Kepanje, sankanje, vožnja s pležuhi, tek na smučeh

OBJAVA PLEZUHI objava plezuhi-2

Na OŠ Drska imamo učenci veliko možnosti za zimske radosti. Katere so izkoristili in kako jim je bilo všeč, smo med novinarskim krožkom vprašali nekatere izmed njih.

Jaka 2. c: Kepali smo se, delali smo snežake in gradove. Bilo mi je všeč.

Daris 2. c: Gradili smo snežake in se skrivali.

Luka , 1. d : Najbolj mi je bilo všeč, ko sem kepal punce.

Vid, 1. d: Najbolj sem užival pri sankanju.

Mai Kolarič 3. b: Sankali so se, tekli na smučeh in se kepali.

Alexander, 4. b: Delali smo igluje, pravljične junake, snežake, tobogane, hiše in trdnjave.

Miha, 4. a: Zunaj sem se zabaval, se peljal s pležuhom in tekel na smučeh. Ko sem tekel na smučeh, nisem niti enkrat padel.

Neža, 4.b: Nekateri so tekli na smučeh, drugi pa dokončevali umetnine iz snega.

Artem, 3.a: Tek na smučeh mi gre zelo dobro. Všeč mi je bilo, ker nismo samo tekli na smučeh, ampak sva z Lovrom delala progo.

Žiga, 5. a: Pri vožnji s pležuhi smo naredili skakalnico in leteli kot ptiči. Na športnem dnevu sem se zelo zabaval in želim, da se še kdaj ponovi.

Val, 5. a: Z Janom sva tekmovala. Na koncu me je prehitel. Bilo je zabavno.

Pripravili šolski novinarji: IZAK, ŽAN, FILIP IN AJDA, 3. B, LANA PIA, 4. A, ŽIGA IN VAL, 5. A, JAŠA IN JURE, 5. B

 

UTRINKI ZIMSKEGA ŠPORTNEGA DNE, 16. 2. 2018

Mladi podjetniki smo zaključili s predstavitvijo rešitev za Mikrografijo

Svojo idejo, ki so jo učenci že uspešno predstavili na zaključku 3. Podjetniškega izziva Dolenjskih šol in pri tem usvojili 3. mesto, so predstavili še učiteljskemu zboru ter učencem devetih razredov na naši šoli. Čisto pravi zaključek pa smo imeli v ponedeljek, 8. 1. 2018 na Mikrografiji. Ker se mladi podjetniki učijo tudi zapisovati svoja opažanja in zaključke, so tako strnili svoje vtise iz obiska.

Mentorica podjetniškega krožka: prof. Damjana Tramte

 

V ponedeljek, 8.1.2018 smo si šli ogledat podjetje Mikrografija. Ko smo prišli v ustanovo, smo se morali elektronsko podpisati, da ne bi nobenemu povedali, kar smo videli. Odpravili smo se v sobo za goste, odložili torbe in se na hitro posladkali. Počakali smo še ostali dve srednji šoli in se odpravili v skladišče dokumentov v fizični obliki, ki so čakali na skeniranje. Skladišče je bilo ogromno, nato smo si pa šli ogledat, kako skenirajo navadne A4 dokumente in plakate. Odšli smo nastropje nižje in si ogledali skeniranje v različnih oblikah: v knjigah, steklenih ploščicah in drugih oblikah. Nato smo si ogledali server sobo, ki je bila močno zavarovana. Kasneje smo se vrnili v sobo za goste in ponovno predstavili svoje podjetniške ideje. Ko smo to opravili, smo jedli pico in se vrnili nazaj v šolo.

 

Žan Šuštarič, 7. r

 

Po malici smo se učenci podjetniškega krožka odpravili v podjetje Mikrografija. Tam so nas uslužbenci lepo sprejeli. Ko smo vstopili v podjetje so nas najprej napotili v proctor, kjer smo odložili naše stvari ter se elektronsko podpisali in s podpisom potrdili, da poslovne skrivnosti podjetja ne bomo izdali nikomur drugemu. Nato nas je gospa Nina Božjak Lipovšek, ki je tam zaposlena, odpeljala v sobo, kjer so na eni polovici sobe pripravljali papirje v fizični obliki za skeniranje, na drugi polovici pa je potekalo skeniranje dokumentov iz fizične v elektronsko obliko. Pokazali so nam tudi arhiv v katerem imajo shranjenih več km dokumentov. Ko smo si vse to natančno ogledali, so nam pokazali, kako se skenira večje papirje. Za primer so vzeli naš prototip in ga iz fizične oblike spremenili v E-obliko. Potem smo si odšli ogledati prostor, kjer so skenirali različne knjige, časopise, slike (tudi stare), … Ko nam je razložil kako se skenira knjige, smo si ogledali še srver sobo. Ampak predenj smo prišli do nje, nas je čakalo kar nekaj vstopnih kod in poseben varnostni protokol. V tisti sobi so vsi srveri, na katerih so shranjeni dokumenti. Prostor je zelo zaščiten, tako v primeru pred vdori kot tudi požarno, protipoplavno …Nazadnje so nas za konec ogleda odpeljali še v prostor, kjer delajo vsi nihovi programerji in programerka. Po končanem ogledu so sledile predstavitve naših rešitev pred uslužbenci Mikrografije. Na koncu so nas pa seveda še pogostili z pico in naši skupini tudi podarili CD, na katerem je bil skeniran naš plakat.

 

Maruschka Lenart, 7. r

 

V  ponedeljek smo se z velikimi pričakovanji odpravili na Mikrografijo, tam naj bi nam razkazali podjetje in nas pogostili. Točno to so naredili. Bili smo zgodnji, zato smo si med čakanjem postregli z širokim izborom naše najljubše hrane. Tam so bili piškoti, bomboni, čokoladice in še in še, toliko, da so tudi za ekipe, ki so zamujale, ostali polni krožniki. Seveda so nas povabili z razlogom. Predstavili smo jim namreč našo poslovno idejo in z njo so bili zelo zadovoljni. Takoj po predstavljanju naših idej pa je sledila ponovna pogostitev. Postregli so nam namreč s picami! Bilo mi je zelo všeč in se že trudim za nov izziv pri katerem je nagrada nič drugega kakor pot v Ameriko!

 

Luka Brdar, 7. r

Plakat (Medium) (2)

CANKARJEVO TEKMOVANJE

V decembru je na šoli potekalo Cankarjevo tekmovanje iz slovenščine. Udeležilo se ga je 76 udeležencev. Učenci so v pripravah temeljito (in večkrat) brali dela, ki so jih izbrali strokovnjaki s področja slovenske književnosti. V četrtem in petem razredu so se posvečali Svetinovem delu Kako zorijo ježevci, v šestem Velecirkusu Argo Ferija Lainščka  in Dahlovi Matildi. Osmošolci in devetošolci so popotovali po Aličini čudežni deželi Lewisa Carolla. Učenci so na šolskem tekmovanju lahko osvojili bronasta priznanja. Le najboljši osmošolci in devetošolci pa so se uvrstili na območno tekmovanje.

 

Priznanja so osvojili:

  • razred: Zala Kregulj, Brina Luzar in Naja Bukovec (mentorica Natalija Novak);
  • razred: Daša Kump, Hana testen, Val Udovič, Lara Ana Kolarič, Gašper Modic, Katarina Sadek, Maša Šmajdek (mentorica Irena Grum Kulovec)
  • razred: Klara Šterk, Oskar Luzar, Anis Hussein, Žiga Kastelic, Zala Kirn, Živa Kirn (mentorica Mojca Mežik)
  • razred: Tinkara Grobler, Živa Kregulj, Helena Avbar Uhan, Jakob Testen (mentorica Mojca Mežik)
  • razred: Neža Račečič, Blažka Hrovat, Ajda Markelj, Mia Plantan (mentorica Lidija Skube)
  • razred: Jona Sečkar, Eva Vehar, Veronika Sadek, Jelen Kovačevič (mentorica Lidija Skube)

Na območno tekmovanje so se uvrstile Neža Račečič, Blažka Hrovat in Jona Sečkar, Eva Vehar.

 

Vodja tekmovanja na šoli: Mojca Mežik

Zmaga na občinskem kvizu Slovenskih 27

Novomeška gimnazija je v sodelovanju z MO Novo mesto 21. decembra 2017 obeležila državni praznik s kvizom Slovenskih 27.

Učenci in mentorji vseh novomeških osnovnih šol smo dobili samo posamezne teme o zgodovini slovenske države. Gradivo, ki smo ga morali poiskati sami, je bilo zelo obširno, vsebine zahtevne, ogromno je bilo faktografskih podatkov.
Glede na rezultat smo se se dela lotili na pravi način, saj smo se prebili v drugi krog in nato še v finale. Zmaga je poplačala naš trud.
Na kviz se je pripravljalo pet učencev: Neža Račečič, Jona Sečkar, Jan Udovič, Jelena Kovačević in Jakob Hussein.
Že na internem kvizu so učenci pokazali veliko znanja, boj za občinsko ekipo je bil izenačen.
Jona, Neža, Jan, ponosni smo na vas!

Mentorica Janja Bukovec​

Akcija Anina zvezdica je uspela

objava1 objava2 objava3 objava4 objava5 objava7 objava8 objava9 objava6

Tudi letos ste učenci s pomočjo svojih staršev pomagali napolniti 42 novoletnih paketov Anine zvezdice. V teh predprazničnih dneh smo jih že predali vašim sošolcem, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja. Posebna zahvala gre veliki dobrotnici Ani Lukner, ki nam je s svojim prostovoljcem Anžetom prijazno odprla vrata skladišča Anine zvezdice in obogatila vaše prispevke z mnogimi dobrotami. Izkazali ste se tudi učenci in učitelji prostovoljci, ki ste zlagali, urejali, šteli in skrbno polnili škatle, donacijo družine naše učenke.

Hvala vsem, ki ste pomagali. Skupaj nam je uspelo.

 

ŠOLA V NARAVI 3. B, C – 1. DAN

Srečno smo prispeli v CŠOD Cerkno. Kovčki so bili veliki in težki, vendar s pomočjo učiteljev smo uspeli. Po slastnem kosilu in sladici smo odšli na bazen. Imeli smo se super. Ob vrnitvi v dom smo pomalicali in si pripravili postelje. Potem je sledil fotolov po Cerknem in delavnico – poskusi z vodo. Po večerji pa smo odšli na nočni pohod z lučkami. Ker smo bili zelo utrujeni, smo ob 8.30 že trdno zaspali. Lahko noč!

BRONASTA PRIZNANJA IZ ZNANJA ZGODOVINE

V torek, 5. 12., je na OŠ Drska potekalo šolsko tekmovanje iz znanja zgodovine. Tekmovanja se je udeležilo 22 učenk in učencev 8. in 9. razreda. Učenci so raziskovali podobe življenja ljudi v predmarčnem obdobju na Slovenskem. Preštudirali so prek 50 strani zahtevne literature na akademski ravni.

Bronasta priznanja so osvojili:

Tim Karlič, 9. b

Pia Kump, 8. b

Neža Račečič, 8. a

Jakob Hussein, 8. a

Mia Plantan, 8. a

Patrik Oberstar, 9. a in

Jan Udovič, 9. a.

Tim, Pia, Neža, Jakob in Mia so se uvrstili na področno tekmovanje, ki bo 1. februarja 2018 na OŠ Semič.

 

Vsem tekmovalcem iskreno čestitam in želim še veliko veselja ob zgodovinskem raziskovanju.

 

Mentorica Simona Lešnjak