V jati z drugačnimi

V četrtek, 17. 10. 2019, so našo šolo obiskali gostje iz Varstveno delovnega centra Črnomelj. Naša šola namreč že četrto leto sodeluje v projektu V jati z drugačnimi. Druženja pa je potekalo na naši šoli in v VDC Novo mesto, kamor je odšlo 10 četrtošolcev.
Mladi novinarji smo se jim pridružili pri ustvarjalnih dejavnostih. Gostje so nam povedali, da jim je tukaj všeč, da se tukaj počutijo sprejete ter spoštovane. Naši učenci so jih vzeli za »svoje«, zaželeli so si še več takih druženj. Jure in Barbara, mentorja iz Varstveno delovnega centra, sta povedala, da so jih naši učenci sprejeli odprtih rok in brez predsodkov. Tudi njima se je zdel program zelo zanimiv, poučen in hkrati zabaven. Naša učiteljica 4. b Andreja Burger Muhič pa nam je zaupala, da so se njeni učenci najprej bali, kako bo vse to potekalo, a takoj, ko so jih zagledali, je ta strah zamenjala sreča.
Naši gosti ter učenci so se v objemu poslovili.

novinarke: BRINA RETELJ, HANA TESTEN, NIKI KUZMA, 7. C

 

Danes sem bila v skupini desetih sošolcev, ki smo odšli na izmenjavo v VDC Novo mesto. Tam nas je sprejela ga. Suzana. Najprej so nam pokazali mizarsko delavnico, kjer nam je ga. Suzana povedala nekaj o današnji  temi. Njena pomočnica ga. Nevenka nam je pokazala veliko njihovih izdelkov. Nato so nas odpeljali v skupino Samorastnikov. Najprej so se nam predstavili, potem pa smo z njimi odigrali igro človek ne jezi se. Nato smo si na njihovem igrišču ogledali, kako se uporablja gugalnica za invalide. Varovanec Jani nam je zaigral na harmoniko, mi pa smo jim pripravili kratko kulturno prireditev. Težko smo se poslovili, saj smo z njimi zelo uživali.
Izkušnja je bila zabavna in zanimiva. Še posebej zato, ker sem spoznala zelo dobrosrčne ljudi. Spoznali smo tudi, da ljudi nikoli ne smemo soditi po videzu.

Eva Burgar, 4.b

 

Danes so k nam prišli varovanci Varstveno delovnega centra iz Črnomlja. Najprej smo jih lepo sprejeli in jim pripravili kratko prireditev. Zapeli smo nekaj ljudskih pesmi, jim pokazali dolenjsko narodno nošo in zaplesali Izidor ovčice pase. Po prireditvi smo se razdelili v dve skupini. Trije varovanci so odšli v gospodinjsko učilnico, štirje pa so ostali pri nas. Začeli smo delati lončke za barvice iz odpadnega materiali in obeske za ključe z njihovimi imeni. Ko smo končali, sta se skupini zamenjali. Po končanem delu, smo skupaj odšli na kosilo. Po kosilu smo se težko poslovili od njih.
To je bil zelo zanimiv dan. Na začetku me je bilo malo strah, potem pa sem se sprostil in užival. Želim si še veliko takih srečanj.

Matej Kolenc, 4.b

 

Danes smo si po malici ogledali E-transporter, kjer smo spoznali naše goste. Pospremili smo jih v učilnico. Najprej smo jim pripravili kratko kulturno prireditev. Po prireditvi smo se predstavili. S tremi sošolci sem odšel v gospodinjsko učilnico. Z nami so šli tudi trije varovanci iz VDC Črnomelj. Najprej smo s prvo skupino spekli mafine. Ko smo končali, je prišla druga skupina. Ko smo tudi z njimi spekli mafine, smo šli skupaj na kosilo.
Ta dan mi je bil zelo zanimiv. Všeč mi je bilo, da sem spoznal veliko novih prijateljev in se z njimi družil. Vsi so bili prijazni in ljubeznivi. Všeč mi je bilo tudi zato, ker se borijo z različnimi boleznimi, a imajo nasmešek na obrazu.

Amar Rustemi, 4.b

Dogajanje so posneli tudi novinarji z Vašega kanala. Prispevek si lahko ogledate na povezavi:  https://www.vaskanal.com/novice/344-v-jati-z-drugacnimi.html

 

IMG_3400 (3) IMG_3401 (1) IMG_3402 (1) IMG_3407 (1) IMG_3411 (1) IMG_3413 (1)