DAN ZDRAVE ŠOLE, NARAVOSLOVNI DAN ZA VSE UČENCE OŠ DRSKA

DAN ZDRAVE ŠOLE, NARAVOSLOVNI DAN ZA VSE UČENCE OŠ DRSKA OBELEŽILI BOMO 30 LETNICO DELOVANJA ZDRAVIH ŠOL V SLOVENIJI, DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023

17. novembra 2023 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnja osrednja tema je kruh, ki ga bomo povezovali z žiti in z izdelki iz žit. K temu spodbujamo s sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Naša šola se je tudi letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila, ki je na jedilniku cel teden.
ŽIVILA NA TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU: nehomogenizirano mleko Mlekarna Celeia, eko cvetlični med Čebelarstvo Vajda, bio maslo Mlekarna Krepko, domači kruh, črni hlebec in beli kruh v modelu Pekarna Blatnik in jabolko s kmetije Karlovček.
TRADICIONALNO KOSILO, KRUH in POGAČE BODO POMAGALI PRIPRAVLJATI UČENCI SPH.
V jedilnici bomo predstavili pekarno Blatnik.

ČASOVNICA ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK:
7. 30 – 7. 55: 8. in 9. razred
7. 55 – 8. 20: 6. in 7. razred
8. 20 – 8. 45: 4. in 5. razred
8. 45 – 9. 10: 1., 2. in 3. razred

Kruh je ena najstarejših in najpomembnejših prehranskih jedi, ki jo človeštvo pozna. Kruh uvrščamo med osnovna živila, saj je bil že od antičnih časov pomemben del prehrane različnih kultur po vsem svetu. Izdelava kruha temelji na preprosti, a ključni sestavini – moki.
Obstaja veliko vrst kruha, od klasičnega belega in polnozrnatega do specialnih vrst, kot so pšenični, rženi, koruzni, ajdov, ovseni, črni ter drugih vrst kruhov, ki vključujejo različne dodatke, kot so semena, oreščki, rozine in drugo.
Poleg tega je kruh v mnogih kulturah in tradicijah še vedno simbolizira gostoljubje, obilje in skupnost. Pogosto se uporablja tudi v verskih obredih in praznovanjih.

V zadnjih letih je trend izdelave kruha doma postalo priljubljen, saj ljudje cenijo svežino, nadzor nad sestavinami ter različne tradicionalne metode, kot je kislo testo, ki so bolj prilagojene posameznikovim prehranskim potrebam.
Pomembno je omeniti, da v primeru preobčutljivosti na gluten ali celiakijo, kruh iz pšenice, ječmena, rži in drugih glutenskih žit ni primeren. V teh primerih so na voljo alternativne moke iz brezglutenskih žit, kot sta riž in koruza, ter iz oreščkov in semen.

Na naslednji povezavi lahko prelistate knjižico z okusnimi recepti tradicionalnih slovenskih jedi in jo prenesete na svoj računalnik ali pametni telefon: https://zzs.si/aktualno/novice/iz-dneva-v-teden-slovenske-hrane-z-recepti-z-okusi-slovenije

Letošnji plakat za Tradicionalni slovenski zajtrk krasi ilustracija naše priznane ilustratorke Ančke Gošnik Godec iz pravljice Bogata in uboga sestra. Pravljica in ilustracija sta objavljeni v knjigi Babica pripoveduje.

DEJAVNOSTI za učence:
1. URA: zajtrk in pogovor o pomenu čebel za opraševanje in pomenu lokalne hrane
2. URA: zdrava prehrana (razredniki)
3. URA: gibalne vaje, igre za sproščanje
4. URA: po izbiri: likovno ustvarjanje na temo KRUH, bonton za mizo, priprava pogrinjkov, priprava obloženih kruhkov (poudarek na zelenjavi, različni siri) in različnih napitkov (zeliščni čaji, limonada), reciklirana kuharija, manj zavržene hrane….. ČAJANKA
5. URA: evalvacija

Ob dnevu slovenske hrane velja razmislek o našem obremenjevanju narave, razsipnem ravnanju z viri in stiskami. Spodbujajmo dvig spoštovanja ter zavesti o dragocenosti hrane, za kar je odgovoren vsak s svojim ravnanjem in dobrim zgledom.
V petek preživite super dan.

S kruhom so vse žalosti manjše.
(M. Cervantes)

Pripravila: Jožica Muhič

ŠE NEKAJ PREGOVOROV IN REKOV O KRUHU:
S trebuhom za kruhom.
Zarečenega kruha se največ poje.
Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.
Tudi drobtine so kruh.
Mornarski kruh ima sedem skorij.
Kruha ne naredi moka, ampak roka.
Nimam niti za kruh.
Lačnemu ni noben kruh slab.
Kdor kruh z drugimi deli, se mu v rokah množi.
Živeti ob kruhu in vodi.
Človek ne živi samo od kruha.
Sprl se je z belim kruhom.
Za lenuha ni kruha.
Kdor zgodaj vstaja, mu kruha ostaja.
Otroci so že pri kruhu.
Smeje se kot cigan belemu kruhu.
Iz te moke ne bo kruha.

You may also like...

Accessibility