Category Archives: 7. razred

TEHNIŠKI DAN

ETNOLOGIJA – PRAZNIKI

V četrtek, 10. decembra 2020, bodo učenci od 6. do 9. razreda na tehniškem dnevu doma izvajali aktivnosti, s katerimi bodo polepšali bližajoče božično novoletne praznike.

Navodila za delo so že  objavljena v spletni učilnici za tehniko in tehnologijo.

Tehniški dan se bo začel ob 8.20 z oddelčnim sestankom, kjer bodo učenci dobili še zadnje napotke za delo. Ob zaključku svoje prispevke lahko posredujejo razrednikom.

Obvešča Ankica Milošević

HIŠA EKSPERIMENTOV

Učenci izbirnih predmetov naravoslovno tehničnega področja se bodo v petek, 27. 9. 2019, udeležili aktivnosti  v okviru projekta Noč ima svojo moč v Novem mestu 2019. Sodelovali bodo na delavnicah Hiške eksperimentov v KCJT. Ogledali si bomo tudi razstave na različnih lokacijah.

Izpred šole bomo odšli po malici ob 10.15. Aktivnosti bomo zaključili približno ob 13.30.

Učenci in starši se lahko udeležite ponujenega programa:

PROGRAMObveščata učiteljici Darja Kavšek in Ankica Milošević

Evropski teden mobilnosti 2019

V petek, 20. 9. 2019, smo imeli učenci 6. in 7. razredov tehniški dan. Prvo uro smo se v matičnih učilnicah pogovarjali o slabostih avtomobila. Po malici smo se peš odpravili na Glavni trg. Tam smo sodelovali na različnih delavnicah, in sicer pri odbojki, namiznem tenisu,  košarki. Ogledali smo si policijsko in reševalno vozilo ter se vozili s kolesi in električnimi skiroji. Štiri dekleta so na tekmovanju iz prve pomoči osvojile 3. mesto. Po končanem obisku smo se vrnili v šolo. Na dejavnostih je bilo zabavno in poučno.

Maša Šmajdek, Lina Primc, Dafina Sulimani in Eva Fink, 7. c

Zjutraj smo se peš odpravili skozi prečudovit gozd proti Glavnemu trgu. Tam smo si ogledali različne stojnice. Med drugim smo poskusile tudi sedež, pri katerem se počutiš, kakor da si udeleženec v prometni nesreči. Dan nam je bil zelo zanimiv, saj je bilo zelo poučno in zabavno. Ta dan bi še kdaj ponovile.

Vita, Niki, Brina in Hana, 7. c

DSC_0004DSC_0001 DSC_0273 DSC_0270 DSC_0246 DSC_0235 DSC_0232 DSC_0227 DSC_0208 DSC_0125 DSC_0114 DSC_0059 DSC_0055 DSC_0052 DSC_0045 DSC_0033 DSC_0030 DSC_0027 DSC_0018 (Large) DSC_0016Fotografije: učenci fotografskega krožka

Zbrala in uredila Ankica Milošević in Uroš Srpčič

REGIJSKO TEKMOVANJE IZ KONSTRUKTORSTVA IN TEHNOLOGIJ OBDELAV 2019

5. aprila 2019, je na OŠ Senovo potekalo tekmovanje iz znanja KONSTRUKTORSTVA (konstrukcijske rešitve, elementi statike, elektronika, elektrotehnika, krmiljenje in regulacija, tehnično risanje…) in spretnosti TEHNOLOGIJ OBDELAV različnih materialov (papir, les, umetne snovi, kovine).

Udeležilo se ga je 12 učencev naše šole. 5 učencev je osvojilo bronasta priznanja. To so: KATKA HROVAT, JURE MACEDONI, LANA ANDERLIČ, BLAŽKA HROVAT in ŽIGA AJDIČ.

4 učenci so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 18. maja 2019, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

ČESTITEKE VSEM TEKMOVALCEM!

DSC_0857 DSC_0846 DSC_0845 DSC_0844 DSC_0812 DSC_0807 DSC_0784 DSC_0780 DSC_0755 DSC_0749 DSC_0738 DSC_0730 DSC_0728 DSC_0724 DSC_0723Mentorica Ankica MILOŠEVIĆ

OBVESTILO

Spoštovani straši,

obveščamo vas, da so učenci sedmin razredov srečno prispeli v šolo v naravi.

Pošiljajo vam lepo pozdrave.

Iz šole v naravi sporočajo, da je predvidoma prihod pred OŠ Drsko, v petek, 27. 10. 2017, ob 15. uri

Učenci in učiteljice

EKSKURZIJA SEDMOŠOLCEV NA PRIMORSKO

V ponedeljek, 22. 5. 2017, so se sedmošolci odpravili raziskovat Primorsko. Obiskali smo naravni rezervat Škocjanski zatok, Luko Koper, Piran in Hrastovlje. Ker smo bili dovolj zgodnji, smo na sprehodu po Škocjanskem zatoku lahko opazili kar nekaj vrst ptic, med njimi svilnico, race mlakarice, liske, čaplje itd. ter avtohtone konje, med njimi lipicanca. Prijazni vodički Bia in Bojana sta nas seznanili z zgodovino, pomenom in floro ter favno tega pomembnega mokrišča.
Nato smo obiskali naše edino pristanišče, Luko Koper, katerega glavna naloga je pretovarjanje različnih vrst tovora in blaga, od sipkih in nevarnih snovi do avtomobilov, sadja in zelenjave. Z avtobusom nas je vodič popeljal po Luki ter nam povedal mnogo zanimivosti. Izvedeli smo, da je sidrišče globoko 15 metrov in da je bila prva večja ladja, zasidrana v Luki vojaška ladja Gorica. Vsako leto v Luki pristane nad ladij križark. Letno pretovorijo nad 20 milijonov ton tovora. Pri njih veljajo strogi varnostni ukrepi, zato si pristanišče lahko ogledamo samo iz avtobusa.
Naš izlet smo nadaljevali v Piranu, kjer smo se v gostišču Pirat okrepčali z odličnim kosilom. Sprehodili smo se do Tartinijevega trga, poiskali beneško hišo ter se povzpeli na obzidje, kjer se nam je odprl čudovit razgled na neskončno modrino. Po polurnem odmoru smo se odpravili še v protiturški tabor Hrastovlje, kjer smo si ogledali freske Ivana iz Kastva ter spoznali njihov pomen.

Preživeli smo lep in poučen dan.

S. L.

Dnevniški zapiski iz CŠOD Gorenje, 2. dan

Danes, 8. 11. 2016, smo po kosilu odšli v sobe, kjer smo se toplo oblekli, saj je sledilo izdelovanje bivakov v gozdu. Po blatni poti smo prišli v gozd, kjer so bile veje. Iz njih smo izdelovali zatočišča. Najmočnejše veje oziroma debla smo uporabili za nosilne, ostale pa smo zložili čez njih, da smo naredili streho. Po končanem delu smo se zbrali in odšli do vseh štirih bivakov. Lastniki bivakov so morali iti vanje in zapeti eno ljudsko pesem. Vsi umazani smo pricapljali na zasneženo jaso, kjer smo se kepali. Malce mokri smo odšli do doma, v katerem smo se preoblekli.

Eva Bojanc, 7. a

Danes, 8. 11. 2016, smo pred zajtrkom imeli telovadbo. Po zajtrku smo imeli pouk o orientaciji. Po malici smo svoje znanje preizkusili v naravi. Po kosilu smo imeli plezanje. To mi je bilo všeč. Prišel sem skoraj do vrha. Potem smo imeli večerjo. Po večerji smo šli v sobe.

Ensad Harbaš, 7. a

Danes, 8. 11. 2016, smo se ob 7. uri zbudili, ker je v sobo prišla učiteljica. Po zajtrku smo se odpravili v klet. Tam nam je učitelj povedal nekaj stvari o orientaciji. V sobe smo se odšli obleč toplejša oblačila. Zbrali smo se pred domom in odšli proti gozdu. Začeli smo se vzpenjati po klancu navzgor, prišli smo na travnik. Začela se je gozdna pot in čez nekaj časa smo prišli do pohorske hiše. Zavili smo levo in po nekaj korakih na desno. Po poti navzdol smo prišli do učitelja. Iskali smo mah in letnice. Odšli smo do doma, tam dobili zemljevid Gorenja, na zemljevidu so bile označene točke in mi smo jih morali poiskati. Našli smo vse točke in se odpravili k domu. Sezuli smo gojzarje in se odšli preobleč v športna oblačila ter obuli dvoranske čevlje. Napotili smo se proti telovadnici, kjer nas je čakalo plezanje. Najprej smo začeli plezati po manjši steni. Nato pa vsak enkrat po večji plezalni steni, za našo varnost pa je poskrbela učiteljica Sneža, saj nas je opremila z varnostno opremo.
Imel sem se lepo in veliko sem se naučil.

Maj Povše, 7. b

Ko smo prišli v telovadnico, nas je tam pričakala prijazna učiteljica. Najprej nam je pokazala opremo in povedala vse o plezanju, nato smo se ogreli in nam je pokazala, kako se pleza. Sledil je trenutek, da poizkusimo še sami. Ko sem stopila na prvo grifo, sem si pri sebi rekla, da bom zmogla. In res, preplezala sem veliko. Komaj sem čakala, da vidim še ostale punce iz te skupine. Bile so zelo dobre. Nato sem čakala še na učiteljico Lešnjak. Učiteljica je bila tudi dobra. Na koncu smo imeli še nekaj prostega časa za igranje. Plezanje mi je bilo zelo všeč.

Kaja Pavlović, 7. a

Torek, 8. 11. 2016

Danes smo imeli  na urniku športno plezanje. Najprej nam je učiteljica športne vzgoje povedala, da je plezanje zelo zahteven šport. Pri njem moramo biti skoncentrirani ter mirni. Biti moramo zelo pozorni na to, da se oprimemo le dobrih grifov. Povedala nam je tudi, da je športno pelzanje varen šport. Nadeti si moramo plezalni pas. Dobro je, če imaš obute plezalke. Po prstih si je treba tudi razmazati magnezijev prah. Potem smo šli delat vaje za plezanje. Nato smo šli plezat na veliko plezalno steno, na katero je bilo težko, a prijetno plezati.
Upam, da bomo imeli še več takih zabavnih popoldnevov.

Blažka Hrovat, 7. b

Danes smo imeli kar dva pohoda po gozdu. Pri prvem smo nabirali liste in vejice raznoraznih dreves. Po pohodu smo odšli v učilnico in nabrane stvari razporedili ter povedali, kateri listi in vejice pripadajo kateremu drevesu. Naslednji pohod je prav tako potekal po gozdu. Naredili smo bivake, in sicer po skupinah. Na koncu smo jih še predstavili. Nato smo odšli nazaj v dom.
Bilo je še kar zanimivo, čeprav hladno, kot se sicer tudi spodobi za zimo.

Larisa Ljubi, 7. b

 

Dnevniški zapisi iz šole v naravi, 1. dan

Danes, 7. 11. 2016, smo se odpravili v dom Gorenje v šolo v naravi. Po sprejemu smo odšli v sobe in jih uredili. Sledil je ogled doma. Po kosilu smo se podali po naporni poti do pohorske koče na hribčku, kjer smo izvedeli, da se je po domače družini, ki je živela v tej koči, reklo Anžeti. IZvedeli smo tudi, da so hiše imele lesene žlebove in da je imela kamnite temelje, drugo pa je bilo leseno in še in še. Po predavanju o hiši smo se odpravili proti vasici Gorenje. Tam smo si ogledali župnijsko cerkev sv. Kunigunde. Ugotavljali smo tudi, s čim se ljudje tam ukvarjajo in ugotovili, da se ukvarjajo z gozdarstvom in drugimi poklici, povezanimi z obdelavo lesa. Po ogledu smo se odpravili proti domu. Tam smo se razdelili v s

kupine. V teh skupinah bomo izvajali skoraj vse dejavnosti. Sledila je dobra večerja in vsi smo siti odšli pisat dnevnike. Današnji dan je bil zanimiv.

Tina Bartolj, 7. a

V ponedeljek, 7. 11. 2016, smo prispeli v Gorenje pri Zrečah. Ko smo prišli sem, smo slekli janke in čevlje, nato smo se odpravili v sobe. Za tem smo razpakirali in pripravili postelje. Pojedli smo kosilo ter se odpravili na pohod po okolici. Ogledali smo si staro pohorsko hišo. Kasneje smo se odpravili v vas. Tam smo si ogledali lepo gotsko cerkev in staro žago. Kmalu smo se vrnili nazaj. Takrat smo imeli prosti čas. Nato pa smo imeli dobro večerjo.

Matic Fink, 7. b

Danes smo se odpravili v šolo v naravi, v dom Gorenje. Najprej smo se odpravili v svoje sobe in tam zložili svoje stvari. Nato so nas seznanili s pravili. Tudi dom smo si ogledali. Kmalu po ogledu je bilo kosilo. Nato smo imeli prosto, lahko smo se igrali družabne igre, se obiskovali in se pogovarjali. Kasneje smo se odpravili na pohod. Ogledali smo si staro pohorsko hišo. Hiši se je po domače reklo pri Anžeti. Nato smo si ogledali tudi vas Gorenje. Povedali so nam nekaj o njihovih obrteh. Potem smo se vrnili v dom in po prostem času imeli večerjo. PO njej so nas razdelili v skupine, v katerih se bomo igali družabe igre in telovadili.

Ajda Markelj, 7. b

 

 

 

Accessibility