Daily Archives: 04/06/2019

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE PO MACHOVI POTI

 

KDAJ: v soboto, 8. junija 2019, ob 8.30 na parkirišču pred šolo, ali ob 8.50 na parkirišču pred gostilno Štefan na Malem Slatniku

KAM: po Machovi poti

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, rezervna oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo

KRATEK OPIS POTI:

»Machova pot je dolga približno 9 km in poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, kjer je nekdaj stala graščina družine Mach. Pot je krožna in ima 7 vstopnih točk. Živahna pohodniška pot v večjem delu vodi po ravnem na nadmorski višini med 178 metri pri Gostilni Štefan na Malem Slatniku in 249 metri nad Koritnicami v bližini vasi  Križe.

Pot poteka ob Slatenskem potoku vse do Velikega Slatnika in naprej, do izvira nad zadnjim, najdaljšim krakom v zgornjem delu te zelene podgorjanske doline. Po učni poti naravne dediščine pod Gorjanci se popotniki ustavijo na grobu staršev Ernsta Macha, ob njihovem graščinskem poslopju, spoznajo zakleti oreh, s katerim na to pot vstopa tudi pisatelj in samotni popotnik po Gorjancih, Janez Trdina, in  še veliko drugih znamenitosti. Po slemenu Koritnic in čez Boršt steza pelje na Potov Vrh. Na parkirišču na Malem Slatniku, kjer se pot začne, je krog sklenjen.«    

(Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/machova-ucna-pot-3.html, pridobljeno 4. 6. 2019 ob 16.02)

POVRATEK: na izhodišče poti se bomo vrnili med 12.30 in 13.00.

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, spoznavali našo okolico, se družili in se razgibali. Spremljali vas bova mentorici planinskega krožka. Pohod bova vodili Simona Lešnjak in Majda Nemanič.

Zaradi lažje organizacije nas zainteresirani obvestite o udeležbi do petka, 7. 6. 2019, po elektronski pošti na naslov simona.lesnjak@os-drska.si ali po eAsistentu.

V primeru dežja bo pohod prestavljen na jesen.  

Veseliva se druženja z vami!

 

Majda Nemanič
in Simona Lešnjak

ZAKLJUČNA PRIREDITEV OB RASTOČI KNJIGI

Zadnja delovna sobota je bila letos praznično obarvana. S prireditvijo smo slavnostno zaključili letošnji projekt Rastoče knjige, ki je bil obarvan s temo ljubezni. Vodilna nit dela v letošnjem letu je bila misel Srečna je pot, če je ljubezen vodnik, ki jo je Ivan Cankar zapisal v črtici Brat Edvard iz zbirke Zgodbe iz sanj. Na prireditvi smo lahko prisluhnili petju, recitacijam poezije in proznih odlomkov. Nastopili so trije šolski pevski zbor, z zbadljivkami so nas nasmejali mali folklorniki, ritem srca so s tolkali posnemali tolkalisti. V pestrem programu smo prisluhnili še nagovorom slavnostne govornice prof. dr. Slavke Kavčič, predsednice nadzornega odbora Društva Rastoča knjiga, ravnateljice Nevenke Kulovec ter dr. Jožice Jožef Beg. Slednja je podelila nagrade na literarnem natečaju v okviru Rastoče knjige. Predstavili smo tudi letošnjo knjigo s preprostim naslovom, ki veliko pove Ljubezen. Sestavljena je iz treh daljših sklopov: zapisov strokovnih delavcev šole o učenju, poučevanju, delu v razredu in zunaj njega, deli z natečaja in utrinki projektnega tedna in drugih dejavnosti, ki so potekale v tem šolskem letu.

Več v fotoutrinkih.

DSC_6163-1 DSC_6284

9. RAZRED: BAZA 20, DOLENJSKI MUZEJ, BERRYSHKA

Spoštovani starši,

v petek, 7. 6., bodo devetošolci obiskali Bazo 20, Dolenjski muzej ter čokoladnico Berryshka.

ČASOVNICA:

7.55 ZBOR PRED DOLENJSKIM MUZEJEM
8.00 – 8.45 OGLED STALNE MUZEJSKE RAZSTAVE NOB
9.00 – VOŽNJA DO BAZE 20 (avtobusna postaja na Kandijski cesti)
9.30 – 11.00 VODEN OGLED BAZE 20 Z OKOLICO (vodnik Dolenjskega muzeja)
11.30 – 12.30 OGLED DESTILARNE IN ČOKOLADNICE BERRYSHKA v dveh skupinah
DEGUSTACIJA ČOKOLAD, MOŽNOST NAKUPA
DO 14.00 PRIHOD (Topliška cesta – avtobusna postaja)

Plačilo muzejskega abonmaja (5 € – 2 vodena ogleda) + prevoz: po položnici.

Ogled destilarne in čokoladnice je brezplačen. Prav tako je brezplačen obisk Baze 20 za starše, ki bi se želeli pridružiti.

Lep pozdrav,

Simona Lešnjak,
razredničarka 9. b