RASTOČA KNJIGA

3.OBLETNICA RASTOČE KNJIGE

Podobe našega kraja

Spoštovana gospa ravnateljica s sodelavci, dragi učenci, cenjeni krajani in vsi prijatelji in rastoče knjige

Ob prelomu tisočletja, ki so ga različni narodi proslavili z bučnimi praznovanji, obeležili z gradnjami arhitekturnih čudes in postavljanjem mogočnih spomenikov, se je v Sloveniji rodila Rastoča knjiga. Simbolizira jo kip deklice, ki v rokah drži knjigo in bere. Morda ste jo obiskali v Ljubljani, če to ne, pa ste jo zagotovo videli na fotografiji.

Spomenike običajno postavljamo mogočnim vladarjem, pogumnim vojskovodjem, modrim državnikom  in pomembnim umetnikom. Deklica, ki bere, pa je bila postavljena kot spomeniki knjigi. Ker je knjiga za slovenski narod tako zelo pomembna. Ob njej smo skozi stoletja rasli in obstali.  Na knjigo, besedo in misel smo se opirali, ko je bilo hudo in je grozilo, da nas bo posrkala močnejša in bogatejša kultura. Z literaturo in kulturo smo uspešno tekmovali z velikimi. In prav nič nismo zaostajali.

Jezik in kultura sta bila veter v jadrih in krmilo, ki sta slovensko barko pripeljala do osamosvojitve in lastne države.

Mene osebno pa ob pogledu na ta spomenik vedno obide misel, da je z deklico, ki bere, spomenik dobil vsak izmed nas. S knjigo v roki bi lahko upodobili tudi dečka, odraslo žensko ali moškega, starko ali starca, kogarkoli izmed nas, ki smo radovedni in vedoželjni, ki se radi napotimo v domišljijske svetove in poskusimo kaj novega.  Za branje in učenje ni nikoli prezgodaj in nikoli prepozno. Nikoli ni prezgodaj ali prepozno truditi se za več in bolje, za odličnost.

Odličnost niso le petice v redovalnici. Odlični smo lahko na celo vrsto načinov – tudi tako, da prijazno pozdravimo, da odstopimo sedež ali mesto tistemu, ki ga bolj potrebuje od nas, da skrbno ravnamo s svojimi stvarmi, da brez zmrdovanja in prerekanja odnesemo smeti. Vsak od nas ima kakšen čisto poseben talent za odličnost: talent za odličnega prijatelja, talent spraviti ljudi v smeh, talent za poslušanje sočloveka, za varovanje narave, lahko bi naštevali do jutra, pa sploh še ne bi prišli do matematike, glasbe in športa.

Rastoča knjiga nas želi povabiti v svetove domišljije in prijaznosti, k medsebojnemu spoštovanju in povezanosti, k odločnosti in pogumu. Vabi nas, da smo ponosni na vse, kar smo dosegli ali naredili dobrega, in da smelo načrtujemo, kar še bomo.

Duh rastoče knjige se širi po Sloveniji in izven njenih meja. Deklica s knjigo je dobila številne mlajše sestrice po mnogih krajih. Tudi vi imate svojo rastočo knjigo. Z njo rastejo vaše misli in domišljija, vaše roke in srca.

Sami ste se trdno odločili in zapisali, da boste rasli z delom, znanjem in sposobnostmi. Da boste s srčnostjo, človekoljubnostjo, poštenostjo in odprtostjo oblikovali sedanjost in vstopali v prihodnost.

Da to zavezo tudi uresničujete, kaže imenitna knjiga Podobe našega kraja. Iz nje toplo sijejo vaša ustvarjalnost in iznajdljivost, veselje do odkrivanja in raziskovanja, delovna vnema, ljubezen do domačega kraja, spoštovanje njegove zgodovine, naravnih in kulturnih lepot ter dosežkov prebivalcev.   Verjamem, da boste zrasli v plemenite in odgovorne ljudi, ki bodo prepoznali svoje talente za odličnost in jih v polnosti uresničili. Verjamem tudi, da boste dobre misli in dejanja širili in delili z ljudmi, ki jih boste srečevali, in bo zato svet lepši in bolj prijazen.

Vse dobro vam želim na tej poti.

Ob 3. Rastoči knjigi OŠ Drska, 21. April 2016

Martina Rozman Salobir

Accessibility