V jati z drugačnimi

V četrtek, 17. 10. 2019, so našo šolo obiskali gostje iz Varstveno delovnega centra Črnomelj. Naša šola namreč že četrto leto sodeluje v projektu V jati z drugačnimi. Druženja pa je potekalo na naši šoli in v VDC Novo mesto, kamor je odšlo 10 četrtošolcev.
Mladi novinarji smo se jim pridružili pri ustvarjalnih dejavnostih. Gostje so nam povedali, da jim je tukaj všeč, da se tukaj počutijo sprejete ter spoštovane. Naši učenci so jih vzeli za »svoje«, zaželeli so si še več takih druženj. Jure in Barbara, mentorja iz Varstveno delovnega centra, sta povedala, da so jih naši učenci sprejeli odprtih rok in brez predsodkov. Tudi njima se je zdel program zelo zanimiv, poučen in hkrati zabaven. Naša učiteljica 4. b Andreja Burger Muhič pa nam je zaupala, da so se njeni učenci najprej bali, kako bo vse to potekalo, a takoj, ko so jih zagledali, je ta strah zamenjala sreča.
Naši gosti ter učenci so se v objemu poslovili.

novinarke: BRINA RETELJ, HANA TESTEN, NIKI KUZMA, 7. C

 

Danes sem bila v skupini desetih sošolcev, ki smo odšli na izmenjavo v VDC Novo mesto. Tam nas je sprejela ga. Suzana. Najprej so nam pokazali mizarsko delavnico, kjer nam je ga. Suzana povedala nekaj o današnji  temi. Njena pomočnica ga. Nevenka nam je pokazala veliko njihovih izdelkov. Nato so nas odpeljali v skupino Samorastnikov. Najprej so se nam predstavili, potem pa smo z njimi odigrali igro človek ne jezi se. Nato smo si na njihovem igrišču ogledali, kako se uporablja gugalnica za invalide. Varovanec Jani nam je zaigral na harmoniko, mi pa smo jim pripravili kratko kulturno prireditev. Težko smo se poslovili, saj smo z njimi zelo uživali.
Izkušnja je bila zabavna in zanimiva. Še posebej zato, ker sem spoznala zelo dobrosrčne ljudi. Spoznali smo tudi, da ljudi nikoli ne smemo soditi po videzu.

Eva Burgar, 4.b

 

Danes so k nam prišli varovanci Varstveno delovnega centra iz Črnomlja. Najprej smo jih lepo sprejeli in jim pripravili kratko prireditev. Zapeli smo nekaj ljudskih pesmi, jim pokazali dolenjsko narodno nošo in zaplesali Izidor ovčice pase. Po prireditvi smo se razdelili v dve skupini. Trije varovanci so odšli v gospodinjsko učilnico, štirje pa so ostali pri nas. Začeli smo delati lončke za barvice iz odpadnega materiali in obeske za ključe z njihovimi imeni. Ko smo končali, sta se skupini zamenjali. Po končanem delu, smo skupaj odšli na kosilo. Po kosilu smo se težko poslovili od njih.
To je bil zelo zanimiv dan. Na začetku me je bilo malo strah, potem pa sem se sprostil in užival. Želim si še veliko takih srečanj.

Matej Kolenc, 4.b

 

Danes smo si po malici ogledali E-transporter, kjer smo spoznali naše goste. Pospremili smo jih v učilnico. Najprej smo jim pripravili kratko kulturno prireditev. Po prireditvi smo se predstavili. S tremi sošolci sem odšel v gospodinjsko učilnico. Z nami so šli tudi trije varovanci iz VDC Črnomelj. Najprej smo s prvo skupino spekli mafine. Ko smo končali, je prišla druga skupina. Ko smo tudi z njimi spekli mafine, smo šli skupaj na kosilo.
Ta dan mi je bil zelo zanimiv. Všeč mi je bilo, da sem spoznal veliko novih prijateljev in se z njimi družil. Vsi so bili prijazni in ljubeznivi. Všeč mi je bilo tudi zato, ker se borijo z različnimi boleznimi, a imajo nasmešek na obrazu.

Amar Rustemi, 4.b

Dogajanje so posneli tudi novinarji z Vašega kanala. Prispevek si lahko ogledate na povezavi:  https://www.vaskanal.com/novice/344-v-jati-z-drugacnimi.html

 

IMG_3400 (3) IMG_3401 (1) IMG_3402 (1) IMG_3407 (1) IMG_3411 (1) IMG_3413 (1)

DEVETOŠOLCI OBISKALI ADRIO MOBIL

Vtisi učencev:

V torek, 8. 10. 2019, smo se peš odpravili v tovarno Adria Mobil, kjer smo si ogledali proizvodnjo in njihove končne izdelke (avtodome, vane za kampiranje, počitniške prikolice). Bilo mi je zanimivo skozi katere procese mora izdelek iti, da je končan in pripravljen za prodajo. Za to je potreben približno dan in pol.Tehniški dan mi je bil zelo všeč. (Tinkara Grobler, 9. b)

Ogled Adrie na podroben način mi je bil zelo zanimiv. Že predstavitev načina dela in vsi ostali osnovni podatki (video) so mi bili všeč. Najbolj pa me je pritegnil ogled proizvodnje avtodomov, vanov in počitniških prikolic. Všeč mi je njihova notranjost. Vesela sem, da sem imela priložnost bolje spoznati tovarno Adrio in njihove izdelke. (Mirjam Hrovat, 9. a)

Na tehniškem dnevu sem se veliko naučila o materialih in marketingu. (Anja Ljubi, 9. a)

Bilo je zanimivo, saj sem videla celotno proizvodnjo in izvedela kateri poklici so zaposljivi pri njih. Tega do sedaj nisem vedela. (Eva Golob, 9. b)

Zanimivo je bilo videti kako in iz katerih materialov so izdelani avtodomi in prikolice. Vesel sem, da sem si lahko ogledal tudi notranjost še ne v celoti izdelanega avtodoma. (Jakob Testen, 9. a)

IMG_7171Zbrali in uredili Ankica Milošević in Jožica Marija Simončič

SOBOTNO POTEPANJE PO MACHOVI POTI

V soboto, 12. 10., smo se člani planinskega krožka in vsi željni pohodniki, učenci in njihovi starši, udeležili pohoda Po Machovi poti. Okoli petdeset pohodnikov je spremljalo sončno vreme in prešerna volja. Spoznavali smo poti metuljev Jamajajev, gozdnih škratov, gob dežnikaric, polžev lazarjev, kopriv in skritih zelenih kotičkov v deželi pod Gorjanci.
Otroci in starši so ob zaključku pohoda sklenili, da že komaj čakajo naslednjega.
Do takrat … pa srečno!

Utrinke s sobotnega pohoda pripravila Natalija Novak

Mali folklorniki v projektu Simbioza giba

Mali folklorniki smo v ponedeljek, 14. 10., medse na vajo povabili dedke, babice, očete, mame … Skratka, vse, ki jih zanima folklora in bi si želeli videti, kako izgledajo vaje. Z obiskovalci smo peli, plesali, se igrali. Naučili smo se Šmentano muho, zaplesali Abrahama in šivali žakle. Starši pa so nas naučili pesem Moj očka ima konjička dva. Folklorniki smo se na tak način priključili vseslovenskemu projektu Simbioza giba, druženju v gibanju za vse generacije.

Mojca Mežik in David Hrovat

VABILO NA SOBOTNO POTEPANJE PO MACHOVI POTI

KDAJ: V soboto, 12. 10. 2019, ob 8.20 na parkirišču pred Osnovno šolo
Drska ali
ob 8.45 na parkirišču pred gostilno Štefan na Malem
Slatniku.

KAM: Po Machovi poti

KDO: Vabljeni učenci 1. triletja in 4. razreda, njihovi starši, bratci
in sestrice, stari starši ali njihovi prijatelji (zaželeno, da je v
spremstvu 1 do 4 otrok vsaj ena odrasla oseba).

KAKO: Z osebnimi avtomobili do izhodišča (Mali Slatnik). Za prevoz poskrbite sami.

OPREMA: Nepremočljiva pohodna obutev, vremenu primerna oblačila, rezervna
oblačila, nahrbtnik z malico in pijačo.

Vremenska napoved za soboto, 12. 10. 2019: sončno, suho, 19 – 22°C, vir:
https://www.accuweather.com/sl/si/novo-mesto/300067/weather-forecast/300067

KRATEK OPIS POTI:
Izhodišče naše poti bo na Malem Slatniku, od koder se bomo odpravili po markirani krožni poti
proti Velikemu Slatniku. Sprehodili se bomo mimo nekdanje graščine znamenite družine Mach
in se seznanili z bogato dediščino Johanna Macha. Po poti bomo spoznavali lepote narave in
odkrivali skrivnosti škratov in vil.
Machova pot je v celoti dolga okoli 9 km in ima sedem vstopnih točk. V večjem delu je
ravninska. Najvišjo točko Machove poti predstavljajo Koritnice (249) pri vasi Križe. Pot ni
zahtevna in je primerna za vsakogar.

POVRATEK: na izhodišče poti se bomo vrnili med 12. in 12.30 uro.

Zaradi lažje organizacije nas zainteresirani obvestite o udeležbi do petka, 11. 10. 2019
po elektronski pošti na naslov simona.lesnjak@os-drska.si
Skupaj se bomo naužili svežega zraka, spoznavali našo okolico, se družili in se
razgibali. Spremljali vas bova mentorici planinskega krožka.

Veseliva se druženja z vami in vas lepo pozdravljava,

Simona Lešnjak in Natalija Novak,
mentorici planinskega krožka in
sobotnih potepanj

EKSKURZIJA DEVETOŠOLCEV

V četrtek, 3. oktobra 2019, so se devetošolci odpravili na ekskurzijo po Posočju. Obiskali so Kobariški muzej, domačijo Cirila Kosmača na Slapu ob Idrijci in partizansko bolnico Franja v Dolenjih Novakih pri Cerknem. Učence je najbolj navdušila prav slednja, presenetila jih je njena lega in težka dostopnost ter nadčloveška požrtvovalnost v težkem obdobju 2. svetovne vojne. Zbirka Kobariškega muzeja je navdušila predvsem fante.

Navkljub naporni vožnji smo se domov vrnili polni lepih doživetij in novega znanja.

Besedilo in foto: S. L.

IMG_20191003_101351

Ogled avtobusa Radia 1

V torek, 1. 10. 2019, smo se učenci, ki obiskujemo novinarski krožek, odpravili k planetu Tuš, kjer je stal avtobus Radia 1. Nekaj časa smo si ga ogledovali. Videli smo Denisa Avdića, Jano Morelj, Anjo Ramšak in Miho Deželaka. Avtobus je bil kljub majhnosti zelo zanimiv. Na sredini je imel tudi majhen »balkon«, na katerem so navadno nagovarjali obiskovalce. Čez nekaj trenutkov smo lahko tudi mi vstopili v ta avtobus. Tako smo spoznali vse radijske voditelje, ki nam že zgodaj zjutraj predvajajo odlično glasbo. Malo smo se nasmejali, nato pa smo jih prosili še za njihov podpis. Vsi so se mi zdeli zelo prijazni in sproščeni. To mi je bilo še posebej zanimivo, saj želim tudi sama opravljati kakšno podobno delo, ko bom odrasla.

HANA TESTEN, 7. C

 

Všeč mi je bilo, ko smo šli v avtobus. Avtobus je imel dve nadstropji. Spoznali smo Denisa Avdića.

Bilo mi je zelo všeč.

MAKS RIBIČ, 3. B

 

Pri avtobusu smo najprej smo naredili eno skupinsko sliko. Med čakanjem, da gremo na avtobus, smo pojedli rogljičke. Kmalu smo prišli na vrsto. Vprašali so nas, iz katere šole smo. Potem sem Denisa Avdiča podpis. Malo smo se še pohecali, nato pa odšli proti šoli.

GAL GRUBAR , 5. B

20191001_075948 (Large) 20191001_075613 (Large) 20191001_074553 (Large) 20191001_075228 (Large)

 

 

 

 

 

Športni dan 1. razredov: Zaklad je bil sladek in slasten

V petek, 4. 10., smo se zbudili v hladno in megleno jutro. Obuti v škornje in nepremočljive čevlje smo se po malici odpravili na igrišče, kjer smo se ogreli in pripravili na nalogo, ki nam jo je zaupal palček Srečko. Čarovnik mu je namreč skril zaklad, vrniti pa mu ga je nameraval samo v primeru, da razvozla uganke na poti skozi gozd. Na koncu se je izkazalo, da zaklad sploh ni bil v gozdu, ampak so nas koščki sestavljanke vodili do zeliščne gredice pod igrišče. Zaklad je bil sladek in slasten.

ALJA: Plezanje čez pajkovo mrežo je bilo super.

VITAN: Všeč mi je bilo sestavljanje delčkov sestavljanke, ker smo s pomočjo nje našli zaklad.

MAKS: Užival sem v iskanju kuvert.

STEFAN: Lepo mi je bilo, ker sem bil ves čas zunaj.

PAVLE: naloge na poti do zaklada so bile super.

LANA J.: najlepše je bilo veselje, ko smo našli zaklad.

NEVA: zabavno je bilo iskanje zaklada, še posebej pajkova mreža in objemanje dreves.

 

20191004_095751 (Large) 20191004_102149 (Large) 20191004_103439 (Large) 20191004_105938 (Large)

cof
cof
cof
cof
dav
dav
dav
dav
dav
dav

TEHNIŠKI DAN, 9. razred

OBVESTILO

V torek, 8. 10. 2019,  bodo učenci 9. razreda obiskali tovarno ADRIA MOBIL, d. o. o. v Novem mestu. V sklopu ogleda tovarne bo realiziran tudi tehniški dan. Ker je to oblika pouka, veljajo Pravila šolskega reda in Hišni red šole.

Za malico bo poskrbljeno v šoli. Kosilo starši odjavijo dan prej. Na dejavnost se bodo učenci odpravili peš, zato morajo biti primerno oblečeni in obuti.

Ogled in vodenje tovarne so za učence  brezplačni.

Obveščata Ankica MILOŠEVIĆ in Jožica Marija SIMONČIČ

DELEGATI IZVOLILI PREDSTAVNIKA ŠOLSKE SKUPNOSTI

V ponedeljek, 30. septembra 2019, je v šolski knjižnici potekalo prvo zasedanje Otroškega parlamenta Osnovne šole Drska. Zbralo se je 38 delegatov od 2. do 9. razreda. Seznanili so se z dejavnostjo otroških parlamentov in spoznali glavne demokratične ustanove ter temelje demokratičnega odločanja.

Predvolilno soočenje je vodil lanski predsednik šolske skupnosti, ki je kandidatom za predsednika šolske skupnosti zastavil nekaj zanimivih vprašanj. Delegati so oblikovali komisije (za vpis v volilni imenik, pravilen potek in anonimnost volitev, štetje glasov, razglas rezultatov) in izpeljali prave demokratične volitve. Dogajanje sta spremljali in beležili zanesljivi zapisničarki Brina in Zala. Nato so učenci  oblikovali predloge za izboljšanje odnosov in počutja na šoli. Z obravnavo bomo nadaljevali na naslednjem zasedanju.

Predsednica šolske skupnosti v šolskem letu 2019/20 je devetošolka Lana Kobašlič, njen namestnik pa Matic Gorše.

Mentorici Karmen Lazić in Simona Lešnjak

 

Predsednica in namestnik vsi delegati web

 

ŠVN 3. C – Cerkno – 4. dan

Zbudili smo se v krasno sončno jutro. Tudi danes smo naš dopoldan pričeli s plavanjem, ki nam je v tem tednu pobralo že veliko energije. Po kosilu smo se vrnili na bazen in veliko nas je že opravilo naloge, ki so potrebne.

Po plavanju smo popoldan izvedli delavnico na temo orientacije. Ugotovili smo da se že precej dobro znamo orientirati v okolici našega doma s pomočjo skice.

Po večerji smo se družili ob glasbi in plesu, nato pa že pripravljali kovčke.

Nekaterim je naš teden zelo hitro minil, drugim ne, vsi se pa vračamo polni novih izkušenj in doživetij.

Veselimo se vrnitve domov.

IMG-1a843b59eb0240bbb2d044ec2917de17-V IMG-2d94664feccbf95663999f76721158f5-V IMG-3bb6d6cde441946146bf14f12e2a8183-V IMG-7a72a3114e492bce4075a5c00bac5b8c-V IMG-17af7035d3f8de6677f7a585e86a5dd5-V IMG-55c2eb7551bb0e8d3af56bf1f764327a-V IMG-90e5754ed00ad80ada0ef7d93820f433-V IMG-a342066eb2be91933a54179e69af0ec6-V

ŠVN 3. C – Cerkno – 3. dan

Dopoldan in prvi del popoldneva smo ponovno preživeli na bazenu. Sedaj že vse dobro poznamo in marsikaj zmoremo. Plavamo in še enkrat plavamo. Obvladamo pa že tudi različne vrste skokov, potapljanje in igre v vodi.

V drugem delu popoldneva smo danes izvedeli zanimivo delavnico na temo vode in njenih zakonitosti.

V večernem času smo si ogledali znamenito Cerklansko laufarijo, ki šteje kar 25 likov.

Veselimo se aktivnosti, ki nas čakajo jutri.

Učitelji.

IMG-c10b7a00f82b485f5aac024edb845e13-V IMG-4bbb721f1824a5f4d870012307e69b6b-V IMG-610dc0bbcdbce719d36042463db54f4f-V IMG-4a52c3a0558211f7c2844a0ad4a4937c-V IMG-7ab553d75a934508fd6b3af078b0d04a-V

HIŠA EKSPERIMENTOV

Učenci izbirnih predmetov naravoslovno tehničnega področja se bodo v petek, 27. 9. 2019, udeležili aktivnosti  v okviru projekta Noč ima svojo moč v Novem mestu 2019. Sodelovali bodo na delavnicah Hiške eksperimentov v KCJT. Ogledali si bomo tudi razstave na različnih lokacijah.

Izpred šole bomo odšli po malici ob 10.15. Aktivnosti bomo zaključili približno ob 13.30.

Učenci in starši se lahko udeležite ponujenega programa:

PROGRAMObveščata učiteljici Darja Kavšek in Ankica Milošević