REZULTATI NATEČAJA MLADI V SVETU ENERGIJE

Učenci 9. razredov so se letos udeležili nagradnega natečaja Gen-i Mladi v svetu energije. V kategoriji Glavce so zasedli 1. mesto. V svojem projektnem delu so izdelovali makete različnih elektrarn s sloganom Nizkooglično je odlično. Učenci so svoje makete predstavljali tudi mlajšim prijateljem. Delujočo hidroelektrarno so predstavili  na proslavi Nagradimo uspeh. Pri svojem delu so pokazali veliko inovativnosti, iznajdljivosti ter znanja. Dobili so tudi priložnost, da svojo delujočo elektrarno predstavijo na dogodku Tehnogenij.

Več o projektu in podelitvi nagrad si lahko preberete na: MVSE

 

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE PO MACHOVI POTI

 

KDAJ: v soboto, 8. junija 2019, ob 8.30 na parkirišču pred šolo, ali ob 8.50 na parkirišču pred gostilno Štefan na Malem Slatniku

KAM: po Machovi poti

KDO: učenci, starši, bratje, sestre, bratci in sestrice, sosedje, stari starši, prijatelji in znanci

OPREMA: pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, rezervna oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo

KRATEK OPIS POTI:

»Machova pot je dolga približno 9 km in poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, kjer je nekdaj stala graščina družine Mach. Pot je krožna in ima 7 vstopnih točk. Živahna pohodniška pot v večjem delu vodi po ravnem na nadmorski višini med 178 metri pri Gostilni Štefan na Malem Slatniku in 249 metri nad Koritnicami v bližini vasi  Križe.

Pot poteka ob Slatenskem potoku vse do Velikega Slatnika in naprej, do izvira nad zadnjim, najdaljšim krakom v zgornjem delu te zelene podgorjanske doline. Po učni poti naravne dediščine pod Gorjanci se popotniki ustavijo na grobu staršev Ernsta Macha, ob njihovem graščinskem poslopju, spoznajo zakleti oreh, s katerim na to pot vstopa tudi pisatelj in samotni popotnik po Gorjancih, Janez Trdina, in  še veliko drugih znamenitosti. Po slemenu Koritnic in čez Boršt steza pelje na Potov Vrh. Na parkirišču na Malem Slatniku, kjer se pot začne, je krog sklenjen.«    

(Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/machova-ucna-pot-3.html, pridobljeno 4. 6. 2019 ob 16.02)

POVRATEK: na izhodišče poti se bomo vrnili med 12.30 in 13.00.

Skupaj se bomo naužili svežega zraka, spoznavali našo okolico, se družili in se razgibali. Spremljali vas bova mentorici planinskega krožka. Pohod bova vodili Simona Lešnjak in Majda Nemanič.

Zaradi lažje organizacije nas zainteresirani obvestite o udeležbi do petka, 7. 6. 2019, po elektronski pošti na naslov simona.lesnjak@os-drska.si ali po eAsistentu.

V primeru dežja bo pohod prestavljen na jesen.  

Veseliva se druženja z vami!

 

Majda Nemanič
in Simona Lešnjak

ZAKLJUČNA PRIREDITEV OB RASTOČI KNJIGI

Zadnja delovna sobota je bila letos praznično obarvana. S prireditvijo smo slavnostno zaključili letošnji projekt Rastoče knjige, ki je bil obarvan s temo ljubezni. Vodilna nit dela v letošnjem letu je bila misel Srečna je pot, če je ljubezen vodnik, ki jo je Ivan Cankar zapisal v črtici Brat Edvard iz zbirke Zgodbe iz sanj. Na prireditvi smo lahko prisluhnili petju, recitacijam poezije in proznih odlomkov. Nastopili so trije šolski pevski zbor, z zbadljivkami so nas nasmejali mali folklorniki, ritem srca so s tolkali posnemali tolkalisti. V pestrem programu smo prisluhnili še nagovorom slavnostne govornice prof. dr. Slavke Kavčič, predsednice nadzornega odbora Društva Rastoča knjiga, ravnateljice Nevenke Kulovec ter dr. Jožice Jožef Beg. Slednja je podelila nagrade na literarnem natečaju v okviru Rastoče knjige. Predstavili smo tudi letošnjo knjigo s preprostim naslovom, ki veliko pove Ljubezen. Sestavljena je iz treh daljših sklopov: zapisov strokovnih delavcev šole o učenju, poučevanju, delu v razredu in zunaj njega, deli z natečaja in utrinki projektnega tedna in drugih dejavnosti, ki so potekale v tem šolskem letu.

Več v fotoutrinkih.

DSC_6163-1 DSC_6284

9. RAZRED: BAZA 20, DOLENJSKI MUZEJ, BERRYSHKA

Spoštovani starši,

v petek, 7. 6., bodo devetošolci obiskali Bazo 20, Dolenjski muzej ter čokoladnico Berryshka.

ČASOVNICA:

7.55 ZBOR PRED DOLENJSKIM MUZEJEM
8.00 – 8.45 OGLED STALNE MUZEJSKE RAZSTAVE NOB
9.00 – VOŽNJA DO BAZE 20 (avtobusna postaja na Kandijski cesti)
9.30 – 11.00 VODEN OGLED BAZE 20 Z OKOLICO (vodnik Dolenjskega muzeja)
11.30 – 12.30 OGLED DESTILARNE IN ČOKOLADNICE BERRYSHKA v dveh skupinah
DEGUSTACIJA ČOKOLAD, MOŽNOST NAKUPA
DO 14.00 PRIHOD (Topliška cesta – avtobusna postaja)

Plačilo muzejskega abonmaja (5 € – 2 vodena ogleda) + prevoz: po položnici.

Ogled destilarne in čokoladnice je brezplačen. Prav tako je brezplačen obisk Baze 20 za starše, ki bi se želeli pridružiti.

Lep pozdrav,

Simona Lešnjak,
razredničarka 9. b

Kiparjenje v 4.b

Pri likovnem pouku smo izdelovali maketo vesoljske postaje. Uporabili smo folijo, plastelin in kartonske škatlice. Pri delu v skupinah smo se zelo potrudili. Ker so nastali zanimivi izdelki, smo jih nekaj časa občudovali v razredu, zdaj pa so na ogled vsem učencem na razstavi na hodniku pred šolsko jedilnico.

   IMG_2413 (1)

IMG_2408 (1)   IMG_2403 (1)

Besedilo in fotografije:
Ajda in Tian, 4.b

PODELITEV NAGRAD ZLATIM BRALCEM

V sredo, 15. 6. 2019, smo najbolj pridni bralci, ki smo vseh devet let opravili bralno značko, za nagrado odšli v KCJT. Tam sta nas kot presenečenje čakala Rok Terkaj – Trkaj in prof. Saksida. Njun program je bil zelo zabaven, poučen, pravzaprav na kratko rečeno odličen. Skozi rap smo izvedeli, kako se je začela njuna skupna pot, kako sta dobivala ideje za skupne pesmi in podobno. Predstavila sta nam znana dela slovenskih pomembnih ustvarjalcev na malo drugačen način. Skupaj smo preživeli prelepo dopoldne, saj smo uživali na polno. Sodelovali smo s petjem, ploskanjem, miganje …

Res je bilo vredno 9 let opravljati bralno značko in postati zlati bralec, saj bi drugače zamudila tako odlično nagrado.

Eva Bojanc, 9. a

008 047 104 159 189 212

HVALA VSEM, KI POMAGATE

Zaključili smo humanitarni teden, v okviru katerega smo povezali tri akcije: Košarico Rdečega križa, Karitasov Pokloni zvezek in zbiranje šolskih potrebščin za naše učence.

Vaš odziv nas je prijetno presenetil. Zbrali smo za več kot 650 evrov dobrin, iz katerih bodo prostovoljke KORK Drska pripravile številne pakete za naše krajane, 93 črtastih A4 zvezkov za Karitas in polno škatlo šolskih potrebščin (barvic, zvezkov, flomastrov, lepil, radirk …) za naše učence, ki potrebščine potrebujejo, a jim jih starši ne morejo kupiti.

Pomoč drugim nas bogati. Hvala, ker pomagate.

 

NASTOP V DSO NOVO MESTO

Kako malo je treba, da nekoga razveseliš!

V petek, 17. maja, smo se učenci 1.a odzvali vabilu na praznovanje rojstnega dne varovancev Doma starejših občanov Novo mesto. Zapeli in recitirali smo nekaj pesmi, na koncu pa smo jim zapeli tudi rojstnodnevno pesem. Ob stisku roke smo voščili veliko zdravja, v spomin na naš obisk pa smo jim poklonili voščilnice, ki smo jih naredili pri likovni umetnosti. Slavljenci so bili iskreno veseli našega obiska.

Želimo si, da jim ob letu osorej spet stisnemo roko in z njimi praznujemo rojstni dan.

20190517_100241 (Medium) 20190517_101022 (Medium) 20190517_101608 (Medium) 20190517_101623 (Medium)

Zaključna prireditev državnega natečaja »Naravne in druge nesreče – Neurje«

Učenci naše šole so letos sodelovali s svojimi literarnimi prispevki na regijskem in državnem  natečaju »Naravne in druge nesreče«. Tema letošnjega natečaja je bila neurje.  Med nagrajenci je bil  tudi naš učenec Gašper Medic iz 6. razreda.

V sredo, 15. 5. 2019, smo se učenec, starši in mentorica udeležili podelitve nagrade za literarni prispevek z naslovom Nevihta. Prireditev je potekala v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu pri Ljubljani. Najprej smo si ogledali poučno lutkovno igrico o pravilnem ravnanju pri naravnih in drugih nesrečah. Nato  je sledila podelitev,  kjer so petim učencem iz vsake kategorije z likovnega ali literarnega področja podelili priznanja in praktične nagrade (nahrbtnike). Nato smo si ogledali center, kjer se urijo bodoči gasilci. Nazadnje smo prisluhnili še predavanju o pirotehničnih sredstvih in si ogledali predstavitev le-teh.

Dan je bil prijeten, poučen in zanimiv.

Irena Šega

 

Občinsko tekmovanje KAJ VEŠ O PROMETU

V sredo je bilo na OŠ Drska tekmovanje o prometu. Udeležili so se ga učenci novomeških osnovnih šol. Učenci so prikazali veliko znanja in spretnosti. Zmagovalec je postal Urban Terlep iz OŠ Bršljin, odličen 2. je bil Aljaž Turk OŠ Drska. Omenjena učenca bosta MO Novo mesto zastopala na državnem tekmovanju v Mislinji.

Ekipno smo OŠ Drska osvojili 2. mesto.

Zahvaljujemo se Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Agenciji za varnost v prometu, Policiji, Avtošoli Alfa-B, ZŠAM Novo mesto, Avtohiši Berus.

23145 6

alfa   berus   alfa1