Osnovna šola Drska Blog

TEHNIŠKI DAN V ŠESTEM RAZREDU

 

     

Zoja Nosan: Tehniški dan v šoli mi je bil zelo všeč in zanimiv. Menim, da mi bi izdelava papirja pomagala v življenju, če kdaj ne bi imela papirja, bi ga lahko izdelala sama. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo tiskali na ročno izdelan papir.

Lana Rudman: Zelo sem uživala v delu s prijatelji. Najraje sem izdelovala papir in ptičke iz origamija.

Laura Malenšek: Izdelovali smo papir, spoznavali pisave in origami. Najbolj zanimivo je bilo, ko smo pisali svoje ime in priimek v stari pisavi. Na tehniškem dnevu sem res uživala.

Sara Tomažin: Zame je najbolj koristna bila izdelava papirja, če kdaj ne bom imela papirja, bi ga znala  tudi sama narediti.

Patrik Antončič: Všeč mi je bilo izdelovanje papirja. To je bilo najbolj poučno in zanimivo.

Zoja Nosanova: Zanimivo je bilo predavanje o zgodovini papirja. Izvedela sem veliko novega.

David Kraševec: Na tehniškem dnevu sem se imel lepo. Naučil sem veliko o zgodovini papirja ter kako ga izdelati.

Zoja Končar: Najprej smo poslušali o zgodovini papirja. Nato smo izdelovali origami. V tehnični učilnici smo odtisnili sliko na stiskalnici ter še izdelali papir. Bilo je super!

Tija Rifelj: Na tehniškem dnevu je bilo zelo dobro, saj smo izkusili biti v koži pravega izdelovalca papirja. Prejela se tudi darilo za nagradno vprašanje. To sta bili voščilnica in kuverta iz ročno izdelanega papirja.

Iza Koprivnik: Na tehniškem dnevu je bilo zelo zanimivo, saj smo se naučili veliko novega o zgodovini papirja ter o tem kako ročno izdelati papir. Spoznali smo stare pisave in videli knjigo za slepe. To bi z veseljem ponovila.

 Zbrala in uredila Ankica Milošević

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 18.11.2022, smo učenci OŠ Drska z velikim veseljem prišli v šolo, saj smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Tam smo imeli na razpolago bel in črn kruh, jabolka, mleko in med ter maslo. Ko smo se vrnili v razred, smo si ogledali nekaj posnetkov o tem, kako nastanejo ti izdelki. Potem smo se razdelili v skupine za delo, pred tem pa smo odšli še na predstavitev kmetije Kastelic. Na tej kmetiji lahko kupimo razne izdelke. Najdemo jih tudi na spletu. Ko pa smo se vrnili v razred, pa smo začeli z delom. Ena skupina je likovno ustvarjala, druga je delala prehransko piramido ter izvor zdravih obrokov in tretja skupina je literarno ustvarjala o tej temi. Na koncu smo predstavili izdelke, ter se s polnimi želodci odpravili  domov.

Maša Grubar, 5.b

TEDEN TUJIH JEZIKOV V ŠOLSKI KNJIŽNICI

V šolski knjižnici smo teden namenili tujim jezikom. Učenci podaljašnega bivanja so poslušali predsatvitve tujih jezikov in nekaj dejstev o državah, kjer ta jezik večinsko govorijo. Poslušali so zgodbo ali pravljico v tujem jeziku, nato pa še v slovenščini. Spoznali lego države, grb in zastavo ter se naučili nekaj besed v izbranem jeziku. Nemčijo in nemščino je predstavila učenka Brina Luzar z branjem Bremenskih mestnih godcev. Barve v francoščini so se učenci naučili z učiteljico Petro Jenič, slišali smo tudi francosko zgodbo o murnu muzikantu. Bolgarijo in bolgarščino je na zelo zanimiv in prijeten način predstavila učenka Zara Mrzlikar. Na koncu tedna smo se podali v Španijo;  Zverjasca, Španijo in španščino je predstavil učitelj Jose Fernandez Moyano.

Pripravila knjižničarka Mojca Mežik.

 

1. SREČANJE BRALNEGA KLUBA ZA ZAPOSLENE

Zaposleni OŠ Drska smo začeli z drugim ciklom srečanj bralnega kluba. Tokrat smo gostili mag. Tilko Jamnik, sodelavko Društva Bralna značka, sicer pa strokovnjakinjo s področja branja in motiviranja mladih za to dejavnost. Z njenim obiskom smo se dejavno vključili v projekt medgeneracijskega branja, saj smo o tem spregovorili udeleženi strokovni delavci. Jamnikova je prikazala in opisala več načinov, kako k branju povabiti bralce vseh generacij z namenom dviga števila bralcev. Z branjem se veča besedišče, krepi domišljija, lažje išče rešitve problemov, kar dokazano viša učni uspeh in zmanjšuje težave učencev.

Na srečanju smo se dogovorili tudi, katero knjigo bomo skupaj prebirali do naslednjega srečanja. To bo zbirka pesmi Andreja Rozmana Roze Izbrane rozine v akciji.

Pred srečanjem z zaposlenimi se je Jamnikova srečala tudi z učenci, ki so aktivno sodelovali s prebiranjem pesmi iz že omenjene zbirke.

Zapisala Mojca Mežik, knjižničarka

 

Accessibility