Obisk češke veleposlanice in “idejnega očeta” gibanja Rastoča knjiga

Rastoča knjiga »potuje« na Češko

Ne dobesedno.

Našo šolo sta danes, 10. 10. 2018, obiskala češka  veleposlanica v Sloveniji  Nje. eksc. gospa Vera Zemanova in »idejni oče« gibanja Rastoča knjiga dr. Janez Gabrijelčič.

Pomočnik ravnateljice Roman Judež, učiteljica Jožica Simončič in Lidija Skube smo gostji s Češke predstavili, kako se učenci, učitelji in starši vključujejo v Rastočo knjigo Osnovne šole Drska. Povedali smo, kako od leta 2014 zbiramo ideje in vsebine, ki jih ob koncu šolskega leta v Rastoči knjigi predstavimo staršem. Razložili smo ji, kaj simbolizira na steklenem kubusu narisana Rastoča deklica, avtorice bivše  učenke Hane Skube. Gospod Janez Gabrijelčič je z navdušenjem pojasnil, kako deklica »raste« z gesli, ki so izpisana na podstavkih. Predstavili smo tudi »slikarsko« Rastočo knjigo, ki nam jo je podaril slikar Janko Orač. Veleposlanico je predvsem zanimalo, kako nam uspe v dejavnosti vključiti vse učence in učitelje, kako učenci sprejmejo in »živijo« vrednote.

V šolski knjižnici smo predstavili vse 4  knjige, te so: Abeceda odličnosti, mojstrstva in etike OŠ Drska, Podobe našega kraja, Juhuhu, kuhamo, Raziskovanje. Posebno pozornost  smo namenili 1. knjigi, ki govori o  vrednotah.

Veleposlanica je na začetku obiska poudarila, da dokaj dobro razume slovenščino, nekaj težav pa ima pri izražanju v njej. Za razumljiv in nazoren prevod v angleški jezik  je poskrbela učiteljica Jožica Simončič. Podarili smo ji prvo  in zadnjo publikacijo Rastoče knjige ter šolsko glasilo Iskrice. Veleposlanica se je  prisrčno zahvalila za predstavitev z željo, da se tudi njena država vključi v gibanje Rastoče knjige. Morda pa Rastoča knjiga prav zaradi današnjega obiska v prihodnosti res odpotuje na Češko.

Zapisala učiteljica Lidija Skube.