FOTO UTRINKI Z NOVOLETNE PRIREDITVE

V petek, 21. 12. 2018, smo počastili državni praznik s pesmijo, plesom in športom. Učenci višjih razredov so predstavili plesne točke skupaj z malimi prijatelji, učenci četrtih, petih in šestih razredov pa so se predstavili medoddelčno. Nagovorila sta nas ravnateljica Nevenka Kulovec in predsednik šolske skupnosti, Adrian Oberstar. Z domoljubno pesmijo so se predstavile tudi pevke vokalne zasedbe. Našemu povabilu se je odzvalo mnogo staršev, dedkov in babic, obiskali pa so nas tudi učenci in učitelji z Osnovne šole Dragotina Ketteja.

Po prireditvi nas je čakalo veliko presenečenje, obisk članov Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Državni prvaki v košarki na vozičkih so odigrali tekmo, ekipama pa so se pridružili trije učenci naše šole. Spoznali so, da ta na videz enostaven šport zahteva veliko kondicije in moči. Tekmo je sodil Andrej Vindiš, vlogo vrhunske športne komentatorke pa je odigrala naša učiteljica slovenščine, Lidija Skube. Nad tekmo so bili navdušeni tako gledalci kot igralci.

 

Želimo vam prijetne praznike ter srečno, zdravo in uspešno leto 2019.

 

Foto: S. Lešnjak

 

 

 

Februar v 1. B

Ta mesec je za nas zelo pester, zanimiv  in poln različnih dejavnosti. Ob kulturnem prazniku smo se odzvali povabilu prijateljev iz Osnovne šole Dragotina Ketteja, se udeležili njihove prireditve ter tudi sami nastopili z glasbeno točko. Za starše smo pripravili glasbeno pravljico Babica Zima, obiskala pa nas je tudi Lanina mamica, ki nam je predstavila življenje Martina Krpana in njegov rojstni kraj. Erminova sestrica Melisa in Gajina sestrica Lana Pia pa sta nam skupaj s prijateljicami z ritmično gimnastiko popestrili šport. Februar je res prijeten in v tem duhu se bo tudi nadaljeval prihodnji teden, ko bomo na počitnicah. 

dav

Področno prvenstvo v šahu

V torek, 12. 2. 2019, je potekalo področno ekipno tekmovanje v šahu. Udeležili so se ga tudi naši učenci. Za ekipo starejši dečki so tekmovali Oskar Luzar, Matic Gorše, Luka Brdar in Anis Hussein. S tesnim končnim izidom so osvojili četrto mesto.

Tekmovale so tudi mlajše učenke, in sicer Zoja Ficko, Brina Luzar in Petra Avbar Uhan. Osvojile so odlično 1. mesto.

Čestitke obema ekipama.

mlajse punce          mlajse punce1

mlajse punce2         starejsi decki

 

Občinsko ekipno v šahu

V torek, 29. 1. 2019, je potekalo občinsko ekipno prvenstvo v šahu. Udeležili so se ga tudi učenci OŠ Drska in sicer:

Mlajše učenke Zoja Ficko, Brina Luzar in Naja Bukovac so zasedle 1. mesto.

Mlajši učenci Marcel Prinar, Jaka Zrilič Ferbežar, Žiga Brdar in Martin Lev Štangelj so osvojili 4. mesto.

Starejši učenci Oskar Luzar, Matic Gorše, Luka Brdar in Anis Hussein so dosegli 2. mesto.

Ekipa mlajših učenk in starejši učenci so se uvrstili na področno prvenstvo. Čestitke vsem igralcem za dobre odigrane partije.

 

Fotografije si lahko ogledate na spodnjem linku:

https://photos.app.goo.gl/ZsUos4LA2MnguaedA

Mojca Jelenc

Operna pravljica je bila nekaj posebnega

Pred dnevi smo na naši šoli gostili operna pevca Klemna Torkarja in Evo Černe. Pripravila sta nam operno pravljico Rdeča kapica. Na oder sta povabila tudi naše učence. Predstava je bila zanimiva, da je bila za učence res nekaj posebnega, pa je na koncu pričal dolg in bučen aplavz.

Šolska novinarka Maša Ercegovič je napisala: Operna pravljica je bila malo spremenjena. Na koncu volk ni pojedel Rdeče Kapica in babica je bila v toplicah, ampak pravljica mi je bila vseeno zelo všeč. Bila je zelo zanimiva, zelo sem uživala.

Svoje vtise so strnili tudi učenci 1.a:

Sofija: Všeč mi je bilo, ko je šel volk med gledalce. Zelo sem se prestrašila.

Om: Rem je zaprl knjigo in rešil Rdečo kapico, da je ni požrl volk.

Isa: Prvič sem videla predstavo, ki jo pojejo.

Po predstavi sta šolski novinarki Zaja in Karla naredili intervju z opernima pevcema, ki ga bomo objavili v šolskem glasilu Iskrice. Vprašali sta ju, kako sta postala operna pevca, kako skrbita za glas, pripovedovala pa sta tudi o svojih osnovnošolskih doživetjih. Delček intervjuja za pokušino:

Kdaj ste prvič slišali opero?

Klemen: Ko sem bil mlajši, so bili popularni trije tenorji Pavarotti, Carreras, Domingo, ki so peli na svetovnem nogometnem prvenstvu. To je bil moj prvi stik z opernim petjem. Kupili smo njihov CD, ki se je vrtel vse dni. To je bil moj prvi stik z opero, bilo mi je všeč, nisem pa si mislil, da bom kdaj pel na podoben način.

Eva: Prvič sem slišala operno petje na božično-novoletnem koncertu Simfoničnega orkestra Domžale Kamnik, kjer so gostovali tudi operni pevci. Ta način petja mi je bil zelo všeč.

 

DELOVNA SOBOTA

OBVESTILO ZA UČENCE IN STARŠE OŠ DRSKA

V skladu z 2. odstavkom, 4. člena pravilnika o šolskem koledarju za osnovne šole, za šolsko leto 2018/19 – 1. del,

bo v SOBOTO, 2. 2. 2019, POUK.

 

Vodstvo šole.

Novinarki Radia Krka na naši šoli

Naše prvošolčke sta v petek, 11. 1., obiskali Laura in Nina, novinarki Radia Krka. Učencem 1. razredov sta zastavili veliko vprašanj o zimi, pustu in še marsičem. Njihove odgovore sta posneli na diktafon. Na vprašanje, če jim je všeč zima, so npr. naši učenci povedali, da jim je všeč, ker je takrat sneg, lahko delajo snežake, angelčke, se kepajo, smučajo, drsajo…

Na ostale odgovore boste morali počakati, da jih objavijo v rubriki Male za velike na 106,6 v programu Radia Krka.

Karla Mirtič, šolska novinarka

20190111_092332 (Medium) 20190111_093303 (Medium)

DEVETOŠOLCI ZMAGALI NA ZGODOVINSKEM KVIZU

V četrtek, 20. 12. 2018, je Gimnazija Novo mesto na pobudo Mestne občine v Športni dvorani Marof ponovno organizirala zgodovinski kviz za osnovnošolce. Na kvizu so nas zastopali devetošolci Pia, Neža in Luka, ki so med vsemi novomeškimi šolami pokazali največ znanja o 1. svetovni vojni ter tako obranili naslov lanskih zmagovalcev.

Več o kvizu lahko preberete v objavi Dolenjskega lista.

Zmagovalcem čestitam in želim še veliko vedoželjnosti.

 

Ponosna mentorica Simona Lešnjak

Foto: Robert Kokol

KVIZ2KVIZ 1

BOŽIČNO-NOVOLETNI BAZAR NA OŠ DRSKA

V letošnjem šolskem letu smo na naši šoli v okviru Rastoče knjige vstopili v prečudoviti svet ljubezni. Odkrivali smo, kaj ljubezen je in kaj nam pomeni. Tako smo odkrili tudi, da imamo vsi ljubezen do knjig, ki nas na takšen ali drugačen način bogatijo. Pa naj bo to zgodba, ki nas bodri in nam pove, da nismo sami, pesem, ki nas ujame v rimo, poskusi, s katerimi lahko popestrimo pospravljanje kuhinje, dogodivščina, ki nas popelje v svet domišljije ali neprecenljiv čas, ko se zbere družina in mladi nadobudnežni prisluhnejo branju pravljic svojih staršev.

Ker je naša šola še mlada, smo ugotovili, da so zaloge knjig v naši knjižnici dokaj skromne. Tako smo se v okviru podjetniškega krožka odločili, da skupaj pripravimo marketing za našo knjižnico in tako obogatimo zbirko knjig na knjižnih policah. Ena izmed marketinških potez je bila tudi priprava in organizacija božično-novoletnega bazarja, s pomočjo katerega smo zbirali prostovoljne prispevke za nakup novih knjig v šolski knjižnici.

In kolo ljubezni se je začelo vrteti. Najprej so nam priskočili na pomoč mladi novinarji, ki so po celi šoli raziskovali, kaj učenci berejo in zakaj jim je bila prebrana knjiga všeč ter zakaj je zanje branje pomembno. Z odgovori otrok smo oblikovali oglasne panoje, s katerimi smo promovirali pomen branja. Nato smo pripravili dejavnosti oziroma primere izdelkov, ki bi jih lahko »tržili«. Učenci in učitelji so zavihali rokave ter se lotili izdelave božično-novoletnih okraskov. V ustvarjalni duh smo bili vpeti vsi na šoli, tako podaljšano bivanje, jutranje varstvo, interesne dejavnosti kot tudi posamezni razredi, ki so samostojno ali v povezavi mali in veliki prijatelj ustvarjali in se družili.

Nastali so prečudoviti izdelki, nato pa so prišli na vrsto mladi pomočniki in učitelji, ki so narejene izdelke razstavili ter pripravili vse potrebno za bazar. Poleg samih izdelkov ter dekoracije nas je na bazarju spremljala tudi praznična pesem in selfie točka, na kateri se je lahko kdorkoli slikal z inovativnim prazničnim ozadjem.

Na bazarju smo s prostovoljnimi prispevki zbrali 1231,41 EUR. Naša knjižnica bo zagotovo bogatejša za marsikatero knjigo, ki jo do sedaj še nismo imeli ali pa je bilo na voljo premalo izvodov. Vsem ustvarjalcem in donatorjem iskrena hvala.

Ljubezen nas je ponovno združila. Le-ta naj vas spremlja med božično novoletnimi prazniki, naj se usidra  v vaše srce in tam ostane za vedno.

Srečno in naj živi ljubezen.

 

Zapisala: Damjan Tramte, mentorica podjetniškega krožka

ANINA ZVEZDICA 2018

Včeraj, 20. decembra 2018, smo v tradicionalni akciji Anina zvezdica na OŠ Drska obdarili 56 družin naših učencev in jim polepšali praznike. V humanitarnem tednu so učenci v šolo prinašali mleko, olje, moko, sladkarije, šolske potrebščine, higienske pripomočke in igrače, da pa so bila darila res lepa, pa je poskrbela še Ana Lukner Roljič, ki nam je kot vsako leto prijazno odprla skladišče Anine zvezdice v Ljubljani.

Ob predaji novoletnih daril smo družinam ponudili tudi oblačila, ki so jih učenci prinesli v šolo v okviru projekta Ekošole.

Veseli smo, da smo lahko osrečili toliko družin in jih razveselili.

Vsem želimo lepe praznike in srečno novo leto.

Novinarke Brina, Iva, Naja in Anila

anina10 anina1 anina2 anina3 anina4 anina5 anina6 anina7 anina8 anina9

ŠVN 3. C – 4. DAN

Dragi starši!

Mislili smo, da nam bo v tem tednu zrasla plavalna kožica, a postali smo delfinčki, nekateri bronasti, nekateri srebrni in celo zlati. Bravo mi! Po plavanju smo delali poskuse z vodo, dan in teden pa zaključili, kot se spodobi – z zabavo v pižamah.

Jutri pa prihajamo k vam v objem. Komaj čakamo, ker vas že zelo pogrešamo.

Vaši otroci

IMG_6380 IMG_6381 IMG_6382 IMG_6384 IMG_6385 IMG_6386 IMG_6387 IMG_6388 IMG_6389 IMG_6390 IMG_6391 IMG_6392 IMG_6393 IMG_6396 IMG_6397 IMG_6398 IMG_6400 IMG_6401 IMG_6402 IMG_6403 IMG_6404 IMG_6405 IMG_6406 IMG_6407 IMG_6408 IMG_6409 IMG_6412 IMG_6416 IMG_6418 IMG_6419 IMG_6420 IMG_6421 IMG_6429 IMG_6433 IMG_6434 IMG_6435 IMG_6436 IMG_6437 IMG_6438 IMG_6439

ŠVN 3. C – 3. DAN

Dragi starši!

Zelo dobro se že znajdemo v vodi. Vsi napredujemo s polno hitrostjo.

IMG_6337 IMG_6338 IMG_6340 IMG_6342 IMG_6343 IMG_6344 IMG_6345 IMG_6346 IMG_6348 IMG_6349 IMG_6351 IMG_6352 IMG_6353

Poleg tega, da smo izpopolnili naše plavanje, smo se danes naučili, kako bi preživeli v naravi.

IMG_6354 IMG_6355 IMG_6358 IMG_6360 IMG_6362 IMG_6363 IMG_6365 IMG_6366 IMG_6367 IMG_6369

V Cerkljanskem muzeju smo spoznali laufarske maske. Po teh se imenujejo naše sobe v domu. Izgledajo sicer strašno, vendar mi se jih ne bojimo, ker smo zelo pogumni.

IMG_6371 IMG_6372 IMG_6374 IMG_6375 IMG_6376 IMG_6377 IMG_6378 IMG_6379

 

Trenutno že sladko spimo in nabiramo nove moči za jutrišnji dan.

Vaši otroci

ŠVN 3. C – 2. DAN

Dragi starši!

Uf, danes smo bili zelo aktivni na bazenu, mislimo, da nam je že začela rasti plavalna kožica …

IMG_6304 IMG_6305 IMG_6306 IMG_6307 IMG_6308 IMG_6309 IMG_6310

 

… v učilnici, kjer smo se prelevili v male arhitekte …

IMG_6312 IMG_6313 IMG_6314 IMG_6315 IMG_6316 IMG_6317 IMG_6319 IMG_6320 IMG_6321 IMG_6322 IMG_6323 IMG_6324 IMG_6326

 

… med odmorom, ko smo se vživeli v vlogo slavnih nogometašev ob spodbudi zelooo glasnih navijačev …

IMG_6330 IMG_6331

… in zopet v učilnici, kjer smo pokazali svoje znanje o naravi, krajih in športih.

IMG_6332 IMG_6333 IMG_6334 IMG_6335 IMG_6336

 

Uživamo, kljub temu pa vas zelo pogrešamo.

Vaši otroci