Osnovna šola Drska Blog

Vabilo na božično-novoletni bazar

 

Dragi starši ali skrbniki,

vabimo vas na božično-novoletni bazar, ki bo naslednji teden, v torek, 13. decembra, od 12. do 18. ure, v času govorilnih ur in v sredo, 14. decembra, od 7.30 do 15.45 ure.

Na bazarju bodo razstavljeni čudoviti izdelki naših učencev. Nekateri učenci se bodo prelevili v prave božičkove pomočnike. Zbirali bomo prostovoljne prispevke. Darujte po svojih zmožnostih. Letos bomo zbran denar namenili nakupu novih klimatskih naprav, ki bodo omogočale boljše delovne in učne pogoje.  

Vabilo velja tudi za vaše bližnje – za vse, ki jih imate radi.

Veselimo se vašega obiska.

Lep pozdrav

učitelji in učenci OŠ Drska

OBISK CENTRA VESOLJSKIH TEHNOLOGIJ HERMANA POTOČNIKA NOORDUNGA

V petek, 22. 9. 2023 so učenci 9. razredov ter učenci izbirnega predmeta astronomija obiskali Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanjah.

Nekaj vtisov učencev:

V Vitanjah so nam predstavili kakšno hrano jedo astronavti, ko poletijo v vesolje. Spoznali smo robot Sara, ki je bil precej velik in luštkan. Zelo mi je bilo všeč, ko smo izdelovali svoje vesoljsko plovilo- avtomobilčke  in smo sodelovali z učenkami 9. razreda. Nato smo izvedli tekmovanje z avtomobilčki v katerem smo izgubili. Spoznavali smo tudi življenje Sunite Williams in Hermana Potočnika. Bilo mi je zelo všeč.

Jessica

Videl sem zgodovino vesolja, ter bivalno  kolo Hermana Potočnika Noordunga. Prikazali so nam tudi pogled na Zemljo z  različnih satelitov. V muzeju so bili razstavljene tudi makete roverjev, ki so bili na Marsu ali pa so na Marsu. Ogledali smo si film o Suniti Williams. Izdelali smo avtomobilčke na balon in z njimi tekmovali. Všeč mi je bilo, ko smo obiskali bivalno kolo.

Vid

Izvedeli smo veliko o zgodovini astronomije in vesolju. Všeč so mi bili razstavljeni sateliti in roboti. Imeli smo delavnice, kako se iz kartona naredi vesoljsko plovilo. Dan mi je bil zelo všeč, ker me astronomija zelo zanima. Najbolj všeč mi je bil ogled zgodovine vesolja.

Arne

22. 9. 2023 smo se odpravili v vesoljski center Hermana Potočnika. Tam smo videli veliko zanimivih stvari o vesolju. Predstavili so nam veliko znanstvenikov in vesoljskih plovil. Videli smo tudi nekatere satelite. Na koncu smo si ogledali zabaven video o življenju na vesoljski postaji in sestavili avtomobilčke na zračni pogon. Nato smo se odpravili domov. Bilo je zelo zabavno in poučno.

Lovro, Gal, Alen

Bilo nama je zelo zanimivo. Naučili sva se veliko novega. Posebej so nama bili všeč hologrami, robot, sateliti, … Tudi mentorji so bili zelo prijazni. Na začetku smo morali izdelati avtomobilčke z balonom ter jih primerjati med seboj, da smo videli, kateri je šel najdlje. To nama je bilo zelo zabavno.

Živa in Bea Liu

Bilo je zelo zanimivo, ko smo delali avtomobilčke. Prvi posnetek Akcija-reakcija ni bil tako zanimiv, drugi je bil bolj. Pokazali so nam življenje astronavtov v vesolju. Tudi tekmovanje z avti je bilo zabavno. Tehtnica na kateri smo se tehtali in ugotavljali koliko bi bila naša teža na ostalih planetih,  je bila zanimiva. Nekateri pravijo, da je pokvarjena. 🙂

Julija, Zala, Naja

 

 

MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O IZGUBAH HRANE IN ODPADNI HRANI, 29. 9. 2023

 

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

 

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.

 

V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane. Na naši šoli bomo vse dni v letu posebej pa še ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani posvetili posebno pozornost.

 

 

Ali ste vedeli?

Odpadna hrana ima velikanski vpliv na okolje, saj je vzrok za približno 16 % emisij toplogrednih plinov, ki izvirajo iz prehranskega sistema EU. Če bi bila odpadna hrana država članica, bi bila po izpustih emisij toplogrednih plinov na petem mestu v EU.

 

Planiranje obrokov

Najboljše je, če načrtujete, kaj boste jedli, ter se po nakupih odpravite z natančnim seznamom. Ostanke hrane lahko spremenite tudi v okusne nove jedi in jih tako porabite naslednji dan.

Pravilno shranjevanje živil

Za ohranjanje svežine naših živil je bistveno, da jih pravilno shranjujete.

 

Vsak lahko poskrbi za manj zavržene hrane.

 

Vzemi toliko hrane, kot jo boš pojedel in vrni prazni krožnik. Naj bo tako v šoli in doma.

 

 

Uporabne povezave:

 

 

BEREMO SKUPAJ Z UPORABNIKI VDC NOVO MESTO

Prostovoljke naše šole so danes na šolo povabile uporabnike VDC Novo mesto. Šestim uporabnikom in dvema spremljevalkama so pripravile dramatizacijo pravljice Zeleni dežnik. V zgodbi so uprizorile pisano paleto živali, ki jim je dežnik služil za številne stvari (bil je šotor, čoln, letalo, čudežni stroj …). Po dramatizaciji so uporabniki izdelovali svoj čudežni dežnik.

Obisk je potekal v okviru nacionalnega projekta Beremo skupaj.

Zapisala mentorica prostovoljcev in šolska knjižničarka Mojca Mežik.

Accessibility