OŠ DRSKA ZMAGOVALKA PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN V ŠOLSKEM LETU 2023/2024

V petek, 7. junija 2024, je na gradu Fužine potekal zaključni dogodek in slovesna podelitev priznanj najboljšim vrtcem, osnovnim in srednjim šolam ter fakultetam v projektu HRANA NI ZA TJAVENDAN. Vabilu smo se odzvali tudi na Osnovni šoli Drska, saj smo se z našim dolgoletnim delom na šoli pridružili nagrajencem projekta HRANA NI ZA TJAVENDAN ZA ŠOLSKO LETO 2023/2024.

Deseta in jubilejna sezona projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program EKOŠOLA in podjetje LIDL Slovenija, je presegla lanskoletne vrhunske dosežke. Letos se je projektu pridružilo devet novih šol in 2.000 več otrok kot lani, skupno je bilo vanj vključenih 16.464 otrok iz 293 vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Ob podpori 1.650 mentorjev so z raznolikimi aktivnostmi količine odpadne hrane v povprečju zmanjšali za 32 %, nekateri celo za več kot 90 %.

Projektu Hrana ni za tjavendan se na OŠ Drska zvesto priključujemo že sedmo leto. Projekt ima veliko poslanstvo in poteka z namenom zmanjševanja količine zavržene hrane, ozaveščanja o zaskrbljujočih količinah odpadne hrane in ponuja rešitve za manj zavržkov. S projektom skušamo na naši šoli tako učence, učitelje kot tudi starše ozaveščati o učinkoviti porabi in reciklirani obliki hrane ter krepiti odgovorno ravnanje s hrano. Na šoli se trudimo prebuditi hranozavest. Z različnimi dejavnostmi skušamo dvigniti raven znanja o kakovostni, polnovredni prehrani, spodbujati k skrbnemu ravnanju s hrano ter pravilnemu recikliranju in odlaganju ostankov hrane.

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se zavedali odgovornosti in majhnih korakov, ki jih počnemo za naš planet, naše mesto in okolico šole. Zato smo v sklopu naravoslovnega dne za celo šolo Dan zdrave šole brez zavržene hrane z različnimi aktivnostmi, praktičnimi delavnicami in ozaveščanjem o odgovorni porabi in shranjevanju hrane učencem predajali pomembno znanje in vrednote pri skrbi za varčno rabo hrane ter za naš planet. Učenci na predmetni stopnji so 24. aprila ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane v nakupovalnem središču pripravljali različne reciklirane jedi in jih ponudili mimoidočem ter jih tako ozaveščali o učinkoviti porabi in reciklirani obliki hrane. Medtem ko so mlajši učenci, drugošolci, pod vodstvom svojih razredničark pripravili kampanjo ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane in reklamne letake, ki smo jih izobesili na vhodu šole. Z njimi so učenci želeli predstaviti svoje predloge in dobro prakso, kako poskrbijo za manjše količine odpadne hrane, ter iskali rešitve za porabo tovrstne hrane. V sklopu podaljšanega bivanja so se učenci v času kosila srečali z Gospo Kuhlo in gospodom Polentnikom, s katerimi so izvajali različne dejavnosti o skrbi za zmanjšano količino zavržene hrane. Spoznali so poklic kuharja in pridobivali veščine pri razdeljevanju kosila. Učenci si namreč vzamejo tolikšno količino hrane, kolikor jo lahko pojedo. S tem uresničujejo geslo Hrana ni za tjavendan!, saj na naših šolskih krožnikih ostaja zelo malo hrane.

Naše dolgoletno skupno delo, učencev, učiteljev in mentorjev, so prepoznali tudi v programu EKO šola, ko so na zaključnem dogodku projekta HRANA NI ZA TJAVENDAN slovesno razglasili zmagovalce in se zahvalili za naš trud in delo v iztekajočem se šolskem letu 2023/2024. V kategoriji druga in tretja triada OŠ smo prvo mesto zasedli prav mi – OŠ DRSKA, z obrazložitvijo, da smo skozi več let sodelovanja v projektu skoraj v celoti zmanjšali količino odpadne hrane, saj učenci pri kosilu dosledno vzamejo toliko HRANE, kot jo lahko pojedoNa šoli se zavedamo, da naš cilj še ni dosežen, a vemo, da to, kar sejemo v zgodnjih letih, raste z učenci vse življenje. Želimo si, da bi naši učenci z zavedanjem puščali svoje sledi na našem planetu.

V sklopu projekta je v natečaju Reciklirana kuharija nastala knjižica z recikliranimi recepti, ki jo lahko najdete na priloženi povezavi.  Vabimo vas, da preizkusite kakšen recept v počitniških dneh: https://ekosola.si/wp-content/uploads/2024/06/reciklirana-kuharija-2024_el.pdf.

Učenci so ustvarili okusne in preproste recepte iz ostankov hrane, ki bi sicer romali v smeti.  Recepti v knjižici so razdeljeni v tri kategorije – predjedi, glavne jedi in sladice. Na koncu pa svoje znanje lahko preverite tudi v Hranozavestnem kvizu. V natečaju je sodelovalo  76 slovenskih vrtcev in šol, prispevali pa so kar 239 edinstvenih receptov, ki so jih ustvarili iz hrane, ki je ostala pri malici ali kosilu. Najboljše recepte sta program Ekošola in Lidl Slovenija zbrala v knjižici, ki je pred vami.

Naj vas na vaših poteh spremlja pesem reperja Roka Trkaja, ki je s svojim repom obogatil razglasitev zmagovalcev in dal dober nasvet za nadaljnjo skrb za naš planet.

Le pogumno, le za mano, (le pogumno, le za mano),
kmalu našli bomo hrano, (skupaj bomo našli hrano),
ne le hrano boljši svet, (ne le hrano boljši svet),
kjer nam lažje bo živet. (da nam lažje bo živet).

Le pogumno, Repki – Rok Trkaj

Eko pozdrav z zavedanjem, da je hrana pomembna vrednota ter da ne spada v smeti!

Zapisala mentorica projekta Hrana ni za tjavendan Valentina Bizjak

 

You may also like...

Accessibility