VOŠČILA

Voščila učencev, ki obiskujejo izbirni predmet multimedija.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt, ki so ga podprla tri ministrstva – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za zdravje ob strokovni podpori in sodelovanju Inštituta za varovanje zdravja ter Zavoda za šolstvo.

Tako bomo imeli v petek, 15. 11. 2019, za zajtrk kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

Več kot polovica (60 odstotkov) otrok zjutraj ne zajtrkuje doma; po vseh znanstvenih ugotovitvah so takšni otroci v primerjavi s tistimi, ki zajtrkujejo, manj ustvarjalni, manj dojemljivi, imajo slabši spomin, počasneje reagirajo in zato teže sledijo šolskim obveznostim, kar vpliva na zmanjšanje učnega uspeha.

Kakšen naj bi bil zdrav zajtrk?

Najbolj primerno je, da izberemo polnozrnati kruh, kašo ali kosmiče, ki nam dajo energijo za možgane; dodamo mleko ali jogurt, kar še dodatno izboljša zmožnost učenja in razpoloženje. Obogatimo ga še s svežim sadjem, da si zagotovimo dovolj vitaminov in mineralov za višjo odpornost pred obolenji.

 

V današnjem času je zelo pomembno uživanje hrane pridelane v Sloveniji. Zavedati se moramo pomena kmeta kot pridelovalca hrane, in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane.

Zakaj so čebele tako pomembne za naše okolje?

Najpomembnejša naloga čebel je opraševanje.  Pri nas oprašijo kar 80 odstotkov vseh rastlin. Med je popolnoma naravno živilo, ki vsebuje antioksidante, vitamine in minerale ter deluje protimikrobno.

Zakaj spoštovati kmeta?

Moramo poudariti, da je za pridelavo hrane najpomembnejši kmet. Kmetijska dejavnost velja za najstarejši slovenski poklic in je tako spoštovanja vreden in lep poklic. Saj veste, da hrana ne raste na trgovskih policah, temveč je v to potrebno vložiti veliko trdega dela.

ŽELIMO VAM PRIJETEN ZAJTRK IN DOBER TEK.

        

Mladi ustvarjalni kuharji, šestošolci, ki sodelujejo v projektu KUHNAPATO, nam bodo na DAN SLOVENSKE HRANE, skupaj s kuharji skuhali in postregli

KISLO REPO, PEČENKO IN TLAČEN KROMPIR.

 

REPA je idealno živilo od jeseni do pomladi.

PEČENKA se je včasih uživala le ob času kolin in za praznične dni.

KROMPIR Dolenjci obožujemo še danes. Za nedeljsko kosilo ga večinoma pripravljamo kot praženega, občasno pa ga tudi pretlačimo.

ČASOVNICA  ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI  ZAJTRK:

7.30 – 8.00:  6., 8. in 9. razred

8.00-8.30: 4. in 3. razred

8.30-9.00: 1. in 2. razred

9.55: zapojemo pesem ČEBELAR

 

 15. 11. 2019 imamo vsi naravoslovni dan: DAN ZDRAVE ŠOLE.

 

 

SPREJEM PRVOŠOLCEV V ŠOLSKO SKUPNOST

V četrtek, 17. 10. 2019, so bili naši najmlajši učenci sprejeti v šolsko skupnost OŠ Drska. Najprej smo veliki prijatelji našim malim prijateljem pripravili prireditev. Prvošolci so izrekli zaobljubo, da se bodo pridno učili, bili spoštljivi do učiteljev in sošolcev,… nato pa smo jim podarili kapice z odsevniki, da bodo varni v prometu. Na koncu smo se skupaj odpravili v razrede, kjer smo malicali. Mlade novinarke smo nekaj najmlajših vprašale, kakšen se jim je zdel ta dan.

JANA: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo peli himno OŠ Drska, ker mi je himna zelo všeč. Zelo mi je bilo všeč tudi naša darila, kapice, ki jo bom pogosto nosila.

MAŠA: Naše darilo, kapice, mi je bilo zelo všeč. Nosila jo bom za na izlete, če bo sonce sijalo.

LEJA: Tudi meni so bile najbolj všeč kapice.

Tudi ostali učenci so se z njimi strinjali. Nato pa smo za mnenje povprašali še velike prijatelje.

VALERIJA IN KATKA: Taki dnevi se nama ne zdijo naporni, temveč zabavni, ker se zelo radi igrava z malimi prijatelji. S svojima malima prijateljema se dobro razumeva, zdi pa se nama, da so taki dnevi všeč še posebej malim prijateljem. Druženja, kot je bilo to, nama vedno polepšajo dan.

DAVID: Zelo rad se družim s svojim malim prijateljem. S svojim malim prijateljem se zelo dobro razumem, saj nas oni vedno kaj novega naučijo, mi pa njih. Mislim, da so malim prijateljem taka druženja zelo zanimiva in zabavna. Taka druženja mi vedno znova polepšajo dan, ker mi pogrejejo dušo.

HANA TESTEN, NIKI KUZMA, BRINA RETELJ, 7. C

ŠVN 7. razred – 1. in 2. dan

 

 

 

Utrinki iz dnevniških zapisov

  1. dan

To je moj prvi dan v šoli v naravi v Gorenju na Pohorju. Rada imam svoje cimre in rada imam svojo začasno sobo. Najrajši pa imam živali, ki so v različnih učilnicah. Dan je mineval kar v redu, čeprav so nas učitelji zaradi glasnosti že kar nekajkrat okregali. Večino dneva smo zavezovali vozle, kar mi sprva ni zvenelo preveč zabavno. A po nekaj minutah mi je že postalo všeč. Me že zanima, kaj bomo doživeli jutri.

Mina Pirnar, 7. a

 

  1. dan

Po obilnem zajtrku smo se za večino dneva spremenili v biologe in šli raziskovat potok. Učiteljica je s seboj vzela kup opreme, ki smo jo potrebovali za delo. Pri potoku smo merili temperature vode in zraka, trdoto vode in lovili majhne živali. Pri tem nam je šlo zelo dobro in zabavali smo se. Ko smo prišli v dom, smo podrobneje pogledali kopico prebivalcev potoka. Prišli smo tudi do ugotovitve, da so pohorske vode mehke in neonesnažene. Popoldne smo si krajšali čas z izdelovanjem vozlov.

Gašper Medic, 7. b

 

Imeli smo lokostrelstvo. Bil sem poln pričakovanja dobrih zadetkov. Spoznali smo gospoda Gregorja, ki nam je povedal postopek pravilnega streljanja. V prostoru je bilo veliko napetosti, saj so o zmagi odločale le tri točke. Ker smo bili glasni, smo morali streljanje kar nekajkrat prekiniti z nekaj minutnim molkom. Bilo mi je zelo zabavno. Zanimivo je bilo, da je streljanje skoraj vsem učencem šlo dobro. Tekmovanje v lokostrelstvu bi ponovil še enkrat.

Aljaž Burgar, 7. c

IMG_7261IMG_7265IMG_7269IMG_7320IMG_7321IMG_7327IMG_7345IMG_7353IMG_7357IMG_7361IMG_7374IMG_7380IMG_7384IMG_7396IMG_7403IMG_7411IMG_7417IMG_7421IMG_7434IMG_7427IMG_7435IMG_7436IMG_7444

Start up vikend

Učenci podjetniškega krožka so se 8. in 9. novembra udeležili Start up vikenda, ki je potekal pod organizacijo javne agencije Spirit, v sodelovanju s konzorcijem OŠ Centra ter Razvojnega centra. Program Startup-a je vseboval predavanja, timske igre in timsko delo, izdelavo prototipov iz doma dostopnega in varnega materiala, terensko testiranje poslovne ideje ter predstavitve ideje pred komisijo. Pred slednjo je ekipa OŠ Drska predstavila rešitve za problem ekipe KK Krka, kako povečati obisk na košarkarskih tekmah.

Zapisala mentorja podjetniških dejavnosti: Damjana Tramte in David Hrovat

dav
dav

Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti

V mesecu septembru in oktobru so se naši učenci podjetniškega krožka udeležili projekta Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti (ZUIP), ki ga v okviru programa Mladim se dogaja organizira SPIRIT Slovenija, javna agencija, v sodelovanju s konzorcijem Gimnazije Novo mesto ter Razvojnim centrom Novo mesto. Štiri dni so učenci in dijaki reševali podjetniški izziv, ki ga je podal Razvojni center Novo mesto. Tema letošnjega izziva je bila, kako oživiti propadajoče stavbe ali javne površine v Novem mestu in jih ponovno vrniti v uporabo.
Učenci so tekom tedna svoje delo dopolnjevali z anketami, intervjuji, poročanjem, ugotavljanjem, kakšen naj bo prototip, nato pa so svoje delo ponovno nadaljevali na Gimnaziji Novo mesto.
V okviru izbrane teme so udeleženci spoznali pomen timskega dela, opredelili ter testirali problem na izbranem področju, iskali in testirali rešitve, navezali stike z lokalnim okoljem, poiskali MVP, oblikovali poslovni model in predstavili poslovni model pred komisijo (pitch).

Izjava ekipe:
Najbolj nam je bil všeč teren, izdelava prototipa in predstavitve.

Zapisala mentorja podjetniških dejavnosti: Damjana Tramte in David Hrovat

 

KOSTANJEV PIKNIK

Na poletno topel  torek, 22.10.2019, so učenci vseh drugih razredov naše šole (2.a,b in c) preživeli lepo popoldne v družbi njihovih staršev in gostov. Predstavnice staršev, pod vodstvom ga. Anuše, so organizirale jesensko druženje ob peki kostanja. Presenetil nas je obisk članic tamburaške skupine folklornega društva Kres, ki so nam zaigrale in zapele nekaj ljudskih pesmi. Učenci vseh treh oddelkov so ob spremljavi tamburic zaplesali otroške ljudske in rajalne plese ter zapeli nekaj pesmi. Ko je zadišalo po sveže pečenem kostanju, so ga otroci v trenutku pograbili, nato pa veselo oddrveli v svet igre. Odrasli pa so sproščeno kramljali. Čas je v prijetni družbi hitro minil. Starše je zamikalo, da bi srečanje kmalu ponovili. Morda že decembra, kdo ve?

Zapisala učiteljica Barbara Žura

dav

sdr

dav

dav

dav

sdr

sdr

dav

dav

dav

dav

GRAFIČNA DELAVNICA Z UMETNIKOM JANKOM ORAČEM

Naša šola letos pripravlja in ustvarja svojo 7. Rastočo knjigo. Letošnje vodilo je: “A VEŠ, DA JE VSAK OTROK LAHKO UMETNIK?«

Tokrat bo knjiga izšla v nekoliko drugačni, likovni podobi, in sicer v obliki kataloga grafičnih del. Tudi likovna govorica je poleg slovenske besede pomemben del izročila slovenske umetnosti in kulture, zato smo ji tokrat dali svoje mesto v naši Rastoči knjigi.

Knjiga  ostaja v navezavi z besedo, zato smo motiv poiskali v besedah z začetnico »A«. To so lahko vrednote, pojmi, lastna imena, rastline, živeli, predmeti, skratka vse, kar bi bilo zanimivo in izvedljivo upodobiti v grafični tehniki.  Z mesecem oktobrom, vsi učenci naše šole pri pouku, ali v okviru dni dejavnosti, spoznavajo različne grafične tehnike. Razpisali smo tudi natečaj, s katerim smo povabili novomeške šole, da soustvarjajo Rastočo knjigo z nami. Izbor najboljših izdelkov bo objavljen ter razstavljen ob izidu knjige.

Učenci 8. razredov so izbrali grafično tehniko, suha igla. Z delom so pričeli pri pouku likovne umetnosti, nadaljevali na tehniškem dnevu z umetnikom Jankom Oračem. Predstavil jim je postopek tiskanja grafične tehnike suha igla, ki ga je vsak učenec lahko preizkusil tudi sam. Učenci so bili zelo ustvarjalni, vedoželjni in zadovoljni s svoji likovnimi izdelki.

Pripravila:
Katja Medle in Uroš Srpčič

 

 

PRVOŠOLCI NA PLANINI POD MIRNO GORO

V sončnem petkovem jutru 18. oktobra so se učenci 1. razredov z avtobusom odpeljali na Planino pod Mirno goro, kjer so jim lovci Tomaž Burazer, Tomaž Zajc, Milan Planinc in Polde Pintarič iz Lovske družine Črnomelj in revirna gozdarka Katja Šuklje pripravili poučen izkustveni naravoslovni dan v gozdu.

Vsaka skupina je s svojim vodičem-lovcem odšla v gozd, kjer so jih poleg opazovanja jesenske pokrajine čakala številna zanimiva doživetja. Mina je v solnico dala sol, Jakob je našel srnjakov rok, Vitanu je bilo najbolj všeč, ko je po travi metal koruzo za gozdne živali. Gozdarska revirka je učencem pokazala gozdne živali, ogledali so si njene pripomočke in koreničnik najdebelejše smreke. Učenci so tudi pravilno našteli vsa pravila bontona v gozdu.

Učenci so videli, kaj vse za gozdne živali naredijo lovci v gozdu. Za zaključek naravoslovnega dne pa so se posladkali še s pečenim kostanjem. Uganete, kdo jim ga je spekel?

.mirna gora2 (Large)

V jati z drugačnimi

V četrtek, 17. 10. 2019, so našo šolo obiskali gostje iz Varstveno delovnega centra Črnomelj. Naša šola namreč že četrto leto sodeluje v projektu V jati z drugačnimi. Druženja pa je potekalo na naši šoli in v VDC Novo mesto, kamor je odšlo 10 četrtošolcev.
Mladi novinarji smo se jim pridružili pri ustvarjalnih dejavnostih. Gostje so nam povedali, da jim je tukaj všeč, da se tukaj počutijo sprejete ter spoštovane. Naši učenci so jih vzeli za »svoje«, zaželeli so si še več takih druženj. Jure in Barbara, mentorja iz Varstveno delovnega centra, sta povedala, da so jih naši učenci sprejeli odprtih rok in brez predsodkov. Tudi njima se je zdel program zelo zanimiv, poučen in hkrati zabaven. Naša učiteljica 4. b Andreja Burger Muhič pa nam je zaupala, da so se njeni učenci najprej bali, kako bo vse to potekalo, a takoj, ko so jih zagledali, je ta strah zamenjala sreča.
Naši gosti ter učenci so se v objemu poslovili.

novinarke: BRINA RETELJ, HANA TESTEN, NIKI KUZMA, 7. C

 

Danes sem bila v skupini desetih sošolcev, ki smo odšli na izmenjavo v VDC Novo mesto. Tam nas je sprejela ga. Suzana. Najprej so nam pokazali mizarsko delavnico, kjer nam je ga. Suzana povedala nekaj o današnji  temi. Njena pomočnica ga. Nevenka nam je pokazala veliko njihovih izdelkov. Nato so nas odpeljali v skupino Samorastnikov. Najprej so se nam predstavili, potem pa smo z njimi odigrali igro človek ne jezi se. Nato smo si na njihovem igrišču ogledali, kako se uporablja gugalnica za invalide. Varovanec Jani nam je zaigral na harmoniko, mi pa smo jim pripravili kratko kulturno prireditev. Težko smo se poslovili, saj smo z njimi zelo uživali.
Izkušnja je bila zabavna in zanimiva. Še posebej zato, ker sem spoznala zelo dobrosrčne ljudi. Spoznali smo tudi, da ljudi nikoli ne smemo soditi po videzu.

Eva Burgar, 4.b

 

Danes so k nam prišli varovanci Varstveno delovnega centra iz Črnomlja. Najprej smo jih lepo sprejeli in jim pripravili kratko prireditev. Zapeli smo nekaj ljudskih pesmi, jim pokazali dolenjsko narodno nošo in zaplesali Izidor ovčice pase. Po prireditvi smo se razdelili v dve skupini. Trije varovanci so odšli v gospodinjsko učilnico, štirje pa so ostali pri nas. Začeli smo delati lončke za barvice iz odpadnega materiali in obeske za ključe z njihovimi imeni. Ko smo končali, sta se skupini zamenjali. Po končanem delu, smo skupaj odšli na kosilo. Po kosilu smo se težko poslovili od njih.
To je bil zelo zanimiv dan. Na začetku me je bilo malo strah, potem pa sem se sprostil in užival. Želim si še veliko takih srečanj.

Matej Kolenc, 4.b

 

Danes smo si po malici ogledali E-transporter, kjer smo spoznali naše goste. Pospremili smo jih v učilnico. Najprej smo jim pripravili kratko kulturno prireditev. Po prireditvi smo se predstavili. S tremi sošolci sem odšel v gospodinjsko učilnico. Z nami so šli tudi trije varovanci iz VDC Črnomelj. Najprej smo s prvo skupino spekli mafine. Ko smo končali, je prišla druga skupina. Ko smo tudi z njimi spekli mafine, smo šli skupaj na kosilo.
Ta dan mi je bil zelo zanimiv. Všeč mi je bilo, da sem spoznal veliko novih prijateljev in se z njimi družil. Vsi so bili prijazni in ljubeznivi. Všeč mi je bilo tudi zato, ker se borijo z različnimi boleznimi, a imajo nasmešek na obrazu.

Amar Rustemi, 4.b

Dogajanje so posneli tudi novinarji z Vašega kanala. Prispevek si lahko ogledate na povezavi:  https://www.vaskanal.com/novice/344-v-jati-z-drugacnimi.html

 

IMG_3400 (3) IMG_3401 (1) IMG_3402 (1) IMG_3407 (1) IMG_3411 (1) IMG_3413 (1)

DEVETOŠOLCI OBISKALI ADRIO MOBIL

Vtisi učencev:

V torek, 8. 10. 2019, smo se peš odpravili v tovarno Adria Mobil, kjer smo si ogledali proizvodnjo in njihove končne izdelke (avtodome, vane za kampiranje, počitniške prikolice). Bilo mi je zanimivo skozi katere procese mora izdelek iti, da je končan in pripravljen za prodajo. Za to je potreben približno dan in pol.Tehniški dan mi je bil zelo všeč. (Tinkara Grobler, 9. b)

Ogled Adrie na podroben način mi je bil zelo zanimiv. Že predstavitev načina dela in vsi ostali osnovni podatki (video) so mi bili všeč. Najbolj pa me je pritegnil ogled proizvodnje avtodomov, vanov in počitniških prikolic. Všeč mi je njihova notranjost. Vesela sem, da sem imela priložnost bolje spoznati tovarno Adrio in njihove izdelke. (Mirjam Hrovat, 9. a)

Na tehniškem dnevu sem se veliko naučila o materialih in marketingu. (Anja Ljubi, 9. a)

Bilo je zanimivo, saj sem videla celotno proizvodnjo in izvedela kateri poklici so zaposljivi pri njih. Tega do sedaj nisem vedela. (Eva Golob, 9. b)

Zanimivo je bilo videti kako in iz katerih materialov so izdelani avtodomi in prikolice. Vesel sem, da sem si lahko ogledal tudi notranjost še ne v celoti izdelanega avtodoma. (Jakob Testen, 9. a)

IMG_7171Zbrali in uredili Ankica Milošević in Jožica Marija Simončič

SOBOTNO POTEPANJE PO MACHOVI POTI

V soboto, 12. 10., smo se člani planinskega krožka in vsi željni pohodniki, učenci in njihovi starši, udeležili pohoda Po Machovi poti. Okoli petdeset pohodnikov je spremljalo sončno vreme in prešerna volja. Spoznavali smo poti metuljev Jamajajev, gozdnih škratov, gob dežnikaric, polžev lazarjev, kopriv in skritih zelenih kotičkov v deželi pod Gorjanci.
Otroci in starši so ob zaključku pohoda sklenili, da že komaj čakajo naslednjega.
Do takrat … pa srečno!

Utrinke s sobotnega pohoda pripravila Natalija Novak