Devetošolec Jaka se je udeležil 32. zasedanja Nacionalnega otroškega parlamenta

Naši delegati (druga vrsta)

V ponedeljek, 11. 4., je v Državnem zboru Republike Slovenije potekalo že 32. zasedanje Nacionalnega otroškega parlamenta, ki se ga je udeležilo tudi devet predstavnikov dolenjske regije, med njimi naš devetošolec Jaka.

Mlade parlamentarce je nagovoril predsednik Državnega zbora RS, Igor Zorčič. Sledilo je delo po skupinah na temo poklicne prihodnosti mladih in ob 12. uri plenarno zasedanje, ki so se ga udeležili tudi predstavniki nekaterih slovenskih političnih strank, ministrstva za šolstvo in nevladnih organizacij. Mlade parlamentarce sta nagovorila tudi predsednik republike, Borut Pahor, s katerim so se mladi z veseljem fotografirali in predsednica ZPMS, Darja Groznik.

Predsednik Pahor je povedal, da je pri izbiri poklica najbolj bistveno vprašanje, ki izvira iz njih samih. Da se vprašajo, kaj jih zares veseli v življenju početi. »Ohranite radovednost do življenja. Odprite oči, napnite ušesa, zrite v prihodnost in glejte, kje se odpira neko mesto za vas. Če boste verjeli vanj, se vam bo uresničilo,« je zaključil.

111 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije je razpravljalo o osrednji temi Moja poklicna prihodnost v obliki petih podtem: »Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine; Poti do mojega poklica; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo; Vpliv covid-19 na izbiro poklica.«

Prenos 32. nacionalnega parlamenta je potekal na 3. programu RTV Slovenija.

“Nekaj vidnejših misli iz zaključkov razprav po posamezni podtemah:

Moj poklic – skrbi, pričakovanja, znanja in veščine: mladi so med drugim izpostavili, da jih skrbi, ali bodo zaposljivi, ali bodo dobili poklic za katerega se izobražujejo, ali bodo v poklicu uživali. Želijo si več praktičnega in specifičnega znanja, izpostavljajo, da na informativnih dnevih ne dobijo dovolj informacij in da si želijo o poklicih pogovarjati prej (6., 7. razred). Želijo si predstavitve poklicev skozi igro, manj pritiska s strani odraslih glede izbire poklica.
Poti do mojega poklica: mladi se zavedajo, da na izbiro poklica vplivajo njihove želje, navade, uspeh v šoli, pa tudi sreča. Zavedajo se tudi tega, da je potrebno vztrajati in da morajo biti odločni. Pogrešajo več informacij o »skritih« poklicih, več dni odprtih vrat v različnih poklicih. Na šolah si želijo kariernega svetovanja in interesnih dejavnosti, ki bi bile usmerjene v poklice.
Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti: v prihodnosti vidijo urbane kmetije, zeleno (eko energetiko), IT področja. Mladi ne verjamejo, da bi določene poklice kdaj zamenjali roboti – medicina, farmacija, gradbeništvo, poučevanje … bo pa zato toliko bolj pomembno ravnovesje med tehnologijo in človekom.
Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo: želijo si izboljšati sistem pri izbiri srednje šole npr. z vpeljavo sprejemnih izpitov. Mladi, ki imajo velik potencial, si želijo ostati v Sloveniji, le država naj jim omogoči dobre zaposlitvene možnosti.
Vpliv covid-19 na izbiro poklica: zaradi covid-19 so nekateri poklici bolj izpostavljeni, nekatere so spoznali na novo, npr. epidemiolog. Mladi menijo, da bo narasla zaposljivost poklicev, ki imajo stik z ljudmi. Da bo robotika sicer še močnejša, ne bo pa »premagala« poklicev, ki potrebujejo stik z ljudmi. Po drugi strani pa mnoge mlade, ki so dobri na področju umetnosti, zelo skrbi za prihodnost njihovega poklica.”

(Sporočilo za javnost ZPMS.
Vir: https://zpm-mb.si/novice-dogodki/32-nacionalni-otroski-parlament/, pridobljeno 18. 4. 2022)

Za temo 33. nacionalnega Otroškega parlamenta®, ki bo potekal v prihodnjem šolskem letu, so mladi parlamentarci izbrali Duševno zdravje otrok in mladih.

 

Zapisala:
Simona Lešnjak, mentorica Otroškega parlamenta OŠ Drska

 

You may also like...

Accessibility