Monthly Archives: september 2018

ŠOLA V NARAVI (5. RAZRED)

Šola v naravi bo za učence 5. razredov potekala v času od 1. 10. 2018 do 3. 10. 2018 v Domu Planica (Rateče 167, 4283 Rateče – Planica).

Odšli bomo 1. 10. 2018 ob 7.30, učenci pa se zberejo pred šolo ob 7.25. Vrnili se bomo v sredo, 3. 10. 2018, okrog 16.00. Prihod v Planico in odhod iz šole v naravi bomo objavili na šolski spletni strani.

Želimo, da bi dneve skupnega bivanja v šoli v naravi prijetno preživeli.

 

Razredničarke:

Damjana Tramte

Irena Grum Kulovec

                                                                                                                    Renata Golić

 

“Mir ne pomeni le, da ni vojne. Mir pomeni, da vladajo ubranost, ljubezen, zadoščenje in enost” – Šri Činmoj

Športno-tehniški dan učencev 8. razreda

V sredo, 19. 9. 2018, smo imeli učenci 8. razredov športno-tehniški dan. Zgodaj zjutraj smo se z avtobusom odpravili izpred šole proti Gorenjski.

Ko smo prišli v Kranjsko Goro, smo se najedli, se razdelili v manjše skupine in odšli peš do Tromeje. Pot smo začeli pred gozdom in ob poti iskali barvne listke z vprašanji, ki nam jih je pripravila 1. skupina. Med hojo smo morali pridno odgovarjati in se truditi za končno zmago. Ob poti smo opazovali naravo, videli smo različne gobe in  poslušali petje številnih ptic. Vzpenjali smo se po strmi poti in šteli, koliko ovinkov nas loči do vrha. Ko smo prispeli na vrh, smo oddali mape z odgovori in držali pesti za čim boljšo uvrstitev. Odprl se nam je čudovit razgled in ni nam bilo žal, da smo se potrudili priti do vrha. Ko smo se najedli in spočili, smo se odpravili nazaj v dolino. Prišli smo do zbirne točke in v gostilni V Ratečah pojedli slastno kosilo. Odpravili smo se na avtobus proti Mojstrani.

Kmalu smo prispeli pred Slovenski planinski muzej in predstavil se nam je prijazen in nasmejan vodič. Opisal nam je opremo planincev nekoč in jo primerjal z današnjo. Po zanimivem ogledu smo lahko preizkusili, kakšno noč so morali preživeti planinci v bivaku med nevihto. Ko smo končali z ogledom, je učiteljica Suzana razglasila zmagovalno skupino in neverjetno, vsi smo bili zmagovalci!  Vsi smo dobili sladko presenečenje.

Nato smo se odpravili proti domu in med vožnjo smo se pogovarjali o čudovitem dnevu. Veselimo se novih zanimivih dni in dogodivščin, ki jih bomo še doživeli v 8. razredu. Spoznali smo, da smo ta dan ob druženju uresničevali cilje našega letošnjega projekta Rastoča knjiga, saj smo razvijali ljubezen do narave, do zdravega življenja, gibanja, druženja in medsebojnega sodelovanja.

Lara Šenica in Tinkara Grobler, 8. a in 8. b

????????????????

????????????????

????????????????

????????????????

????????????????

????????????????

????????????????

????????????????

????????????????

KULTURNI DAN V RAŠICO IN NA VRHNIKO

V torek, 18. 9. 2018, smo imeli učenci devetega razreda OŠ Drska kulturni dan, na katerem smo bolje spoznali Primoža Trubarja in Ivana Cankarja.
Ob 7.15 zjutraj smo se zbrali pred šolo in z avbotusom odšli na pot do Rašice, kjer se je rodil Primož Trubar. Malici je sledil voden ogled Trubarjeve domačije. Vodič nas je odpeljal v spominsko sobo, kjer smo izvedeli več o Trubarjevem življenju, njegovem delu in ljudeh, ki so vplivali nanj. Po razlagi smo si v sobi ogledali podrobnejše zapise o njegovem življenju. Sledil je še ogled mlina; Trubarjev oče je bil namreč mlinar. Po ogledu venecijanske žage in ostalih eksponatov smo se z avtobusom napotili v Vrhniko.
V središču rojstnega kraja Ivana Cankarja sta nas pričakala vodiča. Razdeljeni v dve skupini smo si ogledali Vrhniko. Sprehodili smo se do hiš, v katerih so živeli Cankarjevi, ki pa so se kar devetkrat preselili. Ogledali smo si Cankarjevo rojstno hišo, nadaljevali s cerkvijo svete Trojice in ostalimi hišami in kraji, povezanimi s Cankarjem. Izvedeli smo veliko novega, tudi to, da Cankar kave od nesrečnega dne, ko je zavrnil mater, ni nikoli več pil v skodelici, temveč v steklenem kozarcu.
Okoli pol druge ure smo se odpravili domov, kamor smo prispeli malo pred 15. uro.

Neža Račečič, 9. a

ptr
ptr

Astronomski večer

V sredo, 26. septembra 2018, se bomo z učenci izbirnega predmeta Zvezde in vesolje, pridružili »Astronomskemu večeru«, ki bo potekal na OŠ Grm Novo mesto.
Zbor učencev bo ob 16. uri pred OŠ Grm. Zaključek astronomskega večera je predviden ob 20:30 uri.

Vsebine:
1) OPAZOVANJE SONCA (H-alfa teleskop, projektor za opazovanje Sonca, teleskop s filtrom)
2) MULTIMEDIJSKO PREDAVANJE O OSONČJU
3) PLANETARIJ
4) ASTRONOMSKA DELAVNICA
5) OPAZOVANJE VEČERNEGA NEBA (en teleskop na vsako skupino)

Astronomski večer bomo izvedli v sodelovanju z astronomskim društvom Zvezdogled, zato je cena izvedbe 7,50 EUR/na učenca in bo obračunana na mesečni položnici. V ceno je vključena izposoja in vodena uporaba vseh tehničnih pripomočkov ter strokovno vodenje delavnic.

Učencem želimo zanimivo in poučno popoldne, po končanem astronomskem večeru pa vas prosimo, da poskrbite za varen odhod otroka domov.

Pripravila: Katja Pečaver

Atletski športni dan

Na stadionu Portoval smo v torek, 11. septembra, za učence in učenke 6., 7., 8. in 9. razredov, izvedli šolsko prvenstvo v atletiki.
Učenci so se pomerili v 7-ih atletskih disciplinah: tek na 60m in 300m, metu vortexa, suvanju krogle, skoku v višino, skoku v daljino, štafetni tek 4 x 100m (za moški in ženske po oddelkih).

8.r ŠPORTNO-TEHNIŠKI DAN SREDA, 19.9.2018

POHOD- Tromeja – Kranjska Gora ŠD + TD

DATUM:  sreda, 19. 9. 2018              

POT – TRASA:   Rateče – Tromeja – Mojstrana

URNIK:     zbor: 6.30 pred OŠ Drska   prihod:  cca: 19.00

Učenci reditelji prevzamejo malico v jedilnici

 • 8. 45 – 9. 00    – malica
 • 9. 00 – 11. 30   – pohod Rateče – Tromeja
 • 11. 30 – 12. 00 – malica
 • 12. 00 – 14. 00 – prihod v dolino
 • 14. 00 – 15. 00 – kosilo
 • 16. 00 – 17. 00 – ogled muzeja Mojstrana
 • 17. 00 – 19. 00 – prihod v Novo mesto

OPREMA:   – pohodni čevlji, pohodniške palice, manjši nahrbtnik, zaščita proti klopom, voda, kapa, primerno oblačilo, malica, pijača, dežnik

PLAČILO: pobere blagajnik 3,5 € – ogled pohodniškega muzeja

pobere blagajnik 5 € – kosilo – testenine

cca. 12 € – prevoz na položnici

 UKREPI OB VREMENSKIH NEPRILIKAH 

Športni dan bo potekal v vsakem vremenu, zato si priskrbite primerno obutev in dežnik oz. palerino. V avtobusu imajo rezervna oblačila in obutev.

NA POHODU VELJAJO POSEBNA PRAVILA:

– HODI PO OZNAČENI POT                                                          – NE ODDALJUJ SE OD SKUPINE

– NE ONESNAŽUJ NARAVE!   (SMETI SE ODNESEJO V DOLINO)

– NIHČE OD UČENCEV NE SME PREHITETI UČITELJA, KI JE NA  ZAČETKU SKUPINE

– NE SMETE ISKATI SVOJIH POTI IN BLIŽNJIC                  – IZOGIBAJ SE PSOV IN DRUGIH ŽIVALI

– NE DOTIKAJ SE MIMO VOZEČIH ALI STOJEČIH SE VOZIL,

PRAVILA NA AVTOBUSU

Na avtobusu, s katerim potujejo učenci, sedijo na svojih sedežih, pripeti z varnostnim pasom in med vožnjo ne vstajajo. Noge imajo vzporedno s sedežem na stopalkah. Pogovarjajo se s sosedom in ne vpijejo, ker motijo voznika. Nahrbtnike s hrano postavijo v prtljažni prostor, tako na avtobusu ne uživajo hrane in pijače. Na avtobusu nimajo mobitelov.

 

PREDČASEN ODHOD UČENCA OD DEJAVNOSTI

V kolikor učenec želi prej zapustiti skupino, morajo starši oddati razredniku pisno prošnjo na predpisanem obrazcu  pred odhodom. Razrednik pri organizatorju dejavnosti preveri, ali je glede na načrt dejavnosti mogoče, da  učenec skupino zapusti prej in če prošnjo staršev odobri. PRILOGA

ZDRAVSTVENE TEŽAVE UČENCEV

Učenci, ki imajo zdravstvene težave ( npr. astmatiki, srčni bolniki, epileptiki, sladkorni bolniki…) so dolžni o tem obvestiti učitelja pred začetkom športnega dne (posebnosti, ukrepi ob poslabšanju stanja, kje ima npr. inhalator – pumpico). V kolikor tega ne storijo učenec ali njegovi starši sami odgovarjajo za posledice, nastale zaradi teh zdravstvenih težav.

ZAPISALA: Suzana Zoran

 

Naravoslovni dan – sobota, 15. 9. 2018

 

Dan zdrave šole na OŠ Drska

 Na OŠ Drska smo v soboto, 15. 9. 2018, organizirali DAN ZDRAVE ŠOLE in tako obeležili 25. obletnico Slovenske mreže zdravih šol.

Mali in veliki prijatelji so skupaj:

 • izvedli SOKOLSKE VAJE v počastitev Štukljevega leta;
 • izbrali samopostrežno malico, še prej pa so se jim predstavili različni dobavitelji, ki so imeli tudi degustacije in predstavitve svojih izdelkov (kmetije Kastelic, Medle, Gorišek in Karlovček, Pekarna Pečjak, Čebelarstvo Vajda);
 • poslušali kratke predstavitve medicinskih sester iz ZD NM (oživljanje, insekti, klopi),  lovca  in gozdarja;
 • odšli na sprehod do gozda, na postojanka pa so sodelovali v različnih  socialnih in športnih igrah., prehodili so 2018 metrov, ker sodelujemo v projektu: EUROPEAN SHOOL SPORT.

 

Učenci 4., 5.  in 6. razreda so sodelovali v akciji  OČISTIMO SLOVENIJO.

 

Vse dejavnosti so učenci zelo dobro sprejeli in z veseljem sodelovali, večini pa je bilo najbolj všeč, ker so pri dejavnostih sodelovali z učenci prijateljskih razredov.

 

Mentorica Zdrave šole na OŠ Drska: Jožica Muhič