PRAKTIČNA DELAVNICA PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN

V sredo, 3. 4. 2024 je na Biotehnični fakulteti potekala praktična delavnica projekta Hrana ni za tjavendan, ki letos obeležuje 10 let. Na delavnici so tako učitelji kot vzgojitelji iz cele Slovenije predstavili primere dobrih praks njihovih šol in vrtcev ter svoje neprecenljive izkušnje v sklopu projekta Hrana ni za tjavendan, ki so jih pridobili v letih sodelovanja. Ob tem so se odpirala različna vprašanja, pomisleki in težave, s katerimi se učitelji srečujemo pri izvajanju projekta na šolaj in skrbi za manj zavržene hrane ter skrbjo za naše okolje. Poleg tega so bili podani tudi mnogi odgovori in predlogi za izboljšave, kako na šolah zmanjšati zavržke hrane, predajati znanje in ozaveščati tako v šoli, kakor tudi v širši okolici.

Prisluhnili smo strokovnemu predavanju dr. Stojana Kostanjevca in dr. Martine Erjavšek iz Pedagoške fakultete, kjer sta predstavila didaktično igro, ki povezuje prehrano s podnebnimi spremembami. Z njo želijo v prihodnosti učencem na konkretnih primerih predstaviti, kako poraba hrane vpliva na naše okolje ter podnebne spremembe.

Naše brbončice pa je ob tem razvajal tudi kuharski mojster Sašo Šketa, ki je s predstavitvenimi delavnicami Hranozavestna kuhinja delil mnoge nasvete, kako porabiti hrano, ki nam ostaja v hladilnikih ter predstavil nekatere zmagovalne recepte knjižice Reciklirana kuharija, ki bo izšla ob Dnevu brez zavržene hrane, 24. aprila 2024, ki ga bomo obeležili tudi na naši šoli.

Valentina Bizjak in Jožica Muhič, vodji projekta Hrana ni za tjavendan

You may also like...

Accessibility