TREDICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Naša šola se bo letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila, ki bo na jedilniku cel teden, pripravljali bomo jedi iz zelja in repe.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«. 

Ta dan bomo obeležili dan zdrave šole, imeli bomo naravoslovni dan za vse učence.

Ker je leto 2021 razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave, bomo pomenu čebel, medu in opraševanja letos dodali še tematiko sadja in zelenjave.

ŽIVILA NA TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU: mleko Celeia, med Čebelarstvo Vajda, maslo Mlekarna Krepko,  domači kruh Pekarna Pepe in jabolko s kmetije Karlovček.

V jedilnici se bosta predstavila čebelarja iz Dolenje vasi: Nežika in Anton Režek.

TRADICIONALNO KOSILO  bodo v okviru projekta Kuhnapato pripravljale učenke 7.c. Pripravile bodo tovorno potico in medenjake.

PREDLOG DEJAVNOSTI za vse učence:

  1. URA: zajtrk in pogovor o pomenu čebel za opraševanje in pomenu lokalne hrane
  2. URA: zdrava prehrana (razredniki)
  3. URA: gibalne vaje, igre za sproščanje
  4. URA: po izbiri: likovno ustvarjanje na temo SADJE IN ZELENJAVA, bonton za mizo, priprava pogrinjkov, priprava obloženih kruhkov (poudarek na zelenjavi, različni siri) in različnih napitkov (zeliščni čaji, limonada), reciklirana kuharija, manj zavržene hrane….. ČAJANKA
  5. URA: evalvacija

Zakaj so čebele tako pomembne za naše okolje?

Najpomembnejša naloga čebel je opraševanje.  Pri nas oprašijo kar 80 odstotkov vseh rastlin. Med je popolnoma naravno živilo, ki vsebuje antioksidante, vitamine in minerale ter deluje protimikrobno.

Zakaj spoštovati kmeta?

Moramo poudariti, da je za pridelavo hrane najpomembnejši kmet. Kmetijska dejavnost velja za najstarejši slovenski poklic in je tako spoštovanja vreden in lep poklic. Saj veste, da hrana ne raste na trgovskih policah, temveč je v to potrebno vložiti veliko trdega dela.

ŽELIMO VAM PRIJETEN DAN IN DOBER TEK.

You may also like...

Accessibility