ZLATO PRIZNANJE MLADIM RAZISKOVALCEM ZGODOVINE

V torek, 30. 5., sta se mlada raziskovalca zgodovinskega krožka Filip in Miha z mentorico udeležila podelitve priznanj učencem, ki so sodelovali v raziskovalni nalogi letošnjih zgodovinski krožkov ZPMS na temo Šport skozi čas. Srečanje je potekalo v Športni dvorani Stožice v Ljubljani. Doživeli smo topel sprejem in pogostitev. Srečanja se je udeležilo 27 šol z različnih koncev Slovenije. Po uvodnih pozdravih in kratkih minutnih predstavitvah tem naših raziskovalnih nalog so nas popeljali po kompleksu Stožic. Dotaknili smo se “svete trave”, a nanjo nismo smeli stopiti. Sedeli smo na VIP sedežih, na katerih bodo danes sedeli pomembni gostje na tekmi med Partizanom in Olimpijo. Malce za hec so nam pokazali tudi zaporniško celico za preveč razgrete navijače, ki smo jo brez pomisleka izkoristili za poziranje pred fotoaparatom. Sledilo je vodenje po razstavi zidu slavnih športnikov in nadvse okusno kosilo. Na koncu so nas presenetili s slavnostno podelitvijo priznanj ter mini koncertom popularnega raperja NIPKE-ja.

Člani zgodovinskega krožka Tija, Ajda, Lucija, Miha, Jakob, Filip in Marcel so na predlog mentorice in šolske knjižničarke za temo raziskovanja izbrali razvoj ženske odbojke v Novem mestu. Osnovno literaturo so črpali iz knjige Bojana Verniga Sprehod skozi čas: zgodovina ženske odbojke v Novem mestu, ki jo je posvetil novomeškim odbojkaricam. Z njegovo hčerko in nekdanjo profesionalno odbojkarico, Jano Vernig, sta se z veseljem odzvala vabilu na intervju, v katerem sta nam povedala veliko zanimivosti. Prav tako nam je uporabne informacije iz svoje odbojkarske kariere posredovala naša učiteljica Liljana Barun Čop.

Ali ste vedeli, da odbojka izvira iz Amerike in so jo med prvo svetovno vojno na Balkan prinesli francoski vojaki, ki so v prostem času na solunskem bojišču s srbskimi igrali odbojko za zabavo, moč in kondicijo? V Novem mestu je ženska odbojkarska ekipa delovala v sklopu sokolskega društva že v letu 1931. Postale so celo podprvakinje Kraljevine Jugoslavije, ko so se prebile v finale in morale priznati premoč Mariborčank. Čeprav je odbojka med drugo svetovno vojno zamrla, so jo po vojni znova obudili v fizkulturnih, kasneje športnih društvih. V Novem mestu je delovalo društvo Partizan, iz katerega je v začetku devetdesetih let, ko je treniranje ekipe prevzel Bojan Vernig, nastal Ženski odbojkarski klub TPV Novo mesto. Vmes se je izmenjalo na desetine izvrstnih igralk, ki so sprva trenirale in igrale le na zunanjih igriščih na Loki, saj smo prve športne dvorane v Novem mestu dobili šele v začetku sedemdesetih let. V petdesetih in šestdesetih letih je novomeške odbojkarice vodil legendarni trener Franc Pučko, njegova hči Marjeta Pučko pa je dosegla celo mednarodni uspeh in bila uspešna jugoslovanska odbojkarica. Ena prvih znanih odbojkaric je bila Novomeščanka Stanka Dokl.

Spoznali smo, da pravega športnika odlikujejo popolna predanost, odrekanje, borbenost, zvestoba ekipi, vztrajnost, tovarištvo, sodelovalnost. Vrednote, po katerih se je vredno zgledovati, torej.

Velika zahvala vsem, ki ste nam priskočili na pomoč pri izdelavi naloge. Iskrene čestitke mladim raziskovalcem.

 

Simona Lešnjak,

mentorica

 

 

 

You may also like...

Accessibility