Dan hrane

Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Letošnja tema je »Z roko v roki za boljšo hrano in boljšo prihodnost«

Ob 80. obletnici svojega delovanja Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO)  ponovno potrjuje zavezanost k trajnostnemu razvoju prehranskih sistemov v sodelovanju z vsemi državami članicami. Poziva k globalnemu sodelovanju pri oblikovanju mirne, trajnostne in prehransko varne prihodnosti. S skupnimi prizadevanji vlad, organizacij, različnih sektorjev in skupnosti lahko preoblikujemo prehranske sisteme ter današnje izzive spremenimo v priložnosti za boljšo prihodnost vseh. S sloganom »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost« poudarja pomen raznolikosti prehrane, cenovne dostopnosti, fizične dostopnosti in varnosti, kar bi moralo biti na voljo vsem.

 

Na isti dan kot je svetovni dan hrane je tudi Svetovni dan kruha. Kako pomenljivo?

»Brez muje se še čevelj ne obuje.«

»Kruha ne naredi moka, ampak roka.«

Da pa to lahko stori, potrebuje znanje, veščine in spoštovanje …

Primarna vloga izobraževanja celotne populacije o prehranskih vsebinah je ob družini zaupana tudi šoli (to na naši šoli udejstvujemo na različne načine ob različnih priložnostih – šolska prehrana, dnevi dejavnosti, Teden slovenske hrane,  Tradicionalni slovenski zajtrk, Dan brez zavržene hrane, medpredmetno povezovanje …).

Čas za nas, da se zamislimo kaj jemo, kaj naredimo za naš planet, kaj z ostanki hrane, kako poskrbeti tudi za druge … ?

Kaj lahko storimo?

Izbira zdrave prehrane, zmanjšanje količine odpadkov ter pomoč pri varovanju tal, vode in biotske raznovrstnosti, ki omogočajo hrano, so majhna dejanja, ki se seštevajo. Zagovarjanje tistih, ki se soočajo z lakoto, sodelovanje z odločevalci in pozornost do sprememb – to so nekateri od načinov sodelovanja.

Odločitve, ki jih sprejemamo vsak dan, oblikujejo svet, v katerem živimo.

Trajnostni svet je svet, kjer šteje vsak. Vsak od nas, vključno z mladimi, lahko ukrepa za ustvarjanje boljše prihodnosti za vse.

 

 

You may also like...

Accessibility