Daily Archives: 05/05/2019

Aside

NAPOVEDUJEMO: HUMANITARNI TEDEN

V četrtek, 9. maja, pričenjamo humanitarni teden, v okviru katerega bomo sodelovali v Tednu Rdečega križa in še posebej akciji Košarica Rdečega križa, se pridružili Karitasovi akciji Pokloni zvezek, zbirali pa bomo tudi potrebščine za naše učence.

KOŠARICA RDEČEGA KRIŽA bo potekala v četrtek in petek, 9. in 10. maja, od 7.30 do 8.30 na zgornjem vhodu v šolo (vhod za 1. in 2. razred). Zbiramo hrano, higienske pripomočke, sladkarije. Zbrano prevzamejo prostovoljke KORK Drska.

ŠOLSKE POTREBŠČINE  zbiramo od četrtka, 9. maja, do četrtka, 16. maja. Za akcijo KARITAS – POKLONI ZVEZEK bomo namenili črtaste A4 zvezke, ostale potrebščine bomo namenili za učence naše šole. 

Tednu Rdečega križa se pridružujemo tudi s sodelovanjem na Igrah Rdečega križa, kamor odhajata dve ekipi prve pomoči. Na našo šolo prihajajo v četrtek prostovoljke, ki bodo tretješolcem predstavile delovanje Rdečega križa, prvošolce pa čaka zanimiva pravljica Križem Kapica.

Hvala vsem, ki pomagate.

Zlato in bronasto priznanje za likovni natečaj DREVO

Učenki 9. razreda, Tiana Zrakić in Elhana Sinanović, sta prejeli zlato in bronasto priznanje za svoja likovna izdelka, s katerim sta sodelovala na 11. likovnem natečaju DREVO, v katerem je sodelovalo 121 osnovnih in podružničnih šol. Izdelka sta nastala pri urah izbirnega predmeta Likovno snovanje, pod mentorstvom Katje Medle in se uvrstila med sto izbranih in razstavljenih del izmed 1492 udeleženih v natečaju. Otvoritve razstave in podelitve nagrad ter priznanj smo se udeležili na OŠ Šturje v Ajdovščini, ki je likovni natečaj razpisala. Vredno je še posebej omeniti, da je Tianin motiv bil uporabljen za vabila, plakate, zloženke in navsezadnje tudi za priznanja letošnjega natečaja, kar je resnično izjemen dosežek.

 

Projektu KUHNAPATO

Predstavitev mladih ustvarjalnih kuharjev, ki sodelujejo v projektu KUHNAPATO, je potekala, 24. 4. 2019, v Qlandiji NOVO MESTO.

Učenci so se predstavili z lokalnimi jedmi, poudarek je bil na zelenjavi.

Sodelovalo je 21 učencev 6. razreda.

Pripravili so:

Skupina: PAMETNI KUHARČKI

  • ZELENJAVNA MINEŠTRA S CMOČKI in ČOKOLADNO-BUČKINO PECIVO

Skupina: NEVERJETNE ŠTIRI

  • OBARA in JABOLČNA PITA

 Skupina: MESARJI

  • SEGEDIN in KORENČKOVO PECIVO

 Skupina: Top 4

  • JOTA in KVAŠENI FLANCATI

 Skupina: ANGELČKI

  • ZELENJAVNA POGAČA

 

NEKAJ FOTOUTRINKOV in

RECEPTI:

 ZELENJAVNA MINEŠTRA S CMOČKI

Sestavine:

Za zelenjavno mineštro:

  • 1 večja čebula
  • 2 žlici olja
  • 4 večji cvetovi cvetače
  • 1 šop stročjega fižola
  • 1/2 manjše kolerabe
  • 3 korenčki
  • 1 srednje velik krompir
  • 1/2 zelene paprike
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1/2 rumene paprike
  • 3 žlice graha
  • 1 bučka
  • 10 cm belega dela pora
  • 3 vejice peteršilja
  • 3 stroki česna
  • 1 srednje velika žlica paradižnikove mezge
  • sol

 

Za cmočke:

  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1,5 dl mleka
  • 1/2 jedilne žlice olja (sončnično)
  • 7 zvrhanih jedilnih žlic krušnih drobtin
  • 3 zvrhane jedilne žlice moke

 

Postopek:

Izbrano zelenjavo dobro operemo in narežemo na manjše koščke. Zelenjavo lahko poljubno izbiramo in kuhamo tisto, ki jo imamo.

Čebulo drobno narežemo in jo zarumenimo na olju. Dodamo pripravljeno zelenjavo, kateri prilijemo 1 dl vode. Dodamo še na drobno narezan česen, proti koncu pa še peteršilj.

Zelenjavo pokrito dušimo na zmernem ognju približno 20 minut, nato jo zalijemo z vodo, da sega vsaj 4 cm čez zelenjavo in dodamo paradižnikovo mezgo ter sol.

Ko zavre, znižamo ogenj in pokrito kuhamo do želene mehkosti zelenjave.

Ko je kuhano, vkuhamo še cmočke in pustimo še 10 minut, da se skuhajo.

Priprava cmočkov:

V visok lonček ubijemo 2 jajci, ki ju močno razžvrkljamo z vilicami. Dodamo ščepec soli, mleko in malo olja. Premešamo in dodamo drobtine, nato pa še moko.

ČOKOLADNO-BUČKINO PECIVO

SESTAVINE:

  • 115 g masla
  • 350 g polnozrnate pirine moke (ali polnozrnate ali bele pšenične moke)
  • 30 g kakava
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 200 g sladkorja
  • 110 g olja
  • 2 jajci
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja
  • 125 ml mleka zmešanega s polovico žlice kisa
  • sladkor v prahu
  • 2 zeleni bučki
  • mi smo dodali še korenček

 

PRIPRAVA:

Bučki naribaj in pusti 10 minut, potem pa jih dobro ožemi; po malo naribanih bučk položi na čisto kuhinjsko krpo in dobro ožemi, dokler ne ožameš vseh. V mleko umešaj polovico žlice vinskega kisa in pusti stati 15 minut.

V posodo presej moko, kakav, sol in pecilni prašek.

V drugi posodi dobro zmešaj na sobno temperaturo ogreto maslo in sladkor. Potem dodaj olje in dobro premešaj. Dodaj še jajca in vanilijev sladkor. Umešaj še moko in mleko.

Na koncu v maso nežno umešaj še dobro ožete bučke.

Pekač namasti in potresi z moko, vanj zlij pripravljeno maso in peci 1 uro in 15 minut v pečici, ogreti na 160°C. Po eni uri prvič preveri, lahko da bo pecivo že pečeno. Vanj potisni zobotrebec, če je čist je pecivo pečeno, sicer pa pekač še za nekaj minut postavi nazaj v pečico.

Ko je pecivo pečeno ga ohladi, posuj s sladkorjem v prahu, nareži  in postrezi.

 

ZELENJAVNA OBARA S PIŠČANČJIM MESOM in ŽLIČNIKI

SESTAVINE:

  • 1 kg piščančjih prsi,
  • 2 korenčka,
  • četrtina zelene,
  • pol pora,
  • pol cvetače,
  • sol, majaron, peteršilj
  • 2 krompirja,
  • 2 žlici olja,
  • 5 g moke,
  • 20 g drobtin

 

POSTOPEK:

Piščančja prsi in zelenjavo zrežemo in pristavimo v lonec. Dodamo na kose narezan olupljen krompir in dišave. Nato naredimo prežganje iz masti, moke in drobtin. Prežganje dodamo k obari.

 

ŽLIČNIKI

  • 2  jajci
  • približno 200 g ostre moke
  • ščep soli

 

Priprava jajčnih žličnikov

 

V manjšo posodo ubijemo jajci, jim dodamo ščep soli ter vse skupaj razžvrkljamo.

Nato dodamo še moko. Jajca in moko z vilicami dobro premešamo, da dobimo gosto maso, kajti le tako bomo lahko oblikovali žličnike. Masa mora biti malo bolj kompaktna. Če se nam zdi, da je masa preredka, dodamo še malo več moke. Maso lahko takoj uporabimo za zakuho in ni potrebno, da ”počiva” preden zakuhamo jajčne žličnike.

 

 

JABOLČNA PITA

Sestavine:

Testo:

  • 35 dag moke (pol gladke, pol ostre)
  • 10 dag sladkorja
  • 25 dag masla
  • 1 celo jajce
  • 1 pecilni prašek

 

Nadev:

  • naribana jabolka
  • sladkor po okusu
  • vanilijev sladkor
  • cimet

Postopek:

Vse sestavine dobro pregnetemo, odvzamemo za eno pest testa in ga damo v hladilnik. V namaščen pekač damo ostalo testo; kar z rokami, ker je precej mehko in se prijema na valjar. Nato testo potresemo z jabolčnim nadevom(če so jabolka sočna, jih malo ožmemo). Iz hladilnika vzamemo ostalo testo ter ga na ribežen kot jabolka naribamo po nadevu. Pečemo približno pol ure pri 180 stopinjah.

 

KORENČKOVO PECIVO

 

Sestavine za biskvit:

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • 2 skodelice moke
  • 1 skodelica olja
  • 3 skodelice ribanega korenčka
  • 2 mali žlici cimeta
  • 2 mali žlici sode bikarbone

Dodamo lahko tudi dve žlici kakava

Postopek:

Vse sestavine skupaj zmešamo in zlijemo v pekač. Pečemo 30-35 min na 180°C.

Pečen in ohlajen biskvit prelijemo s čokoladno glazuro: 10 dag čokolade v prahu, malo masla in po želji lahko dodamo žlico ruma.

 

 

SEGEDIN

Sestavine:

1/2 kg svinjskega mesa

3/4 kg kislega zelja

1 čebula

4 žličke paradižnikove mezge

2 žlički rdeče paprike

1 lovorjev list

mleta kumina

olje

Postopek:

Na masti prepražimo nasekljano čebulo, dodamo na kocke narezano meso.

Ko se meso malo zapeče in zmehča, ga potresemo s papriko, dodamo paradižnikovo mezgo ter mleto kumino. Vse skupaj premešamo.

Dodamo zelje (če je prekislo, ga splaknemo). Zalijemo z malo vode (tako da je pokrito) in počasi dušimo (pokrito s pokrovko) cca. 3/4 ure.

 

 

 

 

 

 

ZELENJAVNA POGAČA

Potrebujemo:

TESTO:

  • 300 g polnozrnate moke
  • kocko kvasa
  • 150 ml mlačne vode
  • ščepec soli
  • ščepec sladkorja

NADEV:

  • različne paprike
  • por, čebula, paradižnik
  • posujemo s poljubnim sirom ali skuto

 

Priprava:

Najprej zamesimo testo: v mlačno vodo zdrobimo kvas, dodamo sladkor in pomešamo. Nad tekočino stresemo moko , ki jo na vrhu posolimo. Počakamo, pet minut, da opazimo mehurčke, nato zamesimo testo. Lahko vzhaja nekaj minut, nato ga razporedimo po namaščenem pekaču.

Na testo razporedimo zelenjavo, ki smo jo predhodno popražili. Po vrhu z rokami nadrobimo sira ali skuto. Pečemo v pečici do 30 minut. Pred rezanjem pustimo 15 minut, da se pogača nekoliko ohladi.

 

JOTA

Sestavine:

  • 500 g kislega zelja
  • 300 g kuhanega rjavega fižola
  • 300 g krompirja
  • 1 čebula
  • 300 g prekajenih svinjskih reber
  • 2 jedilni žlici svinjske masti
  • 1 čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
  • sol
  • črni poper v zrnju
  • 4 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • žlička mlete kumine

 

 Priprava:

Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V večjem loncu stopimo dve jedilni žlici masti, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo. Med praženjem po potrebi dodajamo vodo, da se čebula ne prismodi. Ko se popolnoma razpusti na hitro prepražimo še drobno sesekljan česen,  dolijemo zadostno količino vode ter vanjo stresemo kuhan rjavi fižol, na kocke narezana prekajena svinjska rebra, na drobno narezan krompir, črni poper v zrnju in lovorove liste ter kuhamo 45 minut. Nato v lonec dodamo čajno žličko sladke rdeče paprike in kislo zelje, ki smo ga pred tem oprali, da naša jota ne bo prekisla. Kuhamo še pol ure. Na koncu vse skupaj zmerno solimo in na kratko pokuhamo.

 

KVAŠENI FLANCATI

Sestavine:

  • 500 g moke ( 250 g ostre in 250 g gladke moke)
  • kvasa
  • 2 jajci, dodamo pol žličke soli
  • 50 g sladkorja ( VELIKA ŽLICA)
  • ščepec soli
  • 4 velike žlice olja
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 žlici ruma (neobvezno)

olje za cvrtje

1 žlica sladkorja v prahu (za posip)

Priprava:

Najprej pripravimo kvasec. V veliko posodo za gnetenje presejemo moko, nato dodamo še vse kvasec, mlačno mleko, stepeni jajci, ki smo jima dodali sladkor in sol, olje. Dobro pregnetemo testo.  Pokrijemo ga s svežo kuhinjsko krpo ali namažemo z oljem in posodo postavimo na miren in topel prostor ter pustimo vzhajati vse dokler ne podvoji volumna.

Vzhajano testo razvaljamo na 3 mm debelo.  Z namenski nožem testo najprej narežemo na trakove in nato na rombe v katere nato zarežemo po dve zarezi. Narezano testo ponovno pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj še nekaj minut.

V široki ponvi segrejemo olje za cvrtje. Pri segrevanju moramo paziti, da ga ne segrejemo preveč, saj bomo le tako dobili zlato obarvane flancate.

Flancate z zgornjo stranjo obrnjene navzdol  polagamo v ogreto olje. Naenkrat jih ne smemo peči preveč, saj flancati med peko še narastejo.  Na vsaki strani jih pečemo približno 2 minuti.  S penovko jih poberemo iz posode in jih odložimo na papirnate prtičke, da popivnajo odvečno maščobo.  Posipamo jih s sladkorjem  v prahu.