BOŽIČNO-NOVOLETNI BAZAR 2019

Na OŠ Drska so bili novembrski in decembrski dnevi prav veseli. S skupnimi močmi šolskega kolektiva in učencev smo ustvarili veliko raznolikih in zanimivih izdelkov. Letošnji bazar je bil še bolj podjetno usmerjen od lanskega. Učenci so najprej vprašali svoje starše, skrbnike, dedke, babice in ostale (potencialne kupce), kaj si želijo kupiti na božično-novoletnem bazarju. Ugotovili smo, da so si potencialni kupci zaželeli največ domačih dobrot – piškotov, mafinov, čajev in marmelad, koledarjev ter voščilnic, zato smo se bolj osredotočili na ustvarjanje in peko slednjih izdelkov. Seveda nismo pozabili tudi na ostale čudovite izdelke.

Učenci od 4. do 6. razreda so postali pravi božičkovi pomočniki, ki so ob učiteljevih usmeritvah med bazarjem našli svoje prodajne strategije, s katerimi so na prijeten način pristopili do obiskovalcev bazarja, za kar so bili večkrat nagrajeni z nakupom in nasmehom. Božičkovi pomočniki so svojo nalogo opravili z odliko, hkrati pa pridobili nepozabno izkušnjo.

Organizatorji in celotna ekipa bazarja se vsem obiskovalcem prisrčno in toplo zahvaljuje za obisk bazarja. Hvala vsem, ker smo skupaj ustvarili prijetno vzdušje, ki je popestrilo praznični december in obogatil božično-novoletni bazar 2019.

Prodali smo skoraj vse izdelke, največ in tudi najhitreje so pošle domače dobrote. Sploh piškotov je zmanjkalo, kot bi trenil, morda so jih nekaj malega pojedli tudi božičkovi jelenčki. :) Na bazarju je bilo s prostovoljnimi prispevki zbranih več kot tisoč osemsto evrov. Bazar je bil več kot uspešen, celoten izkupiček bo šola namenila nakupu novih kuhinjskih pripomočkov za gospodinjsko učilnico.

Poleg božično-novoletnega bazarja je bilo na šoli poskrbljeno tudi za zabavno božičkovo »selfi« točko, na kateri so si obiskovalci z malo domišljije pričarali pravo božično fotografijo.

DSC_0078_1024x683DSC_0062_1024x683DSC_0055_1024x683   DSC_0096_1024x683DSC_0087_1024x683DSC_0102_1024x683DSC_0075_1024x683DSC_0108_1024x683DSC_0048_1024x683  DSC_0089_1024x683DSC_0091_1024x683DSC_0097_1024x683 DSC_0043_1024x683DSC_0107_1024x683DSC_0098_1024x683  DSC_0105_1024x683DSC_0121_1024x683DSC_0124_1024x683 DSC_0127_1024x683

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

 

USTVARJALI SMO LECTOVA SRCA IN OBISKALI ETNOLOŠKO RAZSTAVO

V sredo, 11. decembra 2019, so imeli šestošolci tehniški dan v Dolenjskem muzeju. Seznanili so se s kulturno dediščino dolenjskega prostora ter ustvarjali lectova srca. Prekrasni izdelki učencev že krasijo hodnik pred jedilnico.

Simona Lešnjak

VOŠČILA

Voščila učencev, ki obiskujejo izbirni predmet multimedija.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt, ki so ga podprla tri ministrstva – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za zdravje ob strokovni podpori in sodelovanju Inštituta za varovanje zdravja ter Zavoda za šolstvo.

Tako bomo imeli v petek, 15. 11. 2019, za zajtrk kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

Več kot polovica (60 odstotkov) otrok zjutraj ne zajtrkuje doma; po vseh znanstvenih ugotovitvah so takšni otroci v primerjavi s tistimi, ki zajtrkujejo, manj ustvarjalni, manj dojemljivi, imajo slabši spomin, počasneje reagirajo in zato teže sledijo šolskim obveznostim, kar vpliva na zmanjšanje učnega uspeha.

Kakšen naj bi bil zdrav zajtrk?

Najbolj primerno je, da izberemo polnozrnati kruh, kašo ali kosmiče, ki nam dajo energijo za možgane; dodamo mleko ali jogurt, kar še dodatno izboljša zmožnost učenja in razpoloženje. Obogatimo ga še s svežim sadjem, da si zagotovimo dovolj vitaminov in mineralov za višjo odpornost pred obolenji.

 

V današnjem času je zelo pomembno uživanje hrane pridelane v Sloveniji. Zavedati se moramo pomena kmeta kot pridelovalca hrane, in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane.

Zakaj so čebele tako pomembne za naše okolje?

Najpomembnejša naloga čebel je opraševanje.  Pri nas oprašijo kar 80 odstotkov vseh rastlin. Med je popolnoma naravno živilo, ki vsebuje antioksidante, vitamine in minerale ter deluje protimikrobno.

Zakaj spoštovati kmeta?

Moramo poudariti, da je za pridelavo hrane najpomembnejši kmet. Kmetijska dejavnost velja za najstarejši slovenski poklic in je tako spoštovanja vreden in lep poklic. Saj veste, da hrana ne raste na trgovskih policah, temveč je v to potrebno vložiti veliko trdega dela.

ŽELIMO VAM PRIJETEN ZAJTRK IN DOBER TEK.

        

Mladi ustvarjalni kuharji, šestošolci, ki sodelujejo v projektu KUHNAPATO, nam bodo na DAN SLOVENSKE HRANE, skupaj s kuharji skuhali in postregli

KISLO REPO, PEČENKO IN TLAČEN KROMPIR.

 

REPA je idealno živilo od jeseni do pomladi.

PEČENKA se je včasih uživala le ob času kolin in za praznične dni.

KROMPIR Dolenjci obožujemo še danes. Za nedeljsko kosilo ga večinoma pripravljamo kot praženega, občasno pa ga tudi pretlačimo.

ČASOVNICA  ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI  ZAJTRK:

7.30 – 8.00:  6., 8. in 9. razred

8.00-8.30: 4. in 3. razred

8.30-9.00: 1. in 2. razred

9.55: zapojemo pesem ČEBELAR

 

 15. 11. 2019 imamo vsi naravoslovni dan: DAN ZDRAVE ŠOLE.

UTRINKI TSZ

 

SPREJEM PRVOŠOLCEV V ŠOLSKO SKUPNOST

V četrtek, 17. 10. 2019, so bili naši najmlajši učenci sprejeti v šolsko skupnost OŠ Drska. Najprej smo veliki prijatelji našim malim prijateljem pripravili prireditev. Prvošolci so izrekli zaobljubo, da se bodo pridno učili, bili spoštljivi do učiteljev in sošolcev,… nato pa smo jim podarili kapice z odsevniki, da bodo varni v prometu. Na koncu smo se skupaj odpravili v razrede, kjer smo malicali. Mlade novinarke smo nekaj najmlajših vprašale, kakšen se jim je zdel ta dan.

JANA: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo peli himno OŠ Drska, ker mi je himna zelo všeč. Zelo mi je bilo všeč tudi naša darila, kapice, ki jo bom pogosto nosila.

MAŠA: Naše darilo, kapice, mi je bilo zelo všeč. Nosila jo bom za na izlete, če bo sonce sijalo.

LEJA: Tudi meni so bile najbolj všeč kapice.

Tudi ostali učenci so se z njimi strinjali. Nato pa smo za mnenje povprašali še velike prijatelje.

VALERIJA IN KATKA: Taki dnevi se nama ne zdijo naporni, temveč zabavni, ker se zelo radi igrava z malimi prijatelji. S svojima malima prijateljema se dobro razumeva, zdi pa se nama, da so taki dnevi všeč še posebej malim prijateljem. Druženja, kot je bilo to, nama vedno polepšajo dan.

DAVID: Zelo rad se družim s svojim malim prijateljem. S svojim malim prijateljem se zelo dobro razumem, saj nas oni vedno kaj novega naučijo, mi pa njih. Mislim, da so malim prijateljem taka druženja zelo zanimiva in zabavna. Taka druženja mi vedno znova polepšajo dan, ker mi pogrejejo dušo.

HANA TESTEN, NIKI KUZMA, BRINA RETELJ, 7. C

ŠVN 7. razred – 1. in 2. dan

 

 

 

Utrinki iz dnevniških zapisov

  1. dan

To je moj prvi dan v šoli v naravi v Gorenju na Pohorju. Rada imam svoje cimre in rada imam svojo začasno sobo. Najrajši pa imam živali, ki so v različnih učilnicah. Dan je mineval kar v redu, čeprav so nas učitelji zaradi glasnosti že kar nekajkrat okregali. Večino dneva smo zavezovali vozle, kar mi sprva ni zvenelo preveč zabavno. A po nekaj minutah mi je že postalo všeč. Me že zanima, kaj bomo doživeli jutri.

Mina Pirnar, 7. a

 

  1. dan

Po obilnem zajtrku smo se za večino dneva spremenili v biologe in šli raziskovat potok. Učiteljica je s seboj vzela kup opreme, ki smo jo potrebovali za delo. Pri potoku smo merili temperature vode in zraka, trdoto vode in lovili majhne živali. Pri tem nam je šlo zelo dobro in zabavali smo se. Ko smo prišli v dom, smo podrobneje pogledali kopico prebivalcev potoka. Prišli smo tudi do ugotovitve, da so pohorske vode mehke in neonesnažene. Popoldne smo si krajšali čas z izdelovanjem vozlov.

Gašper Medic, 7. b

 

Imeli smo lokostrelstvo. Bil sem poln pričakovanja dobrih zadetkov. Spoznali smo gospoda Gregorja, ki nam je povedal postopek pravilnega streljanja. V prostoru je bilo veliko napetosti, saj so o zmagi odločale le tri točke. Ker smo bili glasni, smo morali streljanje kar nekajkrat prekiniti z nekaj minutnim molkom. Bilo mi je zelo zabavno. Zanimivo je bilo, da je streljanje skoraj vsem učencem šlo dobro. Tekmovanje v lokostrelstvu bi ponovil še enkrat.

Aljaž Burgar, 7. c

IMG_7261IMG_7265IMG_7269IMG_7320IMG_7321IMG_7327IMG_7345IMG_7353IMG_7357IMG_7361IMG_7374IMG_7380IMG_7384IMG_7396IMG_7403IMG_7411IMG_7417IMG_7421IMG_7434IMG_7427IMG_7435IMG_7436IMG_7444

Start up vikend

Učenci podjetniškega krožka so se 8. in 9. novembra udeležili Start up vikenda, ki je potekal pod organizacijo javne agencije Spirit, v sodelovanju s konzorcijem OŠ Centra ter Razvojnega centra. Program Startup-a je vseboval predavanja, timske igre in timsko delo, izdelavo prototipov iz doma dostopnega in varnega materiala, terensko testiranje poslovne ideje ter predstavitve ideje pred komisijo. Pred slednjo je ekipa OŠ Drska predstavila rešitve za problem ekipe KK Krka, kako povečati obisk na košarkarskih tekmah.

Zapisala mentorja podjetniških dejavnosti: Damjana Tramte in David Hrovat

dav
dav

Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti

V mesecu septembru in oktobru so se naši učenci podjetniškega krožka udeležili projekta Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti (ZUIP), ki ga v okviru programa Mladim se dogaja organizira SPIRIT Slovenija, javna agencija, v sodelovanju s konzorcijem Gimnazije Novo mesto ter Razvojnim centrom Novo mesto. Štiri dni so učenci in dijaki reševali podjetniški izziv, ki ga je podal Razvojni center Novo mesto. Tema letošnjega izziva je bila, kako oživiti propadajoče stavbe ali javne površine v Novem mestu in jih ponovno vrniti v uporabo.
Učenci so tekom tedna svoje delo dopolnjevali z anketami, intervjuji, poročanjem, ugotavljanjem, kakšen naj bo prototip, nato pa so svoje delo ponovno nadaljevali na Gimnaziji Novo mesto.
V okviru izbrane teme so udeleženci spoznali pomen timskega dela, opredelili ter testirali problem na izbranem področju, iskali in testirali rešitve, navezali stike z lokalnim okoljem, poiskali MVP, oblikovali poslovni model in predstavili poslovni model pred komisijo (pitch).

Izjava ekipe:
Najbolj nam je bil všeč teren, izdelava prototipa in predstavitve.

Zapisala mentorja podjetniških dejavnosti: Damjana Tramte in David Hrovat

 

KOSTANJEV PIKNIK

Na poletno topel  torek, 22.10.2019, so učenci vseh drugih razredov naše šole (2.a,b in c) preživeli lepo popoldne v družbi njihovih staršev in gostov. Predstavnice staršev, pod vodstvom ga. Anuše, so organizirale jesensko druženje ob peki kostanja. Presenetil nas je obisk članic tamburaške skupine folklornega društva Kres, ki so nam zaigrale in zapele nekaj ljudskih pesmi. Učenci vseh treh oddelkov so ob spremljavi tamburic zaplesali otroške ljudske in rajalne plese ter zapeli nekaj pesmi. Ko je zadišalo po sveže pečenem kostanju, so ga otroci v trenutku pograbili, nato pa veselo oddrveli v svet igre. Odrasli pa so sproščeno kramljali. Čas je v prijetni družbi hitro minil. Starše je zamikalo, da bi srečanje kmalu ponovili. Morda že decembra, kdo ve?

Zapisala učiteljica Barbara Žura

dav

sdr

dav

dav

dav

sdr

sdr

dav

dav

dav

dav