SVETOVNI DAN HRANE

Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost« poudarja pomen raznolikosti prehrane, cenovne dostopnosti, fizične dostopnosti in varnosti, kar bi moralo biti na voljo vsem.

Na isti dan kot je svetovni dan hrane je tudi Svetovni dan kruha. Kako pomenljivo?

»Brez muje se še čevelj ne obuje.«

»Kruha ne naredi moka, ampak roka.«

Da pa to lahko stori, potrebuje znanje, veščine in spoštovanje …

Več kot 2,8 milijarde ljudi na svetu si ne more privoščiti prehrane, ki bi podpirala zdravje. To je glavni vzrok vseh oblik podhranjenosti, ki so zdaj prisotne v večini držav in presegajo družbeno-ekonomske razrede. Kljub vedno večjemu izobilju pa danes še vedno preveč ljudi trpi zaradi lakote in si ne more privoščiti zdrave prehrane. Bolj ranljivi ljudje so se pogosto prisiljeni zanašati na osnovna živila ali cenejša živila, z manj uravnoteženo hranilno sestavo, medtem ko drugi trpijo zaradi nedostopnosti svežih ali raznolikih živil, tretji pa nimajo potrebnih informacij za izbiro zdravih živil ali pa preprosto izberejo priročnost.

Lakota in podhranjenost se dodatno poslabšujeta zaradi dolgotrajnih kriz, ki jih povzroča kombinacija konfliktov, ekstremnih vremenskih pojavov in gospodarskih šokov. Kmetijsko-živilski sistemi kot celota so občutljivi na nesreče in krize, zlasti na vplive podnebnih sprememb, hkrati pa povzročajo onesnaževanje, degradirajo zemljo, vodo in zrak ter prispevajo k emisijam toplogrednih plinov in izgubi biotske raznovrstnosti. S preobrazbo kmetijsko-živilskih sistemov obstaja velik potencial za ublažitev podnebnih sprememb ter podporo miroljubnim, odpornim in vključujočim življenjskim pogojem za vse.

Primarna vloga izobraževanja celotne populacije o prehranskih vsebinah je ob družini zaupana tudi šoli (to na naši šoli udejstvujemo na različne načine ob različnih priložnostih – šolska prehrana, dnevi dejavnosti, Teden slovenske hrane,  Tradicionalni slovenski zajtrk, Dan brez zavržene hrane, medpredmetno povezovanje …).

Čas za nas, da se zamislimo kaj jemo, kaj naredimo za naš planet, kaj z ostanki hrane, kako poskrbeti tudi za druge???…

LINK NA BROŠURO: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/7478e7d1-d921-4021-9e6b-d007c2dcea17/content

You may also like...

Accessibility