TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt, ki so ga podprla tri ministrstva – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za zdravje ob strokovni podpori in sodelovanju Inštituta za varovanje zdravja ter Zavoda za šolstvo.

Tako bomo imeli v petek, 15. 11. 2019, za zajtrk kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

Več kot polovica (60 odstotkov) otrok zjutraj ne zajtrkuje doma; po vseh znanstvenih ugotovitvah so takšni otroci v primerjavi s tistimi, ki zajtrkujejo, manj ustvarjalni, manj dojemljivi, imajo slabši spomin, počasneje reagirajo in zato teže sledijo šolskim obveznostim, kar vpliva na zmanjšanje učnega uspeha.

Kakšen naj bi bil zdrav zajtrk?

Najbolj primerno je, da izberemo polnozrnati kruh, kašo ali kosmiče, ki nam dajo energijo za možgane; dodamo mleko ali jogurt, kar še dodatno izboljša zmožnost učenja in razpoloženje. Obogatimo ga še s svežim sadjem, da si zagotovimo dovolj vitaminov in mineralov za višjo odpornost pred obolenji.

 

V današnjem času je zelo pomembno uživanje hrane pridelane v Sloveniji. Zavedati se moramo pomena kmeta kot pridelovalca hrane, in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane.

Zakaj so čebele tako pomembne za naše okolje?

Najpomembnejša naloga čebel je opraševanje.  Pri nas oprašijo kar 80 odstotkov vseh rastlin. Med je popolnoma naravno živilo, ki vsebuje antioksidante, vitamine in minerale ter deluje protimikrobno.

Zakaj spoštovati kmeta?

Moramo poudariti, da je za pridelavo hrane najpomembnejši kmet. Kmetijska dejavnost velja za najstarejši slovenski poklic in je tako spoštovanja vreden in lep poklic. Saj veste, da hrana ne raste na trgovskih policah, temveč je v to potrebno vložiti veliko trdega dela.

ŽELIMO VAM PRIJETEN ZAJTRK IN DOBER TEK.

        

Mladi ustvarjalni kuharji, šestošolci, ki sodelujejo v projektu KUHNAPATO, nam bodo na DAN SLOVENSKE HRANE, skupaj s kuharji skuhali in postregli

KISLO REPO, PEČENKO IN TLAČEN KROMPIR.

 

REPA je idealno živilo od jeseni do pomladi.

PEČENKA se je včasih uživala le ob času kolin in za praznične dni.

KROMPIR Dolenjci obožujemo še danes. Za nedeljsko kosilo ga večinoma pripravljamo kot praženega, občasno pa ga tudi pretlačimo.

ČASOVNICA  ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI  ZAJTRK:

7.30 – 8.00:  6., 8. in 9. razred

8.00-8.30: 4. in 3. razred

8.30-9.00: 1. in 2. razred

9.55: zapojemo pesem ČEBELAR

 

 15. 11. 2019 imamo vsi naravoslovni dan: DAN ZDRAVE ŠOLE.

UTRINKI TSZ