OBISK AVSTRIJE

V četrtek, 28. 9. 2023, smo učenci od 6. do 9. razreda, ki se učimo nemščino, odšli na ekskurzijo v Avstrijo. Tam smo obiskali čokoladnico, mesto Gradec (Graz) in grajski hrib Schlossberg.

Najprej smo se vkrcali na avtobus pri Osnovni šoli Drska. Nato smo se po avtocesti odpravili do Avstrije. Postanek za malico smo naredili še na slovenski strani meje. Po ponovnem vkrcanju smo kmalu prispeli do Avstrije. Po prečkanju meje smo opazovali okolico ter poslušali našega vodiča. Peljali smo se tudi mimo posestva dirkača Nikija Laude. Kmalu smo prispeli na naš prvi cilj: v Čokoladnico Zotter. Najprej smo se nasmejali unikatnim izdelkom, ki so razstavljeni pred samo zgradbo. Nato smo vstopili v čokoladnico. Tam smo skozi steklo opazovali potek proizvodnje. Dobili smo karte in odšli v dvorano. Tam smo si ogledali 10 minutni videoposnetek o pridelavi kakavovih zrn in izdelavi čokolade. Film je prikazoval, kako zelo natančno poskrbijo, da uporabljajo za izdelovanje čokolade samo ekološko pridelan kakav. Nato smo odšli po stopnicah in začeli z ogledom same tovarne in izdelkov. Vsak je dobil plastično žlico za pokušanje vseh dobrot. Začeli smo pri kakavovih zrnih. Nato smo se pomikali proti zmletemu prahu in že kaj kmalu smo bili pri temni čokoladi in drugih neštetih vrstah čokolade. Tam so bile na primer 60% čokolada, bela čokolada, kavna čokolada, malinova, jagodna, ingverjeva … Nato smo odšli v dvorano, kjer so imeli več vrst čokolade, kot si jih lahko zamislimo. Na stenah so viseli rezalniki čokolade in lahko smo poizkusili vsako vrsto čokolade posebej. Tam so bile tudi naprave, ki so delile čokolado. Po ogledu te sobe smo komajda še kakšno čokolado pojedli, saj jo je bilo skoraj preveč. Razmišljali smo, zakaj nismo upoštevali vodičevih besed, ko nam je dejal, da proti koncu ogleda pridejo na vrsto najbolj okusne čokolade. Mi smo bili pa že takooo siti.

Odšli smo v sobo, kjer so čokolade visele na vrvicah in se premikale po dvorani. Tam je bila tudi posoda z rdečim vinskim kisom zmešanim z vodo. Odpravili smo se še po stopnicah, kjer so viseli kosmiči. Prišli smo v avlo, ki je bila mišljena kot igra, saj si si moral v njej sam ujeti čokoladne kroglice.

Siti sladkega smo zaključili naš ogled po čokoladnici. Odšli smo še v trgovino, kjer smo si lahko kupili čokolado za na pot oziroma za domov. Na stranišču so imeli celo akvarij z piranjami. V čokoladnici smo se zadržali dolgo časa, da na žalost nismo uspeli iti pogledat živalskega vrta, ki se je nahajal zraven.

Odšli smo do avtobusa, kjer smo imeli malico. Vkrcali smo se in se odpeljali v mesto Gradec ali Graz. Tam so nas najprej očarale proge za tramvaje. Najprej smo dobili zemljevide mesta. Nato smo se skupaj odpravili do dvojnega stopnišča (Doppel Treppe). Stopnice so bile kar visoke. Nato smo se odpravili naprej do najstarejše cesarske pekarne, ki obratuje že od leta 1569. Blizu je bila tudi cerkev, v katero smo vstopili in si jo na hitro ogledali. Bila je velika in prostorna. Nato smo odšli do ogromnih stopnic in se čudili, kako se spopasti z njimi. Stopnišče je bilo ogromno in je štelo okoli 270 stopnic. Odšli smo po njih, eni navdušeno in drugi godrnjaje, ter prispeli na grajski hrib Schlossberg. Tam smo videli čudovit razgled na Gradec in sončno uro. Toda nismo še končali. Odšli smo višje po hribu do njegove najvišje točke. Tam je bil razgled še lepši. Nato smo se odpravili nazaj v mesto. Spust je bil precej hitrejši kot vzpon. Za konec smo imeli še 20 minut za sprehod po tržnici. Nato smo se poslovili od mesta in se odpravili na dolgo pot nazaj.

Na poti smo uživali, saj smo prepevali in veselo premlevali vse dogodke dneva. Vrnili smo se okoli devetih, vsi utrujeni toda polni lepih spominov.

Jakob Tratnik, 8. c

Fotografije so posneli udeleženci ekskurzije

You may also like...

Accessibility