Monthly Archives: februar 2019

ZA VSE KUHAMO NA DEBELI ČETRTEK

Ljudje so se, če je bilo le mogoče, držali načela, da se je v času pusta potrebno desetkrat do sitega najesti, sicer so verjeli, da bo letina tistega leta slaba. Prvi dan, ko so začeli uživati bogate pustne jedi, je bil običajno »debeli četrtek«, zadnji pred začetkom posta, ko so se lahko do sitega najedli predvsem mesnih dobrot. Debeli četrtek velja za god debelih ljudi, na ta dan pa po različnih krajih pripravljajo različne jedi; za vse je značilno, da so izjemno nasitne. Gospodinje ta dan ocvrejo prve krofe in flancate, ponekod pripravijo ocvirkovko, ričet »začinijo« z okusnimi svinjskimi rebrci. Ena izmed značilnih jedi debelega četrtka je tudi kuhana svinjska glava ali vsaj čeljust. Me pa bomo poleg flancatov pripravile tudi zdravo jed. Jota ima res pristen okus po kislem zelju, krompirju, fižolu in prekajenem mesu in krepko zalogo vitaminov in mineralov.

dav
dav
dav
dav

Želimo vam dober tek! Karolina Kermavt Kolenc, Lana Strasberger, Lana Prhne in Sara Kuzmijak

SOBOTNO POTEPANJE NA TRŠKO GORO

16. februarja 2019 je bila prekrasna sončna sobota. Pisana druščina osemindvajsetih pohodnikov se je odpravila na najvišjo točko naše bližnje okolice, vinorodno Trško goro, ki s svojimi 365 m nadmorske višine ponuja krasen pogled na Novo mesto in okoliške kraje ter hribovja.

Na Trško goro smo se povzpeli po običajni poti iz Sevnega. Po sestopu smo obiskali Center biotehnike in turizma, po katerem nas je popeljala prijazna profesorica. Ogledali smo si eksotične živali, obiskali hleve, sušilnico, rastlinjak … Šola nudi širok nabor študijskih programov in se lahko pohvali z najnovejšo kmetijsko opremo in tehnologijo. Na žalost je sušilnico in laboratorij čez dva dni prizadel hud požar, v katerem sicer ni bil nihče poškodovan, gmotna škoda pa je velika. Šoli želimo čim hitrejšo in uspešno sanacijo objektov.

Za lepo preživet dan se zahvaljujem sem udeležencem pohoda ter Centru biotehnike in turizma. Veselim se nadaljnjih sobotnih potepanj.

Simona Lešnjak

Foto: Boštjan Mohar, Simona Lešnjak

Februar v 1. B

Ta mesec je za nas zelo pester, zanimiv  in poln različnih dejavnosti. Ob kulturnem prazniku smo se odzvali povabilu prijateljev iz Osnovne šole Dragotina Ketteja, se udeležili njihove prireditve ter tudi sami nastopili z glasbeno točko. Za starše smo pripravili glasbeno pravljico Babica Zima, obiskala pa nas je tudi Lanina mamica, ki nam je predstavila življenje Martina Krpana in njegov rojstni kraj. Erminova sestrica Melisa in Gajina sestrica Lana Pia pa sta nam skupaj s prijateljicami z ritmično gimnastiko popestrili šport. Februar je res prijeten in v tem duhu se bo tudi nadaljeval prihodnji teden, ko bomo na počitnicah. 

dav

Področno prvenstvo v šahu

V torek, 12. 2. 2019, je potekalo področno ekipno tekmovanje v šahu. Udeležili so se ga tudi naši učenci. Za ekipo starejši dečki so tekmovali Oskar Luzar, Matic Gorše, Luka Brdar in Anis Hussein. S tesnim končnim izidom so osvojili četrto mesto.

Tekmovale so tudi mlajše učenke, in sicer Zoja Ficko, Brina Luzar in Petra Avbar Uhan. Osvojile so odlično 1. mesto.

Čestitke obema ekipama.

mlajse punce          mlajse punce1

mlajse punce2         starejsi decki