Category Archives: 6. razred

Evropski teden mobilnosti 2019

V petek, 20. 9. 2019, smo imeli učenci 6. in 7. razredov tehniški dan. Prvo uro smo se v matičnih učilnicah pogovarjali o slabostih avtomobila. Po malici smo se peš odpravili na Glavni trg. Tam smo sodelovali na različnih delavnicah, in sicer pri odbojki, namiznem tenisu,  košarki. Ogledali smo si policijsko in reševalno vozilo ter se vozili s kolesi in električnimi skiroji. Štiri dekleta so na tekmovanju iz prve pomoči osvojile 3. mesto. Po končanem obisku smo se vrnili v šolo. Na dejavnostih je bilo zabavno in poučno.

Maša Šmajdek, Lina Primc, Dafina Sulimani in Eva Fink, 7. c

Zjutraj smo se peš odpravili skozi prečudovit gozd proti Glavnemu trgu. Tam smo si ogledali različne stojnice. Med drugim smo poskusile tudi sedež, pri katerem se počutiš, kakor da si udeleženec v prometni nesreči. Dan nam je bil zelo zanimiv, saj je bilo zelo poučno in zabavno. Ta dan bi še kdaj ponovile.

Vita, Niki, Brina in Hana, 7. c

DSC_0004DSC_0001 DSC_0273 DSC_0270 DSC_0246 DSC_0235 DSC_0232 DSC_0227 DSC_0208 DSC_0125 DSC_0114 DSC_0059 DSC_0055 DSC_0052 DSC_0045 DSC_0033 DSC_0030 DSC_0027 DSC_0018 (Large) DSC_0016Fotografije: učenci fotografskega krožka

Zbrala in uredila Ankica Milošević in Uroš Srpčič

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE PO ŠTUKLJEVI POTI

KDAJ: v soboto, 14. 9. 2019, ob 9.00 pri Centru biotehnike in turizma Grm, Sevno pod Trško goro

KAM: po Štukljevi poti do Športnega parka Krkinih term v Šmarjeških Toplicah

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: dobra pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo

KRATEK OPIS POTI:

V letošnjem šolskem letu se bomo udeležili 21. tradicionalnega pohoda za srce, ki ga organizira Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Izpred Centra biotehnike in turizma Grm se bomo odpravili proti Šmarješkim toplicam. Pot je dolga 12 km in ni zahtevna, zato je primerna za vsakogar.

 

Prijavnina za odrasle je 5 € (plačilo na izhodišču pohoda); za otroke, dijake in študente je pohod brezplačen.

POVRATEK: Na izhodišče poti se bomo vrnili najkasneje do 13. ure. Avtobusni prevoz do Sevnega organizira društvo.

 

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, se družili in razgibali.

 

Prosiva, da naju o udeležbi obvestite po elektronski pošti na naslov
simona.lesnjak@os-drska.si do četrtka, 12. 9. 2019.

V primeru dežja pohod odpade.

 

Lep pohodniški pozdrav,

 

 

Simona Lešnjak in Natalija Novak

mentorici sobotnih potepanj

REGIJSKO TEKMOVANJE IZ KONSTRUKTORSTVA IN TEHNOLOGIJ OBDELAV 2019

5. aprila 2019, je na OŠ Senovo potekalo tekmovanje iz znanja KONSTRUKTORSTVA (konstrukcijske rešitve, elementi statike, elektronika, elektrotehnika, krmiljenje in regulacija, tehnično risanje…) in spretnosti TEHNOLOGIJ OBDELAV različnih materialov (papir, les, umetne snovi, kovine).

Udeležilo se ga je 12 učencev naše šole. 5 učencev je osvojilo bronasta priznanja. To so: KATKA HROVAT, JURE MACEDONI, LANA ANDERLIČ, BLAŽKA HROVAT in ŽIGA AJDIČ.

4 učenci so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 18. maja 2019, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

ČESTITEKE VSEM TEKMOVALCEM!

DSC_0857 DSC_0846 DSC_0845 DSC_0844 DSC_0812 DSC_0807 DSC_0784 DSC_0780 DSC_0755 DSC_0749 DSC_0738 DSC_0730 DSC_0728 DSC_0724 DSC_0723Mentorica Ankica MILOŠEVIĆ

Sobotno potepanje na Mehovo

V soboto, 1. aprila 2017, se je 31 pohodnikov odpravilo na Mehovo. Ne, to ni prvoaprilska šala! :)
Izhodišče našega pohoda je bila Jurna vas, od koder smo se pod vodstvom Majde Nemanič po poljski in gozdni poti povzpeli na grič Mehovo, ki je znan predvsem po zloglasnem Mehovskem gradu. Seznanili smo se življenjem na gradu pred 500 leti in slišali legendo o nastanku imena izvira Gospodična. Na vrhu griča smo se dodobra naužili toplih žarkov in čudovitega razgleda na Kočevski Rog in okoliška hribovja, nato pa se po grajski poti spustili do Podgrada in naprej v smeri Pristave nazaj v Jurno vas, kjer so nas prav nič nestrpno čakali jekleni konjički.

Preživeli smo čudovit in razigran dan. Zahvaljujem se vam za tako številčno udeležbo in vas vabim na naslednji pohod v maju (Dobrava).

Potepajmo se skupaj!

Simona Lešnjak

NARAVOSLOVNI DAN VARNA RABA INTERNETA

V torek, 11. 10. 2016, smo imeli naravoslovni dan. Prisluhnili smo predavanjem o varni rabi interneta, nato pa se razporedili po različnih delavnicah. Me (Ajda, Larisa, Erika) smo imele posebno delo – izdelava ankete. Hodile smo po razredih in prostovoljcem zastavljale različna vprašanja o varnosti na internetu. Poleg tega smo udeležence delavnic slikale in snemale. Bilo je zelo zanimivo in zabavno.

Larisa Ljubi, Ajda Markelj in Erika Marjanović, 7. b

UDELEŽILI SMO SE IGER BREZ MEJA

V sredo, 5. 10., se je šest šestošolk in šestošolcev udeležilo Tradicionalnih iger brez meja ob Tednu otroka v taboru mladih v Dolenjskih Toplicah. Svoje veščine in iznajdljivosti so izkazali v kar triindvajsetih igrah. V sedmih igrah so zmagali, skupno pa zasedli 4. mesto.

Prispevek si lahko ogledate na povezavi.

Udeležencem iz srca čestitamo.

Mentorica šolskega parlamenta Simona Lešnjak

Tudi učenci OŠ Drska smo se udeležili Mojčinega Veleizleta ob Tednu otroka

V  soboto, 1 .10. 2016,  smo se zbrali pri Qlandii na parkirišču za avtobuse ter se z avtobusom odpeljali na Veleizlet po Sloveniji z zavarovalnico Tilia. Po vmesnih postankih smo  prišli v Planico. Tam smo videli skakalnice in se dotaknili čisto pravega snega! Nekateri so odšli na vrh velikanke. Ko so se vrnili v dolino, smo šli na avtobus.  Odpeljali smo se v Strunjan, kjer smo se okopali v morju. Po kopanju smo si šli ogledat Soline, čeprav je bil muzej zaprt. Videli smo velike ladje. Zatem smo odšli na avtobus in se odpeljali proti domu. Nazaj smo se peljali  2 uri in pol. Med vožnjo smo peli in imeli različne kvize. V Novem mestu so nas čakali starši. V enem dnevu smo izvedeli veliko novih stvari in spoznali veliko prijateljev iz drugih šol. Imeli smo se lepo. Ta dan si bom zapomnila za vedno.

Anja Petrinčič, 6. b

Foto: Anja Petrinčič, DPM Mojca

ŠPORTNI DAN – VOŽNJA S SUPI IN HIP – HOP

KDAJ:   sreda, 22. 6. 2016 za 6. r

četrtek, 23. 6. 2016 za 8. r

URNIK:

  1. 20 – ZBOR UČENCEV pred šolo, prevzem malice
  2. 30 – pohod proti Loki
  3. 00 – 10. 30 – a oddelek – vožnja s sup- anje

– b oddelek – HIP – HOP

  1. 30 – 12.00 – b oddelek – vožnja s sup- anje

– a oddelek – HIP – HOP

12.00 – odhod proti šoli

 Oprema: kopalke, kopalna brisača, kapa s šiltom, sončna očala, zaščitna krema, rezervna oblačila.

Plačilo: 5€ po položnici

 Obvešča: Suzana Zoran

Zaključna ekskurzija 6. razredov

V sredo, 1.6., smo odšli učenci 6. razreda na zaključno ekskurzijo. Ob 8. uri smo se z avtobusom odpravili do Radovljice.

Tu smo se razdelili v dve skupini: 6. a in 6.b. Naš oddelek je najprej odšel v Mestni muzej Radovljica, kjer smo si ogledali razstavo o Antonu Tomažu Linhartu. Vodička nam je zelo dobro predstavila njegovo življenje in delo ter takratne razmere na Slovenskem v obdobju razsvetljenstva. Na koncu smo si ogledali še oblačila, ki so bila značilna za tisti čas pri nas. Povedala nam je nekaj zanimivosti o oblačenju in o navadah tistega časa. Nato je sledil ogled starega mestnega jedra v Radovljici. Zelo všeč mi je bil Linhartov trg, najbolj pa sem bila navdušena nad freskami na zunanjih pročeljih hiš. Nato je sledilo malo prostega časa za malico, reševanje učnih listov in igro.

Sledila je vožnja proti Kropi. Naselje je zelo zanimivo, saj vse hiške stojijo ob potoku Kroparica. Ogledali smo si Kovaški muzej, kjer smo občudovali maketo naselja, pripomočke za izdelovanje žebljev, vodička pa nam je predstavila naselje, žebljarsko obrt in težko življenje družin v preteklosti. Videli smo 175 vrst žebljev. S svojimi kovaškimi umetninami nas je navdušil tudi Joža Bertoncelj, mojster kovaške obrti. Nato smo obiskali tudi vigenjc Vice, kjer nam je vodič pripovedoval o težkem življenju žebljarskih družin v Kropi. Tu smo poskušali izdelovati žeblje, pa nam ni šlo najbolje.  Nato smo se odpeljali na kosilo do gostilne Kozolec. Pojedli smo okusno kosilo, nato pa smo se odpravili še do Vintgarja. Hodili smo po prečudoviti naravi, po ozkih stezicah ali lesenih mostičkih. Občudovali smo rastline po skalah in deročo vodo, ki je spreminjala barvo. Najbolj všeč mi je bil 13-metrski slap na koncu soteske. Ko smo se vračali proti avtobusu, je začelo deževati, a še vedno smo imeli nekaj časa za nakup spominkov ali sladoleda.

Ekskurzija mi je bila zelo všeč. Bilo je zanimivo, zabavno in poučno.

Pia Kump, 6. a

 

Ogled Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto

 

Učenci 6. a so si v četrtek, 2. 6. 2016, ogledali Gasilsko-reševalni center Novo mesto. Hvala gospodu Dejanu, Janovemu očimu, ki nam je omogočil obisk gasilske postaje. Hvala tudi gasilcu Boštjanu, ki nam je nazorno in zanimivo predstavil poklic gasilca ter nam razkazal gasilsko postajo, vozila in reševanje iz vozil.

Tu je nekaj mnenj učencev 6. a o obisku Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto.

Iz naše šole smo do Gasilske postaje hodili približno pol ure. Najprej nam je poklicni gasilec razkazal nadzorno sobo, kjer gasilci sprejemajo klice in dajejo navodila drugim gasilcem v primeru požara. Osupli smo bili, ko nam je gasilec Boštjan razkazal opremo gasilskih avtomobilov in večjih kamionov. Pokazal nam je tudi, kako se uporabljajo različni pripomočki za reševanje ljudi iz ponesrečenega vozila. Na koncu so nas prijazni gasilci pogostili s sokom, vodo in piškoti. Vsi izmučeni smo se podali nazaj proti šoli in bili veseli, ko smo se usedli v šolske klopi.

Nik Stanojević

Danes sem bil zelo presenečen. Nikoli ne bom pozabil, da me je gasilec Boštjan z gasilskim kamionom peljal v šolo. To se mi ni še nikoli zgodilo. Hvala sošolcu Janu, da nam je organiziral tak lep ogled. Hvaležen sem tudi hišniku Matjažu, ki me je peljal h gasilcem. Zanimivo mi je bilo videti, kako imajo pri njih lepo zloženo orodje. Najbolj všeč mi je bil zvok troblje.

Florjan Brudar

Ogledali smo si sobo, kjer gasilci sprejemajo klice. Izvedeli smo, kako je gasilski poklic pomemben. Videli smo tudi gasilske avtomobile in druge pripomočke.

Ajda Markelj

Odšli smo na gasilsko postajo v Ločni. Bilo je super! Prej nisem vedela, da vozilo lahko tehta 16 ton. Zanimivo je bilo, kako sta gasilca razrezala avto.

Tina Bartolj

Gasilci so nam pokazali celotno opremo gasilca in gasilske avtomobile. Bilo je zelo zanimivo, še najbolj pa mi je bilo všeč, ko sta nam gasilca pokazala, kako v primeru nesreče razrežejo avto. Na koncu smo dobili še piškote in sok.

Larisa Ljubi

Gasilci so nam pokazali, kako lahko pridejo v notranjost avtomobila. Zanimivo se mi je zdelo, ko se je gasilec spustil po drogu.

Zara Bartolj

Všeč so mi bili gasilski avtomobili. Naučila sem se veliko novega o poklicu gasilcev in o njihovem delu. Želim si še veliko takih izletov.

Serena Vrhovnik

Bilo je super, še posebej takrat, ko sta gasilca razrezala avto.

Vid Kolenc Kermavt

Bilo mi je zanimivo, ker sem videl gasilsko opremo in gasilske kamione, ki tehtajo 16 ton.

Ensad Harbaš

Videl sem gasilske avte, kamione in kombije.

Aljaž Šenica

Danes, 2. 6. 2016, smo bili učenci 6. a razreda pri gasilcih. Najprej smo si ogledali pisarno. Tu je zelo veliko ključev. Nato smo si ogledali gasilska vozila. Bila so zelo velika in imela so veliko opreme za reševanje. Najbolj mi je bilo všeč, ko nam je gasilec pokazal, kako rešujejo ljudi iz avtomobila. Na koncu so Jan, Erika in učiteljica Simona odšli na dvigalo in si del mesta ogledali iz zraka. Pred odhodom so nas postregli še s sokom in piškoti. Bilo je lepo in rada bi imela še kakšen tak izlet.

Pia Kump

Foto: Slavica Rapuš, Simona Lešnjak