Teden slovenske hrane

Teden slovenske hrane obeležujemo vsak tretji teden v novembru. Letos ga bomo obeleževali drugič in bo potekal od ponedeljka, 17. novembra, do nedelje, 23. novembra. Cel teden bomo imeli za kosilo tradicionalno slovensko hrano.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal v petek, 21. novembra 2025, ter bo s sloganom »Moja izbira je slovenska hrana« povezal več kot 268 tisoč otrok, učiteljev in vzgojiteljev v več kot 1500 vrtcih in šolah po vsej državi.«.

V šoli bomo ponudili domače nehomogenizirano mleko in maslo z Bajnofa, Lipov med Čebelarstva Plantan,  domači kruh Pekarne Pepe in jabolko s kmetije Karlovček.

Ta dan bomo v vseh razredih izvedli naravoslovni dan – Dan zdrave šole. Obeležili bomo dan slovenske hrane.

Učenci od 1. do 9. razreda bodo imeli ta dan poljubne delavnice na temo zdrave prehrane, gibanja, sodelovanja in nenasilja.

 

Učenci kuharskega krožka bodo pripravljali štruklje in proseno kašo s suhimi slivami.

 

ČASOVNICA  ZA SAMOPOSTREŽNI TRADICIONALNI SLOVENSKI  ZAJTRK:

7. 30 – 7. 55: 6., 7., 8. in 9. razred

7. 55 – 8. 20: 5. razred

8. 20 – 8. 45: 4. razred

8. 45 – 9. 10: 1., 2. in 3. razred

 

 

Zakaj izbrati slovensko hrano?

Slovenska hrana ima številne prednosti. Pridelana je blizu nas, kar pomeni kratke transportne poti, svežino in manjši ogljični odtis. Poleg tega zaradi krajšega transporta in skladiščenja ohrani višjo hranilno vrednost, zato je boljša za naše zdravje. Z izbiro lokalnih živil podpiramo slovenske kmete, sadjarje, mlekarje, čebelarje, živinorejce in predelovalno industrijo ter ohranjamo tradicijo in znanje, ki se prenašata iz roda v rod.

Ko se otroci že od malih nog učijo, da je najboljša hrana tista, ki prihaja iz njihovega okolja, si ustvarjajo navade, ki jih bodo spremljale celo življenje.

 

Povezavi za več informacij:

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/teden-slovenske-hrane-2025/

https://www.nasasuperhrana.si/projekti/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

 

 

 

 

You may also like...

Accessibility