Monthly Archives: februar 2020

BABICE IN DEDKI SO NAM POVEDALI

Učence 1. a so v torek obiskali babice in dedki, za kar se jim še enkrat lepo zahvaljujemo. O svojem otroštvu so nam povedali:

  • Zjutraj so morali krave odpeljat na pašo, popoldne so šli pa v šolo. V mizi so imeli luknjico za črnilo. Pozimi so se sankali po hribu. Ob ponedeljkih so vozili prašičke, zato so se kdaj tudi otroci lahko peljali v šolo. Nekateri niso dovolili, da se otroci usedejo zadaj, da se ne bi konj preveč utrudil. (ALJAŽ)
  • V šoli so sedeli z rokami na hrbtu. (DENISA)
  • Imeli so zelo dober kruh iz dobre moke. Kruh jim je spekla mamica ali babica. (KARLA)
  • Ko so šli domov, so torbice ropotale zaradi peresnic. (JAKOB).
  • Učitelji so imeli palico. Če kdo ni znal, so ga udarili po roki. V šoli so imeli zlato in črno knjigo. S težkimi likalniki so likale njihove prababice, babice so imele že novejše. (ORIANA)
  • Otroci so morali prinest drva, da so se greli. Veliko so se igrali zunaj. Domačo nalogo so delali doma, ne v podaljšanem bivanju. (IZA U.)
  • Ko je prišla v razred učiteljica, so morali vstat. Na koncu leta so učiteljici prinesli rože, ki so jih nabrali na travniku. Mize so imeli postrani. (IZA B.)
  • Če so bili poredni, so morali stat v kotu. Imeli so lesene in papirnate torbe. Brati in sestre so si med seboj zamenjali hlače, ker ni imel vsak svojih za v šolo. (VITAN)
  • Nekateri so hodili šolo dopoldne, drugi pa popoldne. Če so starši plačali, so imeli na kruhu za malico tudi namaz. Imeli so samo en zvezek. Svinčnik jim je oči ošilil z nožem. (ALJA)
  • Kdor je vsakič prišel v šolo, je na koncu meseca dobil pero. (EMA)

Smo si veliko zapomnili?

slika2 (Medium) SLIKA1 (Medium)

OBVESTILO ZA KULTURNI DAN, 8. RAZRED

Spoštovani!

Učenci 8. razreda bodo imeli v okviru načrtovanih dni dejavnosti v petek, 21. 2. 2020, kulturni dan.
Zbor učencev je ob 6.50 pred šolo. Ob 7.00 se bomo odpeljali v Vrbo, kjer bomo pod strokovnim vodstvom prisluhnili učni uri o življenju in delu Franceta Prešerna.

Kulturno dejavnost bom nadaljevali v Doslovčah, kjer si bomo ogledali rojstno hišo Frana S. Finžgarja in spoznali življenje in delo pisatelja.

Iz Doslovč nas bo pot peljala v Rodine, kjer je rojstna hiša Janeza Jalna. Učenci bodo reševali delovne liste in si v Žirovnici ogledali rojstno hišo Matije Čopa. Tu bodo imeli tudi zaključek kulturnega dne ob ogledu multivizije o poti kulturne dediščine.

Zaradi hoje in terenskega dela naj bodo učenci primerno obuti in oblečeni (toplo oblačilo, rokavice).
Učenci naj prinesejo s seboj pisala, trdo podlago z listi, pa tudi malico, kosila tega dne v šoli ne bo.
Dejavnost bomo zaključili predvidoma ob 13. uri, nato se bomo odpeljali v Novo mesto. Stroške avtobusnega prevoza ter vstopnin boste poravnali po položnici (vstopnine 7, 5 € ter stroški prevoza).
Spoštovani starši, pogovorite se z Vašim otrokom o kulturnem vedenju in o skrbi za varnost v prometu. Na kulturnem dnevu veljajo pravila Hišnega reda OŠ Drska.

Želimo, da učenci preživijo lep in ustvarjalen dan.

POPRI 2020

S polno paro smo se tudi letos lotili regionalnega tekmovanja iz podjetništva POPRI, ki je potekalo v sredo, 12. 2. 2020, v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, Novo mesto.

 

Na začetku smo imeli idejo … in potem se je začelo naše raziskovanje. Naša ideja se je tekom raziskovanja spreminjala in dopolnjevala. Podatke smo iskali na spletu, spraševali smo ljudi, naredili spletno anketo, imeli veliko razgovorov ter na koncu zapisali svojo idejo v poslovni načrt, kjer smo ugotavljali, komu rešujemo problem, kdo so naši kupci, koliko bomo imeli prihodkov in odhodkov, s kom vse se moramo povezati, da bo naša ideja zaživela, zakaj smo mi drugačni, boljši od ostalih že obstoječih ponudnikov.

 

In kaj je naša ideja? Dobra roba na spletu.

Predstavljajte si, da ste starš, ki mu je malček ponovno zbolel. Vaše zaloge medu so pošle in potrebovali bi nov med. Kje ga kupiti in kdaj? Ali se odpravimo v trgovino in kupimo med, za katerega ne vemo, koliko zdravilnih snovi dejansko še ima? In kdaj najti čas za nakupovanje, saj vendar malčka ne moremo samega pustiti doma.

PZ1 PZ2 PZ3

Zato smo oblikovali spletno tržnico na Dolenjskem:DOBRA ROBA NA SPLETU, ki rešuje zgoraj opisane težave. Ponujamo lokalno, pristno in domačo hrano ter unikatne izdelke iz gline, kovine in lesa, ki so primerni za dekoracijo vašega doma ali pa si z njimi pomagate pri kuhi. Za kaj več pa nas boste morali poiskati na spletu.

 

 

Zapisala Damjana Tramte, mentorica podjetniškega krožka

Sobotno potepanje na Trško goro 15. 2. 2020

Na sončno februarsko soboto se je prek petdeset pohodnikov OŠ Drska odpravilo na Trško goro iz Ždinje vasi. Po nezahtevnem asfaltiranem terenu smo se povzpeli do Slakove zidanice in nadaljevali pot do princesine klopce ter cerkve Marijinega rojstva na Trški gori. Na najvišji točki Trške gore, od koder se odpira lep pogled na okolico, smo si privoščili malico in se naužili toplih sončnih žarkov, nato pa se mimo Golušnika spustili do Ždinje vasi do izhodišča našega pohoda.

Zahvaljujeva se vam za množično udeležbo in lepo preživeto sončno dopoldne.

Konec marca ali v začetku aprila bova organizirali pohod na Mehovo.

Mentorici Natalija Novak in Simona Lešnjak