PROJEKT KUHOZNALCI

PROJEKT KUHOZNALCI

V projektu Kuhoznalci sodelujemo tudi učenci OŠ Drska.  V četrtek, 20. 4. 2023, smo imeli prav poseben dan. Imeli smo zabavno kuhanje s kvizom in snemanjem pod pokroviteljstvom Spara. Pripravljali smo tovorno potico.

Kuhnapato je dobro ustaljen, znan projekt, ki mladostnike v osnovnih šolah skozi zabavne kuharske izzive spodbuja h kuhanju in ohranjanju kulturne dediščine ter k zdravemu, trajnostnemu in tako predvsem odgovornemu načinu življenja. V projektu s Spar Slovenija

sodelujemo že 6 let sodelovanje. Sodelovanje smo nadgradili v obliki »video spotov« ter spletnih oddaj »Kuhoznalci«.

V privlačnih oddajah učenci iz šestih različnih osnovnih šol predstavijo zanimive lokalne jedi. Mlade kuharje pri kuhanju spremlja in njihovo poznavanje tradicionalnega kulinaričnega izročila preverja znani TV voditelj Anže Zevnik. V oddaji posamezne ekipe med seboj tekmujejo, končno besedo glede zmagovalcev izziva pa imajo sledilci na družbenih omrežjih. Ti lahko glasujejo za najboljšo ekipo.

Šole, ki sodelujejo v spletnih oddajah »Kuhoznalci« so:
OŠ Šturje v Ajdovščini
OŠ Jurija Vege Moravče
OŠ Dobje
OŠ Franka Metelka Škocjan
OŠ Drska Novo mesto
OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Mlade kuharske upe v akciji pa lahko spremljate tudi vi, in sicer na povezavi: Kuhoznalci
<https://www.spar.si/promocije-in-projekti/aktualni-projekti/kuhoznalci-kuhnapato>

Ter glasujete za najboljšo kuharsko ekipo ter se tako uvrstite v nagradno igro za super nagrade.

Vsi recepti za jedi, ki jih pripravljajo ekipe »Kuhoznalcev«, so na voljo tudi na spletni strani Jedel bi
<https://www.spar.si/jedel-bi?icid=jedelbi> .

Pa še današnji recept:

TOVORNA POTICA

Testo:

  • 25 dag bele moke
  • sol
  • 25 g olja
  • 150 g mlačne vode
  • kis

Nadev:

  • 50 dag kislega zelja
  • 5 dag olja
  • 8 dag čebule
  • 50 dag slanine svinjine – šunke
  • česen

 

POSTOPEK:

Iz moke, soli, olja, mlačne vode in žličke kisa zamesimo vlečeno testo. Pustimo ga počivati pol ure. Nato ga razvaljamo in razvlečemo.

Testo nadevamo in zvijemo. Položimo ga na pomaščen pekač in pečemo približno pol ure na 180 °C.

Za nadev na masti prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto ali na majhne kocke narezano slanino, prepražimo, dodamo kislo zelje ter vse skupaj prepražimo in začinimo s česnom, lahko pa dodamo tudi kumino.

Tovorno potico so pekli predvsem v zimskem in pomladnem času, ko so imeli doma kislo zelje in šunko, svinjino. Radi so jo jedli moški, ko so tovorili drva iz gozda, ob njej pa se je vedno prilegel kozarček dolenjskega cvička.

 

Pa dober tek.                                                                                                                                                  Pripravila: Jožica Muhič

 

 

You may also like...

Accessibility