VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE PO MACHOVI POTI

 

KDAJ: v soboto, 8. junija 2019, ob 8.30 na parkirišču pred šolo, ali ob 8.50 na parkirišču pred gostilno Štefan na Malem Slatniku

KAM: po Machovi poti

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, rezervna oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo

KRATEK OPIS POTI:

»Machova pot je dolga približno 9 km in poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, kjer je nekdaj stala graščina družine Mach. Pot je krožna in ima 7 vstopnih točk. Živahna pohodniška pot v večjem delu vodi po ravnem na nadmorski višini med 178 metri pri Gostilni Štefan na Malem Slatniku in 249 metri nad Koritnicami v bližini vasi  Križe.

Pot poteka ob Slatenskem potoku vse do Velikega Slatnika in naprej, do izvira nad zadnjim, najdaljšim krakom v zgornjem delu te zelene podgorjanske doline. Po učni poti naravne dediščine pod Gorjanci se popotniki ustavijo na grobu staršev Ernsta Macha, ob njihovem graščinskem poslopju, spoznajo zakleti oreh, s katerim na to pot vstopa tudi pisatelj in samotni popotnik po Gorjancih, Janez Trdina, in  še veliko drugih znamenitosti. Po slemenu Koritnic in čez Boršt steza pelje na Potov Vrh. Na parkirišču na Malem Slatniku, kjer se pot začne, je krog sklenjen.«    

(Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/machova-ucna-pot-3.html, pridobljeno 4. 6. 2019 ob 16.02)

POVRATEK: na izhodišče poti se bomo vrnili med 12.30 in 13.00.

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, spoznavali našo okolico, se družili in se razgibali. Spremljali vas bova mentorici planinskega krožka. Pohod bova vodili Simona Lešnjak in Majda Nemanič.

Zaradi lažje organizacije nas zainteresirani obvestite o udeležbi do petka, 7. 6. 2019, po elektronski pošti na naslov simona.lesnjak@os-drska.si ali po eAsistentu.

V primeru dežja bo pohod prestavljen na jesen.  

Veseliva se druženja z vami!

 

Majda Nemanič
in Simona Lešnjak