Monthly Archives: december 2020

OBVESTILO ZA UČENCE od 6. do 9. razreda

Pozdravljeni

V sredo, 23. decembra 2020, boste učenci od 6. do 9. razreda imeli športni dan na daljavo.

Navodila za delo bodo objavljena v spletni učilnici za šport v sredo zjutraj .

Športni dan se bo začel zjutraj z sestankom (po oddelkih) z učitelji ŠPO, kjer boste učenci dobili še zadnje napotke za delo. Izvajali boste različne gibalne naloge, ki jih boste posredovali učiteljem ŠPO.

Obveščamo učitelji ŠPO

Učenci naš šole že deset let aktivno sodelujemo v projektu Kuhnapato in tretje leto v projektu Hrana ni za tjavendan

 

Tudi to šolsko leto, čeprav malo drugače. Glede na to, da smo doma, verjamemo, da kar nekaj časa preživimo tudi ob štedilniku. Čas je drugačen in morda je prav ta čas – čas za drugačne praznične jedi. Seveda v to skupino nedvomno sodijo potice in potičke, piškoti in druge sladice, s katerimi si sladkamo dneve ali pa krasimo smrekice.

V letih skupnega dela smo se naučili, da nam prav prazniki, ki so pustili najvidnejše sledi v naši prehranski dediščini, ponujajo kreativnost. Le s korakom nazaj, s pogovorom z babico ali sosedo, morda s pomočjo še na roko napisanega recepta ali pa kar s svojo domišljijo, ki se ozira po okolici, smo že in verjamemo, da bomo spet, na krožnike postavili jedi, ki bi jih bilo vredno ponovno spoznati in jih vključiti v naše jedilnike.

Tudi tukaj lahko uporabimo ostanke ali pa si domislimo način kar najokusnejše porabe jedi v dneh po praznikih (namakanje, ponovna uporaba potičk, pečenjakov ipd.) Do ponedeljka smo imeli čas, da pripravimo sladice za praznično igro, ki jo organizirata Društvo Vesela kuhinja, ki je nosilec projekta in pokrovitelj projekta Spar.

Z naše šole je sodelovalo 5 učencev. Prvi dve nagradi med sodelujočimi iz cele Slovenije sta osvojila: Barbara Jedlovčnik iz 6. c, z adventno pito prvo nagrado in Jakob Savić Rončević iz 8. b, z vrtečimi se snežaki, drugo nagrado! 👍

Zoja Ficko, Alina Jacović, Metka Zupančič iz 6. c pa so bile pohvaljene za svoje izdelke.

Zelo sem vesela, da sta kar dva učenca naše šole nagrajena. To bo tudi za ostale učence še večja spodbuda za nadaljnje delo.

Zaključujem pa z besedami vodje projekta Anke Peljhan:

»Iskrena hvala in čestitke za trud – vaš dolgoletni, ki se sedaj preslikava k otrokom, kaže na njihovo samostojnost, samoiniciativnost, veselje do dela, inovativnost in vse ostalo, kar sodi zraven, seveda čestitke vsem mladim izvajalcem. Tokrat je prišlo ogromno materiala, ki smo ga s »sodelavci« pregledali kar se da hitro, saj se bližajo prazniki. Sama delim občutke, za katere sem mislila, da sem se jih za vedno znebila, ko je (še) šlo za tekmovanja, kar vas večina pozna. Težko se je bilo odločiti, saj si tokrat pohvale zaslužijo prav vsi! Vsak od otrok je vložil trud, znanje in veščine, kar je danes redkost in vredno spodbud.

Zelo težko smo izluščili tiste, ki so za kanček odstopali po vseh naštetih parametrih »ocenjevanja« ali odločanja, po parametrih, ki jih zapoveduje naše dolgoletno poslanstvo.

Mentorica Jožica Muhič

 

Sedaj pa še recepti in slike, mogoče pa tudi vi kaj pripravite:

 

 1. nagrada: BARBARINA ADVENTNA PITA

Pri pripravi Adventne pite (imena sem se domislila, ker je ravno adventni čas) sem uporabila piškotke, ki so bili že nekaj časa odprti in niso bili več tako hrustljavi, ampak že bolj mehki. Uporabila pa sem tudi na krhlje narezana jabolka, ki jih otroci nismo pojedli in so postali že malo rjavi (kar nam otrokom ni najbolj všeč) in ostanek skuhane čežane.

RECEPT

TESTO:

 • 100 g piškotkov
 • 0,5 dl mleka
 • 50 g masla
 • 1 jajce
 • 100 g sladkorja
 • žlička pecilnega praška

NADEV:

 • 3 jabolka
 • 100 g jabolčne čežane
 • 50 g masla
 • 2 žlici sladkorja
 • cimet
 • ingver
 • aroma ruma
 • vanilijev puding
 • 200 g skute

 

POSTOPEK:

Piškotke nadrobimo, dodamo maslo in mleko ter zmešamo. Stepemo jajce s sladkorjem in dodamo k piškotni masi. Dodamo še pecilni prašek in dobro zmešamo.

Okrogli pekač obložimo s peki papirjem in vanj enakomerno razporedimo piškotno maso.

Postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut na 160 ºC, dodamo še nadev in pečemo še nadaljnjih 15 minut.

Za nadev potrebujemo na krhlje narezana in olupljena jabolka, ki jih prepražimo v kozici skupaj z maslom in sladkorjem. Dodamo cimet, ingver in kapljico arome ruma. Ko se jabolka razpustijo, dodamo vanilijev puding in skuto ter premešamo.

 1. nagrada: JAKOBOVI PLESOČI SNEŽAKI

 

Slika5

Sestavine:

 • ostanki biskvita
 • 200 g sladke smetane
 • 250 g pasirane skute
 • 150 g kisle smetane
 • 100 ml jabolčnega soka
 • 1 zavitek Kremfix
 • kokosova moka

 

Vse skupaj, razen kokosove moke, zmešamo in postavimo za 15 min v hladilnik. Nato z rokami oblikujemo 8 večjih in osem manjših krogov, oblikujemo snežake in jih poljubno okrasimo.

Slika6

 

Alinini sladici

Pripravila sem 2 sladici. Prva je nastala iz ostanka peciva, ki sem ga spekla sama in ga nismo pojedli do konca, druga pa iz jabolčnih olupkov.

 1. sladica: NAGAJIVI SNEŽAK

Sestavine:

– ostanki peciva

– 125 g mascarponeja

– 0,5 dl mleka

– bela čokolada v kapljicah

– malo masla

– čokoladne crispi kroglice

 

Najprej sem nadrobila pecivo, ki nam je ostalo, temu sem z žlico primešala mascarpone in dodala mleko, da je nastala čvrsta masa, ki sem jo na krožniku oblikovala v snežaka. Nato sem nad paro stopila čokoladne kapljice in jim dodala še malo masla. Paziti sem morala, da čokolada ni preveč, niti premalo tekoča. Ko se mi je zdela ravno pravšnja, sem jo polila po nagajivem snežaku. S čokoladnimi kroglicami sem naredila snežaku še gumbe, obraz in pokrivalo, nato pa ga dala ohlajati.

 1. sladica: ZIMSKI KOZARČEK PRESENEČENJA

Sestavine:

– jabolčni olupki (od štirih jabolk)

– sok ostanka pomaranče

– 180 g maslenih piškotov

– 70 g mascarponeja

– 0,5 dl mleka

– kakav

– mleti orehi

– 25 g sladkorja v prahu

– 100 ml sladke stepene smetane

– cimet

 

Maslene piškote sem na pladnju zdrobila s kuhinjskim valjarjem. Stresla sem jih v posodo in dodala mleko, kakav in mascarpone ter zmešala. Iz te mase sem oblikovala zvezdico za dekoracijo, ostalo maso pa dala v kozarček. V mešalniku sem zmlela jabolčne olupke in pri tem dodala pomarančni sok. Nastala je jabolčna kaša, ki sem jo zlila v kozarček na piškotno dno. Stepla sem smetano in ji dodala sladkor v prahu, ter jo dodala na kašo v kozarec. Potem sem zmlela še orehe in jih posula v kozarec. Na orehe sem ponovno položila smetano in na koncu posula sladico še s cimetom. Dodala sem dekoracijo, zvezdico iz piškotnega testa ter 3 koščke jabolčnih olupkov.

 

Zojina VIJOLIČNA POSLASTICA

 Slika10

RECEPT:

Sestavine:

– 300 g zmletih piškotov               – navaden jogurt               – malo cimeta

– 50 g masla                                 – sladka smetana              – sladkor

– zmrznjeno jagodičevje               – vaniljev ekstrakt

 

Postopek:

Biskvit naredimo iz ostalih piškotov, ki nam ostanejo pri peki in dodamo maslo sobne temperature. Piškote zdrobimo in jih pomešamo z maslom in dodamo eno čajno žličko vaniljevega ekstrakta.

Za sladoled potrebujemo zmrznjeno jagodičevje, kateremu dodamo navaden jogurt. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo 3 velike žlice sladkorja.

Vzamemo pekač s premerom 26 cm in ga pomastimo. Na dno z žlico razporedimo maso iz piškotov, na vrh pa dodamo sladoled. Okrasimo pa tako, da s sladko smetano naredimo 5 kupčkov, na katere posujemo malo cimeta.

 

 

METKINO PRESENEČENJE

SESTAVINE:

 • 100 g bele čokolade
 • 0,5 kg maskarponeja
 • 30 g drobtin ostankov piškotov ali biskvita
 • 300 g jagod
 • želatina Fix
 • 100 g temne čokolade
 • sladka smetana

 

Postopek:

Najprej stopimo belo čokolado in ji primešamo polovico posodice sladke smetane. V posodo damo 250 g maskarponeja in primešamo stopljeno belo čokolado. Primešamo polovico vrečke želatine. Jagode spasiramo in dodamo dva lista želatine, ki smo jo prej namočili v hladni vodi. Stopimo še temno čokolado in jo primešamo. V kozarčke najprej natresite piškotne drobtine, ostalo pa poljubno servirajte. Ko končate s serviranjem, dajte v hladilnik za eno uro ali eno uro in pol. Zdaj lahko, če želite, še okrasite z oreo piškoti ali s čim podobnim.

Sedaj pa zavihajte rokave in veselo na delo. Pri dekoriranju in oblikovanju uporabite svojo domišljijo in jim dodajte svoj pečat. Uživajte v eksperimentiranju. Pa dober tek!!!!

 

 

 

 

 

 

 

ZAHVALA ZA SLADKO PRESENEČENJE

Spoštovani,

 

družina Kolenc je za vse tiste, ki v dneh dela na daljavo prihajajo v šolsko kuhinjo po kosilo, pripravila sladko presenečenje. 

Napekli so raznovrstne piškotke in za dobro voljo vsakemu paketku dodali voščilo z lepimi misli znanih ustvarjalcev.

sladko presenecenje

Na šoli smo zelo veseli dobrega sodelovanja naših družin in se družini Kolenc tudi v imenu vseh prejemnikov slaščic iz srca zahvaljujemo!

ravnateljica

 

RAZISKOVALCI INSITUTA JOŽEF STEFAN PRI NAŠIH UČENCIH DOMA

OBISK OŠ DRSKA NA INSITUTU JOŽEF STEFAN

26.11. 2020, smo imeli učenci 8. in 9. razreda, ki obiskujejo izbirne predmete z naravoslovno-tehniškega področja delavnice na daljavo. Pripravili so jih mladi raziskovalci zaposleni na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani.

Prvi del je vodil raziskovalec Uroš Hribar. Povedal nam je veliko o piezoelektrični keramiki, stekleni peni in mehanizmih penjenja ter njihovem vplivu na lastnosti materiala.

Drugi del je vodil Andrej Jerman Blažič, ki nam je veliko povedal o internetu in računalniški tehnologiji. Izvedeli smo, kako smo dobili omrežje, kako deluje internet,… Poudaril je, da se  video igre uporabljajo za usposabljanje in izobraževanje. Tudi študenti medicine jih uporabljajo za simulacije operacij.

                                                         Manca Kolenc, 8. a

Podrobneje smo se seznanili z delom na Odseku za raziskave sodobnih materialov K9, z delom E5 in z aktivnostmi na Odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko E1.

Predstavili so nam zanimive in zapletene elektronske zadeve, ki jih obravnavajo na IJS. Najbolj pa me je navdušilo predavanje predavateljice, ki je predstavila raziskave, kjer se ukvarjajo predvsem z vzdržljivostjo človeškega telesa v različnih situacijah.

Želim si, da bi lahko enkrat tudi v živo obiskali Institut Jožefa Stefana. Zahvaljujem se vsem za tako dobro predstavitev.

                                                                Janez Jedlovčnik, 8.b

Mladi raziskovalci  so nam predstavili raziskavo o breztežnosti in učinkih hipoksije, s katerimi se astronavti srečujejo v vesolju. V raziskavi prostovoljci po cel mesec nepremično ležijo v postelji, da poustvarijo razmere v vesolju.

Na zadnji delavnici smo videli robota Pando, ki je robotska roka, v pomoč človeku, humanoidnega robota Talosa in robota ReconCell, ki pa je rekonfigurabilna robotska celica in je sestavljena iz modulov. Na posnetku smo si ogledali, kako robot sestavlja avtomobilsko luč in kako robotski eksoskeleton pomaga človeku pri dvigovanju težkih predmetov.

Na delavnicah z institutom Jožefa Stefana je bilo zelo poučno.

                                                              Oskar Plantan, 9. a

Predavatelj Andrej Jerman Blažič nam je predstavil delovanje interneta in računalnika.

Internet so ustvarili 45 let nazaj, v Slovenijo pa je z Nizozemske prišel leta 1991. Poudaril je pomen varnosti na internetu, saj je povedal, da internet nikoli ne bo dovolj varen, da se vanj ne bi dalo vdreti. Internet se je sprva imenoval ARPANET.

Zelo zanimivo je, da je na internet priključeno kar 3.4 milijarde uporabnikov. Zdaj v času korona virusa, pa se preko računalnika veliko ljudi uči pilotirati ali se urijo za vojaka ali zdravnika.

Mlada raziskovalka Tinkara nam je predstavila svoje delo na odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko. Meni je bila zelo zanimiva prestavitev o manikinih, ki so človeški modeli, zasnovani za objektivno vrednotenje oblačilnih sistemov v različnih okoljih. V laboratoriju jih imajo 6, celotno telo, trup, glava, roka, noga, ter požarni manikin. Spoznali smo še veliko drugih robotov, ki imajo podobne funkcije, kot mi ljudje.

                                                                           Zara Kovačič,  8.a                                                                                                 

Na začetku sem mislil, da se bo predavanje »vleklo«, ampak temu ni bilo tako.

Pogovarjali smo se o mnogih različnih stvareh in predavatelji so bili vsi res zanimivi.

Prišli so iz oddelka za raziskavo sodobnih materialov, laboratorija za odprte sisteme in mreže in odseka za avtomatiko, biokemijo in robotiko.

Meni je bilo najbolj zanimivo poslušati, kaj vse se mora zgoditi pri pošiljanju elektronske pošte, do kakšnih vseh strežnikov gre in kako se te zgodi v manj kot sekundi.

Predavanje je minilo kar hitro, za to pa so seveda zaslužni predavatelji, ki so nam zanimivo in poučno prikazali in približali razvoj in delo njihovega odseka. Brez dvoma bi priporočal ogled inštituta vsem, ki si želijo izvedeti kaj o raziskovanju in iznajdbah.

Predstavitev, bi bila lažja v živo na inštitutu, da bi si kakšno napravo ali maketo ogledali, a je bila kljub temu, da to ni možno, zelo zanimiva in poučna.

Žiga Muhič, 9. a

 Zbrali in uredili Darja Kavšek in Ankica Milošević

Gallery

GRAFIKE RASTOČE KNJIGE KRASIJO ŠOLSKE PROSTORE

Kljub zaporam in zavoram, ki so nas primorale, da smo nekatere projekte ustavili, ali jih dali na zimsko spanje, jih potihem in po malem vseeno udejanjamo.

Že v lanskem šolskem letu, ob prvem korona-valu, je kar nekaj načrtovanih dogodkov padlo v vodo. Uspeli smo, ravno preden se je svet ustavil, dokončati in izdati Pogumno poTISKano Rastočo knjigo, z naslovom: “A veš, da je vsak otrok lahko umetnik?”. Tokrat v obliki kataloga grafik. Učenci so, likovno – grafično, raziskovali in odkrivali, kaj je vse možno ustvariti na črko A.

Projekt sovpada tudi s projektom POGUM – na temo PROSTOR, v katerem z učenci načrtujemo vizualno in funkcionalno preureditev šole. Z grafikami naj bi obnovili stalno likovno razstavo v skupnih šolskih prostorih.
A načrtovane prireditve, z otvoritvijo razstave izdelkov, v šolskem letu 2019/20, nismo dočakali.

Da je Rastoča knjiga živa in še vedno raste ter si utira svojo lastno pot, se lahko prepričamo sedaj, ko so te grafike, poleg v knjižni, le dobile svoje mesto še v izvorni obliki, in sicer na šolskih hodnikih in nazadnje tudi v prenovljeni zbornici. Učilnice, šolski hodniki in zbornica so res še vedno prazni in tihi, a Osnovna šola Drska POGUMNO ohranja dušo s stvaritvami otrok.

VARNA UPORABA SPLETA V ČASU IZOBRAŽEVANJA NA DALJAVO

Spoštovani straši,

učenje na daljavo že kar nekaj časa poteka in posledično so učenci “prisiljeni” uporabljati računalnike, tablice ter telefone.  Za uspešno učenje so vseskozi povezani s svetovnim spletom, a pri tem pozabimo, kako pomemba je varnost na spletu – zaščita otroka, saj mu vseskozi pretijo nevarnosti, ki se jih pogosto ne zavedamo – jih ne zaznamo, vaši otroci pa še manj.

Zato se je šola odločila, da za vsa pripravi spletno predavanje o varni uporabi spleta, da boste lažje z otrokom spregovorili o nevarnostih, ki pretijo na svetovnem spletu. Predavanje bo izvedla predstavnica safe.si , Tjaša Jerman Kuželički, in sicer 23. 12. 2020, ob 17. uri. Povezavo do spletnega predavanje vam posredujemo nekaj dni pred samo izvedbo.

Še predno boste seznanjeni o varnosti in nevarnosti spleta s strani predavateljice, vam posredujemo krajši zapis mame naše učenke, ki je v času učenja na daljavo strnila nekaj napotkov o varni uporabi spleta.

 

Bodimo odgovorni na spletu ter poskrbimo za varnost otrok.

kolektiv OŠ Drska

TEHNIŠKI DAN

ETNOLOGIJA – PRAZNIKI

V četrtek, 10. decembra 2020, bodo učenci od 6. do 9. razreda na tehniškem dnevu doma izvajali aktivnosti, s katerimi bodo polepšali bližajoče božično novoletne praznike.

Navodila za delo so že  objavljena v spletni učilnici za tehniko in tehnologijo.

Tehniški dan se bo začel ob 8.20 z oddelčnim sestankom, kjer bodo učenci dobili še zadnje napotke za delo. Ob zaključku svoje prispevke lahko posredujejo razrednikom.

Obvešča Ankica Milošević

Na daljavo smo spoznali Institut Josef Stefan

V četrtek, 26. novembra je 50 učencev 8. in 9. razredov v okviru izbirnih predmetov na daljavo spoznavalo Institut Josef Stefan v Ljubljani. Predstavitev je potekala v konferenčnem sistemu Teams. Predavatelji so učencem predstavili delo instituta na treh področjih: odkrivanje in proučevanje materialov, varna raba interneta in biokibernetika ter robotika. Odkrili smo, da lahko z recikliranjem odsluženih televizorjev pridobivamo nove toplotno-izolacijske materiale. Spoznali smo, da je velik potencial računalništva v izdelavi izobraževalnih iger. Izobraževalne igre uporabljajo celo bodoči zdravniki pri učenju obravnave pacienta. V laboratoriju za biorobotiko preučujejo delovanje človeškega telesa, kar koristi za naprej pri iskanju robotskih rešitev.

Učenci in spremljajoči učitelji smo spoznali aktualne smeri raziskav v znanosti v enem najbolj znanih raziskovalnih institutov pri nas.