V CŠOD Breženka osmošolci aktivno izkoristijo vsako minuto dneva v pestrih dejavnosti – Torek

Piran, 19. 10 2021

Dragi dnevnik!

Danes smo šli s kanujem na morje. Najprej smo se oblekli v rešilne jopiče, se sezuli, vzeli veslo in šli po kanu. Ko smo se vozili po morju, smo se velikokrat ustavili.

Filip Smiljanić

 

Danes smo se srečali z novimi izzivi. »Zgodaj« zjutraj, po zajtrku, smo se odpravili k morju, kjer smo pripravili kanuja. Usedli smo se v kanu, poslušali navodila učitelja in odrinili z obale. Med veslanjem smo se zabavali, na morju smo videli ribiče in gojišče školjk.

Armina Fatić

 

Danes sem prvič »kanujala 😊«. Bilo je zabavno, saj smo dobili rešilne jopiče in vsak svoje geslo. Preden smo šli v kanu, smo se sezuli in učitelj nam je pimagal »zlezti« vanj. Razlagal nam je o varovanju okolja in školjkah.

Tjaša Kezić

 

Danes smo delali v skupinah, ampak je bilo zelo zanimivo, najbolj do sedaj. Opazovali smo živali okoli jezera, spoznali pa smo tudi rastline. Opozorili so nas tudi, da ne smemo metati smeti, da moramo biti v okolici tiho. Bilo mi je všeč.

Sanda Murtić

Rad bi ti povedal o današnjem dnevu. Igre, ki smo jih igrali, so bile zelo zabavne. Najbolj všeč mi je bila igra »Križec, krožec«. Potem smo igrali še odbojko in seveda zmagali.

Dušan Krbanjević

 

Danes sem se imela zelo lepo. Vozili smo se s kanuji in se zapeljali vse do gojišča školjk. Seveda smo imeli v kanuju rešilne jopiče in veslo. Za eno smer po morju smo potrebovali 20 minut.

Edna Šumar

Danes sem se zelo zabaval pri »kanuizmu«. Prvič v življenju sem vozil kanu in to po morju. Bilo je težko, a hkrati zabavno. Med vožnjo je bilo vroče, a nas je ohladilo morje. Nekajkrat sem ponesreči poškropil sošolko, ki je bila jezna.

 

Danes smo se šli športne igre. Na začetku smo se igrali »Križec, krožec«, nato pa smo se preizkusili še v odbojki. Razdelili smo se v dve ekipi in odbojko igrali na mivki. Med igro smo se zabavali, pogovarjali in se »hecali«.

Jaka Zrilič Ferbežar

 

Po zajtrku smo imeli športne igre. Jaz sem igrala odbojko na pesku in sem se pri tem zelo zabavala. Igrali smo v mešani ekipi in navijali drug za drugega.

Nejla Murtić

 

Skupaj z učiteljema smo šli do obale. Tam sta nam razložila, kako veslamo in kam gremo. Najprej smo razdelili rešilne jopiče in stopili v kanu. Na začetku me je bilo malo strah vode, a sem se kasneje navadil. Med veslanjem po morju smo se ustavljali in poslušali razlago o školjkah in klifih.

Bleron Rustemi

 

Ko smo končali z igro odbojke na mivki, smo šli do kolen v morje. Potem smo igrali igro »Križec, krožec« in končno smo imeli tudi vožnjo s kanuji po morju. Se vidiva jutri.

Marc Pavlič

 

Danes sem odšle »kanucirat« s svojo skupino. Najprej smo oblekli rešilne jopiče, vzeli vesla in se naučili osnov veslanja. Iz zaliva smo se odpeljali na odprto morje in si ogledali gojišče školjk v Strunjanu. Ta izkušnja mi je bila všeč in zanimiva. Rad bi jo ponovil še enkrat.

Nik Zanoški

 

Danes sem drugi dan šole v naravi. Najljubša dejavnost do danes je veslanje. Na začetku ni nihče znal veslati, a smo potem »leteli kot strela«. Učitelj nam je med vožnjo razlagal o lovu na piranje. Pred sabo smo lahko videli tudi Trst. Bila je izjemna dogodivščina.

Miha Pavlič

 

Danes sem se preizkusila v veslanju s kanujem. Učitelj nam je razložil pravila, oblekli smo rešilne jopiče, pobrali vesla in se odpravili v kanu. Najprej smo se ustavili pod najvišjim klifom na Jadranu, ki je visok 37 m. Ugotovili smo tudi, zakaj imajo boje črno zastavico. Bilo je zelo zabavno in bi to še kdaj ponovila.

Evelin Delić Verstovšek

 

Danes se dan ni začel tako dobro, saj nisem dobro spala. Ko sem bila v sobi že budna, je prišel na vrata »naša budilka Miha«, ki je zaigral na harmoniko. Potem smo jutro nadaljevali s telovadbo ob morju.

Lana Pia Skrbinek

 

Najbolj mi je bila všeč vožnja s kanujem. Primerno smo se oblekli, pripeli rešilne jopiče in vzeli vsak svoje veslo. Kanu smo spustili v vodo in se počasi usedli. Nato smo lahko veslali na učiteljev znak. Veslanje ni bilo tako težko. Najbolj srečen sem bil, ker sem lahko veslal po morju.

Emil Mustedanagić

 

Danes dopoldne smo imeli tri dejavnosti. »Kanujanje«, športne igre in raziskovanje jezera. Najbolj zabavna je bila seveda vožnja s kanujem. Veslali smo do gojišča školjk, z morja smo opazovali Strunjan, Trst in klife. Naučili smo se veliko novega.

Iva Teraš

 

Danes smo počeli veliko aktivnih in zanimivih dejavnosti. Najprej smo imeli športne igre, in sicer 4 v vrsto. Igrali smo jo na pesku. Naša skupina je zmagovala večino časa. Naenkrat pa sva se sošolko zaleteli in padli na tla. Z nama je bilo vse v redu.

Saša Papež

 

 

Danes smo imeli med vsemi različnimi dejavnostmi tudi vožnjo s kanujem. Po navodilih smo se usedli v kanu in veslali po morju. Ogledali smo si gojišče školjk. Videli smo tudi Trst in v ozadju tudi Triglav. Na poti nazaj k obali smo tekmovali z drugim kanujem in tudi zmagali.

Tosja Živković

 

Danes sem bil najbolj navdušen nad veslanjem. Na začetku nam je učitelj razložil, kako veslati. Po poučnem predavanju smo si nadeli jopiče in vzeli vesla. Počasi smo se odpravili v kanu. Veslali smo do najbližjega školjčišča v Strunjanu. Veliko novega sem izvedel o školjkah. Videli pa smo tudi, kako rastejo.

V CŠOD Breženka osmošolci aktivno izkoristijo vsako minuto dneva v pestrih dejavnosti – Ponedeljek

IMG_0319 IMG_0387

                                                                                                                                                 Piran, 18. 10. 2021

Dragi dnevnik!

 

Učitelji doma so nas že prvi dan razdelili v dve večji skupni, nato pa še v 10 manjših. Jaz sem v drugi skupini. Popoldan smo imeli lokostrelstvo. Malo me je bilo strah, saj je bilo to zame prvič. Vseeno mi je uspelo zadeti v sredino in na koncu mi je šlo kar dobro. In tako tudi ostalim, ki so bili v moji skupini.

Aljaž Plantan

 

Prvi dan so mi bile všeč športne dejavnosti. Naučil sem se, kako streljati z lokom. Najprej smo streljali za poskus nato pa smo tekmovali. Mislim, da sem bil eden izmed boljših, dvakrat sem zadel sredino. Med streljanjem smo morali biti tiho, da nismo motili drugega strelca.

Luka Štamfelj

 

Danes sem v skupni spoznaval različne rastline. Med reševanjem nalog sem bil utrujen, ker smo hodili tudi v strm hrib. Bilo je razburljivo in zanimivo, saj smo hodili sami in v skupinah ter reševali naloge po navodilih.

Gjorgi Serafimov

 

Vodja doma nam je prvi dan razložil pravila in mi je bil »simpatičen«, malo manj pa mi je bil všeč njegov hišni red. Delo v moji skupini bi bilo še bolj zanimivo, če bi vsi sodelovali. Všeč mi je tudi, da smo streljali z lokom. Ker sem to že počel, sem se lahko izkazal, čeprav so tudi drugi v skupini dobro streljali.

Pino Juvan Vene

 

Danes mi je bilo všeč, ker smo spoznali različne športe in zanimive igre. Še najbolj mi je bila všeč igra štrbunk, kjer smo metali vrečke v luknje na leseni deski.

Žiga Sečen

 

Prvi dan smo se razdelili v skupine in pričeli z različnimi aktivnostmi. Zelo me je navdušila delavnica, kjer smo spoznavali različne rastline, saj sem spoznala nekaj novih in opazovala podobnosti in razlike. Rastline smo tipali, jih vonjali, opazovali njihove oblike in jih risali.

Naja Bukovac

 

Danes smo počeli veliko različnih stvari. Raziskovali smo značilne primorske rastline v okolici doma. Izvedel sem tudi, da lovorjev list raste na Primorskem. Čeprav so nas opozarjali, da bo zunaj mrzlo, je bila voda, ki sem jo lahko potipal, bila topla. Žal mi je, da nisem vzel s seboj kopalk.

Marcel Pirnar

 

Moj najljubši dogodke prvega dneva se je zgodil, ko smo šli na nočni sprehod v Piran. Sošolec je ves čas govoril šale in tako sem se zabaval. Prišli smo v stari del Pirana. Mesto je zelo lepo in urejeno. Sprehodili smo se po ulicah v notranjosti in ob morju. Prehodili smo približno 7 km. Upam, da to še kdaj ponovimo.

Jurij Pavlin

 

Jaz sem v skupini D. Prvi dan smo dobili delovne liste. Najprej smo rešili naloge za oljko, nato smo spoznali strupene učnike oleandra. Opazovali smo tudi rožmarin in ugotavljali, ali spada med listavce ali iglavce.

Melisa Čudić

 

Danes sem se zelo zabaval. Tretjič v življenju sem streljal z lokom. Dosegel sem 10 točk. Takrat, ko so drugi streljali, sem moral biti tiho. Lahko sem streljal kar dvakrat. Ciljati v tarčo je bilo težko, saj si moral držati težak lok v rokah. Samo enkrat sem zadel v rumeno sredino.

Gal Lukan

 

Danes sem prvič streljal z lokom. Bilo je zelo zabavno in dobil sem 24 točk. Najprej sem »zajahal« črto ns tleh in dobil v roke lok. Zgrabil sem ga z levo roko, z desno pa potegnil puščico do lica. Nato sem zaprl levo oko. Moraš se umiriti, da se ne treseš in ustreliš. Počutil sem se »kul«, dokler niso ostali zadeli točno v sredino.

Jaša Pavlin

 

Danes smo imeli lokostrelstvo. Ko sem eden izmed prvih prijel lok, nisem bil prepričan, kako dobro streljati, zato me je v roko večkrat zadela vrvica loka. V drugem poskusu mi je šlo veliko bolje, saj sem rdečo tarčo zadel trikrat.

Gašper Gorenc

 

Danes smo prišli v Piran. Zvečer smo se po prvih dejavnostih sprehodili ob morju s svetilkami do starega dela Pirana. Pot je bila kar dolga, a se je mesto zelo lepo videlo. Ta dan mi je bil zelo všeč.

Teja Klobučar

Po kosilu smo začeli z dejavnostmi. Najbolj zanimivo je bilo spoznavanje sredozemskih rastlin. Ponovila sem znanje o že poznanih rastlinah in slišala še nekaj podatkov o novih. Zanimivo je bilo tudi to, da smo si liste in plodove rastlin ogledali, jih potipali in jih tudi narisali.

Petra Avbar Uhan

 

Danes smo došli v šolo v naravo. Že prvi dan je bilo zelo zabavno. Počeli smo zelo zanimive stvari. Najprej smo streljali z lokom, kar mi je bilo zelo zabavno in poučno. Upam, da bo zabavno tudi jutri.

Tim Kmet

 

V lokostrelstvu je bilo kar zanimivo, ampak ko sem prijela lok, sem se kar tresla. Nisem vedela, kam naj usmerim lok. Na koncu mi je uspelo in komaj sem čakala večerni pohod v Piran.

Larisa Dolžan

 

Najbolj mi je bilo všeč streljanje z lokom. Med streljanjem smo večino časa morali biti tiho in čakati na druge, da se ne bi kdo poškodoval. Prvič mi je uspelo ustreliti blizu sredne, drugič pa sem celo tarčo skoraj zgrešil. Najslabše je to, da je skupina dobila malo točk. Lokostrelstvo je zanimiv in zabaven šport.

Aleksander Relić

 

Danes mi je bilo najbolj všeč lokostrelstvo. Do sedaj sem streljal le dvakrat. Danes je bilo tretjič in šlo mi je kar dobro. Najprej sem zadel zid, kar ni dobro, saj sem zgrešil tarčo. V drugem poskusu pa sem zadel v črno, pa mi tudi ni bilo najbolj všeč. Vesel sem bil šele v tretjem poskusu, saj sem zadel v rdečo.

Aleks Župevec

SPREJEM PRVOŠOLCEV V ŠOLSKO SKUPNOST

V torek, 19. 10. 2021, smo v šolsko skupnost OŠ Drska sprejeli letošnje prvošolce.

Sedmošolci so za svoje male prijatelje pripravili krajšo prireditev, ki so jo s svojimi nastopi popestrili pevski zbor tretjega razreda, flavtistka Ajda Colarič in harmonikaš Igor Dragičević. Prvošolcem je dobrodošlico izrekla tudi ravnateljica, gospa Natalija Novak. Devetošolka Karolina Kermavt Kolenc je prebrala nagovor predsednice šole, Evelin Delič Verstovšek. Namestnik predsednice šole Gašper Medic je po krajšem nagovoru učencem prebral zaobljubo, s katero so potrdili svojo novo vlogo v šolski skupnosti. Sedmošolci so prvošolcem pripravili tudi posebno darilo – medalje z lepimi željami.

Prvošolcem želimo, da bi se na naši šoli dobro počutili, stkali dobre prijateljske vezi in imeli mnogo iskrivih misli. Srečno!

S. L.

Državno prvenstvo v atletiki

V četrtek 14. 10. 2021 je v Mariboru potekalo državno prvenstvo v atletiki.  Iz naše šole je sodelovalo 16 učenk pri različnih disciplinah: suvanje krogle, met vorteksa, skok v daljino, skok v višino, tek na 300 in 60 metrov in štafetni teki. Učenke naše šole so dosegle  3. mesto.

Čestitke!!

1

3

 

 

 

 

 

16345465628571634546562859atletika Maribor 2

 

 

 

 

 

 

 

35  2

Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti (ZUIP) 2021

Osnovna šola Drska se je ponovno udeležila podjetniškega projekta »Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti«, ki ga finančno podpira Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju s konzorcijem Osnovne šole Drska, OŠ Stopiče, OŠ Šmihel, OŠ Center, OŠ Toneta Pavčka ter Razvojnim centrom Novo mesto.

V štirih dneh (30. 9. in 1. 10. ter 7. in 8. 10. 2021) so učenci različnih osnovnih šol pod vodstvom mentorice Damjane Tramte ter Mojce Rodič in izvajalke programa ga. Irene Žagar, skušali rešiti izziv, ki ga je pripravila Splošna bolnišnica Novo mesto.

Učenci so v tem podjetniškem izzivu raziskovali pot hrane od kuhinje do postelje ter ugotavljali kje so »ozka grla« tega procesa dostave. Raziskovali so, kdo vse ima zaradi tovrstnih zapletov težave in kako se odražajo. Prototipirali so rešitev, ki bi omenjene zaplete rešila ali vsaj omejila. Na koncu so svojo rešitev opisali in predstavili pred komisijo ter navedli, kako bo njihova rešitev izboljšala transport obrokov ter kako se bo to odrazilo pri kvalitetnejšemu bivanju bolnikov in osebja. Oceniti so morali, koliko bi takšna izboljšava bolnico stala ter zakaj bi bila SBNm zainteresirana za takšno investicijo.

Našo šolo je z raziskovanji, ugotovitvami ter predstavitvami zastopalo kar pet ekip: Milke, Zelene podjetnice, Fantje, Minioni ter Gumjasti medvedki. Vsaka izmed rešitev je bila malce drugačna in zanimiva na svoj način, kar je potrdila tudi komisija.

Svoje delo so učenci predstavili tudi pred ravnateljico šole, Natalijo Novak in pred svojimi starši, katerim se najlepše zahvaljujemo za udeležbo in hkrati za vso njihovo vzpodbudo.

Potekali so torej pravi podjetniški procesi reševanja problemov za skupno dobro.

Naši osnovnošolci so tako prišli do spoznanja, da je potrebno sodelovati, si pomagati, raziskovati, razmišljati in ustvarjati nove poti.

 

Koordinatorica podjetniških dejavnosti: Damjana Tramte243490647_240197201456317_3764101335962384388_n IMG_20210930_170518IMG_20210930_154924 spletIMG_20210930_161532 spletIMG_20211007_175740 splet IMG_20211008_182844IMG_20211007_180105 spletIMG_20211008_190806 splet IMG_20211008_193142IMG_20211008_194121 spletIMG_20211008_183902 splet

Pirati plastike

Skupina nadarjenih učencev 8. razreda Osnovne šole Drska se je v torek, 5. 10. 2021, udeležila mladinske znanstvene akcije Pirati plastike (Plastic Pirates – Go Europe!).

Plastic Pirates – Go Europe! je skupna kampanja ljubiteljske znanosti, ki je nastala na pobudo nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave (BMBF) v sodelovanju s portugalskim ministrstvom za znanost, tehnologijo in visoko šolstvo ter slovenskim ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Kampanja v vseh treh državah poteka od leta 2020 do leta 2021 v okviru tria predsedstva Svetu Evropske unije. Cilji kampanje so okrepiti znanstveno sodelovanje v Evropi, spodbujati predanost ljubiteljskih znanstvenikov ter doseči večje ozaveščanje in zavedanje o okolju. V kampanji učenci, učitelji in znanstveniki sodelujejo pri ovrednotenju mikroplastike v rekah in njihovih ustjih ter s tem prispevajo k boljšemu razumevanju okoljskih problemov. 

Kot pirati plastike so učenci pridobili praktične izkušnje v zvezi s problematikami morij in oceanov, še posebej v zvezi s problematiko plastičnih odpadkov v morjih in tekočih vodah. Raziskovali so onesnaženost tekočih vod s plastičnimi odpadki in ugotavljali katere vrste plastike so v okolju še posebej pogoste ter kakšen vpliv imajo na naše vode. Učenci so v okviru projekta zbirali podatke o plastičnih odpadkih v naši reki Krki, in sicer na območju Broda v Novem mestu.

Pri delu nam je na pomoč priskočil tudi gospod Polde Fink, ki nas je s splavom zapeljal po reki Krki, nas poučil o njenih zanimivostih in nam pomagal pri vzorčenju vode, za kar se mu najlepše zahvaljujemo.

Preživeli smo zelo poučen in zanimiv dan ter z našim delom pripomogli k prijaznejšemu in čistejšemu okolju.

Učenci 8. razreda z mentoricama Jožico Muhič in Ano Rozman

Novo mesto, 7. 10. 2021

 

BEREMO SKUPAJ

Septembra smo učenci 8. c sodelovali v projektu Beremo skupaj. Po dva učenca sta vsak teden preko spleta brala pravljico uporabnikom VDC Novo mesto. S pomočjo knjižničarke Mojce smo izbrali knjige o hrani, zdravem prehranjevanju, glasbi in živalih. Po vsakem branju so uporabniki VDC-ja ustvarjali na temo branja. Izdelali so plakat o zdravi in nezdravi hrani, iz rolic naredili čebelice, iz odpadne embalaže naredili brenkala in zapeli. Po zadnjem srečanju pa so si ogledali risanko o Zverjascu. Bralno druženje nam je bilo všeč, saj smo ob njem zelo uživali. Dobro sodelovanje bomo še nadaljevali. Želimo si srečanja v živo.

Neja Mantelj in Miha Vehar, 8. c

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

EUROPEAN SCHOOL SPORT DAY (EVROPSKI ŠPORTNI DAN) / DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

V tem tednu so bili učenci OŠ Drska (Novo mesto) zelo aktivni. Potekal je Evropski šolski športni dan in 23. 9. smo praznovali Dan slovenskega športa.

Letos so sodelovali učenci iz 1., 3., 6, 7., 8. in 9. razredov in njihovi učitelji. 326 učencev in 21 učiteljev je v četrtek 23. 9. in petek, 24. 9. 2021, migalo in bilo športno aktivnih celo dopoldne.

Učenci prvih razredov so obiskali Društvo paraplegikov Novo mesto. Tam so izvajali in sodelovali pri različnih športnih dejavnostih. Učenci tretjih razredov so se odpravili na pohod po okolici Novega mesta. Vmes je tudi bilo dovolj časa za igranje in sproščanje na igralih in seveda za malico.

Učenci predmetne stopnje so imeli atletski športni dan, ki je potekal v šoli in njeni okolici. Učenci so se potegovali za najboljše osebne dosežke v posameznih atletskih disciplinah (tek na 300 in 60 metrov, suvanje krogle, metanje vorteksa, skok v daljino in skok v višino). Učitelji ŠPO smo dobili rezultate, s katerimi bomo sestavili reprezentanco šole na šolskih atletskih tekmovanjih.

Učenci so bili navdušeni in so aktivno in športno sodelovali pri vseh dejavnosti. Na koncu dneva so bili malo utrujeni, predvsem najmlajši. Čeprav je bilo jutro bolj hladno, vreme je zdržalo in skupaj smo preživeli prijeten, topel ter aktiven dan.

1

 

5

 

3

4

Zdrav način življenja

 

Danes so nas v 1. razredu obiskale zdravstvene delavke iz Zdravstvenega doma Novo mesto. Predstavile so nam »Zdrav način življenja«. Izvedeli smo veliko novih stvari. Povedale so nam kako pomembna je zdrava hrana, skrb za osebno higieno, redno gibanje na zvežem zraku pa tudi počitek in spanje.

Jose Fernandez

 

IMG_1112IMG_1101

   IMG_1106

 

 

 

 

 

 

 

TEHNIŠKI DAN 6. RAZREDOV

V sredo, 22. 9. 2021, so se učenci  6. razredov v okviru Tedna mobilnosti udeležili evropskega tedna mobilnosti na Glavnem trgu. Preizkusili so se lahko na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost.

Tako so si ogledali reševalno in gasilsko vozilo ter se seznanili s postopki oživljanja. Učenci so se preizkusili v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Svoje delo so učencem predstavili tudi policisti Policijske uprave NM, planinsko društvo ter gorski reševalci. Na samem prizorišču so se odvijale tudi številne športne dejavnosti.  Utrinke tehniškega dne si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Katja Pečaver

ATLETSKI ŠPORTNI DAN (PREDMETNA STOPNJA)

Šolsko prvenstvo v atletiki.  Učenci se bodo pomerili v 6-ih atletskih disciplinah: tek na 60m in 300m, metu vorteksa, suvanju krogle, skoku v višino, skoku v daljino.

  • torek, 22. 9. 2020 za učence/učenke 6in 7. razreda
  • v sredo 23. 9. 2020 za učence/učenke 8. in 9. razreda

PROGRAM ŠPORTNEGA DNE:

  • 6. in 7. razred

* 8.50 – 9.00: prihod na zborno mesto

* 9.00 – 9.15: malica

* 9.15 – 9.30 – ogrevanje po oddelkih.

* 9.30 – 13.10: šolsko prvenstvo v atletiki

  • 8. in 9. r 

* 8.20 – 8.30: prihod na zborno mesto

* 8.30 – 8.45: malica

* 8.45 – 9.00 – ogrevanje po oddelkih.

* 9.00 – 12.50: šolsko prvenstvo v atletiki

Accessibility