OBVESTILO ZA STARŠE IN UČENCE

Spoštovani starši, drage učenke in učenci!

obveščamo vas, da je Vlada RS , v četrtek, 18. 2. 2021, sprejela odločitev o ponovnem vračanju vseh osnovnošolcev (od 1. do 9. razreda) v šole.

Počitniške dneve danes zaključujemo in jih predajamo vrstnikom v drugih regijah, sami pa se v PONEDELJEK, 22. 2. 2021, ponovno vračamo v šolske klopi po ustaljenem šolskem urniku.

Da bomo čim bolje sledili priporočilom NIJZ in zagotavljali varno okolje vsem v šoli, prosimo, da se čim bolj odgovorno vedemo vsi učenci, starši in delavci šole. Prilagodili smo šolski red, zato si oglejte na spletni strani objavljen PROTOKOL, po katerem bomo izvajali vzgojno-pedagoško delo na šoli.

Z veseljem vas pričakujemo

 

Nevenka Kulovec, ravnateljica

OBVESTILO IN PROTOKOL ZA STARŠE IN UČENCE – 9. 2. 2021

Novo mesto, 5. 2. 2021

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da je Vlada RS  v četrtek, 4. 2. 2021, sprejela odločitev, da se od torka, 9. 2. 2021, v vseh osnovnih šolah v republiki Sloveniji vzgojno-izobraževalno delo za učenke/učence od 1. do vključno 3. razreda izvaja v prostorih šole.

Spoštovani!

 1. 2. 2021 bomo z veseljem ponovno odprli vrata tudi naše šole za vse učence 1. triade (1. , 2. , 3. razred).

Veselimo se prihoda učencev v šolo in se hkrati zavedamo odgovornosti, ki ga le-ta prinaša. Ob ponovnem odprtju šol se tveganje za okužbo z virusom SARS-Cov-2 ponovno poveča. Da bomo učencem zagotovili čim bolj varno šolsko okolje, bomo vsi skupaj upoštevali poostrene varnostne ukrepe in prilagodili organizacijo dela. O tem podrobneje pišemo v PROTOKOLU, ki je objavljen na spletni strani šole. Prosimo vas, da ga skupaj z učencem doma glasno preberete.

Na spletni strani šole objavljamo tudi Dopisa Združenja za pediatrijo – Sekcije za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem združenju, ki sta namenjena staršem in učencem.

Za posamezna vprašanja se obračajte na vaše razredničarke.

Hvala za vse dosedanje strpno sodelovanje in vaše »poučevanje«. S skupnimi močmi, medsebojnim spoštovanjem in sodelovanjem bomo vzpostavili čim bolj normalno življenje in premagovali ovire, ki nam bodo gotovo še popestrile vsakdan.

Lep pozdrav.

Nevenka Kulovec, ravnateljica

Obvestilo za starše in učence – Sekcija za primarno pediatrijo

»Tretarčki smo glavni na šoli«

Po nekaj dneh smo učence od 1. do 3. razreda povprašali, kako se po skoraj štirih mesecih pouka počutijo spet v šolskih klopeh, zapisali so:

MIHA VID, 1.C: Všeč mi je nazaj v šoli, ker se igram s prijatelji. Lažje tudi delam naloge.

PATRIK, 1.C: Všeč mi je, ker skupaj delamo nalogo, smo na terasi in se skupaj igramo.

NAJA, 1.C: Rada imam šolo, naredim vse, se igram. Skupaj ustvarjamo in barvamo.

TILEN, 3. A: Ko sem prišel v šolo, sem bil vesel, da sem videl sošolce in najboljšo učiteljico, ne pa tudi, da bo pouk. Kemijska učilnica, kjer smo, je zelo velika. V njej je nagačena lisica.

GAJA EVA, 3. A: Ko sem izvedela, da gremo v šolo, sem bila zelo vesela, ker sem pogrešala učitelje in svoje prijatelje. Bolj mi je bilo všeč doma, ker sem prej končala s poukom, res pa je, da sem se manj naučila. Pogrešala sem knjižničarko in šolsko knjižnico ter kosilo v šoli. Navadna šola mi je klub vsemu bolj všeč.

BOR, 3. A: Vesel sem vrnitve v šolo, ker sem spet videl prijatelje in učiteljice. Doma pa mi je bilo bolj všeč, ker sem lahko dlje spal in prej končal.

ISA, 3. A: Komaj sem čakala, da bom videla sošolce in učiteljico. Ko pridem iz šole, komaj čakam, da grem spat, se hitro zbudim in grem v šolo.

TJAŽ, 3. A: Všeč mi je, da smo se vrnili v šolo, ker se v šoli naučim več kot doma. Končno sem lahko spet videla prijatelje. Nova učilnica mi je zelo všeč. Upam, da ne bomo spet doma.

KATJA, 3. A: V šoli mi je bolj všeč, ker vidim sošolce, lažje delam naloge. Doma sem gledala v računalnik in nisem mogla govorit s prijatelji.

NASTJA, 3. A: Ko sem izvedela, da bomo zaradi koronavirusa doma, sem se počutila grozno. Vendar je bilo kar zabavno, saj sem hitro naredila nalogo, potem pa je bil čas za igranje, gledanje televizije in ustvarjanje. Z bratcem Lanom, mami in očijem smo veliko časa preživeli skupaj, kar je bilo dragoceno. Včasih sem tudi pogrešala šolo, ker sem se v njej veliko naučila, se družila s prijatelji, igrala. Nazaj v šoli je dobro, nisem tega pričakovala. Želim, da tako tudi ostane.

JULIJA, 3. B: V šoli prej naredim naloge, ker mi pomaga tudi učiteljica. Super je, da smo nazaj v šoli.

MAŠA, 3. B: Med seboj si pomagamo. Videla sem sošolce, sošolke, učitelje. Končno se vidimo v šoli!

TIBOR, 3. B: V šoli je čisto drugače kot doma. Videl sem spet prijatelje. Bolj mi je všeč, ker si pomagamo.

NEJC, 3. B: Zelo mi je všeč, da smo nazaj v šoli. Najbolj sem se razveselil svojih prijateljev. Zaradi korone smo tretarčki glavni na šoli.

ANĐELA, 3.C: Zelo sem vesela, ker smo v šoli, da se lahko igram s prijatelji. V šoli več znam, lažje se učim. Boljše pa bi bilo, če nihče, niti učiteljica, ne bi nosil maske v razredu.

LANA, 3.C: Ko smo prišli v šolo, sem bila zelo vesela, ker smo pouk na daljavo imeli kar tri mesece. Doma mi je bilo dolgočasno. Všeč mi je, čeprav nismo v naši učilnici.

ELA, 3. C: V šoli mi je lepo, ampak je drugače zaradi korone. Rada se učim in igram.

Ob pomoči učiteljic Olge, Zdenke in Nine zbrala učiteljica Mojca

 

KULTURNA PRIREDITEV, 9. 2. 2021

Danes, 9. 2. 2021, poteka kulturni dan za učence od 6. – 9. razreda. Preko glasbene in likovne umetnosti učenci spoznavajo Franceta Prešerna. Preizkušajo tudi svoje vedenje o Prešernu s pomočjo kvizov.

Dan bomo začeli s proslavo, ki so jo pripravili učenci 1., 2. in 3. razreda ter 6., 8. in 9. razreda skupaj z učiteljicami slovenščine.

Proslavi lahko prisluhnete  – PTIREDITEV OB KULTURNEM PRAZNIKU.

 

aktiv slovenistk

OBVESTILO ZA STARŠE

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da je Vlada RS  danes, v četrtek, 28. 1. 2021, sprejela med drugim tudi odločitev, da se tudi v naši Jugovzhodni regiji (črna regija)  od 1. 2. 2021 nadaljuje pouk za vse učence od 1. do 9. razreda na daljavo.

NOVOST: Izvedba nujnega varstva za učenke in učence v prvem triletju

Odlok Vlade RS določa tudi izvedbo nujnega varstva za učenke in učence v prvem triletju, za tiste učenke/ce, katerih OBA STARŠA ali eden od staršev, ki je SAMOHRANILEC, sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi (UR.l.RS, št. 75/17), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski in Policiji.  Zaposlitev se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca.

 

********************************************************************************

Spoštovani,

da se bomo na šoli lahko ustrezno organizirali in poskrbeli za čim varnejše okolje za otroke in zaposlene, vas prosimo, da nam jutri v petek, 29. 1. 2021, sporočite morebitno potrebo po varstvu za vašega otroka (od 1. do 3. razreda) in dostavite potrdilo delodajalca, da ste za to varstvo upravičeni.

Vlogo in potrdilo pošljite na e-naslov: roman.judez@os-drska .si.

Na voljo smo vam za dodatne informacije:

Roman Judež: 07 39 35 866, 031 550 424 oz. roman.judez@os-drska.si in

Nevenka Kulovec: 07 39 35 862, 041 385 690 oz. nevenka.kulovec@os-drska.si.

 

Lep pozdrav

Nevenka Kulovec, ravnateljica

HITROSTNO RAČUNANJE -Brainobrain centra NM

 Učenki Lara Žnidaršič in Luana Smolkovič Umek (obe iz 3. razreda) sta se odlično odrezali v hitrostnem računanju in si priračunali srebrno medaljo.

BOB tekmovanje 9. 1. 2021

27 tekmovalcev iz Brainobrain centra NM je v soboto, 9. 1. 2021, tekmovalo na že 6. mednarodnem tekmovanju v hitrostnem računanju, ki je letos 1. potekalo v online obliki.

Računalo je cca 25.000 otrok s celega sveta, ki urijo svojo koncentracijo, spomin, vztrajnost, vizualizacijo z metodo Brainobrain (www.brainobrain.si)

Kjer je volja, tam je uspeh!

Iskrene čestitke.

OBVESTILO ZA UČENCE od 6. do 9. razreda

Pozdravljeni

V sredo, 23. decembra 2020, boste učenci od 6. do 9. razreda imeli športni dan na daljavo.

Navodila za delo bodo objavljena v spletni učilnici za šport v sredo zjutraj .

Športni dan se bo začel zjutraj z sestankom (po oddelkih) z učitelji ŠPO, kjer boste učenci dobili še zadnje napotke za delo. Izvajali boste različne gibalne naloge, ki jih boste posredovali učiteljem ŠPO.

Obveščamo učitelji ŠPO

Učenci naš šole že deset let aktivno sodelujemo v projektu Kuhnapato in tretje leto v projektu Hrana ni za tjavendan

 

Tudi to šolsko leto, čeprav malo drugače. Glede na to, da smo doma, verjamemo, da kar nekaj časa preživimo tudi ob štedilniku. Čas je drugačen in morda je prav ta čas – čas za drugačne praznične jedi. Seveda v to skupino nedvomno sodijo potice in potičke, piškoti in druge sladice, s katerimi si sladkamo dneve ali pa krasimo smrekice.

V letih skupnega dela smo se naučili, da nam prav prazniki, ki so pustili najvidnejše sledi v naši prehranski dediščini, ponujajo kreativnost. Le s korakom nazaj, s pogovorom z babico ali sosedo, morda s pomočjo še na roko napisanega recepta ali pa kar s svojo domišljijo, ki se ozira po okolici, smo že in verjamemo, da bomo spet, na krožnike postavili jedi, ki bi jih bilo vredno ponovno spoznati in jih vključiti v naše jedilnike.

Tudi tukaj lahko uporabimo ostanke ali pa si domislimo način kar najokusnejše porabe jedi v dneh po praznikih (namakanje, ponovna uporaba potičk, pečenjakov ipd.) Do ponedeljka smo imeli čas, da pripravimo sladice za praznično igro, ki jo organizirata Društvo Vesela kuhinja, ki je nosilec projekta in pokrovitelj projekta Spar.

Z naše šole je sodelovalo 5 učencev. Prvi dve nagradi med sodelujočimi iz cele Slovenije sta osvojila: Barbara Jedlovčnik iz 6. c, z adventno pito prvo nagrado in Jakob Savić Rončević iz 8. b, z vrtečimi se snežaki, drugo nagrado! 👍

Zoja Ficko, Alina Jacović, Metka Zupančič iz 6. c pa so bile pohvaljene za svoje izdelke.

Zelo sem vesela, da sta kar dva učenca naše šole nagrajena. To bo tudi za ostale učence še večja spodbuda za nadaljnje delo.

Zaključujem pa z besedami vodje projekta Anke Peljhan:

»Iskrena hvala in čestitke za trud – vaš dolgoletni, ki se sedaj preslikava k otrokom, kaže na njihovo samostojnost, samoiniciativnost, veselje do dela, inovativnost in vse ostalo, kar sodi zraven, seveda čestitke vsem mladim izvajalcem. Tokrat je prišlo ogromno materiala, ki smo ga s »sodelavci« pregledali kar se da hitro, saj se bližajo prazniki. Sama delim občutke, za katere sem mislila, da sem se jih za vedno znebila, ko je (še) šlo za tekmovanja, kar vas večina pozna. Težko se je bilo odločiti, saj si tokrat pohvale zaslužijo prav vsi! Vsak od otrok je vložil trud, znanje in veščine, kar je danes redkost in vredno spodbud.

Zelo težko smo izluščili tiste, ki so za kanček odstopali po vseh naštetih parametrih »ocenjevanja« ali odločanja, po parametrih, ki jih zapoveduje naše dolgoletno poslanstvo.

Mentorica Jožica Muhič

 

Sedaj pa še recepti in slike, mogoče pa tudi vi kaj pripravite:

 

 1. nagrada: BARBARINA ADVENTNA PITA

Pri pripravi Adventne pite (imena sem se domislila, ker je ravno adventni čas) sem uporabila piškotke, ki so bili že nekaj časa odprti in niso bili več tako hrustljavi, ampak že bolj mehki. Uporabila pa sem tudi na krhlje narezana jabolka, ki jih otroci nismo pojedli in so postali že malo rjavi (kar nam otrokom ni najbolj všeč) in ostanek skuhane čežane.

RECEPT

TESTO:

 • 100 g piškotkov
 • 0,5 dl mleka
 • 50 g masla
 • 1 jajce
 • 100 g sladkorja
 • žlička pecilnega praška

NADEV:

 • 3 jabolka
 • 100 g jabolčne čežane
 • 50 g masla
 • 2 žlici sladkorja
 • cimet
 • ingver
 • aroma ruma
 • vanilijev puding
 • 200 g skute

 

POSTOPEK:

Piškotke nadrobimo, dodamo maslo in mleko ter zmešamo. Stepemo jajce s sladkorjem in dodamo k piškotni masi. Dodamo še pecilni prašek in dobro zmešamo.

Okrogli pekač obložimo s peki papirjem in vanj enakomerno razporedimo piškotno maso.

Postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut na 160 ºC, dodamo še nadev in pečemo še nadaljnjih 15 minut.

Za nadev potrebujemo na krhlje narezana in olupljena jabolka, ki jih prepražimo v kozici skupaj z maslom in sladkorjem. Dodamo cimet, ingver in kapljico arome ruma. Ko se jabolka razpustijo, dodamo vanilijev puding in skuto ter premešamo.

 1. nagrada: JAKOBOVI PLESOČI SNEŽAKI

 

Slika5

Sestavine:

 • ostanki biskvita
 • 200 g sladke smetane
 • 250 g pasirane skute
 • 150 g kisle smetane
 • 100 ml jabolčnega soka
 • 1 zavitek Kremfix
 • kokosova moka

 

Vse skupaj, razen kokosove moke, zmešamo in postavimo za 15 min v hladilnik. Nato z rokami oblikujemo 8 večjih in osem manjših krogov, oblikujemo snežake in jih poljubno okrasimo.

Slika6

 

Alinini sladici

Pripravila sem 2 sladici. Prva je nastala iz ostanka peciva, ki sem ga spekla sama in ga nismo pojedli do konca, druga pa iz jabolčnih olupkov.

 1. sladica: NAGAJIVI SNEŽAK

Sestavine:

– ostanki peciva

– 125 g mascarponeja

– 0,5 dl mleka

– bela čokolada v kapljicah

– malo masla

– čokoladne crispi kroglice

 

Najprej sem nadrobila pecivo, ki nam je ostalo, temu sem z žlico primešala mascarpone in dodala mleko, da je nastala čvrsta masa, ki sem jo na krožniku oblikovala v snežaka. Nato sem nad paro stopila čokoladne kapljice in jim dodala še malo masla. Paziti sem morala, da čokolada ni preveč, niti premalo tekoča. Ko se mi je zdela ravno pravšnja, sem jo polila po nagajivem snežaku. S čokoladnimi kroglicami sem naredila snežaku še gumbe, obraz in pokrivalo, nato pa ga dala ohlajati.

 1. sladica: ZIMSKI KOZARČEK PRESENEČENJA

Sestavine:

– jabolčni olupki (od štirih jabolk)

– sok ostanka pomaranče

– 180 g maslenih piškotov

– 70 g mascarponeja

– 0,5 dl mleka

– kakav

– mleti orehi

– 25 g sladkorja v prahu

– 100 ml sladke stepene smetane

– cimet

 

Maslene piškote sem na pladnju zdrobila s kuhinjskim valjarjem. Stresla sem jih v posodo in dodala mleko, kakav in mascarpone ter zmešala. Iz te mase sem oblikovala zvezdico za dekoracijo, ostalo maso pa dala v kozarček. V mešalniku sem zmlela jabolčne olupke in pri tem dodala pomarančni sok. Nastala je jabolčna kaša, ki sem jo zlila v kozarček na piškotno dno. Stepla sem smetano in ji dodala sladkor v prahu, ter jo dodala na kašo v kozarec. Potem sem zmlela še orehe in jih posula v kozarec. Na orehe sem ponovno položila smetano in na koncu posula sladico še s cimetom. Dodala sem dekoracijo, zvezdico iz piškotnega testa ter 3 koščke jabolčnih olupkov.

 

Zojina VIJOLIČNA POSLASTICA

 Slika10

RECEPT:

Sestavine:

– 300 g zmletih piškotov               – navaden jogurt               – malo cimeta

– 50 g masla                                 – sladka smetana              – sladkor

– zmrznjeno jagodičevje               – vaniljev ekstrakt

 

Postopek:

Biskvit naredimo iz ostalih piškotov, ki nam ostanejo pri peki in dodamo maslo sobne temperature. Piškote zdrobimo in jih pomešamo z maslom in dodamo eno čajno žličko vaniljevega ekstrakta.

Za sladoled potrebujemo zmrznjeno jagodičevje, kateremu dodamo navaden jogurt. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo 3 velike žlice sladkorja.

Vzamemo pekač s premerom 26 cm in ga pomastimo. Na dno z žlico razporedimo maso iz piškotov, na vrh pa dodamo sladoled. Okrasimo pa tako, da s sladko smetano naredimo 5 kupčkov, na katere posujemo malo cimeta.

 

 

METKINO PRESENEČENJE

SESTAVINE:

 • 100 g bele čokolade
 • 0,5 kg maskarponeja
 • 30 g drobtin ostankov piškotov ali biskvita
 • 300 g jagod
 • želatina Fix
 • 100 g temne čokolade
 • sladka smetana

 

Postopek:

Najprej stopimo belo čokolado in ji primešamo polovico posodice sladke smetane. V posodo damo 250 g maskarponeja in primešamo stopljeno belo čokolado. Primešamo polovico vrečke želatine. Jagode spasiramo in dodamo dva lista želatine, ki smo jo prej namočili v hladni vodi. Stopimo še temno čokolado in jo primešamo. V kozarčke najprej natresite piškotne drobtine, ostalo pa poljubno servirajte. Ko končate s serviranjem, dajte v hladilnik za eno uro ali eno uro in pol. Zdaj lahko, če želite, še okrasite z oreo piškoti ali s čim podobnim.

Sedaj pa zavihajte rokave in veselo na delo. Pri dekoriranju in oblikovanju uporabite svojo domišljijo in jim dodajte svoj pečat. Uživajte v eksperimentiranju. Pa dober tek!!!!

 

 

 

 

 

 

 

ZAHVALA ZA SLADKO PRESENEČENJE

Spoštovani,

 

družina Kolenc je za vse tiste, ki v dneh dela na daljavo prihajajo v šolsko kuhinjo po kosilo, pripravila sladko presenečenje. 

Napekli so raznovrstne piškotke in za dobro voljo vsakemu paketku dodali voščilo z lepimi misli znanih ustvarjalcev.

sladko presenecenje

Na šoli smo zelo veseli dobrega sodelovanja naših družin in se družini Kolenc tudi v imenu vseh prejemnikov slaščic iz srca zahvaljujemo!

ravnateljica