RSS Feed

Kostanjev piknik

Posted by admin on 9th oktober and posted in 1. skupina PB, 2. skupina PB, 3. skupina PB, 4. skupina PB, 5. skupina PB, 6. skupina PB, 7. skupina PB, 8. skupina PB

V petek, 7. oktobra, 2016, smo v sklopu Tedna otroka v OPB izvedli kostanjev piknik. Otroci in starši so se izjemno potrudili in v šolo prinesli veliko kostanja. Kar dve uri sta slasten posladek vztrajno pekla učitelja Andrej in Jose, pa še se ga nismo najedli! Vseeno smo preživeli prijetno popoldne na svežem zraku.

Vtise smo strnili v spodnjih fotografijah.

Učitelji OPB

Foto: Simona Lešnjak

Zloženka 2016/2017

Posted by admin on 31st avgust and posted in 1. skupina PB

zlozenka 16.17

Izšel je Časopisko – glasilo učencev podaljšanega bivanja OŠ Drska

Posted by admin on 20th junij and posted in 1. skupina PB, 2. skupina PB, 3. skupina PB, 4. skupina PB, 5. skupina PB, 6. skupina PB, 7. skupina PB, 8. skupina PB

Učenci podaljšanega bivanja so s svojimi učitelji že deveto leto zapored pripravili pestro glasilo, ki povzema zanimivo dogajanje v naših osmih skupinah podaljšanega bivanja. Glasilo lahko prenesete na svoj račnalnik in ga natisnete.

Časopisko bo razpostavljen tudi na hodniku razredne stopnje, kjer si ga boste lahko v miru prebrali.

ČASOPISKO 2015/16

Veliko užitkov pri branju in brezskrbne počitnice vam želimo!

Učitelji OPB OŠ Drska

Spoznavali smo zgodovino stare Grčije

Posted by admin on 2nd marec and posted in 1. skupina PB

OŠ Drska je v letošnjem šolskem letu vstopila v evropski projekt Erasmus+ (nekdanji Comenius). Sodelujemo s partnerskimi šolami iz Danske, Nemčije, Turčije, Grčije, Portugalske in Velike Britanije. Tema dvoletnega projekta je Veselje v vseživljenjskem učenju. Vsaka država je izdelala svojo maskoto, ki potuje po šolah držav udeleženk. Na zadnji izmenjavi učiteljev in učencev v Halifaxu (VB) smo prejeli grško maskoto Evrope z bikom.

7. in 8. skupina OPB sta se seznanili z maskoto in spoznali zgodbo rojstva Evrope. Na zemljevidu smo poiskali Grčijo in otok Kreto, na katerem leži naša partnerska šola. Raziskovali smo zgodovino Krete in se podali v čarobni svet grške mitologije, saj nam legenda o minotavru ni dala miru. Želeli smo namreč spoznati to krvoločno bitje in se začudili, da je to človek z bikovo glavo, ki ga je v zapletenem labirintu pod palačo kralja Minosa na Kreti premagal pogumni atenski kraljevič Tezej, sin kralja Egeja. Ta je bil s svojimi prijatelji poslan na Kreto kot krvni davek, ki so ga morali Atenci plačati Krečanom, ker so proti njim zgubili vojno. Na pot so se odpravili z ladjo, na jambor so izobesili črno zastavo. Tezej je bil pogumen in prebrisan – po pokončanju minotavra je pot iz labirinta našel s pomočjo klobčiča niti, ki mu jo je dala Minosova hči Ariadna. Z njeno pomočjo je s prijatelji pobegnil iz Krete, Ariadno pa pustil spečo na nekem otoku.

Ko se je mladež vračala proti celini, se je kralj Egej od žalosti vrgel v morje. Mislil je namreč, da je njegov sin Tezej mrtev, saj so na jambor pozabili izobesiti belo zastavo, simbol miru. Zato se še danes to morje imenuje Egejsko.

Po tem smo se odločili ilustrirati legendo ali vsakdanje življenje na Kreti. Preživeli smo lep in ustvarjalen dan.

Simona Lešnjak, Renata Golić

ERASMUS + COLLAGE

Obiskali smo sanitetni vagon iz 1. svetovne vojne

Posted by admin on 20th november and posted in 7. skupina PB, 8. skupina PB

Učenke in učenci 7. in 8. skupine OPB smo v petek, 20. 11. 2015, s kratkim obiskom muzeja na prostem obeležili 100 let od začetka svetovne vojne na slovenskih tleh. In kakšen je ta muzej na prostem? Gre za pravcati vojaški sanitetni vagon, ki ga je Dolenjski muzej pripeljal na kandijsko železniško postajo. Sprejeli sta nas prijazni vodički Dolenjskega muzeja ga. Marjeta Bregar in ga. Lavra Fabjan, ki sta nam tudi pripravili zanimiv progam. Ga. Bregar nam je razložila, da so vagon med 1. svetovno vojno uporabljali za prevoz ranjenih vojakov iz bojišč do bolnišnic. Vagon je del širše vlakovne komopozicije, ki  je vozila vojake iz soškega bojišča v novomeško bolnišnico Usmiljenih bratov in ostale bolnišnice. Originalen vagon je imel osem ležišč, umivalnik, stranišče in celo peč. Žal se nam je zaradi popoldanskih dejavnosti mudilo nazaj v šolo in nismo mogli izvesti umetniške delavnice, ki nam jo je pripravila ga. Lavra Fabjan, zato to prepuščamo ostalim otrokom, saj smo prepričani, da boste tudi vi obiskali ta zanimiv primer slovenske tehniške in kulturne dediščine.

Obenem vas vabimo, da se jutri udeležite muzejske delavnice; program si lahko ogledate na povezavi http://www.dolenjskilist.si/2015/11/21/144590/napovedniki/obvestila/Delavnica_Sanitetni_vagon_izdelava_igracke__Dolenjski_muzej/

In kako smo se imeli?

Bilo je super! (Luka P., 5. b)

Šel sem v vagon iz I. svetovne vojne. Žal mi je, da ni bilo časa vagona tudi narisati.  P.S.: Bilo je super!   (Žiga G., 5. b)

Imela sem se zelo lepo. Lahko bi imeli več časa.   (Urša G., 5. a)

Danes je bilo usper. Upam, da bomo šli še kdaj tja.   (Žan, 5. b)

Škoda, da smo morali naš obisk skrajšati. Najbolj mi je bilo všeč, ko je gospa Marjetka razlagala o zgodovini 1. svetovne ojne. (Nuša Š., 3. b)

Bilo mi je lepo. Všeč mi je bil vagon. Spremenil bi to, da bi bili več časa tam (Mark, 3. b)

Bilo je super. Škoda, ker nismo imeli več časa. Upam, da bo tako še kdaj.   (Luka B., 5. b)

Imel sem se dobro. Najbolj mi je bil všeč vagon. remenil bi, da bi bili dlje časa.  (Aljaž B., 3. b)

Bilo mi je všeč.   (Janez, 3. b)

Škoda, da nismo imeli več časa. Bilo mi je odlično. (Luka Petrič, 3. b)

Na postaji sem se imela lepo. Všeč mi je bio vse. Škoda, da nismo imeli več časa.    (Kaja R, 4. a)

Imel sem se lepo. Vagon mi je bil všeč. Želel bi, da bi imeli več časa.   (Adrian, 3. b)

Danes smo si ogledali vagon iz 1. svetvne vojne. Zelo so mi bili všeč plakati in zunanjost. Najraje bi, da bi bil vagon tak, kot nekoč.   (Saša M., 4. a)

Žal mi je, da ni bilo na ogled več predmetov iz 1. svetovne vojne. Všeč so mi bila kolesa, saj izgledajo kot nekoč. Morali bi biti tam dlje. (Martin, 4. a)

V muzeju mi je bilo všeč. Spremenil bi samo to, da bi bili v muzeju dlje časa.   (Oskar L., 4. a)

Danes smo si ogledali zdravniški vojaški vagon iz 1. svetovne vojne. Najbolj mi je bila všeč razlaga zdravljenja vojakov. (Kaja T., 4. a)

Spremenil bi, da bi bili dlje časa v vagonu. Imel sem se zelo lepo. Všeč mi je bilo, ko smo se pogovarjali o 1. svetovni vojni. (Emir, 4. a)

Učiteljice Mojca Mežik, Jasna Jožef in Simona Lešnjak

Fotografije: Dolenjskanews in S. L.

TEDEN OTROKA

Posted by admin on 30th september and posted in 1. skupina PB, 2. skupina PB, 3. skupina PB, 4. skupina PB, 5. skupina PB, 6. skupina PB, 7. skupina PB, 8. skupina PB

OBVESTILO OB TEDNU OTROKA

Teden otroka (5.-9.10.2015) je priložnost, ko otrokom in mladim omogočimo obilo zabave, druženja, smeha in zanimivih aktivnosti. Za učence podaljšanega bivanja smo pripravili naslednje dejavnosti:

Ponedeljek

OLIMPIJSKE IGRE  od 13.35 do 14.50.

Učenci bodo sodelovali in tekmovali v različnih igrah.

Torek

VESELE URICE od 13.30 do 14.30.

sredo in četrtek poteka podaljšano bivanje po ustaljenem redu.

Petek

KOSTANJEV PIKNIK od 13.30 do 14.30.

Teden bomo zaključili s tradicionalnim kostanjevim piknikom. Učenci v sredo in četrtek prinesejo v šolo že narezan kostanj. Iz časopisnega papirja bomo izdelali vrečke.

V času dejavnosti naj učenci ne odhajajo domov (grejo takoj po kosilu ali pred malico) .

Vsak dan naj bodo primerno oblečeni in obuti (športne dejavnosti).

Učitelji OPB

Zloženka OPB 2015/2016

Posted by admin on 7th september and posted in 1. skupina PB

zloženka OPB 15-16

Vesele urice z muffini ob zaključku šolskega leta

Posted by admin on 24th junij and posted in 7. skupina PB, 8. skupina PB

IMG_5737a

V torek, 23. junija 2015, so se učenke in učenci 7. in 8. skupine OPB z učiteljicama lotili peke muffinov. Kot lahko vidite v filmčku, jim je pri tem prav dobro šlo. Obenem so mladi novinarji Larisa, Luka in Erika intervjuvali mlade peke.

1. Katere sestavine ste uporabili? Moko, jajca, pecilni prašek, rjavi sladkor, mleko, maslo, čokolado.

2. Katero pecivo ste pekli? Čokoladne muffine.

3. Ste uporabili sol ali sladkor ali oboje? Uporabili smo rjavi sladkor.

4. Ali ti je bilo delo všeč? Ja, zelo.

5. Se vam je pri delu kaj zalomilo? Ne, nič nam ni šlo narobe.

6. Kakšne muffine pričakujete, ko se bodo spekli? Okus bo dober in sladek, barva verjetno rjava. Muffini bodo srednje veliki.

Želimo vam dolge brezskrbne počitnice!

Učenci 7. in 8. skupine OPB z učiteljicama Petro in Simono

IZŠEL JE ČASOPISKO

Posted by admin on 15th junij and posted in 1. skupina PB, 2. skupina PB, 3. skupina PB, 4. skupina PB, 5. skupina PB, 6. skupina PB, 7. skupina PB, 8. skupina PB

Učenci podaljšanega bivanja so s svojimi učitelji tudi tokrat pripravili pestro glasilo, ki povzema zanimivo dogajanje v naših osmih skupinah podaljšanega bivanja. Lahko ga natisnete.

Veliko užitkov pri branju in brezskrbne počitnice vam želimo!

KLIKNI ME!

VESELA URICA

Posted by admin on 20th april and posted in 1. skupina PB

V torek, 14. aprila, smo imeli v podaljšanem bivanju veselo urico na temo “Delaj drugemu, kar želiš, da drugi delajo tebi”. Poročila o dogodkih so napisali učenci.

Na veselih uricah smo izdelovali plakat na temo “Vsi drugačni, vsi enakopravni”. Delali smo v skupinah. Katka Hrovat, 2.b

Powered By Wordpress || Designed By @ridgey28