MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O IZGUBAH HRANE IN ODPADNI HRANI, 29. 9. 2023

 

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

 

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.

 

V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane. Na naši šoli bomo vse dni v letu posebej pa še ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani posvetili posebno pozornost.

 

 

Ali ste vedeli?

Odpadna hrana ima velikanski vpliv na okolje, saj je vzrok za približno 16 % emisij toplogrednih plinov, ki izvirajo iz prehranskega sistema EU. Če bi bila odpadna hrana država članica, bi bila po izpustih emisij toplogrednih plinov na petem mestu v EU.

 

Planiranje obrokov

Najboljše je, če načrtujete, kaj boste jedli, ter se po nakupih odpravite z natančnim seznamom. Ostanke hrane lahko spremenite tudi v okusne nove jedi in jih tako porabite naslednji dan.

Pravilno shranjevanje živil

Za ohranjanje svežine naših živil je bistveno, da jih pravilno shranjujete.

 

Vsak lahko poskrbi za manj zavržene hrane.

 

Vzemi toliko hrane, kot jo boš pojedel in vrni prazni krožnik. Naj bo tako v šoli in doma.

 

 

Uporabne povezave:

 

 

You may also like...

Accessibility