RAZDELITEV SPRIČEVAL 2017/18

V skladu s Pravilnikom o šolskem koledarju za osnovne šole ( 14. člen) bomo učencem, ki jim ni bilo možno razdeliti spričeval ob zaključku pouka, osebno vročili njim oziroma njihovim staršem v času od  8:00 do 13:00, od zaključka pouka do 30. junija in od 16. do 20. avgusta tekočega šolskega leta

 

Ravnateljica Nevenka Kulovec

ZAKLJUČNA PRIREDITEV OB DNEVU DRŽAVNOSTI IN ZAČETKU POČITNIC

Zadnji šolski dan smo preživeli v slavnostnem, a tudi v igrivem in sproščenem vzdušju, saj so počitnice že trkale na vrata. Imeli smo priložnost doživeti  kratko časovno potovanje skozi kar nekaj zanimivih utrinkov zgodovine naše države. Prireditev je potekala v znamenju Cankarjevega in Štukljevega leta.

Učenci so nam s svojimi mentoricami pripravili lepo povezan kulturni program, da smo se lahko spominjali, kako so se igrali naši pradedki in prababice, kakšna je bila kvaliteta druženja in iger, ko še nismo imeli mobilnih telefonov in računalnikov,  da je Slovenija bila pred osamosvojitvijo del Jugoslavije in da so bili učenci takrat najprej cicibani, ki so nato postali pionirji.

Cankarjeva razmišljanja smo podoživeli v zaigranem prizoru iz črtice Skodelica kave, Štukljevo vitalnost in gibčnost pa počastili s plesno in gimnastično točko.

Za konec pa je prav gotovo nekaterim nostalgično zazvenela Sreča na vrvici v izvedbi mlajšega otroškega pevskega zbora ob spremljavi kitar.

Avtor: Uroš Srpčič

IZŠLE SO ISKRICE

novinarji in Iskrice-2

 

Šolsko glasilo Iskrice smo letos zaradi velikega zanimanja ponatisnili in tudi dodatni izvodi so pošli kot vroče žemljice. Mladi šolski novinarji, ki so celo šolsko leto pisali prispevke za šolsko glasilo, so navdušeni.

ZAKLJUČNA EKSKURZIJA – 2. RAZRED

V četrtek, 24. maja, smo se učenci 2. razreda naše šole odpravili na ekskurzijo na Vače.

Na Vačah smo se igrali pastirske igre (ciljanje s storži, hoja s hoduljami…), pojedli pastirsko malico (kruh s sirom in jabolko) ter se odpravili na ogled Vaške situle. Na poti proti Vaški situli smo izvedeli, kako so včasih pridelovali lan, kako nastanejo naša oblačila in si ogledali sušilnico lanu.

Spoznali smo tudi živali, ki so jih pastirci srečevali na paši (kače, skakač, grlica, krastača, jež, …).

????????????????????????????????

????????????????????????????????

????????????????????????????????

????????????????????????????????

????????????????????????????????

????????????????????????????????

davdav

????????????????????????????????

????????????????????????????????

????????????????????????????????

????????????????????????????????

????????????????????????????????

 

OBISK IZ KAZAHSTANA

V torek, 5. 6. 2018, sta nas v okviru nacionalnega projekta Svet v učilnici (World in Classroom) obiskali Viktoriya Satarova in Zhansulu Muzbay, študentki iz Kazahstana. Učencem 7. in 9. razreda sta pripravili zanimivo predstavitev svoje države, jezika, kulture in tradicije. Izvedeli smo, da je država, ki je leta 1991 razglasila neodvisnost od Sovjetske zveze, 134-krat večja od Slovenije in jo že vse od razglasitve vodi isti predsednik. Občudovali smo lepote kazahstanske pokrajine in mest, ogledali smo si tradicionalni ples ter prisluhnili tradicionalnim inštrumentom. Naučili smo se tudi nekaj besed v kazaškem jeziku ter spoznali njihovo novo abecedo. Do leta 2017 so pisali v cirilici, lani pa se je vlada odločila, da črke zapisujejo v latinici. Izvedeli smo, da je družina za Kazahstance zelo pomembna. Na koncu sta študentki novo pridobljeno znanje učencev preverili s kvizom.

Učenci in učitelji smo bili nad obiskom navdušeni. Pobuda Svet v učilnici je odlična priložnost za  spoznavanje novih kultur in izmenjavanje izkušenj, učencem pa ponuja možnost komuniciranja v angleščini.

Učiteljica Petra Jenič in učenci 7. in 9. razreda

Tretješolci smo odšli na zaključni izlet

 

V torek, 5. 6. 2018, smo tretješolci odšli na zaključni izlet. Zjutraj smo se vsi radovedni odpravili na avtobus, ki nas je peljal v Kostanjevico.

Tam smo počakali vodiča, ki nas je v dveh skupinah popeljal skozi Kostanjeviško jamo. Lahko smo opazovali čudovito naravno dediščino. Videli smo različne kapnike (stalagtite, stalagmite), kapniški steber (stalagmat) in kapniške strukture (zavese, krokodil, sladoled, velikanovo nogo idr.). Lahko smo videli tudi netopirja, ki je poletel nad našimi glavami ter druge živali, ki živijo v jami. Gospod nam je povedal tudi zgodbo o velikanu Lojzetu, ki je v jami živel. A nekega dne zaradi potresa v jami tudi umrl.

Po končanem ogledu jame, smo odšli v Pleterje, kjer smo si ogledali muzej na prostem. Nahaja se v idiličnem okolju ob potoku, kjer stojijo lesene hiše krite s slamo ter gospodarski objekti (skedenj, toplar, svinjak, poljsko stranišče ter sušilnica). Po dvorišču pa se sprehajajo številne živali (zajci, konjički, kokoši, petelini, race, gosi, pes, pujs idr.). Te živali smo si lahko ogledali. Naučili smo se izdelati glinenega petelinčka, ki je značilen za ta kraj. Dobili smo ga tudi za spomin. Na koncu pa nam je babica Sonja razkazala hišo, v kakršni so včasih živeli ter nam iz lastnih izkušenj povedala, kakšno je bilo takrat življenje na kmetiji. Pokazala nam je, kako se naredi pogačo, ki jo je spekla v krušni peči. Za konec pa nam je povedala še zgodbo pisatelja in pesnika Ivana Cankarja Pehar suhih hrušk.

 

ŠOLSKI NOVINARJI NA RADIU KRKA

V ponedeljek, 4. junija, so mladi šolski novinarji obiskali uredništvo Radia Krka v Bršljinu. Objavo radia Krka si lahko preberete tukaj, naši učenci pa o dogodku poročajo takole:

V ponedeljek, 4. 6. 2018, smo šli učenci novinarskega krožka v Bršljin na ogled Radia Krka.

  • V predsobi smo si ogledali stare radie. Imeli smo polno vprašanj. Vsi smo z zanimanjem poslušali novinarko Martino. Zelo mi je bilo všeč. (Brina Luzar, 4. b)
  • Za delavce smo imeli veliko vprašanj. Izvedela sem, da so si kot otrok želeli novinarji postati igralci ali pevci in da poslušajo tudi druge radie, da dobijo kakšne ideje. Veliko smo si zapomnili in zelo veliko smo se naučili. (Iva Teraš, 4. a)
  • Sprejela nas je gospa Martina. Pokazala nam je, kako in kje oddajajo program. Zastavili smo ji veliko vprašanj. Na vsa nam je odgovorila. Potem smo v predsobi prešteli radie in ugotavljali, kateri radijski sprejemnik je najstarejši. (Lana Pia Skrbinek, 4. a)
  • Ta dan mi je bil zelo všeč in upam, da še kdaj obiščemo Radio Krka. (Žiga Grandovec, 5. a)
  • Šli smo v tisto sobo, kjer vrtijo pesmi, ki jih potem mi slišimo skozi po radiu. Tam smo se tudi slikali. Bilo je zelo zanimivo in tega dogodka ne bom nikoli pozabila. (Naja Bukovac, 4. a)
  • Bilo je zelo zanimivo videti sobo, ki je bila obdana z toliko zanimivimi stvarmi. Videli smo mikrofon, na katerem zasveti rdeča luč, ko je ta prižgan in pripravljen, da voditelj nanj spregovori nekaj besed. Videli smo pisarno, kjer skrbijo za reklame. Izvedeli smo, da so pred nekaterimi mikrofoni mrežice zato, da se šumniki preveč ne slišijo. Na koncu smo izvedeli, da je naša knjižničarka včasih delala na Radiu Krka. Radio Krka bom ohranila v čudovitem spominu, z veseljem bi prišla še kdaj. (HANA TESTEN, 5. B)
  • Ker sem bil v 1. razredu že enkrat na Radiu Krka, sem opazil, da so prostore prenovili, mi je bil pa današnji obisk kljub temu bolj zanimiv kot takrat. Zaposleni so nas prijazno povabili na ogled. Videli smo voditelja, ki je ravno tisti čas vodil oddajo. Skupaj smo naredili nekaj slik in si potem ogledali še ostala dva prostora. Današnji obisk je bil neverjetno zanimiv, tudi zato ker sem zastavil veliko vprašanj. (Jaša Mohar, 5. b)

 

 

 

 

1. MEDNARODNI FESTIVAL RASTOČE KNJIGE IN ZDRUŽENJA RASTOČIH KNJIG SVETA

V torek, 29. maja, smo Lana, Blažka, Jelena, Adrian, Žiga in Eva odšli na 1. mednarodni festival Rastoče knjige in združenih Rastočih knjig sveta. V Festivalni dvorani Pionirskega doma Ljubljana smo predstavljali Rastoče knjige, ki so nastale, odkar smo vključeni v projekt. Sledila je predstava, v kateri so šole predstavile vrhunsko domačo in tujo književnost. Naša šola je v sodelovanju z OŠ Šmihel uprizorila prizor v krčmi s Cankarjem in Prešernom. Nastopili sta Lana in Blažka. Po odmoru smo imeli dve okrogli mizi, kjer so imeli besedo različni ravnatelji iz več šol. Govorili so o svoji izkušnji s projektom Rastoča knjiga. Sledil je še kulturni program v parku Navje s slavnim govornikom Borisom A. Novakom. Kipu deklice z Rastočo knjigo so dodali novo Novakovo misel. Sledil je še sladoled in pot domov.

Eva Vehar

dav

dav

 

Zgodbe s črko z ali ž v 1.a

UČENCI 1. A RAZREDA SO DOBILI NALOGO, DA SE POIGRAJO S ČRKAMI IN ZAPIŠEJO SVOJO ZGODBO S ČRKO Z ALI Ž. OBLJUBLJENO JIM JE BILO, DA BODO ZA NAGRADO NAJBOLJ ZANIMIVE OBJAVLJENE NA ŠOLSKI SPRETNI STRANI.

ŽABA ŽIVA ŽIVI V LUŽI. IMA PRIJATELJICO ŽELVO NEŽO. RADI SE ŽOGATA. (IVANA)

DINOZAVER ZORO JE NAPADEL DRUGEGA DINOZAVRA. ZGRABIL GA JE ZA VRAT. DINOZAVER ZORO GA JE KOTALIL Z NOGO. (IZIDOR)

ŽABICA ŽANA

ŽABICA ŽANA JE ŽIVELA V ŽIVAHNEM RIBNIKU. BILA JE ZELO ŽIVAHNA ŽABICA. NEKOČ JE BILA ŽABICA ŽANA ZELO ŽALOSTNA. DA JO RAZVESELIJO, SO JI PRIPRAVILE ŽABICE DIVJI ŽUR. ŽABICE SO ŽURALE DOLGOV NOČ. ŽABICA ŽANA JE BILA ZOPET VESELA. (ZOJA)

ZZZZELO SEM LAČNA. ZZZA JEST SI BOM ZZZBRALA POMFRI Z ZZZZZELENJAVO. (JULIJA)

ZA ZELENIM GRMOM STANUJE ZAJEC. NJEGOVA SOSEDA JE ŽOLNA. SKUPAJ SE ZABAVATA ZAPOJETA IN SI ZAPLOSKATA. ZVEČER GRESTA PO HRANO. ŽOLNA IMA NAJRAJE ŽUŽELKE, ZAJEC PA ZELJE. (NIK)

ŽIVJO! SEM ŽIRAFA IN ŽIVIM V ŽIVALSKEM VRTU V ZAGREBU. MOJA NAJBOLJŠA PRIJATELJICA JE ŽABA ŽUŽA. ZJUTRAJ SKUPAJ ZAJTRKUJEVA, NATO PA ZBIRAVA ZNAMKE. PO KOSILU IMAMO ZABAVO Z ZAJČKI IZ ŽELJEVE ULICE. ŽIVLJENJE ŽIRAFE JE ZELO ZABAVNO. (AJDA)

 

BRALNA ZNAČKA

V torek, 15. maja, smo zaključili letošnje branje za bralno značko. Z zabavnim programom se nam je predstavil ilustrator Uroš Hrovat. Mlajšim učencem je narisal posebnega polža in skrivnostno žival, starejšim pa predstavil, kako nastane strip. Ob koncu je pridnim bralcem podelil tudi priznanja.

Bralno značko je opravilo malo manj kot 400 učencev oziroma 76 % vseh šolarjev naše šole. Sodelovalo je tudi 20 mentorjev. Učenci 3. a so dobili še sladko presenečenje,  saj so prav vsi opravili bralno značko pri mentorici Zdenki Humek.

Učenci, ki so naredili bralno značko vsako leto (letos jih je 21), bodo v Kulturnem centru Janeza Trdine obiskali prireditev v torek, 29. maja, kjer bodo prejeli knjigo pesnika Srečka Kosovela in spoznali umetnika Jureta Ivanušiča.

Mojca Mežik, koordinatorica BZ

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

HUMANITARNOST JE SPET POVEZALA VSE UČENCE

Na OŠ Drska s ponosom ugotavljamo, da naše humanitarne akcije vedno vzbudijo željo pomagati pomoči potrebnim. Tokrat smo v humanitarnem tednu prosili za higienske pripomočke, sladkarije in hrano v okviru Košarice Rdečega križa, zvezke za Karitasovo akcijo Pokloni zvezek ter najrazličnejše šolske potrebščine za učence naše šole.

Vse tri akcije so bile izredno uspešne. Aktivistkam RK smo zbrano predali že v sredo, 9. maja, pred dnevi pa smo zaključili tudi Karitasovo akcijo, zato jim bomo v teh dneh predali številne črtaste A4 zvezke. Z veseljem pričakujemo tudi novo šolsko leto, saj imamo veliko potrebščin za tiste, ki si jih ne morejo kupiti.

Hvala vsem, ki ste pomagali. Verjamemo, da bo pomoč prišla v prave roke.

Mojca Kadivnik

20180509_075421-1 20180509_081429 20180521_074310

Športni dan – pohodništvo

Učenci in učiteljice 3. razredov, smo se v sredo, 16. 5. 2018, odpravili na športni dan. Zjutraj, po malici, smo se od šole podali proti Loki, kjer smo hodili ob reki Krki vse do Bršljina. Tam smo si ogledali policijsko postajo Novo mesto.

Policista sta nas popeljala skozi policijsko postajo, kjer smo videli njihovo telovadnico, sobe za pridržanje in druge prostore. Pokazala sta nam tudi prevozna sredstva, ki ji uporabljajo pri svojem delu. Ogledali smo si kolo, motor in avto. Lahko smo preizkusili tudi, kako je sedeti na motorju ter oblekli njihova zaščitna sredstva (neprebojni jopič, čelada). Izkusili smo tudi, kako je biti ujet v lisice in ugotovili, da ni najprijetnejše. Slišali smo tudi sireno policijskega avtomobila. Na koncu smo se policistoma za ogled zahvalili s pesmijo Kuharica Jela.

Od policijske postaje Novo mesto smo se podali proti vrtcu Ostržek, kjer so nas vzgojiteljice in otroci vrtca prijazno sprejeli, da smo se lahko odpočili in pomalicali. Nato smo se odpravili naprej v gozd in med cvetočimi travniki do Kettejevega drevoreda, kjer smo si lahko ogledali, kako izgleda Novo mesto z najvišje razgledne točke. Vodja pohoda, ga. Majda Nemanič nam je povedala tudi o ljudskem izročilu, kako je dobil Ragov log svoje današnje ime. Zatem smo se odpravili proti centru Novega mesta in ob reki Krki nazaj do šole.

Vrnili smo se rahlo utrujeni, vendar zadovoljni, ker smo premagali pot, ki smo si jo zadali.

Sobotno potepanje na Kuzarjev kal

V soboto, 12. 5. 2018, se je 13 pohodnikov odpravilo na pohod po lepi okolici Novega mesta, na Kuzarjev Kal. Iz Prečne smo po pešpoti prečkali Temenico in se mimo letališča odpravili do ribogojnice. Nato smo se povzpeli na Kuzarjev Kal, na vrhu pomalicali in si odpočili ter igrali detektiva. Mimo obore na Kuzarjevem Kalu smo se odpravili v dolino. Preživeli smo lepo dopoldne v prijetni družbi.

Simona Lešnjak, mentorica Sobotnih potepanj

Foto: Domen Longar, Simona Lešnjak