ZAHVALA

Spoštovani starši,

 

ob zaključku letošnjega »drugačnega« šolskega leta 2019/20 se vam zahvaljujemo za strpno in konstruktivno sodelovanje, še zlasti v drugi polovici šolskega leta, ki jo je zaznamovala epidemija in smo vsi skupaj stopili čez noč v novo neznano učno in vzgojno situacijo. S skupnimi močmi smo opremili naše učence, vaše otroke, z dovolj znanja in veščinami za uspešno delo  na nadaljnji poti. Hvala in srečno!

 

Ravnateljica s sodelavci

 

 

RAZDELITEV SPRIČEVAL 2019/20

V skladu s Pravilnikom o šolskem koledarju za osnovne šole ( 14. člen) bomo učencem, ki jim ni bilo možno razdeliti spričeval ob zaključku pouka, osebno vročili njim oziroma njihovim staršem v času od zaključka pouka do 30. junija in od 16. do 20. avgusta tekočega šolskega leta.

 

Ravnateljica Nevenka Kulovec

Generacija 2005 se je poslovila

PROGRAM VALETE UČENCEV 9. A IN 9. B

ČAS: ponedeljek, 15. 6. 2020, ob 17. uri v telovadnici OŠ Drska

1. Prihod učencev v jedilnico. Razrednika napovesta pare.
2. Fotografije učencev devetošolcev od 1. do 9. razreda, uredili Mina Macedoni in Tara Ficko
3. Violončelo, Eneja Gašperšič in njena profesorica na klavirju
4. Razmišljanje o začetku in koncu šolanja, Lara Šenica
5. Prihod v novo šolo, Katarina Kapuran
6. Korona pesmi:
a) Adrian Oberstar, napisali Adrian Oberstar, Jakob Testen in Benjamin Karlič
b) Matic Gorše, pesem napisala Tinkara Grobler
7. PREDSTAVITVENI FILM 9. A, pripravili učenci, uredila David Lotrič in Luka Robek
8. Pesem Dvanajst dni obžalovanja, Jakob Testen
9. PREDSTAVITVENI FILM 9. B, pripravili učenci, uredili Anže Martinčič, Jakob Bele in Jakob Sečen
10. Pesem Hrepenjenje, Luka Brdar
11. Zahvala staršem – Lana Kobašlić
12. Pesem, zapeli Lara Šenica in Mirjam Hrovat (tudi spremljava na ukulele)
13. Zahvala delavcem šole, Pia Olga Šepec in Maruschka Lenart
14. Napoved ravnateljice, Eva Golob, napoved sestavila Mina Macedoni
15. Govor ravnateljice, ravnateljica Nevenka Kulovec
16. Zapis odličnih v knjigo odličnosti
17. Podelitev nagrade šole, nagrajenka Mina Macedoni
18. Napoved filma, ki so ga učenci izdelali na KD, napoved Aljana Živković
19. Posnetek plesne točke učencev, vodil plesni učitelj Radovan Trifković
20. Himna učencev, besedilo Daša Kafol, spremljava Mirjam Hrovat
21. Napoved zaključka prireditve, Živa Kregulj
22. Podelitev spričeval, razrednika
23. Slavnostna večerja

PPT uredila Živa Kregulj
Program prireditve: Irena Šega, Karmen Sepaher, Lidija Skube, Andrej Vindiš in Katja Medle
Tehnična izvedba, snemanje, fotografiranje: Mateja Bartolj, Matjaž Kavšek, Uroš Srpčič, Roman Judež
Glasba: Diana Dronjak
HIMNA generacije 9. razredov 2019/2020
Na Drski smo živel ,
radi smo učitle mel
in jim živce mau popil,
se še fizko naučil.

Prvič gremo zdej v svet,
možnost mamo zacvetet,
in to z dvignjeno glavo
z Drske zdej odhajamo.

Srednja šola čaka nas,
pozabil ne bomo vas,
ko nam pamet ste solil,
ste nas ogromno naučil.

REF (2x):
In zato: kamor kol bomo šli,
spomin z nam živi,
da na Drski smo srečni bili.

ŠOLSKO GLASILO ISKRICE

Učitelji, ki smo sodelovali pri pripravi Iskric, sporočamo, da smo že prevzeli glasila iz tiskarne in da jih boste zdaj zdaj lahko brali vsi, ki ste jih naročili. Za lažje čakanje vam razkrivamo naslovnico, ki je delo enega izmed naših učencev. Vas zanima, kdo se je tako potrudil? Skrivnost… To in veliko zanimivega branja …kmalu:)

naslovnica Iskric (Medium)

 

Nuklearna elektrarna Drska v projektu Mladi v svetu energije

V Sloveniji proizvedemo skoraj 40 % električne energije z Nuklearno elektrarno Krško, kar je največ med vsemi tipi elektrarn. Zato se je skupina osmošolcev za projekt Mladi v svetu energije na OŠ Drska odločila, da izdela delujoč model jedrske elektrarne. Učenci so tako dobro spoznali glavne sestavne dele elektrarne in njihove naloge pri delovanju elektrarne. V kontrolni sobi nadzorujemo dvigovanje in spuščanje kontrolnih palic v reaktorski sredici, na zaslonu voltmetra kontrolne plošče pa spremljamo trenutno moč elektrarne. Delovanje modela elektrarne obvladujemo z dvema Arduinoma UNO.

Predstavitev modela jedrske elektrarne si lahko ogledate v predstavitvenem videu s klikom na spodnjo fotografijo avtorjev modela.

Avtorji modela Nuklearne elektrarne Drska
Avtorji modela Nuklearne elektrarne Drska

Letovanje na Debelem rtiču

Spoštovani starši,

Obveščamo vas, da nam je OZ RKS Novo mesto poslal

POZIV ZA EVIDENTIRANJE za letovanje otrok.

Letovanje bo na Debelem rtiču v dveh izmenah 11.7. in 18. 7. 2020.

Socialno letovanje
Pravico do socialnega letovanja imajo otroci, katerih starši prejemajo DENARNO SOCIALNO POMOČ ali dohodke do 450 eur/družinskega člana, ki jih dokazujejo z veljavno odločbo o otroškem dodatku.

Zdravstveno letovanje
Pravico do zdravstvenega letovanja imajo otroci, ki imajo v zadnjem letu do februarja, v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji ali so bili pogosteje bolni in imajo o tem dva ali več zapisov.

Informacije
novomesto.ozrk.si/nase_aktivnosti/letovanje_otrok_na_debelem_rticu/

Starši ste pozvani, da oddate prijavnico na:

  • OZ RKS Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54a ali
  • mail: rknm@gmail.com ali
  • na 07 39 33 126.

Lep pozdrav,
Tina Močnik
Šolska svetovalna delavka

TEKMOVANJE V LEPOPISU

Na šoli smo v zimskem času izvedli tekmovanje v lepopisu. Zaradi izrednih razmer ga nismo uspeli pripeljati do konca. Kljub temu je nastalo nekaj zares lepih zapisov, ki si zaslužijo nagrado. Učenci, ki so Zdravljico zapisali na najlepši možni način, so Neža Hrovat, 3. b; Matej Kolenc, 4. b; Belinda Morina, 4. c. Čestitamo.

Mojca Mežik, vodja tekmovanja

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

 

USTVARJALNI ŠESTOŠOLCI

Šestošolci so čas karantene dodobra izkoristili in izdelali makete na temo snovne dediščine svoje dežele, ki so jih predstavili na daljavo. Za izdelavo maket so spretno uporabili različne materiale (odpadna embalaža, papir, lepenka, les, poliuretanska pena, stiropor, beton, …). Učenci so pokazali veliko mero ustvarjalnosti in domišljije.


Med predstavljenimi izdelki so slovenski gradovi (Otočec, Grm, Bogenšperk, Celje), Borovniški viadukt, partizanska bolnica Franja, Mordaxova kapela, situle, neandertalčeva piščal iz Divjih Bab, Hudičev turn v Soteski, kolišča, kozolci, kip Leona Štuklja v Novem mestu, Aljažev stolp, panonska hiša, barjansko kolo, panji, čebelnjaki itd.

Mladim ustvarjalcem želim še veliko ustvarjalnosti in veselja pri razvijanju ročnih spretnosti in praktičnih veščin.

Avtorji fotografij so učenci in njihovi starši.

Simona Lešnjak

HUMANITARNI TEDEN NA OŠ DRSKA

Vsako leto v maju se naša šola odzove dvema dobrodelnima akcijama, Tednu Rdečega križa s Košarico Rdečega križa, in Karitasove akcije Pokloni zvezek.  Akciji povežemo v skupno, ki jo imenujemo Humanitarni teden na OŠ Drska. Letos je vse drugače.

Teden Rdečega križa je letos namenjen obujanju spominov, akcija Pokloni zvezek pa poteka v trgovskih centrih. Takole so zapisali:

Na Karitas se vsako leto obrnejo številne družine, ki potrebujejo pomoč tudi pri nakupu šolskih potrebščin. Največja težava v takih družinah je neredno in slabo plačano delo, bolezen enega izmed staršev, nenadne nesreče, slabi pogoji za bivanje in podobno. Glede na naše izkušnje iz zadnje gospodarske krize pričakujemo, da se bodo stiske letos še povečevale. Pomoč s šolskimi potrebščinami bo zagotovo potrebovalo več kot 12.000 osnovnošolcev. V poletnih mesecih bodo na Karitas prejeli pakete z delovnimi zvezki in potrebščinami, nekateri pa tudi bone ali pomoč pri plačilu položnic za šolske potrebščine. K tem paketom bomo dodali tudi zvezke in e-razglednice, ki jih boste zbrali in poklonili v akciji »Pokloni zvezek«.

  • Povabilo k sodelovanju

Letošnja akcija Pokloni zvezek bo zaradi izrednih razmer koronavirusa potekala na drugačen način kot ste jo bili vajeni do sedaj. Tudi letos Vas vabimo, da skupaj z otroki poklonite nov, velik, črtan zvezek za osnovnošolce, ki tudi v Sloveniji potrebujejo tovrstno pomoč. Prilagamo vam tudi e-razglednico, na katero naj otroci doma zapišejo sporočilo, misel, pozdrav … in/ali narišejo risbo za skritega prijatelja v stiski, ki bo zvezek prejel.

  • Načini darovanja zvezka

Zvezek ali pa tudi šolske potrebščine lahko poklonite:

  • v trgovskih centrih,
  • v spletni trgovini (kupljen zvezek bo dostavljen Slovenski karitas),
  • v šoli, v kolikor bo tako navodilo mentorjev,
  • s SMS sporočilom ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919. Tako boste darovali 1 ali 5 EUR (za kvaliteten zvezek sta potrebna 2 EUR).

Vse podrobnosti, e-razglednica, zgodbe družin v Sloveniji in kratki filmi so na voljo na: www.karitas.si/pokloni-zvezek:

»Vsi smo povabljeni, da pomagamo družinam in otrokom v stiski. Vsak človek se v življenju kdaj znajde v težavah. Biti solidaren pomeni priskočiti na pomoč človeku, ki te potrebuje. Načinov za dobro delo med sovrstniki je veliko. Lahko jim poklonimo zvezke, namenimo lepo misel, jim pomagamo pri učenju, …«

Hvala! Slovenska karitas

NAGOVOR RAVNATELJICE

Drega učenke, učenci, spoštovani starši.

Zavrtel se je še en teden, ki smo ga preživeli doma, in se vsi skupaj trudili z učenjem na daljavo. Po raznih poteh nam sporočate, da delo dobro poteka, da pa že vsi skupaj močno pogrešamo medsebojnih stikov. Zahvaljujem se vsem staršem, ki nas te dni opozarjate, da smo izobraževanje na daljavo le prevzeli preresno in vas vse skupaj preveč obremenjujemo. V naslednjih dneh se bomo potrudili razrahljati naše zahteve in se usmerili  v bistveno. Po navodilih MIZŠ v aprilu ne bomo izvajali ocenjevanja, ampak boste skupaj z učitelji po raznih oblikah preverjanja ugotavljali, koliko ste se novega naučili. Da bomo dobili boljši vpogled v to, kako uspešni smo pri izvajanju izobraževanja na daljavo, bomo naslednji teden med starši izpeljali anketo, h kateri vas že zdaj naprošamo.

V teh dneh smo pridobili kar nekaj računalnikov in jih razdelili tistim, ki jih potrebujejo. Prosim vse, ki imate potrebe, da le-te še naprej sporočate vašim razrednikom. Potrudili se bomo po najboljših močeh, da vam pomagamo.

Hkrati naprošamo vse starše, ki nam še lahko pomagate pridobiti kakšen računalnik.

Ostanimo povezani in zdravi

Ravnateljica Nevenka Kulovec

NAGOVOR RAVNATELJICE

Spoštovani starši, drage učenke in učenci,

zaključujemo že drugi teden izobraževanja na domu. Glede na situacijo bomo s to obliko dela nadaljevali tudi v aprilu oz. kot je rekel predsednik vlade DO PREKLICA.

Po povratnih informacijah (tudi vaših) ocenjujem, da smo se dela učinkovito lotili in da tudi na tak oddaljen način vzdržujemo učno kondicijo. Nova oblika izobraževanja naj nam bo še v naprej izziv.

Hvala vsem staršem, ki ste postali »domači učitelji« in hvala vsem učencem, ki z dobro opravljenimi nalogami vlivate voljo in moč svojim učiteljem, da se trudijo po svojih najboljših močeh poiskati ustrezne naloge. Verjemite, da je nova izkušnja tudi za učitelje velika učna ura.

Hvala vam za vse prijazne odzive. Samo skupaj ZMOREMO! V teh dneh dokazujemo, da na OŠ Drska o vrednotah ne le govorimo, ampak jih tudi živimo!

 

Naj bo vikend pred nami sproščujoč. Ostanimo zdravi!

 

Nevenka Kulovec, vaša ravnateljica