START UP 2021

Naši učenci zadnje triade so se 5. in 6. novembra udeležili Start up vikenda, ki je financiran preko javne agencije Spirit, v sodelovanju s konzorcijem OŠ Centra ter Razvojnega centra Novo mesto.

Program je vseboval različna predavanja, s pomočjo katerih so učenci spoznavali posamezne segmente poslovnega načrta. Preko deljenih spletnih sob, so učenci v timu reševali različne probleme, izdelovali prototipe, spletno raziskovali trg ter se urili v predstavitvi svojih idej.

Start up je letos potekal na šoli, z ostalimi šolami pa smo sodelovali on-line. Učenci so dva dni intenzivno raziskovali, se dogovarjali, spreminjali in dopolnjevali svoja mnenja.

Iz naše šole smo imeli kar štiri ekipe, ki so reševale različne probleme. Učenci so opazovali svojo okolico ter si zapisovali probleme, ki so jih opazili, nato pa so oblikovali lastno podjetniško idejo.

Pravijo tako …

  1. EKIPA: FANTJE (Jakob Gaberšček, Miha Gaberšček, Nej Butara)

IDEJA: Življenje je lepše brez plastike

Naš problem je bil plastična embalaža na trgovskih policah, saj je to eden izmed največjih onesnaževalnih faktorjev.

Problem smo rešili tako da bi odprli brezembalažno trgovino. V trgovini bi postavili avtomate z živili in embalažo za večkratno uporabo.

Naučili smo se to, da je najti problem in ga rešiti zelo težko.

2. EKIPA: GUMJASTI MEDVEDKI (Živa Kralj, Teja Šmajdek in Kristina Tratnik)

IDEJA: (Ne)varnost na parkirišču

Naš problem je nevarnost na našem šolskem parkirišču. Rešili bi ga tako, da bi postavili poslikano ograjo, naredili bi kreativno oznako na cesti, postavile pa bi tudi odlično vidne znake; POZOR, ŠOLA! Naš prototip je skica šolskega parkirišča z izboljšavami.

3. EKIPA: ZELENE PODJETNICE (Daša Kump, Alina Jacović, Zoja Ficko, Leila Moškon, in Neža Hren)

IDEJA: Učilnica na luftu

Naš problem je, da so učenci v učilnicah nemotivirani in da si želijo iti ven, na svež zrak. Tudi učiteljice opažajo nezainteresirane učencev.

Naša rešitev je Zelena učilnica na prostem. Seveda bi jo morali preurediti in obnoviti. Dodale bi še nekaj stvari za zabavnejše in zanimivejše učenje.

Naučile smo se, da je za dobro učenje in zbranost potreben svež zrak in pa tudi malo zabave.

4. EKIPA: LIMKE (Lina Primc, Niki Kuzma, Marcel Pirnar, Patrik Škofic Čretnik)

IDEJA: Mladinski center

Naš problem je, da ni prostora, kjer bi se mladi lahko brezskrbno družili in bili to kar so, ter za to dobili podporo. Naša rešitev je, da bomo naredili Safe space, kjer bi imeli mladi možnost različnih dejavnosti, spoznavanja novih ljudi, sprostitve in ustvarjati na različne možne načine.

Za presenečenje pa nas je na našem srečanju pozdravil in motiviral ROK ŠKRLEP.

 

Zapisala mentorica podjetniških dejavnosti Damjana Tramte

 

You may also like...

Accessibility