DAN ZDRAVE ŠOLE, NARAVOSLOVNI DAN ZA VSE UČENCE OŠ DRSKA

OBELEŽILI SMO 30-LETNICO DELOVANJA ZDRAVIH ŠOL V SLOVENIJI, DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023

17.novembra 2023 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnja osrednja tema je kruh, ki smo ga povezovali z žiti in z izdelki iz žit. K temu spodbujamo s sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Naša šola se je tudi letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila, ki je bil na jedilniku cel teden.

ŽIVILA NA TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU so bila nehomogenizirano mleko Mlekarne Celeia, eko cvetlični med Čebelarstva Vajda, bio maslo Mlekarne Krepko,  domači kruh, črni hlebec in beli kruh v modelu Pekarne Blatnik in jabolko s kmetije Karlovček. Učenci so z veseljem pojedli samopostrežni zajtrk in uživali pri čajanki.

Tradicionalno kosilo: telečja obara z žličniki in jabolčni zavitek, kruh in pogače. Vse to  so pomagali pripravljati učenci izbirnega predmeta SPH in učenci 6.c, ki sodelujejo v projektu Kuhnapato.

V jedilnici  so nam predstavili pekarno Blatnik, različne vrste kruha z drožmi, črno lečo in tatarsko ajdo, pogostili so nas tudi z orehovimi in pehtranovimi štrukeljčki.

Starejši učenci so se družili in ustvarjali z malimi prijatelji, plesali, igrali in bili gibalno aktivni.

Tretješolci so si ogledali čudovit čebelnjak, ki stoji na prelepi jasi gozda v Irči vasi. Čebelarka, ga. Andreja Stankovič iz Zavoda Čebela, jim je predstavila svoj čebelnjak, razložila vse podrobnosti o življenju čebel, pokazala svoj medeni vrt in učencem v posladek ponudila medenjake in zeliščni čaj z medom.

Na naravoslovnem dnevu smo krepili spoštovanje in zavest o dragocenosti hrane, za kar je odgovoren vsak s svojim ravnanjem in dobrim zgledom.

Preživeli smo super dan.

 

Pripravila: Jožica Muhič

 

You may also like...

Accessibility