NAGOVOR RAVNATELJICE

Drega učenke, učenci, spoštovani starši.

Zavrtel se je še en teden, ki smo ga preživeli doma, in se vsi skupaj trudili z učenjem na daljavo. Po raznih poteh nam sporočate, da delo dobro poteka, da pa že vsi skupaj močno pogrešamo medsebojnih stikov. Zahvaljujem se vsem staršem, ki nas te dni opozarjate, da smo izobraževanje na daljavo le prevzeli preresno in vas vse skupaj preveč obremenjujemo. V naslednjih dneh se bomo potrudili razrahljati naše zahteve in se usmerili  v bistveno. Po navodilih MIZŠ v aprilu ne bomo izvajali ocenjevanja, ampak boste skupaj z učitelji po raznih oblikah preverjanja ugotavljali, koliko ste se novega naučili. Da bomo dobili boljši vpogled v to, kako uspešni smo pri izvajanju izobraževanja na daljavo, bomo naslednji teden med starši izpeljali anketo, h kateri vas že zdaj naprošamo.

V teh dneh smo pridobili kar nekaj računalnikov in jih razdelili tistim, ki jih potrebujejo. Prosim vse, ki imate potrebe, da le-te še naprej sporočate vašim razrednikom. Potrudili se bomo po najboljših močeh, da vam pomagamo.

Hkrati naprošamo vse starše, ki nam še lahko pomagate pridobiti kakšen računalnik.

Ostanimo povezani in zdravi

Ravnateljica Nevenka Kulovec

NAGOVOR RAVNATELJICE

Spoštovani starši, drage učenke in učenci,

zaključujemo že drugi teden izobraževanja na domu. Glede na situacijo bomo s to obliko dela nadaljevali tudi v aprilu oz. kot je rekel predsednik vlade DO PREKLICA.

Po povratnih informacijah (tudi vaših) ocenjujem, da smo se dela učinkovito lotili in da tudi na tak oddaljen način vzdržujemo učno kondicijo. Nova oblika izobraževanja naj nam bo še v naprej izziv.

Hvala vsem staršem, ki ste postali »domači učitelji« in hvala vsem učencem, ki z dobro opravljenimi nalogami vlivate voljo in moč svojim učiteljem, da se trudijo po svojih najboljših močeh poiskati ustrezne naloge. Verjemite, da je nova izkušnja tudi za učitelje velika učna ura.

Hvala vam za vse prijazne odzive. Samo skupaj ZMOREMO! V teh dneh dokazujemo, da na OŠ Drska o vrednotah ne le govorimo, ampak jih tudi živimo!

 

Naj bo vikend pred nami sproščujoč. Ostanimo zdravi!

 

Nevenka Kulovec, vaša ravnateljica

Spoštovani starši! Të dashur prindër!

Spoštovani starši! Të dashur prindër!

Šole do 29. marca delujejo na daljavo. Torej otroci nimajo počitnic, ampak morajo učno snov jemati doma. Navodila, kako dostopate do učnih gradiv, so različna. Da se boste lažje znašli, bomo v naslednjih dneh poskrbeli za prevode v albanski jezik. Tu so navodila za OŠ DRSKA NOVO MESTO:

Shkollat funksionojnë në distancë deri më 29 Mars. Kështu që fëmijët nuk kanë pushime, ata duhet qe materialet mesimore ti mesojn ne shtepi. Udhëzimet për mënyrën e hyrjes në materialet e kursit ndryshojnë.Me qellim qe ta keni më të lehtë, ne do të sigurojmë përkthime në gjuhen shqipe ne ditët e ardhshme. Këtujanë udhëzimeT për shkollën fillore DRSKA NOVO MESTO.

Spoštovani učenci, ker bo učenje potekalo na daljavo, vam bomo učitelji preko SPLETNE UČILNICE dnevno dodajali gradiva, ki bodo namenjena utrjevanju snovi in spoznavanju nove učne snovi, in sicer za posamezne učne predmete.

Të dashur nxenes, pasi të mësuarit do të bëhet nga distanca, mesuesit nepermjet klases se internetite çdo ditë do dergojn materiale mesimore për të ushtruar dhe për të mësuar materiale te reja mësimore për lëndët individuale.

Povezava na spletno učilnico: http://moodle.os-drska.si/ – VSTOPI KOT GOST. Lidhje me klasën nëpermjet internetit: http://moodle.os-drska.si– HYRJA SI MISAFIR.

Če ste naredili vse po navedenih korakih, pa ne morete do spletne učilnice, poskusite še kasneje, saj so strežniki zelo obremenjeni in občasno prihaja do tehničnih težav, ki jih rešujejo. Če vam nikakor ne uspe, pišite svoji učiteljici ali na drpdnm@gmail.com (tudi v albanskem jeziku!) in navedite svoje osebne kontakte, da vas lahko pokličemo.

Nëse i keni bërë të gjitha hapat e mëposhtëm, por nuk keni arritur në klasën nëpermjet internetit, provojeni edhe më vonë, pasi që serverët janë shumë të zënë dhe ka problem,qe me von i zgjedhin. Nëse nuk keni sukses, ju lutemi kontaktoni mësuesin tuaj ose në drpdnm@gmail.com (edhe në shqip!) dhe jepni kontaktet tuaja personale që të keni mundësi te ju kontaktojme.

Srečno! Suksese!

OBVESTILO!!!!

Po Odredbi  o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Ur. list. RS, št. 19/2020) bodo vse šole od 16. 3. do 29. 3. 2020 zaprte. Izobraževanje bo potekalo na daljavo. O vseh aktivnostih bodo starši obveščeni preko e-pošte in šolske spletne strani.

 

                                                                                                                                                                                    Nevenka Kulovec, ravnateljica

 

 

OBVESTILO ZA UČENCE

Spoštovani učenci,

ker bo učenje potekalo na daljavo, vam bomo učitelji preko SPLETNE UČILNICE dnevno dodajali gradiva, ki bodo namenjena utrjevanju snovi in spoznavanju nove učne snovi, in sicer za posamezne učne predmete.

 

Povezava na spletno učilnico: http://moodle.os-drska.si/  – VSTOPI KOT GOST.

 

gost

 

Izgled učilnice

UCILNICA (2)

OBČINSKO ZASEDANJE OTROŠKEGA PARLAMENTA

V torek, 3. 3. 2020, je v sejni dvorani novomeškega Rotovža potekalo že 30. zasedanje Otroškega parlamenta naše občine na temo Moja poklicna prihodnost. Srečanja so se udeležili naši izglasovani delegati Julija Skenderović Vernig, Izak Testen, Matic Gorše in Patrik Smiljanić.

Več o zasedanju si lahko preberete na povezavi, kjer se nahaja tudi galerija fotografij.

Mentorica Simona Lešnjak

BABICE IN DEDKI SO NAM POVEDALI

Učence 1. a so v torek obiskali babice in dedki, za kar se jim še enkrat lepo zahvaljujemo. O svojem otroštvu so nam povedali:

  • Zjutraj so morali krave odpeljat na pašo, popoldne so šli pa v šolo. V mizi so imeli luknjico za črnilo. Pozimi so se sankali po hribu. Ob ponedeljkih so vozili prašičke, zato so se kdaj tudi otroci lahko peljali v šolo. Nekateri niso dovolili, da se otroci usedejo zadaj, da se ne bi konj preveč utrudil. (ALJAŽ)
  • V šoli so sedeli z rokami na hrbtu. (DENISA)
  • Imeli so zelo dober kruh iz dobre moke. Kruh jim je spekla mamica ali babica. (KARLA)
  • Ko so šli domov, so torbice ropotale zaradi peresnic. (JAKOB).
  • Učitelji so imeli palico. Če kdo ni znal, so ga udarili po roki. V šoli so imeli zlato in črno knjigo. S težkimi likalniki so likale njihove prababice, babice so imele že novejše. (ORIANA)
  • Otroci so morali prinest drva, da so se greli. Veliko so se igrali zunaj. Domačo nalogo so delali doma, ne v podaljšanem bivanju. (IZA U.)
  • Ko je prišla v razred učiteljica, so morali vstat. Na koncu leta so učiteljici prinesli rože, ki so jih nabrali na travniku. Mize so imeli postrani. (IZA B.)
  • Če so bili poredni, so morali stat v kotu. Imeli so lesene in papirnate torbe. Brati in sestre so si med seboj zamenjali hlače, ker ni imel vsak svojih za v šolo. (VITAN)
  • Nekateri so hodili šolo dopoldne, drugi pa popoldne. Če so starši plačali, so imeli na kruhu za malico tudi namaz. Imeli so samo en zvezek. Svinčnik jim je oči ošilil z nožem. (ALJA)
  • Kdor je vsakič prišel v šolo, je na koncu meseca dobil pero. (EMA)

Smo si veliko zapomnili?

slika2 (Medium) SLIKA1 (Medium)

OBVESTILO ZA KULTURNI DAN, 8. RAZRED

Spoštovani!

Učenci 8. razreda bodo imeli v okviru načrtovanih dni dejavnosti v petek, 21. 2. 2020, kulturni dan.
Zbor učencev je ob 6.50 pred šolo. Ob 7.00 se bomo odpeljali v Vrbo, kjer bomo pod strokovnim vodstvom prisluhnili učni uri o življenju in delu Franceta Prešerna.

Kulturno dejavnost bom nadaljevali v Doslovčah, kjer si bomo ogledali rojstno hišo Frana S. Finžgarja in spoznali življenje in delo pisatelja.

Iz Doslovč nas bo pot peljala v Rodine, kjer je rojstna hiša Janeza Jalna. Učenci bodo reševali delovne liste in si v Žirovnici ogledali rojstno hišo Matije Čopa. Tu bodo imeli tudi zaključek kulturnega dne ob ogledu multivizije o poti kulturne dediščine.

Zaradi hoje in terenskega dela naj bodo učenci primerno obuti in oblečeni (toplo oblačilo, rokavice).
Učenci naj prinesejo s seboj pisala, trdo podlago z listi, pa tudi malico, kosila tega dne v šoli ne bo.
Dejavnost bomo zaključili predvidoma ob 13. uri, nato se bomo odpeljali v Novo mesto. Stroške avtobusnega prevoza ter vstopnin boste poravnali po položnici (vstopnine 7, 5 € ter stroški prevoza).
Spoštovani starši, pogovorite se z Vašim otrokom o kulturnem vedenju in o skrbi za varnost v prometu. Na kulturnem dnevu veljajo pravila Hišnega reda OŠ Drska.

Želimo, da učenci preživijo lep in ustvarjalen dan.

POPRI 2020

S polno paro smo se tudi letos lotili regionalnega tekmovanja iz podjetništva POPRI, ki je potekalo v sredo, 12. 2. 2020, v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, Novo mesto.

 

Na začetku smo imeli idejo … in potem se je začelo naše raziskovanje. Naša ideja se je tekom raziskovanja spreminjala in dopolnjevala. Podatke smo iskali na spletu, spraševali smo ljudi, naredili spletno anketo, imeli veliko razgovorov ter na koncu zapisali svojo idejo v poslovni načrt, kjer smo ugotavljali, komu rešujemo problem, kdo so naši kupci, koliko bomo imeli prihodkov in odhodkov, s kom vse se moramo povezati, da bo naša ideja zaživela, zakaj smo mi drugačni, boljši od ostalih že obstoječih ponudnikov.

 

In kaj je naša ideja? Dobra roba na spletu.

Predstavljajte si, da ste starš, ki mu je malček ponovno zbolel. Vaše zaloge medu so pošle in potrebovali bi nov med. Kje ga kupiti in kdaj? Ali se odpravimo v trgovino in kupimo med, za katerega ne vemo, koliko zdravilnih snovi dejansko še ima? In kdaj najti čas za nakupovanje, saj vendar malčka ne moremo samega pustiti doma.

PZ1 PZ2 PZ3

Zato smo oblikovali spletno tržnico na Dolenjskem:DOBRA ROBA NA SPLETU, ki rešuje zgoraj opisane težave. Ponujamo lokalno, pristno in domačo hrano ter unikatne izdelke iz gline, kovine in lesa, ki so primerni za dekoracijo vašega doma ali pa si z njimi pomagate pri kuhi. Za kaj več pa nas boste morali poiskati na spletu.

 

 

Zapisala Damjana Tramte, mentorica podjetniškega krožka

Sobotno potepanje na Trško goro 15. 2. 2020

Na sončno februarsko soboto se je prek petdeset pohodnikov OŠ Drska odpravilo na Trško goro iz Ždinje vasi. Po nezahtevnem asfaltiranem terenu smo se povzpeli do Slakove zidanice in nadaljevali pot do princesine klopce ter cerkve Marijinega rojstva na Trški gori. Na najvišji točki Trške gore, od koder se odpira lep pogled na okolico, smo si privoščili malico in se naužili toplih sončnih žarkov, nato pa se mimo Golušnika spustili do Ždinje vasi do izhodišča našega pohoda.

Zahvaljujeva se vam za množično udeležbo in lepo preživeto sončno dopoldne.

Konec marca ali v začetku aprila bova organizirali pohod na Mehovo.

Mentorici Natalija Novak in Simona Lešnjak

Drugačen pristop k poučevanju tujega jezika angleščina

V ponedeljek, 27. 1., in torek, 28. 1. 2020, je na naši šoli gostoval gospod  Schelie Nielsen oz. Dr. Klutz, ki je za učence od 1. do 9. razreda izvedel predstave v angleškem jeziku.

Učenci 1. in 2. razreda so angleški jezik spoznavali skozi predstavo Magical Language Show. Na zabaven način so usvajali barve, števila in kratke povedi v angleškem jeziku.

Učenci 3. razreda so pomagali kuhati v predstavi The Cooking Show. Usvojili so izraze za hrano in kuhinjske pripomočke.

Učenci 4. in 5. razreda so se v predstavi Lenka and the Tea Witch naučili pripraviti čaj in so sodelovali pri sami izvedbi. Na zabaven način so spoznavali angleško slovnico – oba sedanjika.

Učenci 6. razreda pa so uživali v predstavi The Mad Professor Show, kjer so se lahko tudi sami poizkusili v eksperimentiranju nenavadnih poizkusov. Navdušilo jih je, kako lahko s kuhinjskimi pripomočki in sredstvi iz kopalnice ustvarimo ne nevarne eksperimente.

Učenci 7. in 8. razreda so spoznavali Avstralijo, domovino Dr Klutza, preizkusili so se v igranju tradicionalnega inštrumenta didgeridoo, poskusili so namaz Vegemite nad katerim so bili nekateri navdušeni, večini pa je bil neokusen. Gospod Schelie je nekaj besed namenil tudi katastrofalnemu požaru, ki je prizadel Avstralijo.

Učenci 9. razreda so odkrivali Novo Zelandijo. Navdušeni so bili nad naravnimi lepotami dežele, ekstremnimi športi, bojnim plesom haka in tatuji, ki imajo za Novozelandce poseben pomen. Presenetil jih je z za nas nenavadnim načinom pozdravljanja imenovanim hongi (pozdrav z dotikom čela in nosu). Oh, ta gripa!?

Učenci so v predstavah uživali, aktivno sodelovali in preizkušali svoje znanje angleščine. Nad obiskom so bili navdušeni in bi ga z veseljem ponovili v prihodnjih letih. Učenca 9. razreda sta z gostom opravila tudi kratek intervju, ki si ga boste lahko prebrali v šolskem časopisu Iskrice. Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij in preberete vtise učencev.

Bilo mi je všeč, ker je kričal in bil smešen. Poizkusil sem tri trike. Najbolj všeč sta mi bila trik s kokakolo, redbullom in mlekom, ker je bil okusen. In tisti z žogico in fenom.
Filip Smiljanić, 6. c

Bilo nam je zelo všeč, ker nas je naučil nekaj »kiwi« besed in želele, da ga tudi mi naučimo slovenske besede. Nismo vedeli, da je Nova Zelandija (zelena dežela z naravnimi znamenitostmi in veliko potresi) čisto nasprotje Avstralije (sušna in deževna obdobja, požari in poplave ter puščava). Spoznali smo njihov pozdrav hongi in njihov značilni borilni ples haka.
Učenci 9. razreda

We saw The Australian show on Monday. When we were gathering in the room in which we were going to see that show, a known music was playing. Its name is “The land down under”, which is also the nickname for Australia. The actual start of the show was crazy and funny. All of a sudden, Dr Klutz took his shirt off and started dancing an old Aboriginal dance. During dancing he was talking about the history of Australia. The rest of the show we were learning about the wonders of this land: the animals, the sounds that these animals produce, poisonous snakes and spiders, koalas, kangaroos, and other unique animals. It was really interesting. Throughout the show some of us even tried to play the didgeridoo and eat Vegemite. Just a few of us liked it. With this show we learned a lot of new things about this amazing country. It was well worth watching.
Erik Mlekuž, 8. a

IMG_5628IMG_5627IMG_5633Lenka_fotopruh1

Pripravil aktiv anglistk