Monthly Archives: november 2019

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt, ki so ga podprla tri ministrstva – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za zdravje ob strokovni podpori in sodelovanju Inštituta za varovanje zdravja ter Zavoda za šolstvo.

Tako bomo imeli v petek, 15. 11. 2019, za zajtrk kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

Več kot polovica (60 odstotkov) otrok zjutraj ne zajtrkuje doma; po vseh znanstvenih ugotovitvah so takšni otroci v primerjavi s tistimi, ki zajtrkujejo, manj ustvarjalni, manj dojemljivi, imajo slabši spomin, počasneje reagirajo in zato teže sledijo šolskim obveznostim, kar vpliva na zmanjšanje učnega uspeha.

Kakšen naj bi bil zdrav zajtrk?

Najbolj primerno je, da izberemo polnozrnati kruh, kašo ali kosmiče, ki nam dajo energijo za možgane; dodamo mleko ali jogurt, kar še dodatno izboljša zmožnost učenja in razpoloženje. Obogatimo ga še s svežim sadjem, da si zagotovimo dovolj vitaminov in mineralov za višjo odpornost pred obolenji.

 

V današnjem času je zelo pomembno uživanje hrane pridelane v Sloveniji. Zavedati se moramo pomena kmeta kot pridelovalca hrane, in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane.

Zakaj so čebele tako pomembne za naše okolje?

Najpomembnejša naloga čebel je opraševanje.  Pri nas oprašijo kar 80 odstotkov vseh rastlin. Med je popolnoma naravno živilo, ki vsebuje antioksidante, vitamine in minerale ter deluje protimikrobno.

Zakaj spoštovati kmeta?

Moramo poudariti, da je za pridelavo hrane najpomembnejši kmet. Kmetijska dejavnost velja za najstarejši slovenski poklic in je tako spoštovanja vreden in lep poklic. Saj veste, da hrana ne raste na trgovskih policah, temveč je v to potrebno vložiti veliko trdega dela.

ŽELIMO VAM PRIJETEN ZAJTRK IN DOBER TEK.

        

Mladi ustvarjalni kuharji, šestošolci, ki sodelujejo v projektu KUHNAPATO, nam bodo na DAN SLOVENSKE HRANE, skupaj s kuharji skuhali in postregli

KISLO REPO, PEČENKO IN TLAČEN KROMPIR.

 

REPA je idealno živilo od jeseni do pomladi.

PEČENKA se je včasih uživala le ob času kolin in za praznične dni.

KROMPIR Dolenjci obožujemo še danes. Za nedeljsko kosilo ga večinoma pripravljamo kot praženega, občasno pa ga tudi pretlačimo.

ČASOVNICA  ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI  ZAJTRK:

7.30 – 8.00:  6., 8. in 9. razred

8.00-8.30: 4. in 3. razred

8.30-9.00: 1. in 2. razred

9.55: zapojemo pesem ČEBELAR

 

 15. 11. 2019 imamo vsi naravoslovni dan: DAN ZDRAVE ŠOLE.

UTRINKI TSZ

 

SPREJEM PRVOŠOLCEV V ŠOLSKO SKUPNOST

V četrtek, 17. 10. 2019, so bili naši najmlajši učenci sprejeti v šolsko skupnost OŠ Drska. Najprej smo veliki prijatelji našim malim prijateljem pripravili prireditev. Prvošolci so izrekli zaobljubo, da se bodo pridno učili, bili spoštljivi do učiteljev in sošolcev,… nato pa smo jim podarili kapice z odsevniki, da bodo varni v prometu. Na koncu smo se skupaj odpravili v razrede, kjer smo malicali. Mlade novinarke smo nekaj najmlajših vprašale, kakšen se jim je zdel ta dan.

JANA: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo peli himno OŠ Drska, ker mi je himna zelo všeč. Zelo mi je bilo všeč tudi naša darila, kapice, ki jo bom pogosto nosila.

MAŠA: Naše darilo, kapice, mi je bilo zelo všeč. Nosila jo bom za na izlete, če bo sonce sijalo.

LEJA: Tudi meni so bile najbolj všeč kapice.

Tudi ostali učenci so se z njimi strinjali. Nato pa smo za mnenje povprašali še velike prijatelje.

VALERIJA IN KATKA: Taki dnevi se nama ne zdijo naporni, temveč zabavni, ker se zelo radi igrava z malimi prijatelji. S svojima malima prijateljema se dobro razumeva, zdi pa se nama, da so taki dnevi všeč še posebej malim prijateljem. Druženja, kot je bilo to, nama vedno polepšajo dan.

DAVID: Zelo rad se družim s svojim malim prijateljem. S svojim malim prijateljem se zelo dobro razumem, saj nas oni vedno kaj novega naučijo, mi pa njih. Mislim, da so malim prijateljem taka druženja zelo zanimiva in zabavna. Taka druženja mi vedno znova polepšajo dan, ker mi pogrejejo dušo.

HANA TESTEN, NIKI KUZMA, BRINA RETELJ, 7. C

ŠVN 7. razred – 1. in 2. dan

 

 

 

Utrinki iz dnevniških zapisov

  1. dan

To je moj prvi dan v šoli v naravi v Gorenju na Pohorju. Rada imam svoje cimre in rada imam svojo začasno sobo. Najrajši pa imam živali, ki so v različnih učilnicah. Dan je mineval kar v redu, čeprav so nas učitelji zaradi glasnosti že kar nekajkrat okregali. Večino dneva smo zavezovali vozle, kar mi sprva ni zvenelo preveč zabavno. A po nekaj minutah mi je že postalo všeč. Me že zanima, kaj bomo doživeli jutri.

Mina Pirnar, 7. a

 

  1. dan

Po obilnem zajtrku smo se za večino dneva spremenili v biologe in šli raziskovat potok. Učiteljica je s seboj vzela kup opreme, ki smo jo potrebovali za delo. Pri potoku smo merili temperature vode in zraka, trdoto vode in lovili majhne živali. Pri tem nam je šlo zelo dobro in zabavali smo se. Ko smo prišli v dom, smo podrobneje pogledali kopico prebivalcev potoka. Prišli smo tudi do ugotovitve, da so pohorske vode mehke in neonesnažene. Popoldne smo si krajšali čas z izdelovanjem vozlov.

Gašper Medic, 7. b

 

Imeli smo lokostrelstvo. Bil sem poln pričakovanja dobrih zadetkov. Spoznali smo gospoda Gregorja, ki nam je povedal postopek pravilnega streljanja. V prostoru je bilo veliko napetosti, saj so o zmagi odločale le tri točke. Ker smo bili glasni, smo morali streljanje kar nekajkrat prekiniti z nekaj minutnim molkom. Bilo mi je zelo zabavno. Zanimivo je bilo, da je streljanje skoraj vsem učencem šlo dobro. Tekmovanje v lokostrelstvu bi ponovil še enkrat.

Aljaž Burgar, 7. c

IMG_7261IMG_7265IMG_7269IMG_7320IMG_7321IMG_7327IMG_7345IMG_7353IMG_7357IMG_7361IMG_7374IMG_7380IMG_7384IMG_7396IMG_7403IMG_7411IMG_7417IMG_7421IMG_7434IMG_7427IMG_7435IMG_7436IMG_7444

Start up vikend

Učenci podjetniškega krožka so se 8. in 9. novembra udeležili Start up vikenda, ki je potekal pod organizacijo javne agencije Spirit, v sodelovanju s konzorcijem OŠ Centra ter Razvojnega centra. Program Startup-a je vseboval predavanja, timske igre in timsko delo, izdelavo prototipov iz doma dostopnega in varnega materiala, terensko testiranje poslovne ideje ter predstavitve ideje pred komisijo. Pred slednjo je ekipa OŠ Drska predstavila rešitve za problem ekipe KK Krka, kako povečati obisk na košarkarskih tekmah.

Zapisala mentorja podjetniških dejavnosti: Damjana Tramte in David Hrovat

dav
dav

Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti

V mesecu septembru in oktobru so se naši učenci podjetniškega krožka udeležili projekta Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti (ZUIP), ki ga v okviru programa Mladim se dogaja organizira SPIRIT Slovenija, javna agencija, v sodelovanju s konzorcijem Gimnazije Novo mesto ter Razvojnim centrom Novo mesto. Štiri dni so učenci in dijaki reševali podjetniški izziv, ki ga je podal Razvojni center Novo mesto. Tema letošnjega izziva je bila, kako oživiti propadajoče stavbe ali javne površine v Novem mestu in jih ponovno vrniti v uporabo.
Učenci so tekom tedna svoje delo dopolnjevali z anketami, intervjuji, poročanjem, ugotavljanjem, kakšen naj bo prototip, nato pa so svoje delo ponovno nadaljevali na Gimnaziji Novo mesto.
V okviru izbrane teme so udeleženci spoznali pomen timskega dela, opredelili ter testirali problem na izbranem področju, iskali in testirali rešitve, navezali stike z lokalnim okoljem, poiskali MVP, oblikovali poslovni model in predstavili poslovni model pred komisijo (pitch).

Izjava ekipe:
Najbolj nam je bil všeč teren, izdelava prototipa in predstavitve.

Zapisala mentorja podjetniških dejavnosti: Damjana Tramte in David Hrovat