam in potujem po svetu, kjer se srečujem z različnimi ustvarjalci. Ves čas moram paziti na svoj glas, zato zdravo živim. Moje sanje so se uresničile.

Lidija Skube, Karmen Sepaher

RASTEM S KNJIGO

 

učenci sedmega razreda so tudi letos brezplačno prejeli knjigo v projektu Rastem s knjigo, ki ga organizira Javna agencija za knjigo RS. Najprej so učenci obiskali Knjižnico Mirana Jarca, kjer so jim predstavili prostore in pokazali nekaj dragocenih predmetov, ki jih hranijo (faksimile prevoda Biblije, osebne predmete Frana Levstika, najmanjšo knjigo). Ogledali so si tudi primere dejavnosti, ki jih preko spleta organizira knjižnica. Ob koncu obiska je vsak učenec prejel knjigo avtorice Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh. V drugem delu so odšli v Zgodovinski arhiv Ljubljana, v Enoto Novo mesto, ki ima svoje prostore na grmskem gradu. Ogledali so si projekciji o zgodovini arhivarstva in o prvih avtomobilih na Slovenskem. Rešili so tudi učni list o delu arhivarjev. Ogledali so si tudi nekaj arhivskih originalov, med njimi spričevalo Leona Štuklja, ki ga sicer hranijo v arhivu. Izkazalo se je, da so že v gimnaziji opazili njegove športne sposobnosti.

Zapisala vodja KD Mojca Mežik.

Za splet 1 (Large) Za splet 2 (Large) Za splet 3 (Large)

 

 

 

 

 

1. MEDNARODNI FESTIVAL RASTOČE KNJIGE IN ZDRUŽENJA RASTOČIH KNJIG SVETA

V torek, 29. maja, smo Lana, Blažka, Jelena, Adrian, Žiga in Eva odšli na 1. mednarodni festival Rastoče knjige in združenih Rastočih knjig sveta. V Festivalni dvorani Pionirskega doma Ljubljana smo predstavljali Rastoče knjige, ki so nastale, odkar smo vključeni v projekt. Sledila je predstava, v kateri so šole predstavile vrhunsko domačo in tujo književnost. Naša šola je v sodelovanju z OŠ Šmihel uprizorila prizor v krčmi s Cankarjem in Prešernom. Nastopili sta Lana in Blažka. Po odmoru smo imeli dve okrogli mizi, kjer so imeli besedo različni ravnatelji iz več šol. Govorili so o svoji izkušnji s projektom Rastoča knjiga. Sledil je še kulturni program v parku Navje s slavnim govornikom Borisom A. Novakom. Kipu deklice z Rastočo knjigo so dodali novo Novakovo misel. Sledil je še sladoled in pot domov.

Eva Vehar

dav

dav

 

BRALNA ZNAČKA

V torek, 15. maja, smo zaključili letošnje branje za bralno značko. Z zabavnim programom se nam je predstavil ilustrator Uroš Hrovat. Mlajšim učencem je narisal posebnega polža in skrivnostno žival, starejšim pa predstavil, kako nastane strip. Ob koncu je pridnim bralcem podelil tudi priznanja.

Bralno značko je opravilo malo manj kot 400 učencev oziroma 76 % vseh šolarjev naše šole. Sodelovalo je tudi 20 mentorjev. Učenci 3. a so dobili še sladko presenečenje,  saj so prav vsi opravili bralno značko pri mentorici Zdenki Humek.

Učenci, ki so naredili bralno značko vsako leto (letos jih je 21), bodo v Kulturnem centru Janeza Trdine obiskali prireditev v torek, 29. maja, kjer bodo prejeli knjigo pesnika Srečka Kosovela in spoznali umetnika Jureta Ivanušiča.

Mojca Mežik, koordinatorica BZ

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

CANKARJEVO PRIZNANJE

Območno tekmovanje za Cankarjevo priznanje je potekalo konec januarja na Šolskem centru Novo mesto. Udeležile so se ga štiri učenke pod mentorstvom Lidije Skube. Tekmovale so Neža Račečič, 8. a., Blažka Hrovat, 8. b, Eva Vehar in Jona Sečkar, obe 9. b.

Srebrno priznanje so dobile: Neža Račečič, Blažka Hrovat in Eva Vehar.

 

UNESCOV DAN POEZIJE

21. marec je Unesco razglasil za svetovni dan poezije. Ta vrsta ustvarjanja zahteva poglobljenega bralca in natančnega ustvarjalca s čutom za jezik. V sredo so zato devetošolci tretje skupine slovenščine pripravili prireditev, ki so jo predstavili devetošolcem druge skupine. Potekala je med uro slovenščine v šolski knjižnici. Za to prireditev so dobili nalogo, da so morali opisati avtorja ene zbirke pesmi in njegovo delo. Avtorje so morali zbirati med slovenskimi avtorji. Izbrali so Borisa A. Novaka. Bino Štampe Žmavc in Toneta Pavčka. Vsak je imel po svoje dobro predstavitev, saj so se vmes pogovarjali z nami in nam dajali različne naloge.

IMG_5882IMG_5889IMG_5892IMG_5895IMG_5897IMG_5898IMG_5909IMG_5912IMG_5916IMG_5922Katja Vertuš, 9. b

CANKARJEVO TEKMOVANJE

V decembru je na šoli potekalo Cankarjevo tekmovanje iz slovenščine. Udeležilo se ga je 76 udeležencev. Učenci so v pripravah temeljito (in večkrat) brali dela, ki so jih izbrali strokovnjaki s področja slovenske književnosti. V četrtem in petem razredu so se posvečali Svetinovem delu Kako zorijo ježevci, v šestem Velecirkusu Argo Ferija Lainščka  in Dahlovi Matildi. Osmošolci in devetošolci so popotovali po Aličini čudežni deželi Lewisa Carolla. Učenci so na šolskem tekmovanju lahko osvojili bronasta priznanja. Le najboljši osmošolci in devetošolci pa so se uvrstili na območno tekmovanje.

 

Priznanja so osvojili:

  • 4. razred: Zala Kregulj, Brina Luzar in Naja Bukovec (mentorica Natalija Novak);
  • 5. razred: Daša Kump, Hana testen, Val Udovič, Lara Ana Kolarič, Gašper Modic, Katarina Sadek, Maša Šmajdek (mentorica Irena Grum Kulovec)
  • 6. razred: Klara Šterk, Oskar Luzar, Anis Hussein, Žiga Kastelic, Zala Kirn, Živa Kirn (mentorica Mojca Mežik)
  • 7. razred: Tinkara Grobler, Živa Kregulj, Helena Avbar Uhan, Jakob Testen (mentorica Mojca Mežik)
  • 8. razred: Neža Račečič, Blažka Hrovat, Ajda Markelj, Mia Plantan (mentorica Lidija Skube)
  • 9. razred: Jona Sečkar, Eva Vehar, Veronika Sadek, Jelen Kovačevič (mentorica Lidija Skube)

Na območno tekmovanje so se uvrstile Neža Račečič, Blažka Hrovat in Jona Sečkar, Eva Vehar.

 

Vodja tekmovanja na šoli: Mojca Mežik

OBISK IN PREDSTAVITEV POKLICA

Danes, 7. 12., je k naši razredni uri kot gost prišel Evin oči – Lojze Bojanc. Predstavil nam je svoj poklic. Je vodja trženja na Radiu Aktual. Na kratko je predstavil vse poklice na radiu – posebej poklic napovedovalca (kako se mora obnašati, kako dihati, skrbeti za primeren govor in vsebino povedanega …). Predstavil je tudi svoje šolanje. Na koncu sta Tilen in Maja opravila anketo o tem, ali imamo osmošolci radi zimo. Naše odgovore sta posnela in gospod Bojanc jih je prenesel v računalnik ter jih s pomočjo posebnega programa uredil (izrezal je predolge premore, popravil napake). Potem smo ta popravljen posnetek posluišali.

Predstavitev njegovega poklica je bila zelo zanimiva. Upava, da bodo tudi druge predstavitve tako dobre.

 

Tina Bartolj in Luka Vesel, 8. a

OGLED FILMA KOŠARKAR NAJ BO!

V sredo, 8. 11., smo se učenci od 4. do 9. razreda odpravili v kino. Ogledali smo si film Košarkar naj bo!, ki je bil narejen po istoimenski knjigi Primoža Suhodolčana. Film je bil zanimiv in zabaven. Po končanem ogledu filma je sledil intervju z režiserjem Borisem Petkovičem. Postavili smo mu nekaj vprašanj o njegovem življenju in delu. Celotno dogajanje v kinu je bilo zelo zanimivo.

 

 

Zapisali Tiana Zrakič in Eva Bojanc.

IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZALK: Da bo branje še bolj zanimivo …

Knjižne kazalke ali knjižna znamenja so majhni listki, ki nakazujejo, kje smo ostali pri branju knjig. Da ob robu ne zavihamo strani, raje označimo s kazalko.

Šestošolci so doma izdelovali različne kazalke in nastala je pisana množica knjižnih znamenj. Znamenja bomo poslali na našo prijateljsko šolo OŠ Venclja Perka iz Domžal. Domžalčani so nam namreč že poslali kazala, ki so jih izdelovali v tretjem razredu in pri krožku ročnih spretnosti.

Da bo branje še bolj zanimivo in potovanje v svet domišljije ob branju še lažje …

dav

Zapisala Mojca Mežik.