DAN ZDRAVE ŠOLE, OŠ Drska, petek, 20. 11. 2020, DELO NA DALJAVO

Vsak tretji petek v novembru je dan slovenske hrane in na ta dan otroci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah že deset let zapored uživamo zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka- Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je razvil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Zavedati se moramo pomena opraševanja čebel za prehransko varnost, pomena rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk izpostavlja slogan »Zajtrk z medom – super dan«.

DEJAVNOSTI

 1. URA: POGRINJEK IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki naj vsebuje vsaj tri sestavine od naštetih: kruh, maslo, med, jabolko, mleko.
 2. URA: ZDRAVA PREHRANA MLADOSTNIKA ali MED ali ČEBELE ali LOKALNA HRANA, ….
 3.  URA: Gibalne vaje
 4. URA: Pisma, pesmi ali likovno delo medicinskemu osebju, bolnikom
 5. URA: Evalvacija

 pogrinek

 1. Vzemi kvadratni prtiček in ga prepogni na polovico.

2 – 3. Prepogibamo v obliki harmonike, malo čez polovico prtička, vsak zavihek naj bo širok 2 do tri centimetre.

 1. Prtiček prepognite na polovico tako, da je »harmonika« na zunanji strani.
 2. Ostanek prtička prepognemo ob harmoniki proti zloženemu delu.
 3. Prtiček obrnemo na drugo stran in ponovno prepognemo ostanek prtička.
 4. Sedaj razgrnemo pahljačo.
 5. Pahljačo stabiliziramo z delom prtička, ki smo ga nazadnje prepognili.

Še nekaj utrinkov našega dela na daljavo:

V petek, 27. 11. 2020, smo po enotedenski karanteni odnesli pisma, risbe in pesmi naših učencev na upravo Splošne bolnice Novo mesto, da  presenetimo delavce in bolnike z besedami zahvale in vzpodbude.

Jožica Muhič – vodja dneva

STARTUP VIKEND 2020

Skipinska slika

 

 

Ekipa mentorjev

Skupina milke

Naši učenci so se 6. in 7. novembra udeležili Start up vikenda, ki je financiran preko javne agencije Spirit, v sodelovanju s konzorcijem OŠ Centra ter Razvojnega centra. Program Startup-a je letos potekal v celoti on-line, vseboval pa je različna predavanja, s pomočjo katerih so učenci spoznavali posamezne segmente poslovnega načrta. Preko deljenih spletnih sob, so učenci v timu reševali različne probleme, izdelovali prototipe, spletno raziskovali trg ter se urili v predstavitvi svojih idej.

Za presenečenje pa nas je na našem srečanju pozdravil in motiviral NIK ŠKRLEC.

Iz naše šole smo imeli kar tri ekipe, ki so reševale problem starejših občanov, problem odvisnosti od igranja video iger ter prevelik vpliv in uporabo sodobne tehnologije pri mladih.

Učenci so dva dni intenzivno raziskovali, se dogovarjali, spreminjali in dopolnjevali svoja mnenja. Ekipi Imperij prijateljstva pa je uspelo v konkurenci večih ekip iz različnih pol s svojo podjetniško idejo zasesti 2. mesto. Čestitke vsem ekipam! Zdaj pa uspešno naprej!

 

Zapisala mentorica podjetniških dejavnosti Damjana Tramte

Obvestilo MESTNE OBČINE NOVO MESTO

POZIV UČENCEM Z BIVALIŠČEM V MESTNI OBČINI NOVO MESTO ZA PRIJAVO NA BREZPLAČNI TOPLI OBROK

Mestna občina Novo mesto na podlagi dopisa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport št. 6030-1/2020/8, z dne 4. 11. 2020, poziva učence, ki se izobražujejo na daljavo in potrebujejo brezplačen topli obrok, da oddajo prijavo za prevzem toplega obroka na osnovni šoli, ki jo obiskujejo.

Prijave naj učenci sporočijo šoli po e-pošti do ponedeljka, 9. 11. 2020, do 9. ure. Šole podatke o številu učencev, ki želijo topli obrok, isti dan sporočijo MO Novo mesto do 10. ure.

Brezplačen topli obrok pripada učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku ali odločbi za priznanje pravice do subvencije malice ali kosila ne presega 382,82 EUR (3. dohodkovni razred otroškega dodatka). Brezplačen obrok pripada tudi učencem, ki so nameščeni v rejniško družino. Šola za vsakega učenca upravičenost do toplega obroka preveri v CEUVIZ.

Učenci, ki izpolnjujejo zgoraj naveden kriterij za dodelitev brezplačnega toplega obroka, bodo od torka, 10. 11. 2020, topel obrok osebno prevzeli na eni od osnovnih šol v mestu, s katero se bo MO Novo mesto dogovorila za pripravo toplega obroka. Izbor šole je odvisen od števila prijav.

Mestna občina Novo mesto

PROJEKTNI TEDEN V PRVEM TRILETJU NA OŠ DRSKA

Naslov letošnje teme projekta Rastoča knjiga je Poklicani v poklic, cilji pa so, da učenci spoznajo različne poklice in s tem tudi različne poti, ki jih bodo lahko ubrali v svoji prihodnosti. Poleg tega bodo v sklopu projekta lahko spoznali, da so ljudje, ki opravljajo različne poklice, nepogrešljivi v našem vsakdanu, zato je treba spoštovati vsako delo in vsakega človeka, ne glede na to, s čim se ukvarja.

Od ponedeljka, 12. 10., do četrtka, 14. 10. 2020, smo se v prvem triletju lotili izvedbe projektnega tedna, v sklopu katerega so učenci spoznavali različne poklice in se vživljali vanje. Izvedli smo različne dneve dejavnosti (kulturni, tehniški, športni dan), pri katerih so bili učenci motivirani in aktivni.

1. RAZRED

1. c 1. c1 1. c2

2. RAZRED

2. a 2. b 2. c

3. RAZRED

1602835574357

dav

dav

 

NAGOVOR PREDSEDNICE ŠOLSKE SKUPNOSTI

Dragi šolarji
Korona nas je znova postavila pred velik izziv. Večina se nas zopet šola od doma. Na ta račun je odpadlo veliko testov in spraševanj, kar je večini učencev prav všeč. A z delom od doma smo izgubili tudi možnost druženja s sošolci in prijatelji. In če bi mi dali možnost izbire, bi kot večina raje izbrala možnost, da znanje nabiram v šoli, se družim s sošolci in tako skupaj ustvarjamo še zadnje spomine preden zapustimo osnovno šolo.
Čas, ko smo doma, lahko izkoristimo na veliko zanimivih načinov. Ugotavljamo lahko, kdo v resnici sploh smo, kakšni so naši interesi in cilji. Lahko se posvetimo svojim hobijem in raziskujemo področja, ki nas zanimajo. Vsem je v teh časih težko. Pomembno je, da ne glede na vse ostanemo pozitivni ter upoštevamo vladne ukrepe. Tako se bomo lahko vsi čimprej vrnili nazaj v šolo.

Klara Šterk,
Predsednica šolske skupnosti OŠ Drska

OBVESTILO ZA STARŠE IN UČENCE

Spoštovani starši,

obveščamo Vas, da zaradi poslabšane epidemiološke situacije in preprečevanja prenosa okužb s SARS-CoV-2 se ZAČASNO, v tednu od 19. 10. 2020 do 23. 10. 2020 v osnovnih šolah vzgojno-izobraževalno delo izvaja prilagojeno:

 • učenci od 1. do vključno 5. razreda se izobražujejo v šoli,

 

 • učenci od vključno 6. do 9. razreda se izobražujejo na daljavo.

 

(Okrožnica MIZŠ: 6030-1/2020/76 z dne 14. 10. 2020).

Na šoli se bomo maksimalno potrudili za uspešno izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela. Prosimo vas za strpno in korektno sodelovanje. Verjamemo, da bomo s skupnimi močmi najbolje premagovali težave, ki nam  jih prinaša virus.

Lep pozdrav

Nevenka Kulovec, ravnateljica

OBVESTILO

PREKINJAMO VSEBINE DELA PROJEKTNEGA TEDNA za učence od 6. do 9. razreda!

Zaradi okužbe učenca v devetem razredu bomo v devetem razredu v naslednjih dneh nadaljevali pouk na daljavo, in sicer po običajnem urniku.

Ostali učenci predmetne stopnje tudi nadaljujejo pouk po rednem urniku.

ravnateljica

DELEGATI IZVOLILI PREDSTAVNIKA ŠOLSKE SKUPNOSTI

V četrtek, 8. 10., so izvoljeni predstavniki oddelčnih skupnosti na prvem zasedanju šolske skupnosti izvolili predsednico in podpredsednika šole. Kandidirali so učenci osmega in devetega razreda. Predstavili so predloge za izboljšavo počutja vseh deležnikov na šoli. Učenci si predvsem želijo več napovedanega spraševanja in gibanja na svežem zraku.

Predsednica šole v šolskem letu 2020/21 je Klara Šterk, učenka 9. b, njen namestnik pa sošolec Žiga Kastelic.

Naslednje zasedanje šolske skupnosti bo v decembru. Tema zasedanja bo tema letošnjih Otroških parlamentov – Moja poklicna prihodnost.

Želim vam uspešno šolsko leto
mentorica Simona Lešnjak

ZUIP 2020 Konzorcij OŠ Drska

Osnovna šola Drska je letos kot nosilka konzorcija peti osnovnih šol (OŠ Šentjernej, OŠ Stopiče, OŠ Center, OŠ Šmarjeta) sodelovala v projektu »Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti«, ki ga finančno podpira SPIRIT Slovenija.  

V dveh zaporednih dnevih v septembru in oktobru (24. in  25. 9. ter 1. in 2. 10. 2020) so učenci različnih osnovnih šol pod vodstvom mentorjev in  izvajalke programa Željke Kitić, skušali identificirati potrebe na področju spodbujanja gibanja za različne generacije. Timsko so oblikovali rešitve, ki so jih preverili pri potencialnih uporabnikih na terenu, tokrat v spletnem okolju. Oblikovali so podjetniške ideje, predstavili poslovni prototip ter poslovni načrt.

Zadnji dan je sledila predstavitev vseh skupin z njihovimi poslovnim rešitvami pred dvočlansko strokovno komisijo in ostalimi udeleženci, mentorji ter ravnateljico OŠ Drska, Nevenko Kulovec.

Da bo potrebno več gibati, se zavedajo tudi naši osnovnošolci. Takole pravijo:

Niki Kuzma: Dandanes smo preveč na elektronskih napravah in to se tudi pozna pri rezultatih športno – vzgojnega kartona in na splošno pri gibanju otrok in najstnikov.

Marcel Pirnar: Gibanje je pomembno. Brez njega ne gre. Rešitev naše ideje bo vzpodbudila gibanje pri najmlajših v sodelovanju s starejšimi učenci na naši šoli.

Mentorica podjetniških dejavnosti: Damjana TramteDelovna skupina Ekipa oš drska zuip 2020 Skupinska slika

VABILO

Učenci OŠ Drska zmagali v natečaju Mladi v svetu energije

V minulem šolskem letu so učenci OŠ Drska Žiga Ajdič, Oskar Plantan, Martin Račečič, Erik Mlekuž in Matic Vertuš izdelali delujoč model jedrske elektrarne s katerim so tekmovali v natečaju Ekošole “Mladi v svetu energije”. Natečaj je vzpodbujal sodelujoče k razmišljanju o načinih pridobivanja električne energije in njeni smotrni uporabi. Mentor učencem je bil učitelj Marko Rožič, z nasveti je delo usmerjala učiteljica Katja Pečaver in v tehnični učilnici je pri izdelavi makete večkrat pomagala učiteljica Ankica Milošević. Natečaj se je s podelitvijo nagrad zaključil 28. septembra 2020 na Konferenci koordinatorjev programa Ekošola v Laškem. Učenci naše šole so se razveselili doseženega prvega mesta v četrti starostni kategoriji. Za nagrado so prejeli vstopnico za triurno kopanje v Termah Čatež in praktično nagrado skupine Gen-i.