DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2022

  1. novembra 2022 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk.

Osrednja tema, ki jo bomo tokrat posebej izpostavili, je mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

 

Naša šola se bo tudi letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila, ki bo na jedilniku cel teden.

ŽIVILA NA TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU: nehomogenizirano mleko Kmetije Radež, eko cvetlični med Čebelarstvo Vajda, eko maslo Mlekarna Krepko,  domači kruh Pekarna Pepe in eko jabolko s kmetije Kastelic. V jedilnici  bodo predstavili ekološko kmetijo Kastelic.

 

Zakaj so čebele tako pomembne za naše okolje?

Najpomembnejša naloga čebel je opraševanje.  Pri nas oprašijo kar 80 odstotkov vseh rastlin. Med je popolnoma naravno živilo, ki vsebuje antioksidante, vitamine in minerale ter deluje protimikrobno.

Zakaj spoštovati kmeta?

Moramo poudariti, da je za pridelavo hrane najpomembnejši kmet. Kmetijska dejavnost velja za najstarejši slovenski poklic in je tako spoštovanja vreden in lep poklic. Saj veste, da hrana ne raste na trgovskih policah, temveč je v to potrebno vložiti veliko trdega dela.

Tradicionalni slovenski zajtrk se je razvil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), na katero se je odzvalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in tako je zajtrk dobil širša izhodišča in okvir. Leta 2012 je bil s Sklepom Vlade RS vsak tretji petek v novembru razglašen kot dan slovenske hrane in na ta dan otroci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah že deset let zapored uživamo zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka.

ŽELIMO VAM PRIJETEN DAN IN DOBER TEK.

PA SREČNO; NAJ MEDI (čebelarski pozdrav)

 

You may also like...

Accessibility