KUHNAPATO IN DEBELI ČETRTEK
Debeli četrtek naznanja pustni čas, ko se bo rajalo, preganjalo zimo in sladkalo z vsemi poslasticami, ki bodo nato »prepovedane« do velike noči za kristjane, ki se postijo. Na debeli četrtek so na podeželju v preteklosti skuhali celo svinjsko glavo, ki je bila lahko prekajena, ali pa samo svinjsko čeljust. Tudi danes se nekateri še držimo tega, da je svinjina na mizi, z njo pa tudi mastna peciva; ajdova potica, špehovka, ocvirkovka, krofi in flancati.
Včasih so rekli:« Ob pustu mora biti vsakdo sit, človek in živina. Kdor se tega dne ne najedel, bo vse leto stradal. »
Naša šola sodeluje v projektu Kuhnapato in na debeli četrtek bodo učenci 7. c pripravili JEŠPRENOVO JUHO S SUHIMI REBRI, KRHKE FLANCATE in TOVORNO POTICO.
Tudi v šolski kuhinji nam bodo kuharice pripravile JEŠPRENOVO JUHO in FLANCATE.
Če želite kaj podobnega pripraviti doma, vam priporočamo preizkušene recepte:
JEŠPRENOVA JUHA S SUHIMI REBRI
Sestavine:
- 20 dag ješprenja
- 10 dag fižola v zrnu
- 25 dag prekajenih reber
- 2 korenčka
- 1por
- košček zelene
- 2 stroka česna
- sol
- lovor
- majaron
- peteršilj (lahko tudi rdeča mleta paprika)
Postopek:
Ješprenj in fižol, ki smo ga čez noč namočili, zlijemo skupaj in pristavimo. Dodamo začimbe in kuhamo. Na pol kuhanemu dodamo na kocke narezan korenček, prekajena rebra in ostalo zelenjavo. Skuhamo do konca.
Nazadnje primešamo še sesekljan peteršilj.
RECEPT ZA FLANCATE
Sestavine:
- 60 dkg moke
- malo soli
- pol pecilnega praška
- 8 dkg sladkorne moke
- 4 rumenjake
- 2 dl kisle smetane
- malo mleka
- 1 žlica ruma
- 3 žlice belega vina ali limoninega soka
Postopek:
Vse skupaj zamesi bolj na mehko. Sestavine so vse hladne. Testo naj počiva 1 uro na hladnem. Nato razvaljaš na tanko, kot za rezance, razrežeš na trakove, nato režeš pravokotne krpe dolge 10 cm, v vsako krpo narediš 4 zareze, debele za en prst. Nato položimo dobljene trakove v krpah navskriž in jih ocvremo v vročem olju. Dobro odcejene flancate potresemo s sladkorjem v prahu Nato razvaljaš, spečeš pokličeš sosede in dober tek.
TOVORNA POTICA
Testo:
- 25 dag bele moke
- sol
- 25 g olja
- 150 g mlačne vode
- kis
Nadev:
- 50 dag kislega zelja
- 5 dag olja
- 8 dag čebule
- 50 dag slanine svinjine – šunke
- česen
POSTOPEK:
Iz moke, soli, olja, mlačne vode in žličke kisa zamesimo vlečeno testo. Pustimo ga počivati pol ure. Nato ga razvaljamo in razvlečemo.
Testo nadevamo in zvijemo. Položimo ga na pomaščen pekač in pečemo približno pol ure na 180 °C.
Za nadev na masti prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto ali na majhne kocke narezano slanino, prepražimo, dodamo kislo zelje ter vse skupaj prepražimo in začinimo s česnom, lahko pa dodamo tudi kumino.
Tovorno potico so pekli predvsem v zimskem in pomladnem času, ko so imeli doma kislo zelje in šunko, svinjino. Radi so jo jedli moški, ko so tovorili drva iz gozda, ob njej pa se je vedno prilegel kozarček dolenjskega cvička.
RECEPT ZA POCENI FLANCATE
Sestavine:
- 25 dkg moke
- malo soli pol pecilnega praška
- žlica sladkorja
- 1 jajce
- nekaj žlic kisle smetane
- 1 žlica ruma
- 1 žlica belega vina
Postopek:
Vse skupaj zamesi bolj na mehko. Sestavine so vse hladne. Testo naj počiva 1 uro na hladnem. Nato razvaljaš na tanko, kot za rezance, razrežeš na trakove, vmes narediš zareze in ocvreš v vročem olju. Dobro odcejene flancate potresemo s sladkorjem v prahu.
Pa dober tek. Mentorica Jožica Muhič