Monthly Archives: junij 2019

Zaključno medgeneracijsko srečanje v 1. B

Ob koncu šolskega leta smo v mesecu juniju v 1. B pripravili zaključno medgeneracijsko srečanje, ki je bilo športne in zabavne narave. Učenci so staršem, bratcem in sestricam najprej zaplesali ter zapeli nekaj pesmi in recitalov, ki so se jih naučili skozi šolsko leto. Potem smo se odpravili ven, kjer smo imeli različne štafetne in druge igre, za zaključek pa smo vlekli tudi vrv. Na eni strani so bili učenci, mamice, sestrice in bratci, na drugi pa očki. Le kdo se je bolje izkazal? Hm, naj sporočimo le, da je bil izid zelo tesen. Preživeto popoldne je bilo prijetno, kjer smo se aktivno družili in se kaj novega naučili. Po aktivnostih smo spoznali še nekaj eksotičnih živali. Tako za starejšo generacijo kot za mlajšo je bil to čisto novi nepoznani svet.

Zapisal: David Hrovat

Fotografija: ga. Anuša Gaši

Olimpijske igre v podaljšanem bivanju

Šport in športna aktivnost sta nepogrešljiv del našega vsakdana. Šport pomeni sprostitev, druženje s prijatelji, preživljanje prostega časa in skrb za zdravo življenje. Učitelji v podaljšanem bivanju se tega še kako dobro zavedamo, zato smo v ta namen v mesecu juniju organizirali prav poseben dogodek Olimpijske igre. Učenci so bili aktivno vključeni v različne zabavne igre. Igre so potekale na več postajah, kjer so se otroci med drugim pomerili tudi v medpredmetni igri »matematična košarka«. Športno aktivnost – vodenje žoge skozi različne ovire – so učenci morali povezati z matematiko, saj so poleg opravljanja aktivnosti morali še računati. Ostale zabavne igre s katerimi so otroci razvijali svoje motorične sposobnosti so bile še: vlečenje vrvi, sonožno skakanje v vreči, nogomet, mavrično padalo ipd. Popestritev dogodka je bila tudi postaja s sproščujočo masažo. Preživeli smo prijeten in aktiven šolski popoldan.

                                                             Zapisal: David Hrovat

Fotografija: Simona Lešnjak

RAZDELITEV SPRIČEVAL 2018/19

V skladu s Pravilnikom o šolskem koledarju za osnovne šole ( 14. člen) bomo učencem, ki jim ni bilo možno razdeliti spričeval ob zaključku pouka, osebno vročili njim oziroma njihovim staršem v času od zaključka pouka do 30. junija in od 16. do 20. avgusta tekočega šolskega leta.

 

Ravnateljica Nevenka Kulovec

REZULTATI NATEČAJA MLADI V SVETU ENERGIJE

Učenci 9. razredov so se letos udeležili nagradnega natečaja Gen-i Mladi v svetu energije. V kategoriji Glavce so zasedli 1. mesto. V svojem projektnem delu so izdelovali makete različnih elektrarn s sloganom Nizkooglično je odlično. Učenci so svoje makete predstavljali tudi mlajšim prijateljem. Delujočo hidroelektrarno so predstavili  na proslavi Nagradimo uspeh. Pri svojem delu so pokazali veliko inovativnosti, iznajdljivosti ter znanja. Dobili so tudi priložnost, da svojo delujočo elektrarno predstavijo na dogodku Tehnogenij.

Več o projektu in podelitvi nagrad si lahko preberete na: MVSE

 

V živalskem vrtu

Učenci prvega razreda so se na zaključno ekskurzijo odpravili v živalski vrt v Ljubljano. Uživali so ob spoznavanju živali in si jih z veseljem ogledovali. Skupaj smo prebirali panoje in zanimivosti posameznih prebivalcev živalskega vrta. Najbolj so jih navdušile opice. Zelo so uživali tudi na igrišču, kjer so se podružili in sprostili.

dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE PO MACHOVI POTI

 

KDAJ: v soboto, 8. junija 2019, ob 8.30 na parkirišču pred šolo, ali ob 8.50 na parkirišču pred gostilno Štefan na Malem Slatniku

KAM: po Machovi poti

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, rezervna oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo

KRATEK OPIS POTI:

»Machova pot je dolga približno 9 km in poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, kjer je nekdaj stala graščina družine Mach. Pot je krožna in ima 7 vstopnih točk. Živahna pohodniška pot v večjem delu vodi po ravnem na nadmorski višini med 178 metri pri Gostilni Štefan na Malem Slatniku in 249 metri nad Koritnicami v bližini vasi  Križe.

Pot poteka ob Slatenskem potoku vse do Velikega Slatnika in naprej, do izvira nad zadnjim, najdaljšim krakom v zgornjem delu te zelene podgorjanske doline. Po učni poti naravne dediščine pod Gorjanci se popotniki ustavijo na grobu staršev Ernsta Macha, ob njihovem graščinskem poslopju, spoznajo zakleti oreh, s katerim na to pot vstopa tudi pisatelj in samotni popotnik po Gorjancih, Janez Trdina, in  še veliko drugih znamenitosti. Po slemenu Koritnic in čez Boršt steza pelje na Potov Vrh. Na parkirišču na Malem Slatniku, kjer se pot začne, je krog sklenjen.«    

(Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/machova-ucna-pot-3.html, pridobljeno 4. 6. 2019 ob 16.02)

POVRATEK: na izhodišče poti se bomo vrnili med 12.30 in 13.00.

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, spoznavali našo okolico, se družili in se razgibali. Spremljali vas bova mentorici planinskega krožka. Pohod bova vodili Simona Lešnjak in Majda Nemanič.

Zaradi lažje organizacije nas zainteresirani obvestite o udeležbi do petka, 7. 6. 2019, po elektronski pošti na naslov simona.lesnjak@os-drska.si ali po eAsistentu.

V primeru dežja bo pohod prestavljen na jesen.  

Veseliva se druženja z vami!

 

Majda Nemanič
in Simona Lešnjak

ZAKLJUČNA PRIREDITEV OB RASTOČI KNJIGI

Zadnja delovna sobota je bila letos praznično obarvana. S prireditvijo smo slavnostno zaključili letošnji projekt Rastoče knjige, ki je bil obarvan s temo ljubezni. Vodilna nit dela v letošnjem letu je bila misel Srečna je pot, če je ljubezen vodnik, ki jo je Ivan Cankar zapisal v črtici Brat Edvard iz zbirke Zgodbe iz sanj. Na prireditvi smo lahko prisluhnili petju, recitacijam poezije in proznih odlomkov. Nastopili so trije šolski pevski zbor, z zbadljivkami so nas nasmejali mali folklorniki, ritem srca so s tolkali posnemali tolkalisti. V pestrem programu smo prisluhnili še nagovorom slavnostne govornice prof. dr. Slavke Kavčič, predsednice nadzornega odbora Društva Rastoča knjiga, ravnateljice Nevenke Kulovec ter dr. Jožice Jožef Beg. Slednja je podelila nagrade na literarnem natečaju v okviru Rastoče knjige. Predstavili smo tudi letošnjo knjigo s preprostim naslovom, ki veliko pove Ljubezen. Sestavljena je iz treh daljših sklopov: zapisov strokovnih delavcev šole o učenju, poučevanju, delu v razredu in zunaj njega, deli z natečaja in utrinki projektnega tedna in drugih dejavnosti, ki so potekale v tem šolskem letu.

Več v fotoutrinkih.

DSC_6163-1 DSC_6284

9. RAZRED: BAZA 20, DOLENJSKI MUZEJ, BERRYSHKA

Spoštovani starši,

v petek, 7. 6., bodo devetošolci obiskali Bazo 20, Dolenjski muzej ter čokoladnico Berryshka.

ČASOVNICA:

7.55 ZBOR PRED DOLENJSKIM MUZEJEM
8.00 – 8.45 OGLED STALNE MUZEJSKE RAZSTAVE NOB
9.00 – VOŽNJA DO BAZE 20 (avtobusna postaja na Kandijski cesti)
9.30 – 11.00 VODEN OGLED BAZE 20 Z OKOLICO (vodnik Dolenjskega muzeja)
11.30 – 12.30 OGLED DESTILARNE IN ČOKOLADNICE BERRYSHKA v dveh skupinah
DEGUSTACIJA ČOKOLAD, MOŽNOST NAKUPA
DO 14.00 PRIHOD (Topliška cesta – avtobusna postaja)

Plačilo muzejskega abonmaja (5 € – 2 vodena ogleda) + prevoz: po položnici.

Ogled destilarne in čokoladnice je brezplačen. Prav tako je brezplačen obisk Baze 20 za starše, ki bi se želeli pridružiti.

Lep pozdrav,

Simona Lešnjak,
razredničarka 9. b

Lovec na obisku

Na delovno soboto je šolski dan učencev prvošolcev prijetno popestril izkušeni lovec Tomaž Burazer. Učence je s svojim pristopom takoj pritegnil in jih navdušil. Predstavil jim je svoje delo in naloge in jim povedal, da ga to delo veseli. S seboj jim je prinesel odtis velike medvedje tace, učence je spodbudil k razmišljanju o skrbi za naravo, skupaj so ugibali, kako se določene živali čistijo in kakšne so njihove posebnosti. Pokazal jim je tudi pravo ptičje gnezdo, ki je v gozdu padlo z drevesa, nato pa so s skupnimi močmi poskušali iz gozdnega materiala stkati svoje gnezdo za ptice. Učenci so ugotovili, da imajo ptičke kar zahtevno nalogo, ter da so zelo spretne. Z lovcem so se tudi dogovorili, da jih še obišče.

dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav